| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRAVNA UREDITEV DISTRIBUCIJE TOPLOTE V REPUBLIKI SLOVENIJI
Robert Osterman, 2016, diplomsko delo

Opis: Med večjimi izzivi, s katerimi se Evropa sooča v današnjem času, pa tudi v priho- dnosti, so zagotovo energetski izzivi. Konkurenčnost gospodarstva Evropske unije je močno odvisna od zanesljive oskrbe z energijo. Prav zato je sprejela niz direk- tiv, ki jih morajo države članice Evropske unije v obliki pravno zavezujočih pravnih aktov preliti v notranji pravni red, naj gre za zakone ali podzakonske pravne akte kot so vladne uredbe in pravilniki. V diplomski nalogi se bomo osredotočili na pravno ureditev distribucije toplote v Republiki Sloveniji s poudarkom na daljinskem ogrevanju, ki zajema celotno verigo, od proizvodnje, prenosa do rabe energije. Diplomska naloga zajema predstavitev in pregled evropske energetske politike, tudi v luči daljinskega ogrevanja in energetske učinkovitosti. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj temeljnih izhodišč slovenske energetske politike in podrobneje predstavili razvitost in stanje daljinske energetike v Sloveniji. Predstavili bomo evropsko zakonodajo na področju trga z energijo in daljinske- ga ogrevanja, predvsem z vidika zakonodajne regulative Evropske komisije in primerjali slovensko zakonodajo na področju trga z energijo in daljinskega ogre- vanja. Osredotočili se bomo predvsem na tretji energetski paket Evropske unije, ki ga je Slovenija leta 2014 v svoj pravni red prenesla z novim Energetskim zakonom EZ-1.
Ključne besede: daljinska energetika, zakonodaja, Energetski zakon, Slovenija, energetska politika EU
Objavljeno: 19.09.2016; Ogledov: 905; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

2.
PROJEKTNA DOKUMENTACIJA ZA GRADNJO ENOSTANOVANJSKE STAVBE IZ VIDIKA ŠESTE BISTVENE ZAHTEVE ZA OBJEKTE
Petra Kekec, 2016, diplomsko delo

Opis: diplomski nalogi je predstavljena projektna dokumentacija za enostanovanjsko hišo LUMAR, katera je pomembna iz vidika šeste bistvene zahteve glede energetske učinkovitosti stavb. Ker se zakonska podlaga in smernice EU glede energetske učinkovitosti nenehno spreminja, smo predstavili tudi zakonodajo iz področja energetske učinkovitosti v Sloveniji. Podali smo tudi shematski prikaz dokumentacije, ki je potrebna za gradnjo enostanovanjskih stavb za zadostitev pogojev 6.bistvene zahteve za objekte. S pomočjo gradbenega programa Gradbena fizika URSA 4.0 smo izdelali izkaza energetske učinkovitosti stavbe in energetskih lastnosti stavbe ter energetsko izkaznico s katero smo enostanovanjsko stavbo LUMAR uvrstili v energetski razred A1, skoraj nič energijske stavbe.
Ključne besede: zakonodaja, energetska učinkovitost, enostanovanjske stavbe, toplotna učinkovitost, montažna hiša
Objavljeno: 19.07.2016; Ogledov: 873; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

3.
UPRAVLJANJE IN VODENJE PODJETIJ NA TRGU Z ELEKTRIČNO ENERGIJO MED GOSPODARSKO JAVNO SLUŽBO IN PROSTIM TRGOM, S POUDARKOM NA ENERGETSKEM POGODBENIŠTVU
Luka Martin Tomažič, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo pravne vidike upravljanja in vodenja podjetij, ki poslujejo na trgu z električno energijo. Pri tem se opredeljujemo tako do problematike, ki zadeva podjetja, ki v predmetni panogi opravljajo dejavnost gospodarske javne službe, kot tudi problematike, ki je relevantna za podjetja, ki delujejo na dobavnem delu trga, ki je liberaliziran. Pri tem raziskujemo tri sklope vprašanj, in sicer najprej problematiko, ki je povezana z opravljanjem gospodarske javne službe in posledice, ki jih ima tovrstna ureditev za upravljanje in vodenje podjetij, tako v smislu zagotavljanja skladnosti poslovanja, kot tudi v kontekstu financiranja gospodarskih javnih služb v energetiki. Pri tem smo prvenstveno predstavili relevantno teorijo in normativni okvir, v katerem delujejo gospodarske javne službe nasploh, nato pa podrobneje analiziramo pravne vidike poslovanja javnih gospodarskih služb v elektroenergetskem sektorju. V drugem delu se posvečamo razrešitvi odprtega doktrinarnega vprašanja, ki se nanaša na samo naravo električne energije v normativnem smislu, upoštevaje proces liberalizacije dobavnega in proizvodnega trga. Električna energija je namreč skozi navedeni proces postala tržno blago, zaradi zagotavljanja dostopa do omrežja pa se zdi, da so še zmerom prisotni posamezni elementi javnih dobrin. V tretjem delu se osredotočamo na raziskavo pogodbenih tipov po Energetskem zakonu (EZ-1) in vpliv, ki ga ima energetsko pogodbeništvo na upravljanje in vodenje podjetij, ki poslujejo na trgu z električno energijo. Pri vstopanju v pogodbene odnose bo namreč zakoniti zastopnik podjetja primoran izkazati razumevanje velikega števila izjemno specifičnih pogodbenih tipov, ki z nominatnimi kontrakti, kot jih opredeljuje Obligacijski zakonik (OZ) pogosto nimajo veliko skupnega. Magistrsko delo smo zaključili s predstavitvijo dognanj predmetne raziskave, pri čemer smo nakazali tudi potencial za nadaljnje raziskave, ki so povezane s pravnimi vidiki upravljanja in vodenja podjetij v panogi energetike.
Ključne besede: energetsko pogodbeništvo, gospodarske javne službe, električna energija, skladnost poslovanja, energetska zakonodaja
Objavljeno: 15.06.2016; Ogledov: 1437; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (1002,46 KB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici