| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Funkcionalna analiza endoskopskih kanil in trokarjev
Monika Vidovič, 2021, magistrsko delo

Opis: Uvod: Simulacije so se v zadnjih letih v laparoskopski kirurgiji zelo razširile. Okolje, kjer se izvajajo simulacije, nam omogoča, da pridobimo znanje, na pridobljenih osnovnih znanjih gradimo in s spretnostmi začetnike pripravimo na delo z bolniki. Osredotočili smo se na tehnične podrobnosti z namenom zagotavljanja varnosti bolnika. Metode: Prikazali smo funkcionalne značilnosti različnih endoskopskih kanil in trokarjev ter izdelali simulacijo uporabe kanil, ki bi na področju perioperativne zdravstvene nege pripomogla k izobraževanju in tehnikam rokovanja s kanilami in trokarji. Z vso to opremo smo prikazali vstavljanje kanil in tehnike vstopa kanil ter s tem pridobili željene rezultate. Rezultati: V sklopu simulacij smo prikazali različne vstopne tehnike ter funkcionalnost različnih kanil in trokarjev v laparoskopski model. V laparoskopiji se pogosteje uporabljajo trokarji z rezilom in optični trokarji za enkratno uporabo. Prednost trokarja z rezilom za enkratno uporabo je funkcija obturatorja, kateri ima vzmetni mehanizem, ki ob uporu in predrtju strukture delno umakne in izpostavi ostro konico rezila. Razprava in sklep: Poznavanje značilnosti kanil in trokarjev je zelo pomembno pri izvedbi laparoskopskega ali artroskopskega operativnega posega, zato vidimo simulacijo na simulacijskem modelu kot odlično priložnost za pridobivanje izkušenj in znanja ter se tako lažje izognemo nastanku napak in poškodb pri resničnem delu na bolniku. Izobražen kader je namreč tisti, ki je potreben za kvalitetno izvajanje dela v zdravstveni organizaciji.
Ključne besede: Simulacije, endoskopija, instrumenti, operacijska medicinska sestra
Objavljeno: 17.08.2021; Ogledov: 153; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

2.
INFORMIRANOST PACIENTOV OB NAPOTITVI NA ENDOSKOPSKI POSEG
Anja Trbežnik, 2015, magistrsko delo

Opis: Pacienti običajno le stežka zatajijo svoje negativne občutke pred preiskavo, kot je endoskopska preiskava zgornjih prebavil. Velika večina se takšne preiskave boji, ker ne vedo, kaj lahko pričakujejo. Ne poznajo poteka, morebiti tudi zaradi napačno posredovanih informacij s strani ljudi, ki so takšno preiskavo (verjetno) že opravili. Za vse člane zdravstveno-negovalnega tima je pomembno izobraževanje na področju komuniciranja in podajanja informacij pacientu. Pisno soglasje pacienta za izvedbo medicinskega posega ali preiskave (Zakon o pacientovih pravicah) igra v današnjem času pomembno vlogo. Metodologija raziskovanja V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo zbiranja podatkov z uporabo delno strukturiranega vprašalnika. V raziskovalni vzorec smo vključili 50 pacientov, ki so bili napoteni na pregled zgornjih prebavil (gastroskopijo). Raziskava je poteka v Splošni bolnišnici Celje. Rezultati Raziskava je pokazala, da je večino anketirancev na preiskavo poslal osebni zdravnik, največji delež je gastroskopijo opravljal prvič. Anketiranci so bili seznanjeni, da bodo na endoskopsko preiskavo pripravljeni izključno z vodenimi dihalnimi vajami. Največ informacij o endoskopski preiskavi so dobili od zdravnika, dodatne informacije so dobili še ustno v pogovoru z zdravnikom ali medicinsko sestro. Anketiranci- vsi 2/3 so mnenja, da je bil strah pred preiskavo utemeljen in večina anketirancev je mnenja, da je imela medicinska sestra za njih dovolj časa. Sklep Pri informiranosti pacientov ob napotitvi na endoskopski poseg, ugotavljamo, da so pacienti dobro seznanjeni s postopkom priprave na endoskopsko preiskavo, ki vključuje zgolj vodeno dihalno tehniko. S prijaznostjo medicinskih sester so anketiranci v večini zelo zadovoljni, mnenja so, da imajo medicinske sestre večinoma dovolj časa za individualno delo s pacienti. Pri premagovanju strahu pred preiskavo pacientom najbolj pomaga ravno pozitiven odnos medicinske sestre.
Ključne besede: Ključne besede: informiranost, endoskopija – gastroskopija, etični pristop medicinske sestre, pojasnilna dolžnost.
Objavljeno: 12.06.2015; Ogledov: 1516; Prenosov: 297
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

3.
Artroskopska operacija kolena
Tjaša Brezovnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Artroskopska operacija kolena je invazivna diagnostična in/ali terapevtska metoda. Artroskopija sklepov omogoča vpogled v notranjost sklepa, ocenitev struktur, postavitev diagnoze in hkrati možnost operativne oskrbe. Artroskopija je prinesla tudi veliko sprememb v zdravstveni negi.
Ključne besede: endoskopija, koleno, zdravstvena nega, rehabilitacija kolena, artroskopija kolena, bolečina
Objavljeno: 06.01.2015; Ogledov: 1921; Prenosov: 387
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

4.
Sodobna biomedicinska tehnologija in simulatorji fleksibilne endoskopije
Ivana Divjak, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo kot sodobne tehnološke novosti na področju fleksibilnih endoskopij identificirali tehnologijo indeksa hemoglobina (IHb – Index of Hemoglobin), slikanje z ozkim frekvenčnim pasom (NBI – Narrow Band Imaging), avto fluorescenco (AFI – Auto Fluorescence Imaging) in slikanje z infrardečimi frekvencami (IRI – Infra Red Imaging). Vsi načini endoskopskega slikanja zahtevajo zelo zahtevni način umerjanja, predvsem umerjanje posebnih frekvenčnih pasov svetlobe, s posebnimi pripomočki. Če medicinska sestra napačno umeri aparat, ne moremo pričakovati pravilne diagnoze s strani zdravnika. Novost na področju tehnologije predstavlja elektrokirurgija z žlahtnim plinom Argonom in magnetna navigacija z magnetnim poljem za določanje lege endoskopa. Na področju fizičnih simulatorjev endoskopij smo našli simulator želodca in črevesja proizvajalca Koken. Proizvajalec Simbionix po drugi strani ponuja sofisticirane virtualne simulatorje (GI - Bronch). Tako fizični kot virtualni simulatorji ponujajo možnost urjenja medicinskih sester, ki sodelujejo v endoskopskih posegih. Fizične simulatorje lahko uporabimo za kontrolo delovanja celotnega endoskopskega sistema, kar odpira nove možnosti v zagotavljanju varnosti bolnika.
Ključne besede: fleksibilna endoskopija, simulatorji v medicini, varnost bolnika
Objavljeno: 11.11.2011; Ogledov: 2009; Prenosov: 350
.pdf Celotno besedilo (5,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici