| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA MAGNETNIH RAZMER ELEKTROMAGNETA S KRATKOSTIČNIM OBROČEM
Marjan Jug, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan elektromagnet na izmenični tok s spremenljivo zračno režo med jedrom in kotvo, v območju od 0 mm do 5 mm. Za primera brez in s kratkostičnima obročema na jedru je bila opravljena analiza magnetnih razmer, časovnih potekov električnih veličin vzbujalne tuljave in toka kratkostičnih obročev ter časovnega poteka sile na kotvo pri različnih dimenzijah zračne reže. Omenjene analize so bile izvedene s pomočjo programa OPERA 3D, ki temelji na metodi končnih elementov. Uporabljen je bil harmonični tip izračuna magnetnega polja, kar ustreza stacionarnemu obratovanju elektromagneta. To pomeni, da prehodni pojavi v izračunu niso bili zajeti. Rezultati analiz so prikazani v grafičnih in tabelaričnih oblikah.
Ključne besede: Elektromagnet, kratkostični obroč, magnetno polje, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 1327; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

2.
UGOTAVLJANJE TRDOTE VODE IN IZLOČANJE VODNEGA KAMNA
Nina Vičar, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo preučevali problematiko izločanja vodnega kamna iz vode na črpališču v Sp. Ščavnici. Izmerili smo relevantne fizikalno-kemijske parametre. Na podlagi rezultatov meritev smo se odločili za elektromagnetno napravo in permanentni magnet, ki na kristalizacijo vodnega kamna vplivata z magnetnim poljem. Izvedli smo eksperimente pri različnih variantah montaže elektromagneta in pri različnih obtokih vode skozi merilno progo. Dokazali smo, da se brez obdelave iz vode izloča kalcit, medtem ko se aragonit izloča v manjši meri. Po obdelavi z elektromagnetom in permanentnim magnetom pa se delež aragonita poveča. Pri tem zadostuje že par obtokov skozi napravo. Pomembna ugotovitev je, da se po obdelavi kemijska sestava vode in mikrobiološka slika ne spremenita.
Ključne besede: vodni kamen, trdota vode, magnetna obdelava vode, permanentni magnet, elektromagnet, pitna voda
Objavljeno v DKUM: 04.12.2015; Ogledov: 2323; Prenosov: 342
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

3.
IZDELAVA MEHANSKEGA PRIJEMALA SORTIRNEGA MANIPULATORJA
Silvester Muršec, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema teoretični in praktični del izdelave mehanskega prijemala sortirnega manipulatorja. Prikazani so načrtovanje, modeliranje in izdelava prijemala, ki je nameščeno na sortirni manipulator. Zadnji ločuje oblikovance glede na njihovo strukturo (kovinski, nekovinski). Največji poudarek sem dal načrtovanju in analiziranju različnih mehanskih prijemal ter izdelavi tehniške dokumentacije. Ta je izrednega pomena pri izdelavi posameznih segmentov in končni sestavi prijemala. Izvedba diplomskega dela je bila uspešna, saj prijemalo opravlja svojo primarno nalogo. To je prenašanje obdelovancev.
Ključne besede: prijemalo, modeliranje, konstruiranje, manipulator, elektromagnet
Objavljeno v DKUM: 26.06.2014; Ogledov: 1166; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

4.
UČINKOVITOST RAZLIČNIH MAGNETNIH NAPRAV ZA ZMANJŠEVANJE OBLOG VODNEGA KAMNA V GRELNIKIH VODE
Alja Koštomaj, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena učinkovitost različnih magnetnih naprav za zmanjševanje oblog vodnega kamna v grelnikih vode. Preučevali smo učinkovitost permanentnih magnetov in elektromagnetno napravo. Eksperimente smo izvajali na primerjalni progi in na progi z magnetno obdelavo vode. Pri eksperimentu z elektromagnetno napravo so rezultati pokazali, da naprava ob upoštevanju obratovalnih pogojev ni bila učinkovita. S permanentnimi magneti smo izvedli eksperimente pri izhodni temperaturi 60 °C in 80 °C. Pri obeh eksperimentih je bilo manj vodnega kamna na grelniku z magnetno obdelavo vode. Prav tako pa je bilo manj vodnega kamna pri eksperimentu z nižjo izhodno temperaturo, kar kaže na večjo učinkovitost permanentnih magnetov pri nižjih temperaturah.
Ključne besede: vodni kamen, kalcijev karbonat, magnetna obdelava vode, permanentni magneti, elektromagnet
Objavljeno v DKUM: 18.09.2013; Ogledov: 1988; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (5,99 MB)

5.
6.
Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici