| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza internega omrežja podjetja unior ter rekonstrukcija transformatorske postaje TP UNIOR 1
Marjan Jug, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga prikazuje analizo kratkostičnih razmer industrijske cone UNIOR-ja v Zrečah pri različnih obratovalnih razmerah ter izdelavo rekonstrukcije transformatorske postaje TP UNIOR 1. V prvem delu je prikazana analiza kratkostičnih razmer industrijske cone v trenutnih in pri predvidenih obratovalnih razmerah. Opravljena je bila analiza kratkostičnih razmer za vsako obratovalno stanje na srednjenapetostnem in nizkonapetostnem nivoju v vseh šestih transformatorskih postajah, ki se uvrščajo v interno omrežje. Na osnovi izračuna kratkostičnih razmer s programskim orodjem NEPLAN in analitičnim izračunom je v drugem delu izdelan predlog rekonstrukcije transformatorske postaje TP UNIOR 1. Prikazan je način dimenzioniranja in izbire nove srednjenapetostne in nizkonapetostne opreme.
Ključne besede: Elektroenergetsko omrežje, transformatorska postaja, stikališče, NEPLAN, kratki stik, dimenzioniranje opreme, izbira stikalne opreme
Objavljeno: 03.07.2020; Ogledov: 238; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (9,21 MB)

2.
Pregledovalnik modela CIM elektroenergetskega omrežja na osnovi tehnologij semantičnega spleta
Miha Lenko, 2019, diplomsko delo

Opis: V sodelovanju z Elektroinštitutom Milan Vidmar smo izdelali namizno aplikacijo za pregledovanje modelov CIM elektroenergetskih omrežij s pomočjo drevesnih seznamov in zemljevidom OpenStreetMap. Znotraj aplikacije smo izdelali tudi vmesnik za pretvorbo med modelom CIM in podatkovnim modelom, ki ga uporabljajo na EIMV. Prvi del diplomskega dela je namenjen predstavitvi tehnologij semantičnega spleta, ki služijo kot temelj za standardiziran metamodel elektroenergetskih omrežij CIM, in drugi del predstavitvi izdelave namizne aplikacije ter dela z uporabljenimi orodji in knjižnicami.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, triplestore podatkovne baze, semantični splet
Objavljeno: 11.11.2019; Ogledov: 496; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (4,79 MB)

3.
Vgradnja transformacije 400/110 kV v RTP Podlog
Aleš Zagoričnik, 2018, magistrsko delo

Opis: Zadnje 10 letno obdobje je obdobje obnov in rekonstrukcij elektroenergetskega omrežja. Razdelilna transformatorska postaja Podlog je eden izmed pomembnejših elektroenergetskih objektov v Sloveniji. Z vgradnjo novih proizvodnih zmogljivosti v Termoelektrarni Šoštanj je potreba po zanesljivem obratovanju še večja. Z rekonstrukcijo stikališča in vgradnjo nove transformacije 400/110 kV se bo zanesljivost napajanja na območju RTP Podlog močno povečala. Zaradi nenehnega večanja porabe električne energije so rekonstrukcije in obnove nujno potrebne. Po končani vgradnji transformacije 400/110 kV bo RTP Podlog pripravljena na nove izzive. v Sloveniji bo RTP Podlog eden izmed najsodobnejših objektov. V celoti z elektroenergetskim omrežjem bo sposobna zagotavljati zanesljivo oskrbo z električno energijo.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, razdelilna transformatorska postaja, stikališče, rekonstrukcija
Objavljeno: 20.03.2018; Ogledov: 1280; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

4.
ANALIZA KRATKOSTIČNIH RAZMER NA 110kV OMREŽJU MED RTP ZLATOLIČJE IN RTP CIRKOVCE
Sašo Krčar, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo podaja analizo kratkostičnih razmer na daljnovodu visoke napetosti 2 · 110 kV Zlatoličje–Cirkovce, ki povezuje največjo kanalsko hidroelektrarno Zlatoličje s pomembno razdelilno transformatorsko postajo Cirkovce. Predstavljeno je 110kV omrežje s hidroelektrarno in transformatorsko postajo. Podana sta analitični izračun kratkih stikov z metodo nadomestnih impedanc in izračun kratkih stikov v programskem orodju PSCAD za 110kV omrežje med hidroelektrarno Zlatoličje in razdelilno transformatorsko postajo Cirkovce. Na osnovi izračunov in izmerjenega dejanskega kratkega stika je opravljena analiza.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, okvare, kratki stiki, razdelilne transformatorske postaje, analiza
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 739; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (9,54 MB)

5.
Zagotavljanje zanesljivosti delovanja energetskega omrežja s poudarkom na aktivnih kompenzacijah
Darko Mandelc, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje stanje elektroenergetskega omrežja v podjetju, ki se ukvarja z jeklarsko industrijo. Problematika, elektroenergetskega omrežja so motnje, ki jih naprave vnašajo v sistem in zaradi tega močno motijo delovanje občutljivih in kompleksnih krmilnih sistemov, kar privede do mnogih nepotrebnih izpadov. Nadalje naprave z njihovim delovanjem slabšajo prenosne zmogljivosti prenosnih vodov, porabljajo veliko jalove energije, faktor delavnosti pa je zaradi tega slabši. Motnje ne samo močno vplivajo na zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema podjetja, marveč motijo celotno regijo, vplivajo na finančne kazalnike podjetja, ter ne nazadnje, če amplituda motenj ni sanirana ter v mejah tolerance, nas lahko distributer električne energije zaradi nedoseganja standardov finančno kaznuje. Magistrsko delo po logičnem zaporedju prikazuje, kako in s čim motnje kar se da v največji meri odpraviti. Za to je potrebna seveda v prvi vrsti intenzivna in natančna analiza razmer v elektroenergetskem sistemu podjetja, na podlagi dobljenih rezultatov pa poiskati rešitve, ki so tako tehnično kot tudi finančno sprejemljive za lastnika na eni strani ter distributerja na drugi strani. Raziskovalno delo torej poda tehnične rešitve, ki so na eni strani že dobro raziskane in uveljavljene, ter na drugi strani predstav novitete na področju energetskih omrežij tudi s stališča aktivnih kompenzacij.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, kompenzacija jalove energije, harmonik, fliker, faktor delavnosti
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 884; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (4,85 MB)

6.
NAČRTOVANJE IZVODNEGA POLJA CIRKOVCE V RTP ŽERJAVINEC
Robert Zadravec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljena razlog in pomen izgradnje RTP 400/220/110 kV Žerjavinec, kot tudi pomen 220 kV omrežja za Republiko Hrvaško. Podan je opis polj in transformacij ter opis vgrajene primarne opreme v RTP 400/220/110 kV Žerjavinec. Za dimenzioniranje in izbiro opreme v izvodnem polju Cirkovce 220 kV stikališca v RTP 400/220/110 kV Žerjavinec je podan izracun kratkosticnih velicin v skladu s standardom IEC 60909. Na osnovi konfiguracije omrežja so s programskim orodjem PSCAD izvedene simulacije kratkega stika in je narejena primerjava dobljenih rezultatov z rezultati izracuna v skladu s standardom IEC 60909.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, razdelilna transformatorska postaja, kratkosticni tok, dimenzioniranje stikalnih naprav
Objavljeno: 21.04.2016; Ogledov: 1539; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (6,38 MB)

7.
OBRATOVANJE IN REKONSTRUKCIJA SISTEMA VODENJA ENERGETSKEGA TRANSFORMATORJA 220/110 kV V RTP PODLOG
Denis Leskošek, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je opis problema in slabosti starega načina vodenja energetskega transformatorja v RTP Podlog, kjer je stara tehnologija sistema vodenja zastarela in s tem se zmanjšuje zanesljivost obratovanja elektroenergetskega sistema (EES) in prenosa električne energije. Predstavili in opisali bomo glavne sestavne dele energetskega transformatorja z oznako T212, kjer se je v obdobju izdelave diplomskega dela izvajala rekonstrukcija sistema vodenja. Omenjeni so pomembni elementi zaščite, ki varujejo energetski transformator in delovanje plinskega releja. Z novim sistemom vodenja transformatorja smo pridobili zanesljivejše, enostavnejše in preglednejše delovanje sistema na sekundarni in primarni strani s strani upravljalca. Prikazano bo primerjava med novim in starim sistemom vodenja in pomen za zanesljivost delovanja EES.
Ključne besede: energetski transformator, elektroenergetsko omrežje, razdelilna transformatorska postaja, transformatorsko polje
Objavljeno: 14.10.2015; Ogledov: 951; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

8.
9.
MODEL POENOSTAVITVE POSTOPKA PRIKLJUČEVANJA BODOČIH UPORABNIKOV NA ELEKTROENERGETSKO OMREŽJE S KATERIM UPRAVLJA ELEKTRO LJUBLJANA D.D.
Mojca Janušić, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi bomo predstavili postopek priključitve uporabnika na elektroenergetsko omrežje podjetja Elektro Ljubljana, d.d. Predstavili bomo celoten postopek, vse od prve vloge za izdajo projektnih pogojev pa do zaključka procesa - priključitve objekta na omrežje. Obenem bomo predstavili tudi model poenostavitve postopka izvedbe priključitve bodočega uporabnika na elektroenergetsko omrežje. Dolgotrajni in zapleteni postopki vsekakor bremenijo poslovanje podjetja, zato bi bilo na tem področju potrebno narediti spremembe. Predstaviti želimo smisel poenostavitve postopka in prikazati, da poenostavitve povečujejo hitrost pridobitve potrebne dokumentacije in znižujejo stroške njenega pridobivanja.
Ključne besede: distribucijsko podjetje, poenostavitev, postopek, proces, elektroenergetsko omrežje
Objavljeno: 07.07.2015; Ogledov: 654; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

10.
ZAGOTOVITEV NORMALNEGA OBRATOVANJA BIOELEKTRARNE ŠALOVCI NA 20 kV OMREŽJU
Beno Bonifarti, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo skušali rešiti problematiko delovanja bioplinarne Šalovci. Opisali smo elektroenergetski sistem, predstavili bioplinarno in elektroenergetsko omrežje, v katerega je vključena bioplinarna. Opisali smo problematiko delovanja in v programskem paketu PSCAD in simulirali delovanje omrežja pod različnimi obremenitvami. S tem smo dokazali problematiko in skušali poiskati nekaj smiselnih rešitev.
Ključne besede: bioplinarna, elektroenergetski sistem, elektroenergetsko omrežje, razpršeni viri.
Objavljeno: 18.12.2014; Ogledov: 956; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici