| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Priprava okolju prijaznih mikrokapsul za kontrolirano sproščanje hlapnih organskih spojin
Ana Ambrož, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil priprava okolju prijaznih etil celuloznih mikrokapsul s citriodiolom, ki bodo omogočale kontrolirano sproščanje izbrane organske snovi v okolico. Sintetizirali smo jih s homogeniziranjem organske in vodne faze. Ugotovili smo, da so bile mikrokapsule, ki so nastale ob mešanju s homogenizatorjem, bolj enakomernih velikosti kot tiste, mešane z magnetnim mešalom. Nastale mikrokapsule smo okarakterizirali z določitvijo polidisperznega indeksa, velikosti nastalih delcev in zeta potenciala. Ugotovljena je bila odvisnost velikosti nastalih mikrokapsul od načina mešanja, pri dodajanju organske faze k vodni fazi. Sproščanje citriodiola iz mikrokapsul smo merili z UV/VIS spektroskopijo, pri čemer smo spremljali časovno spreminjanje absorbance pri določeni valovni dolžini. Vrednosti merjenih absorbanc se po eno mesečnem merjenju niso znatno spremenile, kar pripisujemo zanemarljivi količini sproščenega citriodiola. Z merjenjem FTIR spektra citriodiola, etil celuloze in nastalih mikrokapsul, smo ugotavljali prisotnost aktivne komponente na ovoju ali v notranjosti mikrokapsule. Zaradi ujemajočih FTIR spektrov etil celuloze in vzorca etil celuloznih mikrokapsul, smo potrdili prisotnost citriodiola v notranjosti mikrokapsul. Nahajanje citriodiola v jedru mikrokapsul, je bilo vidno tudi s konfokalnim mikroskopom.
Ključne besede: mikrokapsule, citriodiol, etil celuloza, UV/VIS spektroskopija, kontrolirano sproščanje, hlapne organske spojine
Objavljeno: 05.10.2018; Ogledov: 727; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

2.
Vpliv sinteze na velikost nanodelcev
Doris Tkaučič, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljena primerjava dveh metod priprave nanodelcev, znotraj dveh metod smo spreminjali parametre in spremljali vpliv sprememb na velikost nanodelcev. Nanodelci so se pripravljali iz etil celuloze po emulzijske postopku, kjer smo kot polimerne stabilizatorje uporabljali različne polisaharide, ter spreminjali njihove koncentracije. Druga uporabljena metoda je bila dializna metoda, pri kateri smo uporabili različna topila in različne koncentracije etil celuloze. Velikost delcev smo analizirali z DLS metodo in z elektronskim mikroskopom, stabilnost disperzij smo določili z določanjem zeta potenciala.
Ključne besede: polisaharidi, etil celuloza, nanodelci, emulzijska metoda, dializna metoda
Objavljeno: 06.06.2018; Ogledov: 570; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

3.
Priprava in nanos mikrokapsul na tekstilni material
Vesna Puhalj, 2014, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela so bile izvedene teoretične in eksperimentalne raziskave na področju izdelave mikrokapsul osnovane na etil ceulozi z vsebnostjo eteričnega olja sivke ob nanosu na tekstilni material. Raziskava je bila opravljena v dveh delih. V prvem delu smo izdelali mikrokapsule po postopku emulzijske enkapsulacije. Sledi mu nanos mikrokapsul na tekstilni material s postopkom toplotnega fiksiranja. Opravljena so bila opazovanja mikrokapsul ter vzorcev materiala z vrstičnim elektronskim mikroskopom po nanosu. Na podlagi dobljenih rezultatov je bilo ugotovljeno, da je prišlo do mehanskih poškodb mikrokapsul. Mikrokapsule so aglomerirale v skupke kar je oviralo nanos mikrokapsul na tekstilni material.
Ključne besede: Mikrokapsuliranje, etil celulozne mikrokapsule, etil celuloza, eterično olje, kozmetotekstilje
Objavljeno: 05.02.2014; Ogledov: 1267; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici