| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Meritve osmolarnosti izotoničnih napitkov za hidracijo telesa pri športni aktivnosti : magistrsko delo
Tjaša Skarlovnik, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo izmerili osmolalnosti in poskušali izmeriti toničnosti izotoničnih napitkov, ki jih je mogoče kupiti na slovenskem tržišču. Z osmometrom smo izmerili osmolalnosti vseh izotonikov, pri čemer smo ugotovili, da osmolalnost večine izotonikov sodi v območje med 270 in 330 mOsm/kg, ki ga EFSA predpisuje za izotonične napitke. Nadalje smo pripravili standardne raztopine natrijevega klorida različnih osmolalnosti, ki smo jih izpostavili rdečim krvničkam, da smo lahko s pomočjo opazovanja sipanja in absorpcije svetlobe opazovali vpliv raztopin različnih osmolalnosti na volumen in obliko celic. S tem smo naredili umeritveno krivuljo in določili spodnjo mejo izotoničnega območja. Ker je bila na zgornji meji razlika med raztopinami zelo majhna, smo za razlikovanje med raztopinami različne toničnosti v tem območju uporabili mikroskop z multimodalnim čitalcem, s katerim smo opazovali delež ježkov v posamezni raztopini ob času 20 in 60 minut po vstavitvi celic v raztopino. Delež ježkov je do raztopine z osmolalnostjo 300 mOsm/kg zanemarljivo majhen, nato se opazno poveča. V okviru proučevanja izotonikov smo najprej pomerili njihove UV/VIS spektre, da smo lahko opazovali, v katerem delu absorpcijskega spektra lahko zaznamo sipanje svetlobe. Nato smo izotonikom dodali še rdeče krvne celice in pomerili spektre, iz katerih smo s primerjavo z umeritveno krivuljo poskusili določiti toničnosti raztopin. Na prvi pogled je videti, da ima večina izotonikov manjšo toničnost, kot jo imajo standardne raztopine natrijevega klorida primerljive osmolalnosti. Vendar pa meritve otežujejo nizke vrednosti pH izotonikov, ki vplivajo na morfologijo rdečih krvničk. Da bi videli, kako je membrana rdečih krvničk prepustna za sladkorje, smo tudi preverili, kakšna je toničnost raztopin sladkorjev znane osmolalnosti. Vidimo lahko, da so membrane rdečih krvničk prepustne za določene saharide. To pomeni, da izotonični napitki, kljub ustrezni osmolalnosti, pogosto niso izotonični, saj je koncentracija sladkorjev v njih razmeroma visoka.
Ključne besede: osmolalnost, toničnost, hidracija, izotonični napitki, eritrociti
Objavljeno v DKUM: 26.07.2023; Ogledov: 588; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (3,68 MB)

2.
3.
DOLOČEVANJE SESTAVE MAŠČOBNIH KISLIN IN NJIHOVIH PROFILOV V MEMBRANAH RDEČIH KRVNIH CELIC BOLNIKOV Z RAZLIČNIMI BOLEZNIMI Z METODO PLINSKE KROMATOGRAFIJE
Zdenka Cencič Kodba, 2011, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji sem primerjala sestave maščobnih kislin in njihove karakteristične profile izoliranih fosfolipidov membran rdečih krvnih celic bolnikov z različnimi boleznimi z namenom, da bi preverila hipotezo, da so razlike med profili maščobnih kislin pomembne pri prepoznavanju različnih bolezenskih stanj oziroma motenj v metabolizmu. V študijo sem vključila vzorce krvi 272 bolnikov, od tega 135 bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (60 bolnikov s Crohnovo črevesno boleznijo in 75 bolnikov z drugimi vnetnimi črevesnimi boleznimi), 18 bolnikov s črevesnimi polipi, 52 bolnikov z astmo, 53 bolnic z miomi na maternici ter 14 vzorcev krvi žensk, ki miomov nimajo. 70 zdravih ljudi, ki niso oboleli za nobeno od naštetih bolezni, je predstavljalo kontrolno skupino. Izbira bolnikov je bila naključna in neodvisna od njihovih prehranjevalnih navad ali prehranskih dodatkov lipidov. Uporabila sem robustno in natančno analizno metodo ekstrakcije lipidov, separacije lipidnih razredov in izolacije fosfolipidov na silikagel trdni fazi (SPE-Si), ki sem jo izboljšala in optimizirala. Izolaciji rdečih krvnih celic je sledila metoda postopne ekstrakcije tekoče-tekoče, s katero sem povečala izkoristek izoliranih celokupnih lipidov, ki sem jih z ekstrakcijo na trdni fazi ločila na nepolarne lipide in polarne fosfolipide. Optimizacijo izolacije fosfolipidov na trdni fazi sem izvedla z vzporednim preskušanjem in uporabo tankoplastne kromatografije (TLC). Umiljenju fosfolipidne frakcije je sledila esterifikacija v metanolni raztopini borovega trifluorida. Sestavo metilnih estrov maščobnih kislin (FAME) fosfolipidov rdečih krvnih celic sem določala s plinsko kromatografijo (GC) s plamensko ionizacijskim detektorjem (FID). V membranah rdečih krvnih celic sem določila tudi dva dimetil acetala (heksadekanal in oktadekanal dimetil acetal; 16:0 DMA in 18:0 DMA), ki sta merilo oksidacijske prizadetosti celičnih membranskih fosfolipidnih plazmalogenov, ki so pomembni lipidni antioksidanti. S kemometrijskimi in statističnimi metodami sem karakterizirala vzorce glede na sestavo in vsebnost maščobnih kislin in dimetil acetalov. Študija je potrdila, da obstajajo pri opisanih bolnikih razlike v sestavi maščobnih kislin, kar bi lahko uporabili za diagnostične presejalne teste, kjer bi maščobne kisline prevzele vlogo bioloških označevalcev bolezni.
Ključne besede: rdeče krvne celice, eritrociti, celične membrane, fosfolipidi, maščobne kisline, profili maščobnih kislin, plazmalogeni, plinska kromatografija, tankoplastna kromatografija, metoda glavnih osi, klasifikacija
Objavljeno v DKUM: 01.07.2011; Ogledov: 4119; Prenosov: 454
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

4.
Rezultati analiz krvnih slik pri intenzivnem pitanju brojlerskih piščancev provenience ROSS 308
Anton Tomazini, 2010, diplomsko delo

Opis: Poskus je bil zastvljen z namenom, da pri brojlerskih piščancih provenience ROSS 308 ugotovimo fiziološke parametre vrednosti hemograma krvi, to je števila eritrocitov in koncentracijo hemoglobina. Laboratorijske preiskave nudijo kvantitativne podatke primerljive z referenčnimi vrednostmi. In all experimental groups the blood samples were taken on the same day of age and were analysed by applying the same methods.
Ključne besede: brojlerski piščanci, konverzija, telesna masa, eritrociti, hemoglobin
Objavljeno v DKUM: 15.10.2010; Ogledov: 2331; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (420,41 KB)

5.
Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici