| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PREPREČEVANJE ZLORAB ELEKTRONSKEGA PLAČEVANJA
Klavdija Kumar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo proučili zgodovinski razvoj elektronskega plačevanja po posameznih fazah razvoja, opredelili smo instrumente elektronskega plačevanja kot so plačilne kartice, elektronski denar ter elektronski ček. Spoznali smo vrste zaščit in varnost podatkov pri elektronskih plačilnih instrumentih ter varne protokole in sisteme na internetu med katere sodijo protokol IPSec, protokol SSL in požarni zid. Proučili smo tudi kako je poskrbljeno za varnost poslovanja s posameznimi plačilnimi instrumenti in ugotovili da ljudje najpogosteje za poslovanje uporabljajo plačilne kartice, medtem ko je za poslovanje najvarnejši elektronski ček. Podrobneje smo spoznali zlorabe na področju plačevanja s plačilnimi karticami med katere sodita metodi skimming s pridobivanjem CSC-številke in skimming s pridobivanjem PIN kode ter kako preprečiti goljufije na tem področju.
Ključne besede: Elektronsko plačevanje, plačilne kartice, elektronski denar, elektronski ček, protokoli, varnost posameznih plačilnih sredstev, zlorabe, preprečitev goljufij.
Objavljeno: 02.12.2009; Ogledov: 1391; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

2.
E-PLAČILA NA PRIMERU SISTEMA PAYPAL
Katja Smodej, 2009, diplomsko delo

Opis: Že od vsega začetka se večina stvari vrti okoli denarja. Vendar denar »izgublja« svojo vrednost, kajti vedno manj imamo papirnatega denarja in kovancev v denarnici. Razvoj nas je pripeljal do tega, da smo začeli uporabljati čeke, nato pa se je začela vse večja uporaba kartic (plačilnih, kreditnih,…). Danes pa se srečujemo z različnimi plačilnimi instrumenti za plačevanje kot so elektronski denar, elektronski ček, digitalna denarnica. Pri nakupih v spletni trgovini, smo imeli najprej samo možnost poslovanja z gotovinskimi plačili ob prevzemu blaga, plačilo po predračunu, ampak ker so se tudi spletne trgovine razvijale in spreminjale lahko sedaj naš željen izdelek plačamo takoj preko različnih plačilnih sistemov kar preko spleta. Da je takšno poslovanje čim varnejše, načeloma spletne trgovine uporabljajo programe, ki omogočajo varno izvajanje transakcij, med katere spadajo PayPal, Eon, ... Da nakupovanje preko spleta tako narašča, vpliva predvsem njegova 24 urna dostopnost, ni čakanja v vrsti, nakupe pa lahko opravimo kar doma iz naslonjača.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronsko plačevanje, varnost, tveganje, plačilne kartice, kreditne kartice, elektronski denar, elektronski ček, elektronski podpis, požarni zid, pametna kartica, PayPal
Objavljeno: 28.06.2010; Ogledov: 2322; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

3.
ELEKTRONSKO PLAČEVANJE V SPLETNIH TRGOVINAH
Tina Gogić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem opredelila zgodovino elektronskega poslovanja ter posamezne dele elektronskega plačevanja, kot so elektronsko-plačilni sistemi, elektronsko bančništvo, mobilno plačevanje, ter plačilni sistem PayPal. Najbolj sem se osredotočila na del elektronskega poslovanja, ki se imenuje spletna trgovina. Spletna trgovina je bila tudi rdeča nit tega diplomskega dela. Izvedla sem tudi kratko raziskavo o odnosu ljudi do spletnega nakupovanja in plačevanja preko spleta. Prišla sem do ugotovitev, da bodo slovenske in tuje spletne trgovine morale v očeh slovenske javnosti vzpostaviti nekakšno zaupanje, saj večina slovenskih potrošnikov v elektronsko plačevanje ne zaupa, saj se boji možnost zlorabe plačilnih ali kreditnih kartice. Moje ugotovitve so tudi, da bi možnost nakupovanja preko spleta predstavili starejšim generacijam, saj bi jim ta možnost bistveno pripomogla k lažjemu in manj stresnemu življenju.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronsko plačevanje, mobilno plačevanje, elektronsko bančništvo, spletna trgovina, Paypal
Objavljeno: 02.07.2012; Ogledov: 1352; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (729,28 KB)

4.
Varnostni vidiki elektronskega plačevanja : diplomsko delo univerzitetnega študija
Miha Vesel, 2012, diplomsko delo

Opis: Elektronsko plačevanje predstavlja velik del plačevanja v vsakdanjem življenju. Gotovinsko plačevanje izgublja na popularnosti, pojavljajo pa se novi načini plačevanja po elektronski poti. Ti nam omogočajo hitrejše plačevanje, kjerkoli in kadarkoli, obenem pa nam nekateri načini omogočajo, da lažje spremljamo bilanco našega bančnega računa. Z razvojem tehnologij nismo več omejeni na fizične trgovine, ampak s pomočjo elektronskega plačevanja, čedalje bolj nakupujemo na spletu oziroma na daljavo. Tovrstno plačevanje nam je močno olajšalo vsakdanje življenje, vendar pa se pri elektronskem plačevanju pojavlja velik problem, in sicer možnost zlorab. Pri gotovinskem plačevanju je največja skrb fizična kraja denarja, pri elektronskem plačevanju pa so bolj sofisticirani načini zlorabe. V diplomski nalogi smo pregledali načine elektronskega plačevanja in najpogostejše vrste zlorab. Ugotovili smo, da lahko velik del zlorab preprečimo z lastnim odgovornim ravnanjem, saj lahko z ozaveščenostjo o tej tematiki prepoznamo sumljive stvari in se izognemo zlorabi, še preden bi se ta zgodila. Ob tem smo ugotovili, da je elektronsko plačevanje razmeroma varno, saj so varnostni mehanizmi elektronskega plačevanja na tako visokem nivoju, da se storilci kaznivega dejanja raje osredotočajo na napake in nepozornosti uporabnika, kot na samo zlorabo sistemov elektronskega plačevanja. Ključno pri elektronskem plačevanju je torej dobro poznavanje možnosti zlorab in pazljiva raba instrumentov elektronskega plačevanja, ki se nato skupaj z varnostnimi mehanizmi elektronskega plačevanja uspešno borijo proti storilcem kaznivih dejanj.
Ključne besede: elektronsko plačevanje, kartično plačevanje, varnost, zlorabe, diplomske naloge
Objavljeno: 24.10.2012; Ogledov: 942; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (890,62 KB)

5.
REŠITVE IN TEHNOLOGIJE ELEKTRONSKEGA PLAČEVANJA
Bojana Ferlič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Rešitve in tehnologije elektronskega plačevanja smo se osredotočili na elektronsko plačevanje, ki postaja nepogrešljivo v našem življenju. V današnjem času, ko je tehnologija v razcvetu, je elektronsko plačevanje pridobilo na popularnosti. Ne predstavljamo si več življenja brez računalnikov in mobilnikov, ki nam omogočajo številne načine elektronskega plačevanja storitev in izdelkov. Elektronsko plačevanje nam prinaša številne prednosti, ki so predvsem prihranek časa in denarja, pa tudi slabosti, kot so razne zlorabe naših plačilnih instrumentov. Prav tako smo se v diplomski nalogi osredotočili na spletno bančništvo Nove KBM in Nove Ljubljanske banke. Primera, ki smo jih navedli v diplomskem seminarju, dokazujeta, da narašča uporaba spletnih bank in da je za varnost zelo dobro poskrbljeno. To pomeni, da ljudje vedno bolj zaupajo v spletno bančništvo, saj s tem prihranijo čas in denar. Vendar se starejša generacija še vedno poslužuje tipičnega gotovinskega poslovanja, saj jih večina ne zna uporabljati računalnika, kaj šele spletne banke. Primerjava med Bank@Netom in NLB Klikom ni velika, saj obe spletni banki ponujata enake storitve po skoraj enakih cenah. Banke in uporabniki se zavedajo, da bo spletno bančništvo vedno bolj pomembno in da ga bo uporabljalo vse več uporabnikov, zato morajo spletne banke dati velik poudarek na svoji varnosti, saj je varnost na prvem mestu za uporabnika.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronsko plačevanje, elektronsko bančništvo, zlorabe, varnost, elektronski plačilni instrumenti, Bank@Net, NLB Klik.
Objavljeno: 23.10.2013; Ogledov: 912; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

6.
ANALIZA SPLETNE STRANI TRGOVINE NA DROBNO PRIMER SPLETNE STRANI: MERCATOR D.D.
Klementina Jerič, 2015, diplomsko delo

Opis: Trgovina na drobno se je v zadnjih letih razširila in opravlja že skozi vso zgodovino funkcijo menjave med proizvajalci, ponudniki in končnimi potrošniki. Podjetja morajo zaradi hitrega napredka slediti trendom ter ugoditi zahtevam potrošnikov. V ta namen je veliko podjetij uvedlo spletno trgovino z dobrim imenom, ki jo promovira, vzdržuje in zagotavlja varnost kupcem. Obiskovalci bodo zadovoljni s spletno stranjo in jo bodo ponovno obiskali, če bo privlačna ter kakovostna. Obravnavana tema je aktualna in ponuja odprte možnosti, kar je moj glavni razlog za izbiro te teme. V diplomskem seminarju je predstavljena trgovino na drobno, elektronsko poslovanje in spletno trgovino. Podrobneje so opisane organizacijske strukture trgovine na drobno in prednosti ter slabosti elektronskega poslovanja in spletne trgovine. Navedla sem tudi pomembne elemente za uspešno spletno stran ter kako pomemben je način plačevanja v spletni trgovini. V praktičnem delu sem se osredotočila na analizo spletne strani trgovine Mercator d.d.. Predstavila sem skupino Mercator skozi njeno celotno zgodovino. Ker je skupina Mercator imela v zadnjih letih kart nekaj vzponov in padcev je bilo na voljo veliko zanimivih in relevantnih informacij. Ko sem se osredotočila na analizo spletne strani sem ugotovila, da je spletna stran trgovine Mercator zelo obsežna in kreativna. Izpostavila sem ključne elemente, pomembne za uspešno spletno stran, ter na podlagi le teh spletno stran tudi opisala. Prišla sem do zaključka, da je spletna stran res dobro narejena, je kreativna in barvno usklajena ter upošteva vse dejavnike, ki so pomembni za uspešnost spletne trgovine.
Ključne besede: trgovina na drobno, elektronsko poslovanja, spletna trgovina, prednosti in pomanjkljivosti v spletni trgovini, plačevanje v spletni trgovini
Objavljeno: 03.12.2015; Ogledov: 736; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

7.
PRIMERJALNA ANALIZA SISTEMOV MOBILNIH DENARNIC
Tadej Rudec, 2016, diplomsko delo

Opis: Področje diplomskega dela je pregled sistemov mobilnih denarnic. V prvem delu smo predstavili elektronsko poslovanje ter plačevanje in vanje ustrezno umestili sisteme mobilnih denarnic. Drugi del se osredotoča na sisteme mobilnih denarnic, kjer smo opisali njihov ekosistem z akterji, zapisali funkcionalnosti, podali tehnološki vidik ter opisali njihove procese. V tretjem delu smo na podlagi funkcionalnosti določili območja, jih ocenili ter opravili primerjalno analizo. V četrtem delu smo izvedli preizkus koncepta izbrane rešitve sistema mobilne denarnice z implementacijo v Android mobilni aplikaciji. Z rezultati primerjalne analize smo na koncu preverili hipoteze iz začetka diplomskega dela, navedli omejitve in implikacije ter zapisali možnosti za nadaljnje delo.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronsko plačevanje, sistemi mobilnih denarnic, primerjalna analiza, mobilne aplikacije, Android, Android Pay, Apple Pay, Samsung Pay, PayPal
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 352; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

8.
Primerjalna analiza mobilnega bančništva za prebivalstvo na primeru NLB in N26
Brina Gomboc, 2019, diplomsko delo

Opis: Mobilno bančništvo je ena izmed najbolj obetavnih tehnologij v zadnjih letih, ki ima pomembno vrednost tako za banke kot za stranke. Gre za opravljanje bančnih poslov z uporabo mobilnih naprav. Danes si življenja brez slednjih ne znamo predstavljati, zato želimo poenostaviti tudi vsakodnevna opravila z njihovo uporabo. Omogočajo nam tudi plačevanje položnic, prenakazilo denarja in opravljanje ostalih bančnih poslov. Mobilno bančništvo nudi za uporabnike veliko prednosti, predvsem zmanjšanje stroškov glede časa in denarja. Pri uporabi mobilnega bančništva in mobilnega plačevanja se pojavlja tudi vprašanje varnosti, ki je za veliko uporabnikov edina ovira pri odločitvi za uporabo mobilnega bančništva. Najnovejše tehnologije nam pri tem ponujajo veliko možnosti. V zadnjih nekaj letih je v ospredju predvsem avtentikacija uporabnika s pomočjo prepoznave obraza ali prstnih odtisov. Ker danes že večina bank ponuja mobilno bančništvo, smo v okviru tega diplomskega projekta izvedli primerjalno analizo. Primerjali smo značilnosti dveh izbranih bank, med katerima je ena povsem mobilna.
Ključne besede: elektronsko bančništvo, mobilno bančništvo, mobilno plačevanje, primerjalna analiza
Objavljeno: 25.07.2019; Ogledov: 278; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici