| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
UPORABA FIZIKALNE ZBIRKE MEHANO PRI POUKU FIZIKE V OSNOVNI ŠOLI
Jasmin Ilc, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se bom posvetila uporabi fizikalne zbirke MEHANO pri rednem pouku fizike, dodatnem pouku in pri izbirnih vsebinah. Primerna je tako za demonstracijske poskuse kot za množično eksperimentiranje. Osredotočila se bom na eksperimentiranje v skupinah, podala bom analizo učnih načrtov za fiziko, dodatni pouk fizike ter za izbirne predmete Projekti iz fizike in tehnike, Elektrotehnika in Elektronika z robotiko. Predstavila bom deset izbranih eksperimentov, jih opremila s slikovnim materialom, opisom poskusa in učnimi listi za delo v skupinah. Izdelala bom učni načrt dodatnega pouka fizike z zbirko in se opirala na cilje, ki so v učnem načrtu podani kot višji cilji. Zbirka vsebuje 61 različnih elementov, manjkajoči pa se poiščejo doma ali v šoli. Namenjena je otrokom po devetem letu starosti in primerna za domače delo ter šolske in izvenšolske aktivnosti. V njej najdemo zelo enostavne poskuse, za katere ne potrebujemo posebne razlage, in zahtevnejše poskuse, pri katerih bodo učenci potrebovali pomoč odrasle osebe ali učitelja. Zbirka je priročna in uporabna, saj lahko z njo opravimo 270 eksperimentov s področja elektrike in magnetizma, elektromagnetizma ter elektronike. Poskusi, ki so opisani v tej zbirki, so prvi in zelo pomembni koraki v pridobivanju znanja z lastnimi izkušnjami.
Ključne besede: Eksperimentiranje, dodatni pouk, izbirne vsebine, učni načrt, elektrika, magnetizem, elektromagnetizem, elektronika, fizikalna zbirka.
Objavljeno: 11.01.2012; Ogledov: 2507; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

6.
Preučitev izvedljivosti in ustreznosti alternativnega principa merjenja frekvence preklopov induktivnih brezkontaktnih stikal
Matej Šimon, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni alternativni načini merjenja frekvence preklopov induktivnih brezkontaktnih stikal, ki predstavlja eno od njihovih funkcijskih karakteristik. Potreba po aternativni izvedbi meritve se, pri določenih izvedbah stikal, pojavlja zaradi omejitev v izvedljivosti in varnosti postopka merjenja, ki ga podaja harmonizirani evropski produktni standard EN 60947-5-2. Ta standard, za primere, ko v njem podana metoda merjenja frekvence preklopov ni več primerna, dovoljuje proizvajalcem uporabo drugačnih merilnih metod, ki jih definirajo sami. Predlagani alternativni postopki so preučeni v smislu izvedljivosti in ustreznosti, najprimernejši pa je tudi primerjalno ocenjen. Predstavljeni postopki so spoznani kot tehnično izvedljivi. Najustreznejši, izveden z uporabo pasivnega sevala, je ocenjen kot sprejemljiv za nezahtevno implementacijo v procesu načrtovanja in validacije induktivnih stikal. Rezultat merjenja frekvence preklopov stikala, dosežen s to metodo, se izjemno dobro ujema z rezultatom doseženim z uporabo standardne merilne metode. Zaradi določenih pomanjkljivosti pri uporabi obeh metod pa svetujemo dodatno preučitev alternativne metode in upoštevanje morebitnih dodatnih vidikov, za uspešno vpeljavo postopka v prakso.
Ključne besede: induktivno stikalo, frekvenca preklopov, senzor, elektromagnetizem
Objavljeno: 15.09.2016; Ogledov: 317; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici