| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Povečanje energetske učinkovitosti in postavitev procesa obdelave granuliranega materiala v končni produkt
Jana Stanič, 2023, magistrsko delo

Opis: Dandanes so procesi proizvodnje granuliranih materialov ključni v številnih obratih zato je pomembno, da so sistemi pravilno načrtovani in dimenzionirani za njihovo optimalno delovanje. To zahteva upoštevanje ustreznih masnih tokov, volumskih pretokov in moči naprav, ki so vključene v proces. V magistrskem delu je predstavljena masna in energijska bilanca procesa obdelave granuliranega materiala, ter postavitev le-tega v končni produkt. V delu je prav tako predstavljen način, kako s prisilnim hlajenjem končnega produkta povečati energetsko učinkovitost procesa.
Ključne besede: granulirani material, masna bilanca, energijska bilanca
Objavljeno v DKUM: 28.11.2023; Ogledov: 44; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

2.
Simulacija energijske bilance vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem
Rene Furek, 2017, magistrsko delo

Opis: V vsebini te magistrske naloge so predstavljeni rezultati in zaključki sistemske simulacije energijske bilance vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem s programom AVL Cruise M 2017b. Celoten model sestavljajo štirje povezani sistemi, združeni v celoto, ki je sposobna simulirati vožnjo vozila skozi poljuben ali s standardom definiran vozni cikel. Iz rezultatov simulacije lahko pridobimo pomembnejše informacije o obnašanju vozila med in po končani vožnji. Model je prav tako primeren kot osnova za nadaljnjo optimizacijo vozila, saj je zgrajen tako, da ga je možno modificirati v odvisnosti od fokusa opazovanja.
Ključne besede: vozilo, motor z notranjim zgorevanjem, simulacija, energijska bilanca, sistemska simulacija
Objavljeno v DKUM: 09.11.2017; Ogledov: 1429; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (5,03 MB)

3.
RACIONALIZACIJA ENERGETSKE OSKRBE Z UPORABO CENOVNO DOSTOPNIH TEHNOLOGIJ ZA IZKORIŠČANJE OBNOVLJIVIH VIROV
Niko Natek, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja možne načine racionalizacije energetske oskrbe, predvsem v smislu povečanja samozadostnosti. Obravnavani so potenciali biomase, sonca in poljščin za proizvodnjo olja. Jedro diplomskega dela predstavlja analizo starejše kmetije v Prekmurju in raziskuje možne načine za trajnostni razvoj tega območja. Izveden je izračun toplotnih izgub stanovanjskega objekta na kmetiji, celostno pa so analizirani tudi lokalni energetski potenciali. Rezultati diplomskega dela potrjujejo začetno tezo, da je možno z relativno ne-invazivnimi ter finančno ugodnimi posegi bistveno zmanjšati končno porabo energije, zmanjšati uvozno odvisnost ter na ta način premostiti ovire za implementacijo načel trajnostnega razvoja na območju podeželja v RS.
Ključne besede: Obnovljivi viri, biomasa, sončna energija, biodizel, toplotne izgube, energijska bilanca
Objavljeno v DKUM: 07.08.2014; Ogledov: 1599; Prenosov: 215
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

4.
Primerjava dvoslojne in troslojne zasteklitve oken
Marcel Vrabl, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Namen projektne naloge je izvesti primerjavo dvoslojne in troslojne zasteklitve na modelu enodružinske hiše v različnih regijah po državi. Tehnični podatki oken so bili privzeti s strani proizvajalca oken MIK Mednarodno trgovsko in proizvodno podjetje d.o.o.. Za izračun energijske bilance objekta je bil uporabljen računalniški program Gradbena fizika URSA 4.0.
Ključne besede: zasteklitev, energijska bilanca, delež zasteklitve, toplotne izgube, okno, senčenje, obsevanje
Objavljeno v DKUM: 12.08.2013; Ogledov: 2288; Prenosov: 1079
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

5.
IZRAČUN TOPLOTNE BILANCE STANOVANJSKE HIŠE TER DOLOČITEV UKREPOV UČINKOVITE RABE ENERGIJE
Boštjan Menhart, 2013, magistrsko delo

Opis: Zaradi velikih stroškov ogrevanja hiše s prizidkom smo želeli izračunati, koliko toplotne energije je potrebno za ogrevanje hiše in koliko za ogrevanje prizidka. Zaradi starejše gradnje je hiša popolnoma neizolirana v primerjavi s kasneje dograjenim prizidkom. Z določitvijo učinkovitih ukrepov smo izračunali prihranek in vračilno dobo investicije. Pri tem smo upoštevali tiste ukrepe, s katerimi smo dosegli večji prihranek ob zmernem finančnem vložku. Za primerjavo smo izvedli ponovni izračun z ukrepi, s katerimi smo izpolnili zahteve PURES. Pri izbiri stopnje izvedbe sanacije smo upoštevali čim večji prihranek in krajšo dobo vračanja investicije. Z izvedbo sanacije bi morali pristopiti v najkrajšem možnem času, saj ne govorimo zaman »čas je denar«.
Ključne besede: termografija, energijska bilanca, toplotni most, razred energetske učinkovitosti, energetska izkaznica, toplotne izgube
Objavljeno v DKUM: 15.07.2013; Ogledov: 2414; Prenosov: 397
.pdf Celotno besedilo (7,76 MB)

6.
VPLIV GEOMETRIJSKIH PARAMETROV NA ENERGIJSKO BILANCO STAVBE
Kaja Vidovič, 2012, diplomsko delo

Opis: Energijsko učinkovita gradnja kot vedno pogostejši način gradnje pri nas in v Evropi teži k razbremenjevanju okolja. V diplomskem delu so predstavljena načela takšne gradnje, s poudarkom na izkoriščanju sončne svetlobe v odvisnosti od geometrijskih parametrov. Na osnovi različnih modelov smo ugotavljali, kako vpliva faktor oblike na porabo energije. Uporabili smo različni lokaciji in preverjali, kakšen vpliv ima zemljepisna širina na izbrano obliko objekta in delež zasteklitve.
Ključne besede: faktor oblike, energijsko učinkovita gradnja, energijska bilanca
Objavljeno v DKUM: 26.09.2012; Ogledov: 1897; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

7.
Energetsko učinkovita dvoslojna zasteklitev in analiza ekonomičnosti dvoslojne in troslojne zasteklitve
Vesna Čep, 2012, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Energetsko učinkovit princip gradnje ne le zmanjša potrebno toploto za ogrevanje in ohlajevanje stavbe, temveč s tem tudi ogrevalne in ohlajevalne stroške. Eden izmed bistvenih elementov za doseganje energetske učinkovitosti je okno, saj predstavlja šibko točko v ovoju stavbe. Z uporabo oken z dvoslojno zasteklitvijo zmanjšamo toplotne izgube in privarčujemo. S pomočjo programa The Passive House Planning Package je prikazana odvisnost letne potrebne energije za ogrevanje in ohlajevanje stavbe z večanjem dvoslojne zasteklitve na južnem delu fasade in strehe stavbe. Primerjava stroškov investicije oken z dvoslojno in s troslojno zasteklitvijo bo pokazala, katera zasteklitev je ekonomsko bolj upravičena.
Ključne besede: dvoslojna zasteklitev, energetsko učinkovita gradnja, energijska bilanca, toplotna prehodnost, toplotni dobitki in izgube
Objavljeno v DKUM: 26.09.2012; Ogledov: 2368; Prenosov: 322
.pdf Celotno besedilo (671,50 KB)

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici