SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Reorganizacija procesa embaliranja v MK Logistika d.o.o. : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Logistika sistemov
Bogdan Mihelj, 2009, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi diplomskega dela bomo izhajali iz predpostavk, da sta embalaža in pakiranje pomembna dejavnika pri zaščiti in distribuciji izdelkov. Menimo, da je ustrezna embalaža in postopek pakiranja pogoj za nemoteno potekanje logističnih procesov. Embalaža je danes ena od izredno pomembnih sestavin končnega izdelka in kot takšna je nezamenljiva v logističnih procesih. V preteklosti so gledali na embalažo le kot zaščito izdelka. V današnjem času ima embalaža veliko večjo funkcijo, predvsem marketinško. Na področju prilagajanja in usklajevanja zakonodaje in standardizacije z evropsko, je Slovenija že naredila pomembne korake s sprejetjem Pravilnika o ravnanju z odpadno embalažo. Ta med drugim ureja rešitve z zbiranjem, predelavo in odstranjevanjem odpadne embalaže. V diplomskem delu smo v začetku raziskali sam izvor besede embalaža, v nadaljevanju jo razčlenili in pregledali vrste in oblike embalaže. Omenili smo tudi upoštevanje standardizacije in zakonodaje, kajti njihovo izvajanje je nujno potrebno za prisotnost naših artiklov na tujih trgih. Če smo hoteli uvesti nov način pakiranja, smo morali narediti analizo obstoječega stanja in pregled vseh prodajnih tokov, vseh tokov blaga v skladišču in vpliv uvedbe novega načina pakiranja na transport. Raziskati je bilo potrebno tudi mnenje odgovornih v poslovalnicah, kajti njihovo ne strinjanje z uvedbo povratne embalaže, bi lahko privedlo do nerealizacije reorganizacije embaliranja. Po pozitivnem mnenju naših strank, smo nadaljevali s posnetkom obstoječega stanja embaliranja v natron papir. V nadaljevanju smo se odločili za najbolj optimalno dimenzijo povratne embalaže, kjer smo morali upoštevati vse proizvodne in transportne zahteve. Na podlagi vseh teh analiz in ugotovitev smo prišli do predloga uvedbe povratne embalaže. Z uvedbo povratne embalaže bomo prihranili na embalažnem materialu (natron papirju), ki predstavlja na letnem nivoju kar velik strošek. Dosegli bomo večjo produktivnost pri komisioniranju oziroma ustvarili prihranek pri delovni sili, katero naj bi prerazporedili na druga opravila. Sprostili bomo talne površine — prostor, zmanjšali obseg internega transporta, dosegli boljšo preglednost komisionov na odpremnih rampah, hitrejši naklad vozil, razbremenitev odpremnikov ter uvedli embalažo, ki bo bolj prijazna do kupcev. Povratna embalaža ni primerna samo z vidika hitrejšega in lažjega pakiranja, temveč nudi boljšo zaščito artiklom, boljšo izkoriščenost vozil, je bolj prijazna okolju in obenem uporabna tudi povratno.
Ključne besede: distribucija izdelkov, povratna embalaža, pošiljke, embaliranje, komision
Objavljeno: 18.08.2009; Ogledov: 1970; Prenosov: 441
.pdf Celotno besedilo (673,27 KB)

2.
3.
PRENOVA PROCESA PROIZVODNJE IN ODPREME BLAGA V PODJETJU PREDILNICA LITIJA D.O.O.
Zumra Salihović, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je organizacijsko-tehnološko reorganizirati način vlaganja, embaliranja,skladiščenja in odpremanja oz. natovorjanja končnih izdelkov v tovarni Predilnica Litija d.o.o. Izhodišni cilji so naslednji: -zadržati kakovost in prepoznavnost embaliranja naših izdelkov, -zmanjšati materialne stroške na enoto proizvoda, -zmanjšati stroške dela na enoto proizvoda. Glavni problem je skupni pretočni čas končnega izdelka od izhoda iz stroja do skladiščenja oziroma do odpremanja, izločanja nekaterih odvečnih operacij, zmanjšanje števila delavcev, ki so potrebni da izdelek pride do skladišča, večja zanesljivost, da ne pride do pomešanja med kvalitetami, in na koncu koncev, zagotavljanje ene od pomembnih vrednot našega podjetja: zadovoljstvo kupcev. Dobro poznavanje proizvodnega procesa in posebej procesa vlaganja, embaliranja, transporta in skladiščenja gotovih izdelkov v podjetju, kjer delam kot vodja izmene, mi je olajšalo izdelavo diplomske naloge.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE Predilnica Litija d.o.o., prenova procesa, proizvodnja preje in sukanca, vlaganje in kontrola gotovih proizvodov, embaliranje, tehtanje in etiketiranje, skladiščenje
Objavljeno: 28.03.2011; Ogledov: 2167; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (4,34 MB)

4.
RACIONALIZACIJA EMBALIRANJA V PODJETJU TA - REGULATOR D.O.O.
Natalija Dvoršak, 2011, diplomsko delo

Opis: Embaliranje izdelkov je v industrijskem podjetju pomembna operacija, ker izdelek ne le zavaruje ampak mu nudi tudi oporo in stabilnost ter hkrati dviguje ugled podjetja. Osrednji problem, ki smo ga analizirali v diplomskem delu, je kakovost procesa embaliranja, ki se med drugim osredotoča na naročanje in skladiščenje embalažnih materialov, saj to trenutno poteka neusklajeno. Obenem problem soustvarjata pomanjkanje modernih informacijskih tehnologij v skladišču (ustvarjanje prevelikih zalog) in planiranje delovnih procesov ter kakovost njihove izvedbe. V diplomskem delu smo predstavili obstoječe stanje na področju naročanja in skladiščenja embalažnih materialov, pakiranja in embaliranja. Pridobljene podatke smo kritično analizirali in na podlagi teoretičnih osnov podali rešitve problema: dopolnitev informacijske tehnologije, vloga človeškega faktorja, prenova skladiščenja, prenova planiranja delovnih procesov pakiranja in embaliranja, prenova paletnega sistema v povezavi z reklamacijo kupca, vzpostavitev preverjanja kakovosti pakiranja. V zaključku smo ocenili učinke predlaganih rešitev problema, pogoje za njihovo uvedbo in možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: naročanje, embalaža, embaliranje, embalažni material, skladiščenje
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 1652; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

5.
Embaliranje : [skripta]
Andrej Lisec, Darja Topolšek, 2007, drugo učno gradivo

Ključne besede: embaliranje, embalaža, tehnološki postopki embaliranja, kakovost embalaže, visokošolski učbeniki
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 890; Prenosov: 80
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

6.
Embaliranje : [skripta]
Andrej Lisec, 2010, drugo učno gradivo

Ključne besede: embaliranje, embalaža, tehnološki postopki embaliranja, kakovost embalaže, visokošolski učbeniki
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1355; Prenosov: 69
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

7.
REORGANIZACIJA PROCESA EMBALIRANJA NA PRIMERU PODJETJA HRIB D.O.O.
Špela Cvirn, 2012, diplomsko delo

Opis: Embalaža danes predstavlja velik pomen pri embaliranju različnih proizvodov, spremlja nas vsepovsod v vsakdanjem življenju. Vsebuje različne funkcije, med najpomembnejše uvrščamo promocijsko in uporabno funkcijo. Promocijska predstavlja izdelek na trgovskih policah ter vsebuje informacije, ki so pomembne za informiranje končnih uporabnikov. Uporabna funkcija embalaže in embalažnega materiala teži k ohranjenosti pakiranih proizvodov in ponovni uporabi embalaže pri le delni uporabi vsebine, ki je embalirana. Trenutno je v gospodarstvu zelo razširjena plastična embalaža, ki vpliva tako pozitivno kot negativno. Pozitivno predvsem na uporabnost pakiranega izdelka, negativno pa predvsem zaradi končnega recikliranja. V diplomskem delu se bomo usmerili v analizo poteka pakiranja in embaliranja na primeru podjetja Hrib, d. o. o. Na podlagi pridobljenih podatkov bomo z uporabo kritične analize ugotovili slabosti trenutnega stanja. Nato bomo na podlagi tega predlagali predloge rešitev in izboljšav v izbranem podjetju, kjer bomo uvedli novosti na oddelku pakiranja. Predlogi izboljšav bodo usmerjeni v novi embalažni material in obliko embalaže, ki bo opremljena z ekološkimi znaki, ki so v skladu z evropsko direktivo. Uvedli bomo bio embaliranje in hkrati stroškovno primerjali navadno konvencionalno embalažo z bio embalažo. Zadnji predlog pa bo usmerjen v uvedbo avtomatskega etiketiranja. V zaključku bomo primerjati obstoječe stanje s predlagano rešitvijo ter ugotavljali smotrnost uvedbe rešitve.
Ključne besede: embalaža, bio embalaža, polipropilen, embaliranje, logistika
Objavljeno: 27.10.2012; Ogledov: 1011; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

8.
Logistična anliza (ne)povratne embalaže in skladiščenja v podjetju Gorenje gostinstvo, d.o.o.
Suzana Daić, 2012, diplomsko delo

Opis: Skladiščna dejavnost in embaliranje je pomembno področje vsakega podjetja. V podjetju Gorenje Gostinstvo, d. o. o., imajo trenutno sistem centralnega skladiščenja in centralne nabave in z blagom zalagajo 5 gostinskih enot. Na ta način nastaja veliko dvojnih manipulacij, ki imajo za posledico veliko časa in s tem povzročijo podjetju nepotrebne stroške. Kakor za skladiščenje, mora Gorenje Gostinstvo, d. o. o., odgovorno poskrbeti za ustrezno recikliranje embalaže, oziroma za odvoz. Trenutno tega ne opravlja dovolj vzorno, kar vpliva na njegovo konkurenčnost na trgu. V začetku diplomskega dela so predstavljene teoretične osnove, ki so nam pomagale pri izdelavi predlogov rešitev. Sledi opis obstoječega stanja in kritična analiza, s pomočjo katere smo opredelili težave z omenjeno problematiko ter nakazali predloge za izboljšavo. V okviru rešitev smo predlagali zmanjšanje manipulacij v centralnem skladišču in uvedbo direktne nabave, saj tako prihranimo veliko časa. V stroškovni kalkulaciji smo navedli izračun, ki je pokazal prihranek sredstev na letni ravni. Na področju ravnanja z odpadki smo predlagali odvoz ločenih odpadkov s strani voznikov na zbirno mesto v podjetje Gorenje, d. d., katero ima v lasti podjetje, ki se ukvarja z odvozom odpadkov. Tudi v tem primeru podjetje prihrani veliko sredstev.
Ključne besede: logistika, skladiščenje, embaliranje, centralno skladišče, direktna nabava, logistična analiza.
Objavljeno: 27.10.2012; Ogledov: 1058; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

9.
Logistična analiza embaliranja in skladiščenja rezervnih delov podjetja Gorenje, d.d.
Uroš Daić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom »Logistična analiza embaliranja in skladiščenja rezervnih delov podjetja Gorenje, d. d.« smo reševali aktualne probleme, ki se nanašajo na neučinkovito vodenje embalaže in skladiščno poslovanje. V teoretičnem delu diplomskega dela smo navedli ključne pojme in trditve, ki zadevajo embaliranje in skladiščno poslovanje proizvodnega podjetja. Prikazali smo obstoječi potek embaliranja vhodnega blaga in analizirali temeljne procese skladiščnega poslovanja. Na osnovi poglobljenega posnetka obstoječega stanja in kritične analize smo definirali vzroke, ki imajo za posledico neučinkovito skladiščno poslovanje v navedenem podjetju. V analizi rešitev, ki je zasnovana na pomanjkljivostih, opisanih v kritični analizi, smo predlagali uvedbo novejše strojne opreme, ki bi izboljšala čas in kakovost embaliranja blaga. Glede problematike pomanjkanja skladiščnega prostora smo predlagali možnost izgradnje novega avtomatiziranega visokoregalnega skladišča ali pa najem ustreznega skladišča. Izdelali smo primerjavo obeh možnosti in izpostavili tisto, ki bi bila za podjetje učinkovitejša in stroškovno ugodnejša.
Ključne besede: skladiščenje, embaliranje, rezervni deli, izgradnja/najem skladišča, logistična analiza.
Objavljeno: 27.10.2012; Ogledov: 1156; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

10.
Problematika uporabe različnih vrst embalaže v tovornem letalskem prometu v podjetju Aerodrom Ljubljana d.d.
Žiga Janežič, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen tega diplomskega dela je izpostaviti in predstaviti problem, s katerim se srečuje podjetje Aerodrom Ljubljana d.d.. V prvem delu bomo za lažje razumevanje podali nekaj teoretičnih osnov o sami embalaži in pakiranju. Na kratko bomo predstavili tudi inteligentno embaliranje in podali bistvo razbremenilne logistike. V drugem delu bomo najprej predstavili podjetje Aerodrom Ljubljana d.d.. Nato se bomo posvetili samemu problemu, ki ga predstavlja nepravilno pakiranje tovornih pošiljk. Podali bomotrenutno stanje v skladišču podjetja. Potem bomo opisali in predstavili različne vrste embalaže, ki se uporabljajo pri transportiranju blaga oziroma v katero je najpogosteje zapakirano. Sledila bo še kritična analiza stanja. Na koncu pa bomo predlagali možne rešitve, s katerimi bi lahko izboljšali trenutno stanje oziroma vsaj nekoliko zmanjšali in omejili problem, ki povzroča podjetju težave.
Ključne besede: embalaža, pakiranje, razbremenilna logistika, inteligentno embaliranje
Objavljeno: 01.11.2012; Ogledov: 844; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici