| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Načrtovanje in izdelava elektronskega krmiljenja hitrosti enosmernega motorja brez ščetk
Jan Dominc, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je načrtovati in izdelati vgrajen sistem, s pomočjo katerega lahko vodimo enosmerni motor brez ščetk. Razvili smo tiskano vezje, ki vsebuje mikrokrmilnik in vse potrebne komponente za vodenje motorja. Na začetku diplomske naloge smo opisali elektromotorje, kjer smo natančneje opisali enosmerne motorje brez ščetk in način vodenja motorjev. V nadaljevanju te naloge smo s pomočjo predhodnih raziskav lotili izbire komponent, izdelave tiskanega vezja in programiranja mikrokrmilnika. Na koncu smo vezje preizkušali s izbranim motorjem.
Ključne besede: vgrajen sistem, enosmerni motor brez ščetk, mikrokrmilnik, tiskano vezje
Objavljeno: 02.11.2020; Ogledov: 232; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

2.
Samovozeči sobni sesalnik
Peter Vrbančič, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je čiščenje prostora s pomočjo sestavljenega samovozečega sobnega sesalnika. Razvili smo tiskano vezje, ki vsebuje mikrokrmilnik in vso potrebno periferijo. Za procesiranje podatkov smo uporabili mikrokrmilnik STM32L152RC. Sesanje smo realizirali z BLDC-motorjem. Za zaznavo ovir smo uporabili dva ultrazvočna senzorja HC-SR04. Programsko kodo s knjižnico vseh potrebnih funkcij smo napisali v jeziku C. Razvili smo aplikacijo za Android za vnos dneva, časa in trajanja sesanja. Sistem se je med sesanjem v prostoru izkazal za učinkovitega.
Ključne besede: vgrajeni sistem, samovozeči sesalnik, brezkrtačni enosmerni motor, ultrazvočni senzor
Objavljeno: 25.11.2019; Ogledov: 638; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

3.
Načrtovanje in izvedba električnega pogonskega sklopa za predelavo skuterja
David Štampar, 2019, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu sta predstavljena načrtovanje in izvedba električnega pogonskega sklopa, s katerim smo predelali bencinski skuter v električnega. Najprej je na splošno opisan princip delovanja električnih skuterjev ter ključne komponente električnega pogonskega sklopa. Nato je opisano načrtovanje električnega pogonskega sklopa. V nadaljevanju je predstavljena izvedba predelave. Prikazan je tudi postopek izdelave baterijskega paketa. Na koncu smo izvedli različne preizkuse električnega pogonskega sklopa, ter obnašanje skuterja v cestnem prometu.
Ključne besede: predelava skuterja, enosmerni motor brez ščetk, izdelava baterijskega paketa, električni pogonski sklop
Objavljeno: 01.07.2019; Ogledov: 807; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (7,44 MB)

4.
Nepristno naključna pulzno-gostotna modulacija za zmanjšanje elektromagnetnih motenj
Matej Uršnik, 2019, magistrsko delo

Opis: Pri razvoju elektronskih naprav se premalo zavedamo pomena elektromagnetne skladnosti. Večina razvijalcev se z njo sreča tik pred zaključkom projekta, ko projekt pošljemo na testiranje v laboratorij za pridobitev certifikatov o skladnosti. Elektromagnetna skladnost ni ovira pred zaključkom projekta, je pa pomemben varnostni mehanizem, ki skrbi za varnost in nemoteno delovanje naprav. Namen magistrske naloge je izdelava H-mosta in implementacija ter evaluacija predlaganega algoritma, ki omogoča zmanjševanje sevalnih in prevodnih elektromagnetnih motenj. Meritve bomo opravili na enosmernem elektromotorju v polgluhi elektromagnetni komori.
Ključne besede: elektromagnetna skladnost, elektromagnetne motnje, enosmerni električni motor, nepristno naključna pulzno-gostotna modulacija
Objavljeno: 27.06.2019; Ogledov: 474; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (11,18 MB)

5.
Tehnike preprečevanja integralskega pobega pri vodenju enosmernega motorja
Eva Tratnik, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektnem delu je analiziran pojav integralskega pobega, ki nastane pri uporabi PI regulatorjev, kadar so v regulacijskem sistemu prisotne omejitve. Predstavljene so različne tehnike, ki jih lahko uporabljamo za preprečevanje integralskega pobega. Učinkovitost obravnavanih tehnik je preizkušena na podlagi simulacijske analize enozančne in kaskadne regulacije hitrosti enosmernega motorja s trajnimi magneti. Predstavljene tehnike smo poizkusili tudi na primeru vodenja enosmernega motorja s trajnimi magneti z uporabo industrijskega krmilnika SIEMENS S7-300, ki pa se je izkazal kot neprimeren krmilnik za izvedbo vodenja motorja.
Ključne besede: enosmerni motor s trajnimi magneti, integralski pobeg, kaskadna regulacija, PI regulator, regulacija hitrosti, tehnike preprečevanja integralskega pobega
Objavljeno: 30.01.2018; Ogledov: 1541; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (4,08 MB)

6.
Elektronski sistem za sinhronizacijo hitrosti in obratov enosmernih motorjev
Klemen Cvetko, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen problem in rešitev sinhronizacije obratov ter hitrosti dveh enosmernih motorjev, ki sta uporabljena kot pogon za vrteno, katero se z različno smerjo rotacije motorja dviga ali spušča. Motor z vretenom se uporablja v dvižnih mizah, katerim je moč nastavljati višino. Problem je, da v kolikor želimo ohraniti mizo pri dvigu ali spustu v vodoravnem stanju, morata oba motorja pri premiku narediti enako obratov z enako hitrostjo. Cilj diplomske naloge je bil raziskati več možnih načinov rešitve sinhronizacije, dobiti ideje, načrtovati sisteme in izdelati potrebna vezja, ki rešijo problem s sinhronizacijo.
Ključne besede: enosmerni motor, sinhronizacija, obrati motorja, mikrokrmilnik, logični elementi
Objavljeno: 24.10.2017; Ogledov: 974; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (3,81 MB)

7.
PLATFORMA ZA TESTIRANJE BREZKRTAČNIH ENOSMERNIH MOTORJEV ZA POTREBE VARNOSTNIH SISTEMOV.
Boštjan Kupčič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo izdelavo testne platforme za testiranje brezkrtačnih enosmernih motorjev za potrebe varnostnih sistemov. S pomočjo testne platforme je moč opraviti primarno testiranje motorjev in tako izbrati ustrezno rešitev. Prav tako je s pomočjo testne platforme moč hitro izločiti neustrezne motorje, s tem pa omogočiti zanesljivejšo in hitrejšo implementacijo pogonskega sklopa za pomično enoto varnostnega sistema.
Ključne besede: brezkrtačni enosmerni motor, krmilnik motorja, testna platforma
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 1041; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

8.
REGULACIJA HITROSTI VRTENJA IN KOTA ZASUKA ENOSMERNEGA MOTORJA S TRAJNIMI MAGNETI
Danilo Lebar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljeni postopki za določitev parametrov dinamičnega modela enosmernega motorja s trajnimi magneti in postopek določitve parametrov regulatorja hitrosti vrtenja in kota zasuka. S primerjavo med simulacijskimi in izmerjenimi časovnimi odzivi hitrosti vrtenja in rotorskega toka je izvedena verifikacija modela obravnavanega motorja. Prikazani so tudi rezultati simulacijske analize regulacije hitrosti vrtenja in kota zasuka, kakor tudi rezultati preizkusa regulacije, ki je bila izvedena z industrijskim krmilnikom SIEMENS.
Ključne besede: enosmerni motor s trajnimi magneti, regulacija hitrosti in kota zasuka enosmernega motorja, PI regulator, industrijski krmilnik
Objavljeno: 07.09.2016; Ogledov: 1134; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (3,84 MB)

9.
IDENTIFIKACIJA PARAMETROV ENOSMERNEGA MOTORJA ZA NAMENE VODENJA
Enida Suljić, 2015, diplomsko delo

Opis: Enosmerni motorji so uporabljeni na različnih področjih in v večini primerov težimo k izvedbi kvalitetne in zanesljive regulacije hitrosti vrtenja, toka oz. navora ali pozicije. Za načrtovanje zaprto-zančnega vodenja ene izmed prej naštetih veličin potrebujemo natančne parametre enosmernega motorja. Parametre motorja je možno določiti preko linearnega ali nelinearnega matematičnega modela, ki dokaj precizno opisuje dinamične lastnosti celotnega vodenega sistema, kar je tudi predmet predlaganega diplomskega dela. V sklopu te diplomske naloge sta uporabljeni dve metodi za pridobitev parametrov. Kot linearni postopek optimizacije je uporabljena metoda identifikacije z metodo najmanjših kvadratov v okvirju orodja Ident Toolbox znotraj Matlaba. Kot nelinearni postopek pa metoda z uporabo funkcije »fmincon« v okvirju optimizacijskega orodja Optimization Tool tudi znotraj Matlaba. Glavni cilj je pridobitev vrednosti neznanih parametrov enosmernega motorja primerjava med obema metodama: uporabnost in primernost obeh, prednosti in slabosti ter natančnost končnih rezultatov.
Ključne besede: identifikacija, metoda najmanjših kvadratov, fmincon, enosmerni motor, parametri
Objavljeno: 27.08.2015; Ogledov: 1100; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

10.
ZAMENJAVA POGONA NA SREDNJI PROGI V VALJARNI
Aleš Rožman, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o zamenjavi glavnega pogona s pripadajočim napajanjem in regulacijo na srednji progi v valjarni. Delovanje obstoječega pogona je podrobno opisano z vsemi prednostmi, slabostmi ter željami, ki bi jih moral imeti novi pogon. Z upoštevanjem želja uporabnika sem izbral, predstavil in opisal tri različne možne rešitve zamenjave glavnega motorja, in sicer z asinhronskim, sinhronskim in enosmernim motorjem. Pri vseh treh rešitvah bi podjetje veliko pridobilo pri učinkovitosti in zanesljivosti proizvodnje linije, vendar je najbolj ekonomsko upravičena zamenjava motorja s sinhronskim motorjem.
Ključne besede: Valjarna, pogon, asinhronski motor, sinhronski motor, enosmerni motor.
Objavljeno: 29.11.2012; Ogledov: 1527; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici