| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
AVTOMATIZACIJA ELEKTRO-OBLOČNE PEČI
Janez Brezovnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema proces avtomatizacije elektro obločne peči za taljenje jekla. Predstavili bomo zahteve naročnika, opisali posamezne komponente avtomatizacije, postopek izdelave programske opreme ter kreiranje vizualizacije vmesnika. Program in HMI vmesnik bomo nato s pomočjo simulacijskega programa testirali še pred fizično implementacijo. Na koncu bomo predstavili proces zagona naprave.
Ključne besede: avtomatizacija, elektro obločna peč, jeklarna, industrijski krmilnik
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 1212; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

2.
RAZVOJ IN ANALIZA MODELA OBLOKA V ELEKTRO-OBLOČNI PEČI Z OPTIMIRANJEM GIBANJA ELEKTROD
Klemen Stopar, 2016, doktorska disertacija

Opis: V elektroobločni peči je primarni vir energije toplota, ki nastane pri gorenju obloka med elektrodami in jeklenim odpadkom v obločni peči. Pri električnem obloku gre za električno razelektritev skozi pline med dvema elektrodama (anodo in katodo), ki ju napaja izvor napetosti. V elektro-obločni peči gori med vložkom in grafitno elektrodo električni oblok, za katerega je značilen stolpec plazme visoke temperature (prisotnost negativnih nosilcev naboja – elektronov in ionov, ter pozitivnih nosilcev naboja – ionov). Za samo delovanje obločne peči je daleč najpomembnejši fizikalni pojav prevodnega stolpca obloka med elektrodama. Plazma v stolpcu obloka pri atmosferskem tlaku in velikem toku je vedno v termodinamičnem ravnovesju. Visok tlak in visoke temperature na elektrodah povzročijo močan prenos toplotne energije in s tem taljenje in izparevanje elektrodnega materiala. Večina avtorjev je obravnavala obločno peč kot električno nadomestno vezje, kjer je bil oblok modeliran kot linearni upor, napetost na obloku je bila modelirana s pravokotnim signalom napetosti, uporabili so Cassie - jev model obloka ali model napetosti na obloku, zapisana s sistemom višjih harmonskih komponent. Vsem tem modelom je skupno, da so analitične enačbe rešljive v stacionarnih razmerah za osnovni harmonik napetosti in toka. V doktorski disertaciji je predstavljen ustrezen fizikalni model obloka, ki opisuje fizikalne lastnosti obloka v obločni peči in kot rezultat poda napetost, potrebno za gorenje obloka pri različnih tokovih, ki tečejo skozi oblok. V kolikor se model obloka implementira tudi v nadomestno vezje obločne peči, se lahko določi delež vnosa toplotne energije pod posamezno elektrodo. Na podlagi vnosa toplotne energije pod posamezno elektrodo se lahko določi možnost nastanka vročega ali hladnega področja v okolici elektrode, pod katero vnos energije odstopa od ostalih dveh elektrod. Zaznava in odprava neenakomernega vnosa toplotne energije v obločno peč, s pomočjo bolj optimalnega delovanja regulatorja gibanja elektrod, ima velik doprinos k znižanju obratovalnih stroškov obločne peči.
Ključne besede: Električni oblok, Matematični model, Elektro obločna peč, Optimizacija, Regulator Gibanja Elektrod
Objavljeno: 12.07.2016; Ogledov: 1298; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (9,58 MB)

3.
VPLIV DELOVANJA ELEKTRO-OBLOČNE PEČI NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM STEEL ŠTORE
Klemen Stopar, 2009, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava delovanje elektro-obločne peči v energetskem sistemu Štore Steel d. o. o. Namen magistrskega dela je predstaviti probleme, ki se v praksi med delovanjem elektro-obločne peči pojavljajo, in izdelati rešitve za odpravo le-teh. V nalogi je predstavljen tudi način izbire novega transformatorja obločne peči, katerega lastnosti morajo omogočati tako zanesljivo delovanje kot tudi možnost razvoja podjetja v smislu povečevanja proizvodnje in izboljševanja kvalitete proizvodov.
Ključne besede: električni oblok, elektro-obločna peč, transformator, prenapetosti, elektroenergetski sistem, okvare, magnetno polje
Objavljeno: 05.06.2009; Ogledov: 4171; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

4.
ČIŠČENJE PRAHU IZ ELEKTRO OBLOČNE IN PONOVČNE PEČI Z AKSIALNIM CIKLONOM
Boštjan Špan, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema čiščenje prahu iz elektro obločne in ponovčne peči z aksialnim ciklonom, njegovo učinkovitost, opis in umestitev v celotni sistem zajemanja prahu v jeklarni podjetja ŠTORE STEEL d.o.o.. Uvod zajema opis tehnološkega procesa izdelave jekla in umestitev elektro obločne in ponovčne peči v ta proces. Opredelitev oziroma opis problema, ki zajema predmet raziskovanja, je izdelava jekla in s tem nastajanje nezaželenih produktov kot je prah. Predmet raziskovanja se navezuje na učinkovitost čiščenja z aksialnim ciklonom. Cilj diplomskega dela je pomembnost primarnega sistema čiščenja prahu z aksialnim ciklonom ter njegova umestitev v celoten sistem zajemanja in čiščenja prahu. Prav tako je cilj tudi razložitev in primerjava tega sistema z ostalimi sistemi zajemanja prahu. Najpomembnejša zadeva pa je zajetje in analiza izločenih prašnih delcev iz aksialnega ciklona. Predpostavke in omejitve raziskave se nanašajo na izračun učinkovitosti aksialnega ciklona s pomočjo inženirskega postopka. Izračun je omejen in se nanaša zgolj na trdne delce. Ciklon se analizira kot samostojna enota. Povedati je treba, da posedanje delcev v dimovodu ni mogoče zajeti. Predvidene metode raziskovanja so bile analiza velikosti prašnih delcev, opis vzorca, meritve s slikovnimi prilogami ter izračun aksialnega ciklona na integralnem nivoju. Nato sledi še sklep, viri, literatura ter lasten življenjepis.
Ključne besede: aksialni ciklon, ciklon, čiščenje prahu, elektro obločna peč, procesne naprave
Objavljeno: 01.06.2009; Ogledov: 4915; Prenosov: 738
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici