| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
EKOLOŠKO OBLIKOVANJE ENODRUŽINSKE HIŠE
Tajda Potrč Obrecht, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V nalogi smo predstavili osnovne koncepte metode ekološkega oblikovanja. S pomočjo teoretičnih spoznanj, zakonskih zahtev in analiz referenčih primerov smo oblikovali parametre za ekološko oblikovanje stavb v Sloveniji. Parametre smo razdelili glede na njihov vpliv na posamezne prioritete varovanja okolja (ohranjane narave in biotske raznovrstnosti, kakovost življenja in klimatske spremembe ter odpadki). V praktičnem delu naloge smo analizirali lokacijo na območju občine Kungota in s pomočjo parametrov za ekološko oblikovanje stavb oblikovali enodružinsko hišo.
Ključne besede: enodružinska hiša, ekološko oblikovanje
Objavljeno: 16.09.2011; Ogledov: 2031; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

2.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA ENODRUŽINSKE STANOVANJSKE HIŠE
Primož Gomboc, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje potek in posege prenove starejše hiše po načelu trajnosti. Predstavljena je problematika, ki nastane s staranjem stavbe, ter pomankljivosti, ki jih je potrebno odpraviti s prenovo. Za primerjavo je izdelan načrt prenove z grafičnim prikazom stavbe. Delo zajema tudi tehnične in prostorske rešitve stavbe, kot tudi njene bližnje okolice. Pojem trajnosti je uvodoma razčlenjen na več opisanih podzvrsti, ki služijo za orientacijo in lažje razumevanje vpliva trajnosti na okolico, ter v smislu izboljšanja bivanjske kakovosti.
Ključne besede: trajnostnost, enodružinska hiša, prenova
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 1644; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (67,99 MB)

3.
Sodobna slovenska hiša v urbanem okolju
Dorian Šipoš, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi se osredotočamo na snovanje enodružinske hiše v urbanem okolju. Na začetku projektne naloge bo predstavljena enodružinska hiša kot oblika bivanja. Enodružinska hiša naj bi vsebovala vse zahtevane vidike sodobne in funkcionalne arhitekture, v kateri biva ena družina. Besedna zveza »slovenska hiša« pomeni, da so za hišo značilne nekatere tradicionalne in regionalne posebnosti in materiali iz slovenskega prostora. Hiša bo predstavljena tako, kot da je snovana za skupinsko gradnjo, od hiše do hiše, in kot prostostoječa hiša.
Ključne besede: enodružinska hiša, sodobna hiša, arhitektura, Maribor, prostostoječa hiša
Objavljeno: 12.08.2015; Ogledov: 921; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (45,29 MB)

4.
Sodobna slovenska hiša, hiša v urbanem območju
Luka Gotal, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi smo se osredotočali na snovanje sodobne slovenske hiše in modifikacije, ki izkazujejo vse potrebne vidike sodobne arhitekture in družbe, hkrati pa reflektirajo historične in regionalne značilnosti slovenske arhitekture na Štajerskem. V uvodnem, teoretičnem delu se ukvarjamo z enodružinsko hišo v Sloveniji in njeno zgodovino, ter potrebam po taki vrsti bivanja. Obdelali smo tudi primere hiš iz bogate slovenske zgodovine, njihove značilnosti in jih vklopili v našo zasnovo. Razložili smo potrebo po modularnosti in modifikaciji tlorisov ter možnosti, ki nam jih ponujajo.
Ključne besede: arhitektura, enodružinska hiša, sodobna arhitektura, urbana hiša, modularnost
Objavljeno: 13.08.2015; Ogledov: 900; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (194,81 MB)

5.
Lesena nizkoenergijska hiša v dveh različnih podnebjih
Nataša Suhadolnik, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi obravnavamo zasnovo nizkoenergijske hiše v Ljubljani in s kakšnimi modifikacijami se lahko isto hišo postavi v drugačno podnebje, natančneje v Stockholm, da bo ta še zmeraj enako energijsko učinkovita. Gre za nadgradnjo hiše pri projektu »One house fits all«, ki smo jo oblikovali v soavtorstvu z Anejem Lukanom, Filipom Jakobom Frasom in Filipom Špiljakom. V teoretičnem delu predstavimo koncept energijske zasnove zgradb ter načela načrtovanja le-teh.
Ključne besede: gradbeništvo, arhitektura, nizkoenergijska gradnja, lesena hiša, enodružinska hiša, klima
Objavljeno: 17.08.2015; Ogledov: 880; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (5,43 MB)

6.
ZASNOVA MODULARNE LESENE HIŠE
Rok Koncilia, 2012, diplomsko delo

Opis: V tej nalogi je predstavljena zasnova modularne lesene hiše. Modul je zasnovan v okviru konstrukcijske zmožnosti velikopanelnega okvirnega sistema lesene gradnje in potencialne kombinacije namembnosti, ki jih lahko nosi. Slednji argument bo predstavljen skozi več primerov. Fleksibilnost tlorisa bo še povečana z načrtovanjem prostorov in z združenimi funkcijami brez nepotrebnih predelnih sten. Tako je hipoteza ta naloge, da se na tak način lahko zasnuje hiša, ki brez večjih sprememb lahko ustreza trem različnim lokacijam. Podane lokacije so: Radvanje pri Mariboru, Limbuš pri Mariboru, Biba planina pri Kamniku.
Ključne besede: lesena, modularna, enodružinska hiša, odprti prostor, velikopanelni okvirni sistem, naravna osvetlitev, PHPP, različne lokacije
Objavljeno: 21.09.2012; Ogledov: 1887; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (7,11 MB)

7.
NIZKA ZGOŠČENA ZAZIDAVA V SLOVENIJI - KOMPROMIS ZA PROSTOSTOJEČO ENODRUŽINSKO HIŠO
Alja Ivačič, 2012, diplomsko delo

Opis: V prispevku se ukvarjamo s problematiko prostostoječe zazidave. Le-ta je v Sloveniji zelo priljubljena, a je z urbanističnega, okoljskega, energetskega in tudi socialnega vidika izredno problematična. Slovenija je antropološko gledano unikatno kulturno okolje, ki zahteva svojstven pristop pri omejevanju enodružinske gradnje. Diplomsko delo raziskuje vzroke, posledice in razsežnosti prostostoječe gradnje ter podaja alternativo v obliki nizke goste zazidave. Na podlagi teh izsledkov je zasnovana tudi stanovanjska soseska z vrstno in atrijsko gradnjo v Bresternici.
Ključne besede: prostor, nizka gosta zazidava, enodružinska hiša, Slovenci
Objavljeno: 21.09.2012; Ogledov: 1167; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (22,41 MB)

8.
ATRIJSKA HIŠA V MESTU: ZASNOVA OBJEKTA IN INTERIERJA
Matija Jurše, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava atrijsko hišo v mestu kot alternativo prostostoječi gradnji, kot rešitev za zmanjšanje prometa ter izrabo parcel na degradiranih območjih. Prvi del diplomskega dela obravnava teorijo atrijskih hiš, ter pregled nekaterih referenčnih primerov. V drugem delu, ki je praktične narave, pa je opravljena analiza osončenja za različne tipe atrijskih hiš, ter nato še zasnova objekta in interierja.
Ključne besede: atrijska hiša, enodružinska hiša, Maribor, interier, osončenje
Objavljeno: 12.07.2013; Ogledov: 1134; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (15,19 MB)

9.
Sodobna slovenska hiša v očeh mladih arhitektov
Zrinka Perić, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Z razvojem slovenske družbe se spreminjajo stanovanjske potrebe prebivalcev. Posledično se spreminja tudi družina 21. stoletja, ki je ekološko ozaveščena, zahteva trajnostno arhitekturo prijazno okolju. Zato smo se odločili posodobiti tradicionalno slovensko dvokapnico in sloneč na tej tradiciji nadgraditi hišo, ki bo prebivalcem ponujala sodobne življenjske standarde. Na pogled enostavna dvokapnica skriva modularnost prostorov, ki jih lahko lastnik prilagaja glede na trenutne potrebe. Enostavnost arhitekture in enostavnost oblikovanja prostora poudarja glavni arhitekturni element našega pogleda na slovensko sodobno hišo, galerijski prehod, torej „most“ hiše. Prehod, izdelan iz živo rdečega kortena, tradicionalno in sodobno slovensko hišo povezuje tudi simbolično. Naša hiša je tudi ogledalo bodoče slovenske družbe, ki bo v stiku z evropskim in svetovnim sodobnim življenjem in bo, kljub temu, še vedno ohranila svojo tradicijo ter se dalje razvijala v lastni smeri.
Ključne besede: arhitektura, enodružinska hiša, nizkoenergijska hiša, lesena hiša
Objavljeno: 28.08.2013; Ogledov: 1516; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (39,74 MB)

10.
IDEJNA ZASNOVA ARHITEKTURE IN INTERIERJA MANJŠEGA OBJEKTA: ENODRUŽINSKA HIŠA V MEDITERANSKEM STILU - TRADICIONALNA UPORABA KAMNA VPETA V SODOBNO ARHITEKTURO
Nina Lebar, 2013, diplomsko delo

Opis: Človek kamen uporablja že več tisoč let. Od izdelave enostavnega orodja in orožja, do gradnje zatočišč in hiš. Kot naravna danost je namreč dostopen skoraj povsod po svetu. Vendar se kamen kot konstrukcijski material v sodobni arhitekturi le še redko uporablja. Razlogi so predvsem v razvoju sodobnih materialov in standardih, ki se s časom zvišujejo. Kljub temu pa obstaja nekaj izjem, ki dokazujejo, da na kamen ne smemo pozabiti. Diplomsko delo obravnava uporabo kamna kot konstrukcijskega materiala ter kot obloge. Predstavljene so vrste naravnega kamna in njegove značilnosti, tehnike vgradnje ter značilna tipologija kamnitih hiš, ki se pojavlja v Dalmaciji. Na izbrani lokaciji je zasnovana enodružinska hiša, ki izkorišča naravne danosti območja. Zraven arhitekturne zasnove je zasnovana tudi ureditev interierja.
Ključne besede: arhitektura, enodružinska hiša, kamen, mediteranski stil, Hrvaška
Objavljeno: 16.09.2013; Ogledov: 1719; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (9,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici