| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VPLIV KOMUNICIRANJA NA ODNOSE MED ZAPOSLENIMI V ORGANIZACIJSKI ENOTI
Matej Beranič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom »VPLIV KOMUNICIRANJA NA ODNOSE MED ZAPOSLENIMI V ORGANIZACIJSKI ENOTI« sem analiziral vpliv komuniciranja na odnose med zaposlenimi na carinski Izpostavi Gruškovje. Predstavil sem odnose med posameznimi ravnmi zaposlenih v organizacijski enoti, in sicer komuniciranje med cariniki sodelavci horizontalno in komuniciranje carinikov z nadrejenimi vertikalno. Predstavil sem, kako vpliva komuniciranje na odnose med zaposlenimi ter na splošno organizacijsko in delovno klimo med zaposlenimi, z neposrednim vplivom etičnega kodeksa zaposlenih v carinski službi. V nalogi je predstavljena specifičnost komuniciranja v carinski službi. V državni upravi se ta vsebina v prvi vrsti nanaša na Uradni list Republike Slovenije, pravilnike in navodila Generalne carinske uprave ter ustne usmeritve nadrejenih za uporabo zgoraj omenjenih aktov, medtem ko, za primerjavo, te specifičnosti v gospodarskih družbah ni zaznati. Na teoretični ravni sem v nalogi osvetlil spoznanja o komuniciranju, komuniciranju v organizacijah, pojmu etike oz. etičnega kodeksa, organizacijski klimi, medsebojnih odnosih in zadovoljstvu zaposlenih. V raziskovalnem delu diplomske naloge sem na podlagi izvedene ankete proučil vpliv notranjega komuniciranja in uporabo etičnega kodeksa na organizacijsko in delovno klimo, zlasti na medsebojne odnose med zaposlenimi na carinski Izpostavi Gruškovje. Po jasni opredelitvi raziskovalnega problema sem naredil še načrt raziskovanja. Za definicije potrebnih hipotez in vzorčnih povezav so bili podatki in informacije pridobljeni iz razpoložljivih sekundarnih (literarnih) virov, ki so med navedenimi viri. Z izvedbo anonimne ankete so se potrdile ali ovrgle hipoteze, ki sem jih zastavil v samem začetku izdelave diplomske naloge. Anketa se je izvedla med zaposlenimi na carinski izpostavi Gruškovje.
Ključne besede: komuniciranje, etični kodeks, medsebojni odnosi, carina
Objavljeno: 13.09.2010; Ogledov: 2854; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

3.
4.
ETIKA IN MORALA V PODJETNIŠTVU
Janja Hrastnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela z naslovom Etika in morala v podjetništvu je najprej razjasniti osnovne pojme, kot so etika, morala, poslovna etika, poslovna morala, družbena odgovornost in podjetništvo. Glavni cilj pa je raziskati in predstaviti vlogo etike in morale v podjetništvu. Gre za področje, ki v času globalne finančne krize prihaja vse bolj do izraza in predstavlja temelj na katerem sodobna podjetja gradijo svojo prihodnost. Diplomsko delo poskuša torej dokazati, da upoštevanje etike in morale v podjetništvu ne gre razumeti zgolj kot nekakšen dodaten strošek, ampak kot glavni dejavnik pri uspešnosti podjetja. Predstavljen je tudi nezavidljiv položaj managerja v podjetju, ki pri svojih odločitvah marsikdaj naleti na etično dilemo, ko 'trčita' etični in strokovni vidik, managerjeva naloga pa je najti vmesno pot med obema.
Ključne besede: etika, morala, etičnost, odgovornost, podjetništvo, etični kodeks
Objavljeno: 03.11.2011; Ogledov: 7760; Prenosov: 2036
.pdf Celotno besedilo (405,72 KB)

5.
KAKO IZBOLJŠATI ETIČNOST POSLOVANJA PODJETJA V POGOJIH FINANČNE KRIZE
Luka Čepe, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Etično poslovanje je eden temeljnih pogojev, da lahko podjetje uspešno deluje in da je lahko konkurenčno na dolgi rok. Etičnemu poslovanju se pripisuje velik pomen tudi zato, ker je poslovanje v koruptivnem okolju drago ter niti približno tako efektivno, saj etičnost vpliva tudi na medsebojna razmerja med zaposlenimi ter tako skrbi za dobro vzdušje na delovnem mestu, kar pomeni večjo produktivnost. Etično poslovanje pa tudi daje podjetju ugled, kar vpliva na zaposlene, ki so ponosni nad podjetjem ter s tem izražajo lojalnost in pripadnost podjetju. Načinov za izboljšanje etičnosti je več, najprej je treba začeti z izbiro ustreznega managementa, ki mora biti pravilno usposobljen, mora pa tudi omogočati razvijanje pravilnega etičnega presojanja in odločanja, kar vodi do večje etičnosti celotnega podjetja. Vedno večkrat se podjetja odločajo za uporabo etičnih kodeksov z namenom izboljšati etičnost. Kodeksi so zbirke vrednot in pravil, po katerih naj bi se zaposleni ravnali, vendar nespoštovanje kodeksa ni kaznovano. Za večjo etičnost se uporabljajo tudi različni programi in priročniki, podjetja lahko tudi ustvarijo komisije in odbore za etičnost, možne pa so tudi vroče linije, kamor lahko zaposleni javijo domnevne nepravilnosti v podjetju. Glavni nosilec etičnosti v podjetju je management, ki bi moral biti v prvi vrsti tisti, ki sprejema etične odločitve v prid podjetju in drugim udeležencem v poslovnem procesu. Tako bi lahko tudi drugi zaposleni posnemali njihovo ravnanje, kar bi pomeni večjo etičnost v poslovanju. In prav v trenutni krizi je bilo mogoče opaziti pomanjkanje etičnosti managementa, s tem so posamezniki uničili velika podjetja, nato pa si še izplačali milijonske premije. Njihovo ravnanje je bilo tudi eden izmed vzrokov, da se je finančna kriza v letu 2007 začela ter se razširila po vsem svetu.
Ključne besede: Poslovna etika, Neetično delovanje, Etika managementa, Finančna kriza, Etični kodeks, Izboljšanje etičnosti
Objavljeno: 25.11.2011; Ogledov: 3699; Prenosov: 373
.pdf Celotno besedilo (633,33 KB)

6.
ETIČNOST DELA SLOVENSKIH NOVINARJEV
Aleksandra Turščak, 2012, magistrsko delo

Opis: V javnosti se pojavljajo vprašanja o etičnosti dela novinarjev v medijih. Mediji so del našega vsakdanjika in pomembno vplivajo na naše življenje, nas usmerjajo in večini ljudi kreirajo tudi osebno mnenje. Nad klasičnim pristopom k novinarstvu je prevladal tržni pristop. Za tržno usmerjeno novinarstvo je značilno predvsem neupoštevanje novinarskih meril kot so ideal objektivnosti, resnicoljubnost, preverjanje informacij, izogibanje nekorektnemu, osebno žaljivemu predstavljanju podatkov in dejstev, posledica tega pa je senzacionalizem v novinarstvu. Časniki tekmujejo za najbolj senzacionalne zgodbe, pri tem pa morajo spoštovati etične standarde. Novinarji so v demokratični družbi izpostavljeni relativno majhnim zakonskim omejitvam, ki so samo okvir za njihovo delovanje. Temeljni samoregulacijski dokument, ki zagotavlja norme, po katerih naj bi se novinar ravnal, je Kodeks novinarjev republike Slovenije. Kodeks pišejo novinarji sami in pomeni samopremislek njihove lastne stroke. Bistvo samoregulacije je v tem, da temelji na prostovoljnem sodelovanju, konsenzu in samoomejevanju. Za spoštovanje etičnih in profesionalnih pravil novinarskih besedil in prispevkov skrbi novinarsko častno razsodišče, ki je skupni samoregulativni organ sindikata in društva novinarjev Slovenije. NČR sestavljajo izvoljeni novinarji, uredniki in dva predstavnika javnosti. V praktičnem delu raziskave smo si zadali nalogo ugotoviti, kako novinarji sami ocenjujejo svoje delo in delo kolegov novinarjev.
Ključne besede: Etika, novinarstvo, samoregulacija, novinarski etični kodeks, novinarsko častno razsodišče
Objavljeno: 29.05.2012; Ogledov: 1872; Prenosov: 639
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

7.
ETIKA NA KAPITALSKEM TRGU
Andreja Žerdoner Fesel, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava etiko na kapitalskem trgu. Področje etike je predmet različnih razprav. V začetku 21. stoletja so svet pretresli različni škandali, kot so npr. Enron, Worldcom. Investitorji po vsem svetu so zastopali stališče, da je potrebno na področje kapitalskega trga vnesti več morale. Udeleženec kapitalskega trga se pri svojem delovanju opira na zakon, ki mu predstavlja temeljni smerokaz njegovega pravilnega postopanja. V samem zakonu so zajeta etična pravila, vendar le v manjšem obsegu, saj so etična načela kompleksnejša, zato se zahtevana stopnja morale ne more vnesti v zakon sam. Tako sam zakon, čeprav obravnava enako tematiko – kaj je prav in kaj narobe, ne predstavlja dovolj za uvrščanje v kategorijo etičnosti in moralnosti. Moralen udeleženec trga kapitala je tisti, ki uresničuje temeljne usmeritve organizacije in ki se ne osredotoča samo na dovoljeno, sprejemljivo, temveč tudi na dostojno. Delovati etično pomeni, da se nečemu odpoveš za večji doprinos družbi. Etika ni nadležna ovira, temveč je elementarna predpostavka za trajen gospodarski uspeh. Zaradi moralnega ravnanja so udeleženci na trgu nagrajeni z ugledom in zaupanjem.
Ključne besede: etika, morala, menedžerska etika, poslovna etika, neetična ravnanja, borzno poslovanje, Enron, etični kodeks, whistle-blowing, borzni posredniki
Objavljeno: 14.12.2012; Ogledov: 1323; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

8.
DILEME OSEBNEGA IN PROFESIONALNEGA RAZVOJA UČITELJEV OSNOVNIH ŠOL
Majda Rižnar, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo raziskovali dileme osebnega in profesionalnega razvoja osnovnošolskih učiteljev. V teoretičnem delu smo proučili izobrazbeno strukturo (kvalifikacijo) in kompetence, ki jih odličen učitelj z vseživljenjskim učenjem in stalnim strokovnim izpopolnjevanjem gradi vso delovno dobo. Predstavili smo tudi zaželene značilnosti učiteljeve osebnostne strukture, ki jih v času osebnega zorenja odgovoren in kritičen učitelj nadgrajuje s samorefleksijo. V empiričnem delu smo preverjali stopnjo soglašanja učiteljev s stališči, ki kažejo učiteljev odnos do lastnega izobraževanja in javnega izpostavljanja, ugotavljali smo samooceno psihofizične obremenjenosti učiteljev s šolskim delom v službi in doma ter oceno vrednostnih sodb o učiteljih v javnosti. Pri tem nas je zanimal obstoj razlik med učitelji glede na delovne izkušnje, področje poučevanja in kraj zaposlitve. Učitelji so predstavili še predloge za Etični kodeks učiteljev, tabu teme v šolah ter dosedanjo percepcijo učiteljskega poklica. Temeljne ugotovitve raziskave, ki je bila opravljena v maju 2012 na vzorcu 254 učiteljev, kažejo, da učitelji pričakujejo Etični kodeks učiteljev, da učitelji 1. in 2. vzgojnoizobraževalnega obdobja želijo imeti napise s strokovnimi nazivi na vratih učilnic, ter da največjo obremenjenost s šolskim delom v službi in doma izražajo učitelji 2. vzgojno-izobraževalnega obdobja, učitelji z največ delovnimi izkušnjami in učitelji, ki poučujejo v mestu. Ugotovili smo tudi, da tabu teme ustvarjajo neugodno klimo, učitelji pa zaznavajo še razvrednotenje poklica in neupoštevanje svoje strokovnosti.
Ključne besede: osnovnošolski učitelj, profesionalni razvoj, osebni razvoj, dileme, obremenjenost, vrednostna sodba, Etični kodeks učiteljev, tabu teme
Objavljeno: 29.01.2013; Ogledov: 1566; Prenosov: 631
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

9.
PROFESIONALNA ETIKA SODNIKOV
Tjaša Rutar, 2013, magistrsko delo

Opis: Etika je danes velikokrat omenjena in razlagana beseda, ki pa jo malokdo od nas v celoti upošteva v vsakdanjem življenju. Za obravnavo etike so posebej zanimivi poklici, katerih delovanje v veliki meri temelji na doslednem upoštevanju etike. Ali to dejstvo drži in v kolikšni meri etika vpliva na delovanje sodnikov smo želeli preveriti z našo raziskavo. Izbrano področje naloge smo usmerili na profesionalno etiko sodnikov. Gre za pregled stanja upoštevanja vrednot, načel in norm v delovnem okolju na primeru pravosodja. To je področje, ki je v naši državi že kar nekaj let tarča kritike s strani javnega mnenja. Ali so te kritike utemeljene ali ne, smo preučili z analizo rezultatov ankete o etičnem delovanju sodnikov. Magistrska naloga je razdeljena na dva dela. V prvem teoretičnem delu opisujemo in razlagamo delo sodnikov, njihovo delovno okolje in vpliv ter pomen njihovega delovanja na družbo. Nadalje razlagamo vsebino pojmov etika in morala ter njuno vpletenost v človekov vsakdanjik. Predstavljamo zavezujoče moralne in etične kodekse sodnikov slovenskega pravosodja ter pomen normativno opredeljene etike v njihovem delovanju. V primeru neupoštevanja zakonodaje ali etičnih kodeksov, sodnikom pretijo sankcije in uveljavljanje disciplinske odgovornosti. Vse navedeno je del nalog, ki jih morajo sodniki upoštevati pri svojem delu zaradi ohranitve lastne nepristranskosti in neodvisnosti, kar je predstavljeno v zadnjem delu teoretične razlage. V drugem aplikativnem delu magistrske naloge je opravljena raziskava na zgoraj omenjeno temo. Najprej smo raziskavo opredelili, predstavili njene cilje, zastavljene hipoteze, omejitve in potek raziskave ter metode dela. Naše ugotovitve so, da sodniki menijo, da normativna etika vpliva na njihovo delovanje in si v prihodnje želijo še izboljšati etiko svojega delovanja. Skozi raziskavo smo ugotovili tudi, da sodišče kot organizacijska enota deluje skladno z normativno etiko, zato bi utegnilo biti izboljšanje na področju sodniške etike časovno hitro doseženo. Problem naše družbe ali družbenega sistema pa je, da ima popolnoma porušen sistem vrednot. Ker ima zunanje okolje napačne predstave o vsebini etike kot ima oz. kot bi jo moralo imeti delovno okolje in sodniki, se pojavijo neskladja v razlagah izrečenih sodb in kritike na njihovo delovanje. Menimo, da si sprememb želimo prav vsi državljani, vendar je za rešitve učinkovitega pravosodja in dobre pravne države potrebno nekoliko več kot samo (dobro) zapisani zakoni in prijazne besede ministrov. Najprej bo potrebno vzpostaviti v družbi pravičen in enakopraven sistem vrednot, ki ga bodo sprejeli prav vsi. Rešitve težav bodo potem lažje dosegljive in uresničljive.
Ključne besede: etika, morala, javna uprava, etični kodeks, sodniško presojanje, odnosi, zadovoljstvo, učinkovitost
Objavljeno: 18.10.2013; Ogledov: 1184; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

10.
ETIČNO VEDENJE MANAGERJA V BANKI
Maksim Mejak, 2013, diplomsko delo

Opis: Gospodarska kriza v Sloveniji kot tudi drugje, ki predstavlja za podjetja propad ali priložnost, je na površje prinesla tudi krizo etike. Priložnost za podjetje in prav tako tudi banke je predvsem v tem, da managment prevrednoti dosedanjo prakso, prevetri obstoječe cilje, sredstva in način dela. Managerji kot nosilci vodenja in vedenja v banki, morajo poiskati nove izzive, da bi izboljšali svojo konkurenčnost, rast podjetja ali vsaj preživetje. Povrniti morajo ugled bančni ustanovi in bankirju-managerju, ki se je v zadnjem času povzpel na sam vrh lestvice etičnih "negativcev". V diplomskem seminarju bomo prikazali dve plati etičnega delovanja: neetično-koruptivno dejanje zlorabe notranjih informacij in etično delovanje kot -primer dobre prakse Bančnega Kodeksa dveh priznanih slovenskih bank. Uvajanje etike je dolgotrajen proces, zato sta etika managmenta in etično vedenje managerja nujno potrebni za uspešno in dolgoročno delovanje.
Ključne besede: Etika, manager, poslovna etika, bančni kodeks, etika managementa, etični kodeks, etično odločanje, bančni management.
Objavljeno: 25.10.2013; Ogledov: 1027; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (678,95 KB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici