| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PREGLED INOVATIVNIH NEKONVEnCIONALNIH IZDELOVALNIH POSTOPKOV V PROIZVODNJI
Marko Kavzar, 2010, diplomsko delo

Opis: Inovativni nekonvencionalni izdelovalni postopki so modernejši izdelovalni postopki, ki so bili razviti pri iskanju rešitev, kako bi izdelali izdelke, ki jih s konvencionalnimi postopki obdelave ni moč izdelati. Vsi ti postopki delujejo na principu neposrednega delovanja mehanske, toplotne, električne, kemične ali kombinacije več vrst energij. V proizvodnem procesu so se pojavili šele z uvedbo CNC-strojev, večino postopkov pa se še vedno izpopolnjuje. Ker so to razmeroma novi postopki, pri nas še vedno ni dovolj ustrezne literature, ki bi dala celovitejši vpogled v te tehnologije. Prav tako pa je veliko podjetji, ki so premalo konkurenčna prav zaradi tega, ker nimajo ustreznih sodobnih izdelovalnih tehnologij. Zato sem se v okviru te diplomske naloge zgledoval po različnih domačih in tujih virih ter jih ustrezno proučil in strnil v smiselno celoto. Uvodne strani diplomskega dela vsebujejo definicijo nekonvencionalnih postopkov ter njihovo razčlenitev. Nadalje so obravnavani nekonvencionalni postopki iz vidika inovativnosti, pri čemer so podane tudi nekatere definicije invencije in inovacije. Jedro diplomske naloge pa je posvečen opisu posameznih nekonvencionalnih postopkov. Na koncu je narejena še primerjava med posameznimi nekonvencionalnimi postopki.
Ključne besede: inovativni nekonvencionalni postopki, ultrazvočna obdelava, obdelava z (abrazivnim) vodnim curkom, obdelava z abrazivnim curkom, elektrokemična obdelava, elektroerozijska obdelava, obdelava z laserskim in elektronskim žarkom, obdelava z plazmo, obdelava z ionskim žarkom, kemično jedkanje, fotokemično izrezovanje, kemično poliranje
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2085; Prenosov: 543
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

3.
PRIMERJAVA NEKONVENCIONALNIH TERMIČNIH OBDELOVALNIH POSTOPKOV
Gorazd Kozic, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje in proučuje različne nekonvencionalne termične postopke obdelave. Naloga je osredotočena na njihove tehnološke lastnosti in zmogljivosti. Prikazani so delovanje posameznega postopka, uporabljeni materiali in namen postopka. Posebna pozornost v diplomski nalogi je namenjena primerjavi dveh postopkov, obdelavi z laserskim žarkom in obdelavi s plazmo. Primerjava temelji na razlikah v tehnoloških zahrtevah, ekonomičnosti vsakega postopka in namenu uporabe.
Ključne besede: nekonvencionalni termični obdelovalni postopki, obdelava z laserskim žarkom, obdelava s plazmo, elektroerozijska obdelava, obdelava z ionskim žarkom, obdelava z elektronskim žarkom, primerjava postopkov.
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 1640; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (8,23 MB)

4.
INOVATIVNE OBDELAVE Z ELEKTROEROZIJO
Domen Planinšič, 2012, diplomsko delo

Opis: Elektroerozijska obdelava spada med nekonvencionalne obdelave in je postopek, pri katerem pride do odnašanja materiala zaradi kombiniranega delovanja električne in toplotne energije. Najpogosteje se v industriji uporabljata potopna in žična elektroerozijska obdelava, predvsem zaradi natančnosti, ki jo lahko dosežemo z njima. Še do nedavnega je veljal pogoj, da mora biti obdelovanec električno prevoden za uporabo elektroerozijske obdelave. S poizkusi so dokazali, da je mogoče obdelovati tudi električno neprevodne materiale, kot je keramika. Področja uporabe elektroerozije se z leti večajo, saj jo uporabljajo tudi v kombinaciji z preostalimi nekonvencionalnimi postopki, zaradi večje učinkovitosti. Fizikalni princip elektroerozije ostaja enak, medtem ko različne študije kažejo, da se elektroerozijska obdelava stalno izpopolnjuje.
Ključne besede: invencija, inovacija, elektroerozijska obdelava, potopna elektroerozija, žična elektroerozija, hibridni elektroerozijski postopki, izboljšave elektroerozije.
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1902; Prenosov: 441
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

5.
Izdelava orodja za brizganje plastičnih mas
Matic Pečnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje celoten postopek izdelave orodja, od samega začetka proizvodnje do preizkusa orodja in pridobitve končnih želenih vzorcev. V delu so opisani tehnologije in delovni stroji, ki so potrebni za izdelavo, preizkus in kasnejše izdelovanje orodja za brizganje plastičnih mas. Izdelek je za v nadaljnjem besedilu omenjeno podjetje zanimiv, saj je celotno orodje izdelano in preizkušeno na lastnih strojih, kjer pozneje poteka tudi izdelava kosov.
Ključne besede: brizganje, modeliranje, programiranje, elektroerozijska obdelava, CNC-rezkanje, gravurne plošče, poliamid
Objavljeno: 16.10.2013; Ogledov: 1996; Prenosov: 266
.pdf Celotno besedilo (3,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici