| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
SNOVANJE IN VODENJE MEHANIZMA Z ENO PROSTOSTNO STOPNJO
Tomaž Kirbiš, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan mehanizem z eno prostostno stopnjo, izdelan za potrebe pedagoškega procesa. Mehanizem je opremljen s servoojačevalnikom, ki vsebuje analogno tokovno regulacijo. Za krmilnik je uporabljen DSP-2 regulacijski sistem, ki omogoča hitro izvedbo algoritmov (Rapid Control Prototyping - RCP). Za napajanje DSP-2 kartice in povezovanje signalov je izdelana napajalna kartica. Pri vodenju mehanizma je uporabljen PD regulator in referenčna trajektorija s sin2 hitrostnim profilom. Prikazani in primerjani so simulacijski in eksperimentalni rezultati. Zajeti so vsi električni in konstrukcijski načrti, ter postopek izdelave mehanizma z eno prostostno stopnjo.
Ključne besede: Mehatronska naprava, mehanizem z eno prostostno stopnjo, regulacija gibanja, enosmerni motor, dinamični model
Objavljeno: 02.02.2012; Ogledov: 1419; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (9,37 MB)

6.
ANALIZA KARAKTERISTIK ENOSMERNEGA MOTORJA NAPAJANEGA S PULZNIM NAPAJALNIKOM
Gregor Majerle, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je seznanitev z enosmernim motorjem s trajnimi magneti, priključenim na različne oblike napetosti. V diplomski nalogi so narejene meritve, ki so prikazane v tabelarični in grafični obliki. Poudarek diplomske naloge je ugotavljanje, kako se električni pogon z enosmernim motorjem odziva na različne obremenitve pri pulznem napajanju, ter primerjava teh odzivov z odzivi, dobljenimi z drugimi oblikami napajalne napetosti. Meritve, ki so bile opravljene na električnem pogonu, so podkrepljene z analitično metodo. Vsa dela v zvezi z diplomsko nalogo so izvedena v Laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: enosmerni motor, pulzno napajanje, merilni instrumenti, električni pogon
Objavljeno: 15.07.2010; Ogledov: 2013; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

7.
VODENJE IN NADZOR SISTEMOV Z UPORABO PROGRAMSKEGA OKOLJA LabVIEW
Tadej Tašner, 2010, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se vedno več inženirjev srečuje s programskim okoljem LabVIEW. Z uporabo tega programskega okolja znajo uporabniki običajno rešiti enostavne probleme s področja zajemanja podatkov, pri nadzoru in vodenju sistemov pa se stvari kaj hitro zapletejo. V diplomi so opisani osnovni pojmi odprto- in zaprtozančnega vodenja, ki so osnova za izdelavo programov za vodenje in nadzor sistemov. V nadaljevanju je podrobno opisan proces izdelave programa za meritev stopničnega odziva RLC člena z uporabo učila NI ELVIS II, ki temelji na sinhronizaciji zajemanja in generiranja signalov. Progra,m temelječ na isti osnovi, preizkusimo na preizkuševališču gonil in za krmiljenje pretoka konstantne hidravlične črpalke. V nadaljevanju je bil izdelan še program za zaprtozančno vodenje enosmernega motorja Quanser, ki je reguliran s pomočjo NI ELVIS II. Na koncu se posvetimo še kompleksnemu sistemu nadzora stanja, ki prav tako temelji na programskem okolju LabVIEW.
Ključne besede: vodenje, regulacije, nadzor, zajemanje podatkov, NI ELVIS II, enosmerni motor, RLC člen, preizkuševališče gonil, LabVIEW
Objavljeno: 01.09.2010; Ogledov: 1854; Prenosov: 227 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (5,01 MB)

8.
VRTENJE ENERGETSKO VARČNE HIŠE
Uroš Srpčič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomi je opisan model hiše, ki se obrača proti svetlobi. Za njeno vrtenje uporabljamo enosmerni motor s trajnimi magneti. Podani so izračuni in postopek določevanja parametrov enosmernega motorja s trajnimi magneti. Rezultati odziva motorja so prikazani eksperimentalno in simulacijsko s pomočjo programskega paketa Simulink. V nadaljevanju je opisan uporabljen Siemensov krmilnik, izdelava modela rotacijske hiše ter sam postopek delovanja.
Ključne besede: enosmerni motor, regulacija, energetsko varčna hiša, programabilni krmilnik, svetlobni senzor
Objavljeno: 14.12.2010; Ogledov: 1933; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

9.
IDENTIFIKACIJA PARAMETROV ENOSMERNEGA MOTORJA ZA NAMENE VODENJA
Enida Suljić, 2015, diplomsko delo

Opis: Enosmerni motorji so uporabljeni na različnih področjih in v večini primerov težimo k izvedbi kvalitetne in zanesljive regulacije hitrosti vrtenja, toka oz. navora ali pozicije. Za načrtovanje zaprto-zančnega vodenja ene izmed prej naštetih veličin potrebujemo natančne parametre enosmernega motorja. Parametre motorja je možno določiti preko linearnega ali nelinearnega matematičnega modela, ki dokaj precizno opisuje dinamične lastnosti celotnega vodenega sistema, kar je tudi predmet predlaganega diplomskega dela. V sklopu te diplomske naloge sta uporabljeni dve metodi za pridobitev parametrov. Kot linearni postopek optimizacije je uporabljena metoda identifikacije z metodo najmanjših kvadratov v okvirju orodja Ident Toolbox znotraj Matlaba. Kot nelinearni postopek pa metoda z uporabo funkcije »fmincon« v okvirju optimizacijskega orodja Optimization Tool tudi znotraj Matlaba. Glavni cilj je pridobitev vrednosti neznanih parametrov enosmernega motorja primerjava med obema metodama: uporabnost in primernost obeh, prednosti in slabosti ter natančnost končnih rezultatov.
Ključne besede: identifikacija, metoda najmanjših kvadratov, fmincon, enosmerni motor, parametri
Objavljeno: 27.08.2015; Ogledov: 919; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

10.
ZAMENJAVA POGONA NA SREDNJI PROGI V VALJARNI
Aleš Rožman, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o zamenjavi glavnega pogona s pripadajočim napajanjem in regulacijo na srednji progi v valjarni. Delovanje obstoječega pogona je podrobno opisano z vsemi prednostmi, slabostmi ter željami, ki bi jih moral imeti novi pogon. Z upoštevanjem želja uporabnika sem izbral, predstavil in opisal tri različne možne rešitve zamenjave glavnega motorja, in sicer z asinhronskim, sinhronskim in enosmernim motorjem. Pri vseh treh rešitvah bi podjetje veliko pridobilo pri učinkovitosti in zanesljivosti proizvodnje linije, vendar je najbolj ekonomsko upravičena zamenjava motorja s sinhronskim motorjem.
Ključne besede: Valjarna, pogon, asinhronski motor, sinhronski motor, enosmerni motor.
Objavljeno: 29.11.2012; Ogledov: 1296; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici