| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VKLJUČEVANJE PODJETJA V ELEKTRONSKE PLAČILNE SISTEME NA PRIMERU PODJETJA MTB D.O.O.
Katja Žižek, 2009, diplomsko delo

Opis: Elektronski denar nima fizične forme, ampak obstaja kot elektronski zapis. Gre torej za transakcije, ki so izvedene elektronsko. Začetki elektronskega poslovanja segajo v sedemdeseta leta dvajsetega stoletja, vendar je bila prvotno računalniška tehnologija namenjena le strokovnjakom in znanstvenikom. Danes pa je nepogrešljiva tudi za laike in brez nje si več ne znamo predstavljati poslovanja. Dandanes lahko blago in storitve plačamo na klasičen način (npr. gotovina) ali elektronski način. Bistvena razlika med obema načinoma plačevanja je v tem, da je v elektronski različici vse digitalno in ni fizičnega kontakta med plačnikom in prejemnikom. Da pa bi bil plačilni sistem čim boljši mora zagotavljati varnost, zanesljivost, anonimnost, prehodnost, sprejemljivost, velikost zaledja potrošnikov, prilagodljivost, konvertibilnost, učinkovitost in lahkotnost uporabe. Podjetje MTB se ukvarja z gradbeništvom in zaposluje okoli 180 ljudi. Tako kot druga podjetja, tudi MTB posluje večinoma elektronsko. Predvsem kar se tiče plačevanja poteka večino plačil po elektronski poti. Največ bančnih storitev opravijo preko NKBM, zato posledično tudi največ plačil opravijo z omenjeno banko.
Ključne besede: Denar, Elektronski denar, Banka, Elektronsko poslovanje, Elektronski plačilni sistemi, Spletno bančništvo, Plačilne kartice, Mobilni plačilni sistem
Objavljeno: 19.03.2010; Ogledov: 1632; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

2.
INFORMACIJSKI SISTEMI ELEKTRONSKIH PLAČILNIH INSTRUMENTOV
Špela Divjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Elektronsko poslovanje je danes nujno za nadaljnji razvoj in obstoj določene organizacije. Inovacije na področju elektronskega denarja z vso vnemo naraščajo iz dneva v dan. Vidna je prisotnost vedno novih plačilnih instrumentov, na katere se šele privajamo. Elektronski načini poslovanja so nadomestili klasične oblike plačevanja, to je gotovinsko in plačevanje s čeki. Pri elektronskem poslovanju ni vidna prisotnost plačilnega sredstva. Novi plačilni instrumenti vzpodbujajo zamenjavo gotovine, nižajo stroške finančnih storitev, pospešujejo razvoj učinkovitega plačilnega sistema, večjo vključenost tujih finančnih posrednikov v domače gospodarstvo in konkurenčnost med ponudniki finančnih storitev. Uvedba elektronskega denarja torej pomeni zamenjavo gotovine, stroškovno učinkovitost tega plačilnega instrumenta glede na druge plačilne instrumente. Klasični načini plačevanja, torej plačevanje z gotovino in s čeki postopoma izginjajo iz prometa. Nadomeščajo jih sodobni načini plačevanja. Čemu bi prenašali gotovino za plačilo položnic, ko pa lahko to izvršimo s klikom na miško in še nikamor nam ni potrebno hoditi in izgubljati časa. Danes skorajda vse slovenske banke ponujajo svojim komitentom široko paleto kreditnih ter debetnih plačilnih kartic, možnost opravljanja storitev prek bančnih avtomatov, svetovnega spleta, mobilnega telefona ter telefonske banke. ¨Čas je denar¨, je stari rek, ki je dobro poznan vsakomur. Vsak, ki se odloča za nakup in uporabo elektronskega bančništva ve, kaj ta rek pomeni. Hiter tempo življenja, stresne službe in pomanjkanje časa pa so poglavitni dejavnik za vstop v svet Interneta.
Ključne besede: Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronsko bančništvo, plačilni sistem, plačilne kartice, elektronski denar…
Objavljeno: 30.11.2009; Ogledov: 1631; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (539,52 KB)

3.
VARNOST ELEKTRONSKIH PLAČILNIH SISTEMOV
Lucija Buser, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili pojem elektronsko bančništvo, njegov razvoj in delovanje, ter opredelili prednosti in slabosti, ki so za uporabnike takšnega načina poslovanja pomembne. Vsako podjetje oziroma posameznik, ki uporablja takšen način poslovanja mora poskrbeti za varnost le tega, saj se z razvojem predvsem internetnega bančništva, pojavljajo različni načini škodljivih programov kot so: virusi, črvi, trojanski konji, logične bombe. Zato smo podrobneje predstavili varnostne mehanizme kot so: šifriranje, elektronski podpis, požarni zid, pametne kartice, protokoli za varni prenos, ki jih banke uporabljajo, da ustrezno zaščitijo računalniške sisteme. Na koncu same naloge pa smo še podrobneje opredelili management varnosti elektronskega plačilnega sistema in njegova tveganja. Kljub učinkoviti zaščiti in varnostni elektronskega plačilnega sistema, se moramo zavedati, da ne glede na vse, še vedno obstaja možnost, da pride do zlorab, zato je zelo pomembno, da smo pri uporabi e-bančništva kar se da previdni.
Ključne besede: elektronsko bančništvo, računalniški virusi, črvi, varnost, varnostni mehanizmi, šifriranje, digitalni podpis, digitalno potrdilo, požarni zid, varnostni protokoli, elektronski plačilni sistem.
Objavljeno: 30.11.2009; Ogledov: 2074; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (600,04 KB)

4.
VKLJUČEVANJE PODJETIJ V EVROPSKE ELEKTRONSKE PLAČILNE SISTEME
Sebastijan Potočnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Področje elektronskih plačilnih sistemov je v razvitih tržnih gospodarstvih v neprestanem preoblikovanju. Tehnološki napredek povezan z informacijskim in komunikacijskim sistemom zahteva od bančnega sektorja neprestano razvijanje hitrejših, varnejših in zanesljivejših plačilnih sistemov. Evropski plačilni sistemi obdelujejo plačila velikih in malih vrednosti, ki so določena z mejno vrednostjo 50.000 evrov. Kljub določenemu mejnemu znesku lahko plačilni sistem, ki je zasnovan za procesiranje plačil velikih vrednosti, obdeluje tudi plačila malih vrednosti. Najpomembnejša evropska plačilna sistema sta sistem TARGET in TARGET2, ki omogočata avtomatizirane hitre izvršitve. Plačila velikih vrednosti so obdelana v sistemih TARGET2 in EURO1, obdelava plačil malih vrednosti pa poteka predvsem v plačilnih sistemih STEP1 in STEP2, ki ju je razvilo bančno združenje EBA. Vključevanje držav v EU ni odpravilo razlik med domačimi in čezmejnimi plačili, kar je ovirale inovacije in konkurenco. Proces integracije evropskih držav v EMU je povzročil večjo konkurenco med ponudnicami plačilnih storitev. Tako so se morale evropske banke soočiti z nižjimi prihodki, za svoje komitente pa morajo ponujati nove plačilne storitve. Območje SEPA obsega integriran trg plačilnih storitev, v katerem ni razlikovanja med domačimi in čezmejnimi plačili. V območju tako razvijajo SEPA plačilne instrumente kreditnih plačil, direktnih bremenitev in kartičnega poslovanja. Podjetja se lahko vključujejo v sisteme elektronskega denarja preko sistemov Ecash in Netcash, ki opredeljujeta plačila zelo malih vrednosti. Za plačila velikih vrednosti so zasnovani sistemi elektronskih čekov, za plačila malih vrednosti pa se uporabljajo sistemi elektronskega bančništva in pametnih kartic, ki jih opredeljujeta sistem Mondex in Geldkarte.
Ključne besede: elektronski plačilni sistem, TARGET, TARGET2, EURO1, STEP1, STEP2, EMU, SEPA, elektronski denar, elektronski čeki, elektronsko bančništvo, pametne kartice.
Objavljeno: 17.08.2010; Ogledov: 1693; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (740,91 KB)

5.
ELEKTRONSKI PLAČILNI SISTEM V MALEM PROIZVODNEM PODJETJU
Jadranka Martić, 2011, diplomsko delo

Opis: Elektronski mediji so nekaj, brez česar si v današnjem času ne znamo predstavljati poslovanja, saj prispevajo k večji produktivnosti poslovanja in nam omogočajo dostop do najrazličnejših informacij, ki jih potrebujemo v poslovne ali zasebne namene. Uporabljamo jih za zabavo, medsebojno komuniciranje po vsem svetu, bodisi v zasebne bodisi v poslovne namene. Koristijo nam pri zbiranju potrebnih informacij, izvajanju tržnih raziskav, predstavitvah podjetij in podobnem. Elektronsko poslovanje nam v splošnem torej pomeni prihranek časa in denarja ter ne nazadnje enostavnost in vsestranskost uporabe. Takšen način poslovanja podjetij in posameznika spreminja klasičen način. Tako kot za posameznika je tudi za podjetje postala uporaba elektronskega plačilnega sistema nuja. Pomembna je za njegovo konkurenčnost, prilagodljivost in ekonomičnost. Elektronska banka posodobi, poenostavi in poceni njegovo poslovanje, vse storitve domačega, čezmejnega in mednarodnega plačilnega prometa pa podjetje opravlja varno, zanesljivo ter pregledno. Večja mobilnost je torej pomembna ne le za posameznike, temveč tudi za podjetja, ki so prav tako v bitki s časom in morajo storiti vse potrebno, da preživijo v svetu konkurence.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronski plačilni sistem, elektronska banka, enotno območje plačil, SEPA, evroobmočje
Objavljeno: 29.05.2012; Ogledov: 1049; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (713,96 KB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici