| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Oblikovanje in urejanje bližnje okolice cest : diplomsko delo
1992, diplomsko delo

Ključne besede: gradbeništvo, ceste, erozija, prostorsko planiranje
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1670; Prenosov: 0

5.
OBDELAVA ORODIJ ZA EKSTRUZIJO ALUMINIJA VEČJEGA FORMATA
Darko Skerbiš, 2010, specialistično delo

Opis: V nalogi sem si zastavil cilj, kako izdelati orodje večjega formata po sodobnih postopkih obdelave s poudarkom na obdelavi enega segmenta orodja — matric. Kot zahteva je postavljen cilj znižanje skupnega izdelovalnega časa za 10-20% in hkrati zvišanje kvalitete izdelka ter zmanjšanje vpliva človeka na sam proces proizvodnje. Zato da bi lahko dosegli zastavljene cilje, je bilo potrebno pretehtati in pregledati večino faz obdelave matrice (od razreza pa do ročne obdelave), hkrati pa je bilo potrebno pregledati še material — količino odpadka in tehnične zahteve, ki so podane s strani kupca orodja — prevzemne zahteve. Vse to skupaj pa se je moralo upoštevati še z zmožnostmi strojnega parka in načinom dela v podjetju. Glavni poudarek je bil na CNC rezkanju matric, žični eroziji in potopni eroziji. Pri CNC rezkanju matric sem uvedel povsem novi pristop rešitev vpetja orodja v tro točkovno glavo in obračanje obdelovanca med obdelavo v točnosti ± 0.1 mm. Uvedel sem popolno 3D obdelavo matrice od izrisa modela pa do izdelave CNC programa. Pri rezkanju je bilo potrebno rešiti probleme, ki so povezani z rezkanjem matric s kotnimi rezkarji majhnih premerov d = 2 mm, d = 3 mm, d = 4 mm, ki so izpeti tudi do 50 mm globine, v nekaterih primerih pa še več. Celoten postopek sem moral vpeljati v proizvodnjo. Na žični in potopni eroziji sem na osnovi narejenih meritev in zmožnosti naših strojev izboljšal kvaliteto površine in točnosti — res se je čas obdelave podaljšal, vendar se je v ročni obdelavi znatno zmanjšal čas poliranja, v določenih primerih je v celoti odpadel. Hkrati se je zmanjšal vpliv človeka na samo obdelavo predvsem pri kotnosti cilindrov in debelini »bele« cone. Z uvedbo vseh teh postopkov v proizvodnjo smo znatno skrajšali skupni čas izdelave orodja in prenesli velik del dela v pripravo proizvodnje in s tem sprostili kapacitete v proizvodnji. Hkrati pa smo v izdelke vložili več svojega znanja in izboljšali kvaliteto dela, predvsem ponovljivost. S tem smo si na trgu zagotovili delo za prihodnja leta.
Ključne besede: orodje za ekstruzijo aluminija, CNC rezkanje, vpetje obdelovanca, rezkanje s kotnimi rezkarji majhnih premerov, potopna erozija, žična erozija.
Objavljeno: 25.11.2010; Ogledov: 2428; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (8,25 MB)

6.
HUDOURNIKI POLJANSKE IN SELŠKE SORE
Sabina Šifrar, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava hudournike Poljanske in Selške Sore. V delu je pojasnjeno delovanje hudournikov ter njihove značilnosti. Osrednji del raziskave v diplomskem delu se je nanašal na vrednotenje dejavnikov, ki ključno vplivajo na stopnjo hudournosti. Rezultati kažejo, da je prav kombinacija množine padavin skupaj z nakloni in lastnostmi podlag (kamninske, pedološke, vegetacijske) ključna za stopnjo hudournosti. Ker se moč njihovih vplivov po območjih – porečjih spreminja, ima to za posledico bolj, srednje in manj hudourna porečja. S primerjavo značilnosti porečij se je potrdilo, da imajo hudourniki Selške Sore večjo hudournost od hudournikov Poljanske Sore. Ugotovitve o pomenu vpliva dejavnikov so se ponovno potrdile preko pregleda ekstremnih situacij cikličnih dogajanj v hudournike. Pokazalo se je, da pri ekstremnih vremenskih situacijah manjkajo prilagoditve na tovrstne pojave. Z namenom zbiranja dodatnih podatkov o hudourniških vodotokih so bili podani predlogi monitoringa za izbrane lokacije.
Ključne besede: hudournik, Sora, Selška Sora, Poljanska Sora, tekoče vode, erozija, akumulacija, poplave, monitoring.
Objavljeno: 26.10.2011; Ogledov: 1619; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (19,09 MB)

7.
KAVITACIJSKA EROZIJA V VBRIZGALNIH KOMPONENTAH Z UPORABO POLIDISPERZNEGA KAVITACIJSKEGA MODELA
David Greif, 2012, doktorska disertacija

Opis: Predložena doktorska disertacija se ukvarja z numeričnim modeliranjem erozijskih efektov kot posledico kavitacijskega toka. Tovrstni tokovi se pojavljajo v različnih industrijskih procesih in so še posebej pomembni v industriji, ki proizvaja ali uporablja komponente za dovod in vbrizg goriva pod visokimi tlaki. Zmožnost numeričnih simulacij tovrstnih notranjih tokov s pomočjo računalniške dinamike tekočin (CFD) omogoča učinkovito oblikovanje vbrizgalnih šob in drugih komponent za dovod goriva, kot so tlačilke, skupni vodi, različni ventili. Ustrezno fizikalno modeliranje samega kavitacijskega toka je predpogoj za določitev agresivnosti obravnavanih pogojev in erozijskih posledic kavitacije. Gonilna sila za nastanek erozijske škode so implozije parnih mehurčkov v kavitacijskem toku. Ponavljajoče se implozije parne faze na površini izpostavljenega materiala sčasoma povzročijo površinske poškodbe. Pravilna ocena nastanka in transporta parne faze v obliki mehurčkov je ključnega pomena. Polidisperzni kavitacijski model v komercialnem CFD programu AVL FIRE je bil uporabljen kot osnova predstavljene disertacije. Materialni erozijski model je bil modificiran in prilagojen v okvirje dinamike tekočin ter implementiran v CFD program. Predvideva, da material ne prenese obremenitev nad mejo plastičnosti materiala in ocenjuje agresivnost kavitacijskega toka kot funkcijo števila implozij mehurčkov na enoto površine in velikosti le-teh ob imploziji na površini. Model omogoča numerične simulacije erozijskih efektov, kar ima izredno vrednost pri oblikovanju komponent za dovod in vbrizg goriva. Kombinacija materialnega erozijskega modela z večfaznim modelom za dinamiko tekočin je unikatna in predstavlja jedro disertacije. Prikazanih je več rezultatov, ki kažejo na zmožnost modela za kvantitativno in kvalitativno oceno verjetnosti nastanka erozijskih poškodb materiala. Prikazane so tudi posledice erodirane površine izvrtin vbrizgalne šobe na širjenje curka goriva. To nakazuje na vpliv erozije na pripravo mešanice goriva in samo zgorevanje.
Ključne besede: kavitacija, erozija, erozijska škoda, injektor, vbrizgalna šoba, vbrizgalne komponente, pretok skozi šobo
Objavljeno: 01.08.2012; Ogledov: 1268; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (4,97 MB)

8.
Integracija in analiza CAD/CAM sistema za izdelavo erodirnih elektrod v orodjarnah
Simon Gašparič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je nastalo kot plod praktičnega usposabljanja v Carreri Optyl Ormož in sicer z namenom, da bo služilo kot učno gradivo. Delo zajema analizo in delo s programskim paketom DelCAM in sicer DelCAM-PowerMill, ki služi za izdelavo programa za obdelavo izdelka in DelCAM- Electrode, ki služi za izdelavo erodirne elektrode. Podrobno sem opisal tudi potopno erozijo in delo na stroju za potopno erozijo Agie. Nadalje sem se posvetil tudi avtomatski izdelavi programa za potopno erozijo Agie, ki zajema postopek kako prenesemo datoteke iz računalnika na stroj in vse potrebe nastavitve in parametre, ki jih moramo upoštevati. V zadnji točki diplomskega dela pa sem se posvetil še analizi med dvema programskima paketoma in sicer med Catio in DelCAMom. Primerjal sem ju v več različnih točkah in ugotovil, da je DelCAM v prednosti pred Catio in s tem upravičil nakup programskega paketa in mogoče tudi pripomogel k večji uporabi le tega.
Ključne besede: DelCAM, DelCAM-PowerMill, DelCAM-Electrode, potopna erozija, Catia
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 970; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (6,33 MB)

9.
TLAČNO LITJE ALUMINIJA IN POJAV KAVITACIJE
Sebastijan Stegel, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen proces tlačnega litja aluminija skupaj s težavami, ki se pri tem pojavljajo. Opisane in natančneje predstavljene so vse posamezne faze livarskega procesa. Natančneje je opisan princip mazanja orodja, proces litja s poudarkom na tlačnih fazah in obrobni procesi, ki potekajo pri izdelovanju ulitkov. Opisane so lastnosti in prednosti aluminija pred konkurenčnimi materiali. Predstavljene so najpogostejše napake, ki se pojavljajo pri tlačnem litju aluminija s poudarkom na kavitacijski eroziji. Opisane so osnove kavitacijske teorije. Natančneje je opisan princip nastanka kavitacije pri tlačnem litju. Na kratko je opisana raziskava, ki je bila izvedena v zvezi s preučevanjem kavitacijske erozije, ki se je pojavljala na aluminijastem ulitku.
Ključne besede: aluminij, tlačno litje, kavitacija, kavitacijska erozija, napake pri tlačnem litju
Objavljeno: 06.08.2014; Ogledov: 4139; Prenosov: 1134
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

10.
POPLAVE IN PROTIPOPLAVNI LOKALNI UKREPI - SUHI ZADRŽEVALNIK LJUBEČNA
Sanja Lupše, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali eno izmed največjih naravnih nesreč v Sloveniji in drugod – poplave. Na našem območju povzročajo predvsem materialno škodo in škodo na pridelkih. Smrtnih žrtev na srečo ni veliko, vendar jih pa vseeno ne smemo zanemariti. Ob vsaki najmanjši nepremišljenosti lahko pride tudi do le-teh. V diplomskem delu smo opisali vzroke za nastanek poplav in njihove posledice. Pomembno pa se je osredotočiti tudi na samo reševanje težav v primeru poplav. Vsak posameznik lahko že samo s pravilnim ukrepanjem reši svoje življenje, življenje bližnjih in materialne dobrine. V praktičnem delu smo opisali projekt suhega zadrževalnika Ljubečna na strugi potoka Vzhodna Ložnica ter njegove vplive na okolico. Zadrževalnik z zapornicami uravnava pretok vode Vzhodne Ložnice v primeru visokih voda. Za njim pa nastaja poplavno območje, ki je namenjeno zbranju vode. Zadrževalnik ima tako dobre kot slabe lastnosti. Dobre so zagotovo omejevanje in nadzorovanje poplav na celjskem območju. Negativne lastnosti pa so ogrožanje poplavnih kmetijskih zemljišč, ki bodo zaradi gradnje in njenih posledic izgubila svojo kvaliteto.
Ključne besede: gradbeništvo, poplave, erozija, protipoplave zaščite, zadrževalnik
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 986; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (14,76 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici