| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj logističnega vozička
Luka Papa, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja razvoj in nadgradnjo logističnega vozička za ploščate materiale. Nadgradil sem ga z električnim pogonom in vsemi komponentami, ki jih potrebuje za delovanje. Idejo sem dobil na terenu in jo nato pod okriljem podjetja RTC tudi razvijal. V diplomskem delu so predstavljeni obstoječ voziček in njegove specifikacije. Za lažje razumevanje, s kakšnimi silami se bom ukvarjal, sem izvedel vlečni preizkus. S praktičnimi podatki testa, ki sem jih podkrepil s teorijo, sem se lahko lotil natančnega določanja tipa pogonskega sredstva in reduktorja. Za funkcionalno uporaben voziček sem omenil vse potrebne komponente za pravilno delovanje in jih predstavil v obliki rešitev.
Ključne besede: razvoj, voziček, električni pogon, logistika
Objavljeno: 27.09.2019; Ogledov: 373; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

2.
Konstruiranje malega goseničarja na električni pogon
Gregor Rožman, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje konstruiranje in modeliranje vozila za prevoz oseb. Čeprav so goseničarji zelo uveljavljeni, jih le majhno število uporablja električni motor, večinoma domače predelave. Pri večini takšnih predelav se zamenja le motor in dodajo baterije, pogonski sklop pa ostane. Rezultat dela je vozilo, ki ima standardni izgled goseničarja, pogonski sklop pa je prilagojen električnemu motorju. Ker ima vozilo nične lokalne emisije, je zelo primerno za področja kot so naravni parki in rezervati.
Ključne besede: goseničar, konstruiranje, električni pogon, prevoz oseb, baterije
Objavljeno: 26.09.2018; Ogledov: 688; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

3.
Razvoj in optimizacija motorja s feritnimi magneti za centralni pogon
Nejc Smolar, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se osredotoča na delovanje in konstruiranje električnega motorja. Poudarek je predvsem na modeliranju in optimizaciji motorja, ki deluje po principu preklapljanja magnetnega pretoka (flux switching machine), s feritnimi magneti na rotorju. V prvem delu je razložen postopek modeliranja v programu Flux. Opisani so problemi, ki se lahko pojavijo in naše rešitve za izpostavljene probleme. V drugem delu je prikazan postopek optimizacije motorja, njegovi parametri in izračuni modelov.
Ključne besede: Električni motor, električni pogon, centralni pogon, sinhronski stroj, flux switching machine, FSM, motor s feritnimi magneti, metoda končnih elementov, MKE, modeliranje električnega motorja, Flux
Objavljeno: 23.08.2018; Ogledov: 487; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (5,36 MB)

4.
Avtomobili in njihov vpliv na okolje, trendi ter smernice razvoja
Aljaž Šulc, 2016, diplomsko delo

Opis: V skupnem diplomskem delu sem združil znanost biologije in tehnike z obravnavanjem razvoja avtomobilizma in njegovega vpliva na okolje. Pri vplivih transporta na okolje sem se osredotočil predvsem na onesnaževanje ozračja in ekološke posledice, kot so, akumulacija težkih kovin, onesnaževanje s prašnimi delci, soljo, hrupom in svetlobo, uničevanje habitatov in fragmentacija krajine, vnos in razširjanje škodljivih vrst, povozi živali, nastanek novega habitata in soljenje kot priložnost za slanoljubne rastline. Opredelil sem tudi sodobne smernice razvoja avtomobilizma in trend zmanjševanja okoljskega odtisa. V zaključnem delu sem spoznanja prenesel še v šolsko prakso v sklopu tehniškega dne za 8. razrede osnovne šole.
Ključne besede: avtomobili, onesnaževanje, ekološke posledice, težke kovine, izpušni plini, prašni delci, sol, hrup, svetloba, fragmentacija habitata, povozi, električni pogon, hibridni pogon.
Objavljeno: 02.12.2016; Ogledov: 1435; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

5.
Vozila na električni in plinski pogon v podjetju Geosfera d.o.o.
Luka Vindišar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali različne pogone motornih vozil ter njihovo medsebojno primerjavo, na primeru podjetja Geosfera d.o.o.. Teoretični del vsebuje opis goriv fosilnega izvora, električnega pogona in plinskega pogona. Opisani so postopki pridobivanja različnih goriv, njihov vpliv na okolje in ekonomski vidik. Ker se zaloge fosilnih goriv manjšajo, njihova poraba pa postaja vse dražja, se odpira možnost novemu, ekološko čistejšemu viru energije. Praktični del vsebuje primerjavo sedanjih službenih vozil v podjetju Geosfera d.o.o. z vozili na električni in plinski pogon. Primerjava prikazuje možnost prihranka podjetja pri prevozu in možnost manjšega obremenjevanja okolja .
Ključne besede: Fosilna goriva, pogon na plin, električni pogon
Objavljeno: 05.07.2016; Ogledov: 513; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

6.
UVEDBA EKOLOŠKO ČISTEJŠIH POGONSKIH GORIV V VOZILA ZA HITRO DOSTAVO MEDNARODNIH POŠILJK
Boris Filipič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi z naslovom UVEDBA EKOLOŠKO ČISTEJŠIH POGONSKIH GORIV V VOZILA ZA HITRO DOSTAVO MEDNARODNIH POŠILJK so predstavljena vozila na dizelski pogon, ki jih uporablja podjetje za hitro dostavo mednarodnih pošiljk v Sloveniji. Opisana je analiza obstoječega voznega parka hitre pošte v Sloveniji. Zaradi globalnega segrevanja, ki ga povzročajo emisije CO2, bi bilo tudi v Sloveniji smiselno spremeniti vozni park z uvedbo ekološko čistejših pogonskih goriv. S tem bomo prispevali k večji ekološki osveščenosti. Tako so v nadaljevanju diplomskega dela opisana vozila na alternativni pogon, kot so rastlinska goriva, plinasta goriva, električni in hibridni pogon. Prav tako je predstavljena poraba goriva in emisij CO2 pri trenutnih vozilih hitre pošte v enem dnevu. V nadaljevanju diplomske naloge so opisani načrti sprememb in primerjava različnih vozil na alternativni pogon ter njihov vpliv na okolje. Opisana je tudi ustrezna infrastruktura za vozila na alternativni pogon, kot je na primer električna polnilna postaja.
Ključne besede: alternativni pogon dostavna vozila na električni pogon dostavna vozila na stisnjen zemeljski plin dostavna vozila na avtoplin emisije CO2
Objavljeno: 25.03.2016; Ogledov: 822; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

7.
ELEKTROMAGNETNA KOMPATIBILNOST INVERTERSKIH POGONOV TOPLOTNIH ČRPALK
Amadej Kumer, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu Elektromagnetna kompatibilnost inverterskih pogonov toplotnih črpalk je prikazano delovanje toplotnih črpalk za ogrevanje/ohlajanje objektov, glavni sestavni deli toplotnih črpalk, kakšne tipe poznamo, izračun hladilne/grelne moči toplotnih črpalk, ki jih proizvaja priznan slovenski proizvajalec toplotnih črpalk Kronoterm. Pri izbiri toplotne črpalke poznamo dva načina vodenja ON/OFF in invertersko izvedbo pri kateri hitrost spreminjamo z inverterjem, kar nam omogoča boljšo regulacijo temperature in daljšo življenjsko dobo edinega gibljivega sestavnega dela toplotne črpalke – kompresorja. Vsaka toplotna črpalka mora opraviti teste elektromagnetne kompatibilnosti. Opravili smo meritve in primerjavo vrednosti, podanih v emisijskih standardih in Uredbi o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju, ki veljajo za Slovenijo.
Ključne besede: toplotna črpalka, inverter, elektromagnetno polje, elektromagnetna kompatibilnost, električni pogon
Objavljeno: 03.03.2016; Ogledov: 1702; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

8.
LABORATORIJSKA SIMULACIJA POGONA DVIGALA
Jernej Brodej, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena simulacija pogona dvigala pri različnih obremenitvah. Prvi del naloge je razdeljen na zbiranje in analiziranje podatkov o pogonih dvigal. Podrobno so opisana dvigala KONE in njihova energetska učinkovitost. Prikazan je način delovanja napajalnika in pogonskega motorja, ki sta bila uporabljena pri sami simulaciji. V drugem delu naloge pa je podan opis nastavljanja parametrov napajalnika, s katerimi zagotovimo mehak zagon in ustavljanje dvigala.
Ključne besede: dvigala, električni pogon, asinhronski motor, frekvenčni pretvornik
Objavljeno: 28.09.2015; Ogledov: 971; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

9.
ELEKTRIČNI POGON VELEMOBILA
Dominik Barat, 2013, diplomsko delo

Opis: V delu je opisan postopek opremljanja velomobila z električnim pogonom ter različne izvedbe električnega pogona. Izdelan je hibrid med človeško in električno energijo. V okviru diplomske naloge so proučene in izdelane vse potrebne komponente in sklopi za izvedbo treh različnih načinov električnega pogona na velomobilu. Proučena je uporaba P.A.S. senzorja ter pospeškomera in žiroskopa, ki služita kot detektorja nagiba za poseben način vožnje v hrib. Velomobil je opremljen tudi z vsemi svetlobnimi telesi, ki dodatno povečajo uporabnost in varnost vozila v prometu. Celoten sistem nadzoruje in krmili mikrokrmilnik proizvajalca Parallax, »P8X32A Propeller«.
Ključne besede: velomobil, električni pogon, P.A.S. senzor, pospeškomer, pedelec.
Objavljeno: 17.09.2013; Ogledov: 1137; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

10.
HIBRIDNO ELEKTRIČNO VOZILO - NAČRTOVANJE SISTEMA AGREGATA ZA PODALJŠANJE DOSEGA
Rok Bolarič, 2012, diplomsko delo

Opis: V delu je opisan postopek zasnove, izdelave in testiranja prototipa podaljševalca dosega. Sestavljen je iz bencinskega motorja Honda GX35, generatorja, podaljška gredi za bencinski motor ter nosilnega dela. Hitrost vrtenja se nastavlja preko servomotorja. Izdelan je tudi ustrezen program za krmiljenje servomotorja. Celoten sistem je vgrajen v prtljažni prostor vozila velikosti 30mm x 30mm x 30mm. Takšni sistemi so uporabljeni v serijskih hibridnih vozilih, kjer je pogon izveden izključno z električnim motorjem. Kot rezervoar energije je uporabljena baterija, ki jo polni bencinski motor. Zasnovali in izdelali smo tudi podaljšek gredi, za bencinski motor. Potrebovali smo ga za namestitev jermenskega pogona, ki prenaša moč iz bencinskega motorja na generator. Prav tako smo dimenzionirali in izdelali jermenski pogon. Na ta način se reši problem omejenega dosega električnih vozil. Za načrtovanje sistema smo uporabili sodobna CAD orodja. Podane so meritve ki smo jih opravili na prototipu.
Ključne besede: Podaljševalec dosega, bencinski motor, električni motor, hibridni pogon, serijski hibrid, servomotor, mikrokrmilnik
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1550; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici