SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Projekt vzpostavitve "eko-turistične" kolesarske poti z električnimi kolesi v občini Vojnik
Eva Okorn, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili povezovanje turizma, ekologije ter kolesarjenja v občini Vojnik. S pomočjo bogate kulturne in naravne dediščine, neokrnjene narave ter pestre gostinske ponudbe, ki je na voljo vsem obiskovalcem, ima občina Vojnik dobre dispozicije za razvoj turizma. Na podlagi razpoložljivih virov in dejstev smo izoblikovali načrt vzpostavitve kolesarske poti, v katero bomo implementirali koncept uporabe električnih koles na področju kolesarskega turizma. Za nemoteno delovanje in vožnjo z električnim kolesom smo podrobneje predstavili električna kolesa in vso potrebno dodatno opremo. Večji del podatkov, ki smo jih potrebovali za pisanje naloge, smo pridobili s pomočjo intervjujev pristojnih oseb na področju turizma in električnih vozil, ter preučevanjem domače in tuje literature. Ugotovitve so pokazale, da ima občina Vojnik velik potencial na področju razvoja ekološkega turizma, ki bi ga lahko v polni meri izkoristila z nadgradnjo obstoječe turistične ponudbe ter dobri oglaševalski strategiji, kar nakazuje tudi občinska vizija. Z delom želimo približati uporabo električnih koles slovenskemu prebivalstvu, ter hkrati predstaviti turistično ponudbo občine Vojnik.
Ključne besede: Občina Vojnik, turizem, kolesarstvo, kolesarska pot, električno kolo
Objavljeno: 21.01.2015; Ogledov: 514; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

2.
Električna kolesa in njihov vpliv na turizem na ptuju
Nejc Žmavc, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo električno kolo in njegov vpliv na turizem v Ptuju. Predstavimo tudi njegov vpliv na okolje ter morebitne spremembe ob povečanem številu uporabljanja električnih koles. Ptuj ima kot malo mesto velike možnosti za povečanje turizma. Že v rimskih časih je imel pomembno vlogo, saj so skozenj potekale pomembne prometne poti. Kot najstarejše mesto v državi ima bogato kulturno dediščino in je turistično aktiven že zdaj. V osrednjem delu naloge smo podrobneje predstavili električno kolo ter z vsemi razpoložljivimi viri predlagali traso za kolesarsko pot za električna kolesa po mestu Ptuj, med katero si lahko ogledamo številne znamenitosti mesta z okolico. Podrobneje smo predstavili tudi turizem na Ptuju, promet, okolje in kolesarjenje. Z delom smo želeli pokazati, da je električno kolo dobra naložba za prihodnost, vendar je na tem območju še v fazi razvoja.
Ključne besede: turizem, kolesarstvo, kolesarska pot, električno kolo, okolje
Objavljeno: 28.08.2017; Ogledov: 147; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

3.
VODENJE ELEKTRIČNEGA KOLESA TIPA PEDELEC PO NAVORU
Domen Pihler, 2016, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrske naloge smo izdelali dva unikatna načina merjenja navora kolesarjev, ki uporabljata meritev navora prek meritve navora v gonilu z uporabo merilnih lističev oz. induktivnih senzorjev. Raziskali smo tudi obstoječe rešitve na trgu in opisali njihove prednosti in slabosti. Podali smo pregled literature in razdelali pogon električnega kolesa po principu pedelec. Namen raziskovanja je bil razviti merilnik navora kolesarja, ki je izveden brez torzijskega cilindra in je dovolj robusten, poceni in natančen za uporabo vodenja kolesa tipa pedelec po navoru. Pred izdelavo prototipov smo te simulirali v modelirnem programskem orodju Solidworks z uporabo metode končnih elementov. Cilj naloge – razviti novi način merjenja navora, ki ga proizvaja uporabnik na pedala kolesa – smo uspešno izvedli. Potrditev smo podali v obliki analize ter simulacijskih in eksperimentalnih rezultatov.
Ključne besede: Električno kolo, pedelec, merjenje navora, induktivni senzorji, piezzo merilni lističi, vodenje po navoru, 3D-modeliranje, metoda končnih elementov
Objavljeno: 02.06.2016; Ogledov: 570; Prenosov: 0

4.
MODEL BREZKRTAČNEGA MOTORJA ZA APLIKACIJE V ELEKTRIČNIH KOLESIH
Luka Urbanc, 2016, diplomsko delo

Opis: Zaradi vse večjega poudarka na trajnostnem razvoju narašča uporaba električnih vozil. Zaradi visoke učinkovitosti in zanesljivosti imajo pomembno vlogo pri pogonih električnih vozil brezkrtačni enosmerni (BLDC) motorji. Poleg motorja potrebujemo tudi sistem vodenja, ki ga bomo simulirali v okolju MATLAB/Simulink. Prvi del diplomske naloge opisuje matematični model brezkrtačnega motorja, pri čemer smo uporabili standardne postopke določitve položaja rotorja s Hallovimi senzorji. Inducirana napetost je trapezne oblike in v vsakem trenutku sta napajani samo dve navitji statorja. Drugi del diplomskega dela obravnava simulacijo vodenja motorja. Uporabili smo kaskadno regulacijo motorja z regulatorjem hitrosti in toka.
Ključne besede: brezkrtačni motor, električno kolo, Simulink, vodenje
Objavljeno: 19.08.2016; Ogledov: 685; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

5.
Prednosti najema ali nakupa električnega vozila
Sergej Blas, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili prednosti nakupa ali najema električnih koles in ugotavljali interes za njihovo uporabo v Sloveniji. V nekaterih večjih državah sveta električna kolesa že pridobivajo na priljubljenosti v primerjavi z ostalimi vrstami transporta. Na podlagi razpoložljivih virov in literature bomo podrobneje predstavili električna kolesa ter pregledali trenutno ponudbo v Sloveniji. Dodatne informacije, ki smo jih potrebovali za pisanje naloge, smo pridobili s pomočjo ankete, intervjuja ter lastnim testom električnega kolesa. Ugotovitve so pokazale, da imajo električna kolesa velik potencial na področju razvoja kot večnamensko transportno sredstvo, ki pa trenutno pri nas še ni izkoriščen. Treba bo zadostiti nekaterim pogojem, trenutno sta največja omejitvena dejavnika padec cen fosilnih goriv ter nizka kupna moč prebivalstva. Treba bo delati na izgradnji primerne infrastrukture predvsem novih kolesarskih poti, polnilnih postaj ter več primernih parkirišč, kjer bo poskrbljeno za varnost.
Ključne besede: prednosti, nakup, najem, električno kolo, test
Objavljeno: 19.01.2017; Ogledov: 261; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici