| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
INOVATIVNE OBDELAVE Z ELEKTROEROZIJO
Domen Planinšič, 2012, diplomsko delo

Opis: Elektroerozijska obdelava spada med nekonvencionalne obdelave in je postopek, pri katerem pride do odnašanja materiala zaradi kombiniranega delovanja električne in toplotne energije. Najpogosteje se v industriji uporabljata potopna in žična elektroerozijska obdelava, predvsem zaradi natančnosti, ki jo lahko dosežemo z njima. Še do nedavnega je veljal pogoj, da mora biti obdelovanec električno prevoden za uporabo elektroerozijske obdelave. S poizkusi so dokazali, da je mogoče obdelovati tudi električno neprevodne materiale, kot je keramika. Področja uporabe elektroerozije se z leti večajo, saj jo uporabljajo tudi v kombinaciji z preostalimi nekonvencionalnimi postopki, zaradi večje učinkovitosti. Fizikalni princip elektroerozije ostaja enak, medtem ko različne študije kažejo, da se elektroerozijska obdelava stalno izpopolnjuje.
Ključne besede: invencija, inovacija, elektroerozijska obdelava, potopna elektroerozija, žična elektroerozija, hibridni elektroerozijski postopki, izboljšave elektroerozije.
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1937; Prenosov: 445
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

3.
Preiskave zvarnih spojev po metodah UT/TOFD-PA
Katarina Jelen, 2016, magistrsko delo

Opis: Kvaliteta zvarnih spojev je pretežno odvisna od kvalitete varjenja. Z neporušnimi preiskavami zvarnih spojev se zagotavlja, da je ta kvaliteta kontrolirana in ustreza izbranim standardom. Med novejši metodi neporušnih ultrazvočnih preiskav spadata Time Of Flight Diffraction (UT/TOFD) in Phased Array (UT/PA), ki sta že postali širše uporabljani za preiskavo zvarov v petrokemični in ostali industriji. Tudi na področju zvarnih spojev cevovodov hidroelektrarn postajata UT/TOFD in UT/PA vedno bolj zanimivi in uporabljani. Prednosti teh metod so predvsem: Velika natančnost pri ugotavljanju velikosti in lege defektov, zaznavanje defektov tudi v primeru njihovega prekrivanja ali neustrezno orientiranih defektov, večja hitrost preizkušanja ter zapisi (skeni) kontrole, ki jih lahko arhiviramo, ponovno ocenjujemo ipd. Na podlagi eksperimentov, ki so vključevali neporušne metode UT/TOFD, UT/PA, UT/PE, VT in MT ter žično elektroerozijo kot porušno metodo, lahko potrdimo, da se z novimi ultrazvočnimi metodami zagotavlja velika natančnost določanja lege, oblike in velikosti napak. Že pri samem skeniranju kalibrirnega komada smo ugotovili, da pri debelini stene 44 mm lahko vidimo tudi zajedo globinske razsežnosti 1 mm. Na razrezanih preizkusnih lističih smo z VT in MT metodo našli napake, ki smo jih odkrili po metodi UT/TOFD ter delno z UT/PE in UT/PA. Ugotovili smo, da globinska razsežnost, velikost napak in lega napak ustreza predvidenemu.
Ključne besede: ultrazvok, UT/TOFD, UT/PA, UT/PE, MT, VT, elektroerozija, zvarni spoj, indikacija, defekt, zvar s podložko
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 1095; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (7,07 MB)

4.
Konstruiranje grafitnih elektrod za elektroerozijo
Matic Pignar, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan postopek izdelave grafitnih elektrod. Prikazni so postopki izdelave tridimenzionalnega modela elektrode v programskem paketu Creo, izdelave NC programa s pomočjo programske opreme NCG CAM in izdelave fizičnega modela elektrode na CNC obdelovalnem stroju. Prikazane so tudi meritve kvalitete obdelave in uporabe elektrode na stroju za potopno elektroerozijo. Opisan je pomen ustrezne programske in strojne opreme, ki zagotavlja nemoten potek delovnega procesa. Predstavljena je vloga ustrezno izobraženega kadra, ki med seboj dobro sodeluje in komunicira ter s tem zagotavlja kvaliteto končnih produktov.
Ključne besede: grafitna elektroda, elektroerozija, CAM, CAD
Objavljeno: 06.05.2020; Ogledov: 351; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici