| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Numerični izračun kratkostične napetosti v energetskem transformatorju : diplomsko delo
Alen Steinacher, 2022, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela smo opredelili trifazne energetske transformatorje, opisali generatorski, regulacijski in transformator s tremi navitji, opisali problematiko kratkostične napetosti ter podali analitične formule za njen izračun. V osrednjem delu naloge smo se osredotočili na modeliranje transformatorja v programskem okolju FEMM in izračun kratkostične napetosti preko magnetne energije v transformatorskem oknu. Izračuni so bili izvedeni za tri tipe transformatorjev, in sicer za generatorski transformator ali blok transformator, za dvonaviti regulacijski transformator in tronaviti regulacijski transformator. V zadnjem delu naloge smo primerjali numerično dobljene rezultate s tistimi, ki smo jih dobili preko analitične formule. Na podlagi primerjave smo zapisali sklep o ustreznosti uporabe numeričnih pristopov pri izračunu kratkostične napetosti energetskih transformatorjev.
Ključne besede: energetski transformator, kratkostična napetost, razsipano polje, metoda končnih elementov (MKE)
Objavljeno v DKUM: 13.01.2023; Ogledov: 722; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (4,42 MB)

2.
VZDRŽEVANJE ENERGETSKE OPREME RAZDELILNE TRANSFORMATORSKE POSTAJE
Boris Karl Strašek, 2016, magistrsko delo

Opis: Namen naloge je predstaviti vzdrževalna dela na energetski ter stikalni opremi v razdelilni transformatorski postaji (RTP). Razdelilne transformatorske postaje predstavljajo povezavo med proizvodnjo in potrošnjo električne energije zato je njihovo kvalitetno in zanesljivo obratovanje pomembno tako iz gospodarskega kot tehničnega vidika. Vzdrževalna dela morajo biti skrbno načrtovana in izvajana v skladu z navodili proizvajalcev opreme ter potrebami potrošnikov električne energije. S skrbno planiranimi termini vzdrževalnih del zmanjšamo stroške obratovanja in vzdrževanja energetskega sistema ter potencialno gospodarsko škodo v primeru nepredvidenih okvar in izpadov v sistemu prenosa in distribucije električne energije.
Ključne besede: vzdrževanje, razdelilna transformatorska postaja, energetski transformator, odklopnik, ločilnik
Objavljeno v DKUM: 24.10.2016; Ogledov: 2759; Prenosov: 305
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

3.
OBRATOVANJE IN REKONSTRUKCIJA SISTEMA VODENJA ENERGETSKEGA TRANSFORMATORJA 220/110 kV V RTP PODLOG
Denis Leskošek, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je opis problema in slabosti starega načina vodenja energetskega transformatorja v RTP Podlog, kjer je stara tehnologija sistema vodenja zastarela in s tem se zmanjšuje zanesljivost obratovanja elektroenergetskega sistema (EES) in prenosa električne energije. Predstavili in opisali bomo glavne sestavne dele energetskega transformatorja z oznako T212, kjer se je v obdobju izdelave diplomskega dela izvajala rekonstrukcija sistema vodenja. Omenjeni so pomembni elementi zaščite, ki varujejo energetski transformator in delovanje plinskega releja. Z novim sistemom vodenja transformatorja smo pridobili zanesljivejše, enostavnejše in preglednejše delovanje sistema na sekundarni in primarni strani s strani upravljalca. Prikazano bo primerjava med novim in starim sistemom vodenja in pomen za zanesljivost delovanja EES.
Ključne besede: energetski transformator, elektroenergetsko omrežje, razdelilna transformatorska postaja, transformatorsko polje
Objavljeno v DKUM: 14.10.2015; Ogledov: 1828; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

4.
ANALIZA UPRAVIČENOSTI PARALELNEGA OBRATOVANJA ENERGETSKIH TRANSFORMATORJEV
Viljem Bonča, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo analizira smiselnost paralelnega obratovanja večjih energetskih transformatorjev predvsem z vidika zmanjšanja izgub in posledično stroškov obratovanja, ki so v današnjem času vedno pomembnejši dejavnik. Drugi ravno tako pomemben dejavnik je ustrezna izbira transformatorja za določeno razdelilno transformatorsko postajo (RTP), saj so od tega odvisni začetni stroški, stroški obratovanja, vzdrževanja in izgub med obratovanjem, posledično pa tudi ohranjanje življenjske dobe transformatorja. Cilj diplomskega dela je bil določiti točko obremenitve transformatorja, pri kateri se paralelno obratovanje transformatorjev obrestuje, hkrati pa nakazati smernice, kako bi lahko v prihodnosti s pravilno izbiro transformatorja in ustreznim načinom obratovanja zmanjšali izgube v distribucijskih omrežjih.
Ključne besede: energetski transformator, paralelno obratovanje, izgube, izkoristek
Objavljeno v DKUM: 31.01.2012; Ogledov: 2737; Prenosov: 443
.pdf Celotno besedilo (6,82 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici