| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 69
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Analitična in numerična določitev faktorja intezitete napetosti za Griffithovo razpoko
1989, diplomsko delo

Ključne besede: enačbe, izpeljava, Griffithova razpoka, MKE
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1453; Prenosov: 0

5.
6.
LU-RAZCEP MATRIK
Anja Jurgec, 2009, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela smo opisali Gaussovo eliminacijo kot algoritem za reševanje sistema lineranih enačb, s pomočjo katerega pridobimo spodnje trikotno matriko L in zgornje trikotno matriko U oziroma LU-razcep. Sledi poglavje o uporabi trikotnega razcepa LU pri reševanju linearnih enačb s primeri: če poznamo trikotni razcepv LU, lahko sistem linearnih enačb rešimo v dveh korakih; determinanta matrike A, katere LU poznamo, je enaka determinanti matrike U; reševanje matričnih enačb; izračun inverzne matrike. Zaradi nepopolnosti uporabe Gaussove eliminacije sta opisana tudi delno in kompletno pivotiranje. Ker je trikotni razcep LU zelo uporaben, so v zadnjem delu predstavljeni nujni in zadostni pogoji za obstoj le-tega v primeru poljubne matrike.
Ključne besede: matrike, linearne enačbe, LU-razcep, Gaussova eliminacija, pivotiranje
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 5582; Prenosov: 747
.pdf Celotno besedilo (268,80 KB)

7.
Fourierove vrste in nekatere parcialne diferencialne enačbe
Tina Jarc, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo Fourierove vrste. V prvem poglavju analiziramo zgodovinski razvoj Fourierovih vrst ter predstavimo postopek za iskanje Fourierovih koeficientov na način, kot je to počel Leonhard Euler (1707—1783). Zanima nas tudi konvergenca Fourierovih vrst in računanje vsote vrst. S pomočjo Fourierovih vrst smo izračunali vsoto znane vrste . V drugem poglavju se ukvarjamo z robnimi pogoji, z lastnimi vrednostmi in lastnimi funkcijami. V tretjem poglavju obravnavamo valovno enačbo. Predstavimo metodo za reševanje te enačbe na način, kot je to počel Daniel Bernoulli (1700—1782). V zadnjem poglavju obravnavamo enačbo za prevajanje toplote.
Ključne besede: Fourierove vrste, Fourierovi koeficienti, konvergenca, robni pogoji, lastne vrednosti, lastne funkcije, diferencialne enačbe, valovna enačba, enačba za prevajanje toplote.
Objavljeno: 17.03.2011; Ogledov: 2749; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (174,65 KB)

8.
UPORABA NUMERIČNIH PROGRAMSKIH PAKETOV POLYMATH MATLAB IN EXCEL V KEMIJSKI TEHNIKI
Irena Selišek, 2011, diplomsko delo

Opis: Na področju reševanja kemijsko-tehnoloških problemov smo želeli spoznati in preizkusiti tri programske pakete Polymath, Matlab in Excel. Uporaba paketov in njihova medsebojna povezava je predstavljena na sedmih primerih. Prvi primer je izračun izhodnih koncentracij reaktanta v kaskadi štirih mešalnih reaktorjev. Matematični model je sistem linearnih enačb. Drugi primer je izračun iztokov in sestave iztokov naravnega plina iz uparjalnika, kjer gre za reševanje nelinearne enačbe. Tretji primer je primer termičnega razcepa lahkih ogljikovodikov v olefine. Matematični model je sistem nelinearnih enačb. V četrtem primeru gre za izračun prostornine cevnega reaktorja z navadno diferencialno enačbo. Peti primer je primer pretvorbe glukoze v glukonsko kislino, kjer je potreben izračun sistema diferencialnih enačb. V šestem primeru, je treba oceniti parametre enačbe za molsko toplotno kapaciteto butana s polinomno regresijo. V sedmem primeru so ocenjeni parametri Wagnerjeve enačbe za parni tlak propana z nelinearno regresijo. Navedeni primeri so rešeni z vsemi tremi programskimi paketi. Na štirih primerih je prikazana tudi povezava med paketi. Iz primerov in povezav ugotovimo, da so dobljene rešitve praktično enake. Najbolj enostaven za uporabo navedenih primerov je programski paket Polymath.
Ključne besede: numerične metode, sistem enačb, linearne enačbe, nelinearne enačbe, diferencialne enačbe, regresija, program Polymath, program Matlab, program Excel
Objavljeno: 22.12.2011; Ogledov: 2754; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

9.
LINEARNE DIFERENČNE ENAČBE V BIOLOGIJI
Saša Orlač, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu definiramo linearne diferenčne enačbe, homogene in nehomogene linearne diferenčne enačbe prvega reda, homogene in nehomogene linearne diferenčne enačbe drugega reda s konstantnimi koeficienti, ter racionalne diferenčne enačbe drugega reda. Opišemo tudi reševanje posameznih linearnih diferenčnih enačb. V nadaljevanju uporabo linearnih diferenčnih enačb prikažemo na primerih iz biologije. Rezultate izpeljemo s pomočjo formul za reševanje linearnih diferenčnih enačb, ki smo jih zapisali v uvodnih poglavjih.
Ključne besede: Fibonaccijeva števila, linearne diferenčne enačbe prvega reda, linearne diferenčne enačbe drugega reda s konstantnimi koeficienti, racionalne diferenčne enačbe drugega reda, zlati rez.
Objavljeno: 09.07.2012; Ogledov: 2089; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (239,59 KB)

10.
NUMERIČNO REŠEVANJE PARCIALNIH DIFERENCIALNIH ENAČB
Peter Strelec, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno numerično reševanje parcialnih diferencialnih enačb. Na začetku so razloženi pojmi diferencialne enačbe in parcialne diferencialne enačbe. Predstavljeni so tudi različni tipi navadnih diferencialnih enačb in pripadajoča eksistenčna izreka. V nadaljevanju so opisane parcialne diferencialne enačbe prvega in drugega reda. V osrednjem in zaključnem delu so predstavljene različne metode za numerično reševanje parcialnih diferencialnih enačb. V diplomskem delu so predstavljeni različni in obsežni primeri načina numeričnega reševanja parcialnih diferencialnih enačb.
Ključne besede: diferenicalne enačbe, parcialne diferencialne enačbe, numerične metode
Objavljeno: 17.05.2012; Ogledov: 2675; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (264,24 KB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici