| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
ZMANJŠANJE HRUPA NA SUŠILNIH NAPRAVAH
Goran Miljević, 2009, diplomsko delo

Opis: Naslov diplomskega dela ni izbran naključno želel sem izboljšati delovne pogoje tako na svojem delovnem mestu kot delovnih mestih svojih sodelacev. Cilji diplomske naloge zmanjšati hrup na sušilnih napravah, izboljšati delovanje sistema in zmanjšati obratovalne stroške. Diplomska naloga je narejena kot knjiga kjer se bralec sproti seznanja z doganjanjem čez celotno delo tako se mi zdi bolj zanimivo za branje in tudi bolj razumljivo. Vsi rezultati so opremljeni s komentarji tako, da bralec dobi občutek kaj se je v trenutku dogajalo. Veliko je bilo raziskovalnega dela kjer so me določene stvari presenetile določene so bile po pričakovanjih glede na teoretično podlago.
Ključne besede: - Hrup, merjenje hrupa na sušilnih napravah - Merilna metoda - sony sound forge - Vodno- hlajeni elektromotor - Krmilna elektronika
Objavljeno: 11.02.2009; Ogledov: 1695; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (6,48 MB)

4.
UVEDBA NOVEGA TAHOMETRIČNEGA GENERATORJA NA ELEKTROMOTORJIH PRALNIH STROJEV
Ambrož Podkoritnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Pralni stroj zaradi učinkovitosti pranja vrti pralni boben z visoko hitrostjo, pri čemer nastanejo veliki pospeški. Ob neenakomerno razporejenem perilu v bobnu lahko pride do velikih ekscentričnih sil, ki premaknejo pralni stroj. Pri sodobnih pralnih strojih je težava dovolj dobro rešena z regulacijsko zanko, ki jo sestavlja eden ključnih elementov za ustrezno delovanje in preprečuje mehanske premike pralnega stroja — tahometrični generator. Zamenjava z novim tahometričnim generatorjem zaradi ekonomskih dejavnikov bi lahko neugodno vplivala na regulacijo in stabilno delovanje pralnega stroja, zato ga je bilo treba preizkusiti z ustreznimi meritvami.
Ključne besede: pralni stroj, elektromotor, stabilnost, tahometrični generator
Objavljeno: 10.07.2009; Ogledov: 1964; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

5.
ZASNOVA, MODELIRANJE IN IZDELAVA ELEKTRONSKO KOMUTIRANEGA MOTORJA
Bojan Krmelj, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zasnovo, modeliranje in izdelavo elektronsko komutiranega motorja. Na začetku dela je splošni opis elektromotorjev, trendi v razvoju in potrebe. Sledi kratka zgodovina, proizvodnji program in trend razvoja podjetja Domel d.d. Opisana je teorija delovanja elektronsko komutiranih motorjev. Nato so podane osnove računalniško podprtega konstruiranja, kratka predstavitev programa Pro/ENGINEER ter način dela, s katerim je motor modeliran. Zatem je opisan postopek izdelave motorja po zahtevah znanega kupca, od idejne zasnove motorja, prvih modelov in prototipnih vzorcev, do končnega modela motorja in risb, ko gre motor v serijsko proizvodnjo. Delo se konča z opisom proizvodne linije in uporabljenih strojev.
Ključne besede: elektromotor, CAD-CAM, CAD modeliranje, izdelava, Pro/ENGINEER
Objavljeno: 15.07.2010; Ogledov: 2284; Prenosov: 280
.pdf Celotno besedilo (4,40 MB)

6.
AVTOMATIZACIJA STROJA ZA REZANJE NAVOJEV
Matej Krajnčič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bo prikazana in opisana izdelava popolne avtomatizacije stroja za rezanje navojev na obstoječem stroju starejše strojne izvedbe. Stroj se nahaja v domači delavnici in je sestavljen iz izmeničnega trifaznega elektromotorja (1,5 kW), zobniškega prenosa in ohišja. Namenjen je za rezanje navojev od M5 do M22. Na stroju je pritrjeno orodje za vpenjanje kosov na principu hidravličnega prijema. Stroj je bil v celoti izdelan v relejni tehniki. Zaradi povečanega obsega del in pogostih okvar relejev mi je postal izziv izdelati avtomatizacijo. Avtomatizacija temelji na krmilniku Siemens LOGO!, ki je bil izbran glede na zahteve projekta. Doseči sem hotel minimalne stroške izdelave ter največjo učinkovitost sistema.
Ključne besede: avtomatizacija, rele, krmilnik Siemens LOGO!, elektromotor, stroj
Objavljeno: 14.12.2010; Ogledov: 2775; Prenosov: 358
.pdf Celotno besedilo (13,32 MB)

7.
OPTIMIZACIJA KOMUTATORJA ZA ELEKTROMOTOR PRALNEGA STROJA
Klemen Petrič, 2011, specialistično delo

Opis: Proizvodni segment komutatorjev, kot eden izmed pomembnih komponent komutatorskih elektromotorjev se srečuje s stalnim pritiskom kupcev na zniževanje stroškov, obenem pa vedno težje parira pritiskom proizvodnih podjetji z Daljnega Vzhoda (predvsem Kitajska). Komutator je element elektromotorja ali električnega generatorja, ki periodično spreminja smer električnega toka. Omogoča, da lahko elektromotor obratuje oz., da lahko generator proizvaja enosmerni električni tok namesto izmeničnega. Eden izmed proizvodnih produktov skupine Kolektor v okviru komutatorskega prodajnega segmenta je tudi proizvodnja komutatorjev, ki se vgrajujejo v elektromotorje pralnih strojev. Cilj specialističnega dela je pregled možnosti optimizacije komutatorja za elektromotor pralnega stroja. V okvir tega je vključen pregled obstoječe konstrukcije in proizvodnega procesa, glavnih kupčevih zahtev glede kakovosti in pogojev testiranja. Na podlagi popisa trenutnega stanja so predstavljene določene optimizacije konstrukcije. V rezultatih so predstavljeni izsledki testiranja prototipnih izdelkov in povzete primerjalne ugotovitve prednosti oz. slabosti glede na obstoječo konstrukcijo komutatorja.
Ključne besede: komutator, elektromotor, baker, duroplastične mase, metoda končnih elementov (MKE)
Objavljeno: 01.06.2011; Ogledov: 2226; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (6,11 MB)

8.
IZDELAVA SKLOPA ZA DEKOMPRESIJO MOTORJA Z NOTRANJIM IZGOREVANJEM
Rok Jene, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je najprej opisana splošna ideja hibridnega pogona, katerega namen je zmanjšanje izpusta toplogrednih plinov, ki ga povzroča sodoben osebni transport. Osrednja tema pričujočega dela se nanaša na enega izmed problemov, ki jih je potrebno rešiti pri praktični realizaciji takšnega pogona. To je načrtovanje, realizacija in priklop sklopa za dekompresijo motorja z notranjim izgorevanjem. Motor z notranjim izgorevanjem je eden izmed obeh pogonov, ki sestavljajo hibridni pogon. Delo je potekalo na laboratorijskem preizkuševališču hibridnega pogona s paralelno konstrukcijo. Oba pogonska sklopa, motor z notranjim izgorevanjem in elektromotor, delujeta usklajeno. Bencinski motor aktivno deluje v območju največjega izkoristka, v ostalih območjih pa je pogonski motor elektromotor. Da se zmanjšajo nepotrebne izgube zaradi komprimiranja zraka pri pasivnem vrtenju, je potrebno realizirati funkcijo dekompresorja. Dekompresijski sklop je izveden s pnevmatskim aktuatorjem, ki preko ekscentrične gredi odpira ventile, ki dovoljujejo zraku prosti prehod, kar onemogoča kompresijo.
Ključne besede: hibridni pogon, elektromotor, motor z notranjim izgorevanjem, takt, navor, kompresija, dekompresija, dekompresijski sklop, poraba goriva
Objavljeno: 30.09.2011; Ogledov: 1723; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

9.
Merilna proga s frekvenčno reguliranim elektromotorjem za črpalne sisteme
Borut Prica, 2013, diplomsko delo

Opis: V nalogi je raziskana možnost uporabe črpalnega sistema, ki mu je na pogonski strani dodan frekvenčni pretvornik. Izgrajeno je preizkuševališče z možnostjo simulacije vklopa in izklopa različnih uporabnikov. Izmerjene so bile karakteristične vrednosti sistema pri različnih vrednostih vrtilne hitrosti pogonskega stroja in pri spreminjanju velikosti potrošnika. Meritve so bile opravljene z uporabo klasičnih merilnikov tlaka in z zveznim merilnikom tlaka za potrebe dinamičnih odzivov. Merjenje pretoka je bilo izvedeno z ultrazvočnim merilnikom pretoka. Poleg statičnih karakteristik sistema so bile izvedene meritve z simulacijo spremembe vodilne veličine in vklopa oziroma izklopa potrošnikov, kot motilne veličine. Preizkušen je bil tudi sistem točkovnega nastavljanja želene veličine in s tem možnost daljinskega diskretnega krmiljenja. Naloga je pokazala, da sodobni pristopi uporabe frekvenčno reguliranih pogonov omogočajo tudi delno obnovljenim obstoječim črpalnim sistemom dogradnjo in s tem izboljšanje učinkovitosti sistema in energetskih prihrankov.
Ključne besede: črpalka, asinhronski elektromotor, frekvenčni pretvornik, frekvenčno krmiljen asinhronski elektromotor, meritev karakteristik, ultrazvočni merilnik pretoka, črpalni sistem, regulacija tlaka, hitrosti, pretoka in vrtilna frekvenca.
Objavljeno: 24.05.2013; Ogledov: 1332; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (3,85 MB)

10.
UČINKOVITA IN RACIONALNA RABA ELEKTRIČNE ENERGIJE S POMOČJO UPORABE ENERGETSKO UČINKOVITIH ELEKTROMOTORJEV
Danijel Župevc, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena možnost zniževanja porabe električne energije v industriji z uporabo elektromotorjev z večjo energetsko učinkovitostjo. Prikazana je primerjava med energetsko učinkovitostjo in ceno asinhronskih elektromotorjev različnih razredov učinkovitosti. Zamenjava obstoječih asinhronskih motorjev v industriji z novimi z izboljšano energetsko učinkovitostjo je smiselna samo tam, kjer je prihranek pri zmanjšani porabi električne energije v življenjski dobi elektromotorja tako velik, da se investicija hitro povrne.
Ključne besede: električna energija, elektromotor, energetska učinkovitost, razredi učinkovitosti.
Objavljeno: 21.03.2014; Ogledov: 1620; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici