| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 50
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv sodobnih tehnologij na logistiko oskrbovalnih verig
Simon Gabrovšek, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo proučili, kako bo razvoj modernih tehnologij vplival na logistiko oskrbovalnih verig v težnji po zmanjšanju njene odvisnosti od fosilnih goriv. Učinkovitejše tehnologije pogona in sistemi krmiljenja vozil se hitro razvijajo in spreminjajo do sedaj poznano mobilnost. Širša prizadevanja za razogljičenje transporta, ki so trenutno v največji meri naslovljena in vidna v Evropi ter Združenih državah Amerike, so ključno vezana na zmožnosti ponudbe alternativnih tehnologij prevoza. Pri tem imajo pomembno vlogo poleg politike še viri energentov in surovin, ki so potrebni za delovanje novih pogonskih sklopov. Elektrifikacija je tesno povezana predvsem z rudninami redkih zemelj – te so ključne za izdelavo baterijskih električnih vozil, ki bodo v segmentu alternativnih pogonov najverjetneje dobila delež in krojila prihodnost cestnega transporta; slednje kljub napovedim zaenkrat ne pomeni umika dizelskih in bencinskih motorjev. V magistrskem delu smo opravili primerjavo celokupnih izpustov za dve obetavni tehnologiji, definirali zmožnosti proizvodnje obnovljivih virov energije in ponazorili ogljični odtis dejavnikov, ki so trenutno največji povzročitelji emisij. Analizirali smo trende v logistiki, ki so vezani na tehnološke inovacije, proizvodne zmožnosti, vladne politike in ekonomsko upravičenost ‒ podkrepili smo jih z anketnim vprašalnikom o rabi modernih tehnologij med slovenskimi prevozniki. Prednosti prehoda na električni pogon se izkazujejo predvsem v bistveno boljši energetski učinkovitosti alternativnih tehnologij in krepitvi energetske neodvisnosti za posamezne države oz. širše regije, medtem ko izzive predstavlja predvsem tehnološka zmožnost čiste proizvodnje, virov surovin in prilagoditev energetskega ter cestnega omrežja. Prehod na nove vire se bo odvil in uspel, če bodo nove tehnologije ponujale boljše rešitve mobilnosti od sedanjih ‒ za manj denarja z manj izpusti, čemur še ni tako. Modernizacija transporta bo čistejše oblike sprva uvedla v cestnem transportu, ki najbolj onesnažuje zaradi svoje narave praktičnosti. Poleg tehnologij pa bo transport z uporabo umetne inteligence postajal vse bolj avtonomen, kar bo prevoznike razbremenilo v primanjkljaju voznikov in omogočilo večjo pretočnost ter varnost v prometu.
Ključne besede: zeleni prehod, logistika, oskrbovalne verige, nove tehnologije prevoza, električna vozila
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 60; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

2.
Uporaba alternativnih pogonov v avtomobilskem prometu : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Sašo Tadina, 2011, diplomsko delo

Opis: Osebni avtomobili so najpogostejša oblika prevoza. Večina teh avtomobilov pa poganjajo fosilna goriva, ki povzročajo polucijo zraka in globalno segrevanje. Poleg tega pojenjajo tudi zaloge nafte. Fosilna goriva imajo, ekološko in ekonomsko gledano, številne negativne učinke tako na posameznika kot tudi na celotno družbo. Rešitve se ponujajo v obliki alternativnih goriv, kot so biogoriva, utekočinjen naftni plin in električna vozila.
Ključne besede: obremenjevanje okolja, globalno segrevanje, zaloge nafte, biogoriva, utekočinjen naftni plin, električna vozila
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 65; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

3.
Trajnostna preobrazba logističnega podjetja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Dejan Pašalić, 2024, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je ponuditi rešitev za vzpostavitev samooskrbnega kroga, kar bi pomenilo, da je podjetje sposobno zagotavljati dovolj električne energije za vzdrževanje vseh sistemov, ki za delovanje potrebujejo električno energijo. Pridobivanje električne energije bi lahko dosegli s sončno elektrarno, ki energijo sonca pretvori v električno energijo. Ker sončna elektrarna ne more zagotavljati neprekinjenega delovanja, bi morali višek proizvedene energije hraniti v energetskih hranilnikih oziroma baterijah. Za zeleni prehod pa bi lahko zamenjali tudi vozni park s prevoznimi sredstvi, ki ne proizvajajo emisij. Zadnja stvar, ki jo lahko združimo s sončno elektrarno, pa je namestitev toplotne črpalke, s katero bi vzpostavili popolnoma samozadosten energetski sistem, ki je teoretično sposoben delovati neodvisno od elektroenergetskega omrežja. V uvodnem delu diplomske naloge smo najprej opredelili problem, ki ga razrešujemo v diplomski nalogi, nato pa sledi poglavje, kjer predstavljamo Tovorno postajo Celje. Sledi prikaz okoljskega vpliva opazovanega podjetja. V teoretičnem delu smo opredelili, kaj so obnovljivi viri energije, kaj predstavlja trajnost, kaj so fotovoltaične celice in kako delujejo; predstavili smo tudi toplotno črpalko in električna vozila. Prav tako smo na podlagi realnih podatkov naredili izračun stroškov za gorivo pri avtomobilih ter posledično, za koliko bi lahko zmanjšali letne stroške z uvedbo električnih avtomobilov.
Ključne besede: sončna elektrarna, električna vozila, toplotna črpalka, okoljski vpliv
Objavljeno v DKUM: 21.05.2024; Ogledov: 137; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (872,85 KB)

4.
Prilagoditev referenc navora za zagotavljanje stabilnosti sistema : diplomsko delo
Mihael Franko Jerele, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je osredotočeno na razvoj oziroma izpeljavo ustreznega modela dinamike električnega kolesa, opremljenega z dvema neodvisnima elektromotorjema, pri čemer je cilj raziskati njegovo dinamiko in zmogljivost. Eksperimentalno-analitični rezultati modeliranja oziroma dinamične lastnosti analitičnega modela so bile preverjene z uporabo simulacijskih orodij MATLAB/Simulink pri različnih pogojih vožnje, vključno z manevriranjem v ovinkih. V sklepnem delu so povzete prednosti in omejitve dobljenega modela električnega kolesa ter poudarjene možnosti za nadaljnje izboljšave, kot je denimo optimizacija krmilnega algoritma. Diplomsko delo v celoti predstavlja korak naprej k boljšemu razumevanju in razvoju električnih koles z več motorji.
Ključne besede: matematični model, fizika koles, električna vozila, dvopogonsko električno kolo, simulacija
Objavljeno v DKUM: 18.01.2024; Ogledov: 244; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (5,80 MB)

5.
Ocena upravičenosti elektrifikacije voznega parka na pošti Ormož : diplomsko delo
Vanesa Caf, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv cestnega tovornega prometa na globalno segrevanje in s tem povezano rast izpustov toplogrednih plinov. V odziv na to problematiko je Evropska komisija uvedla ukrepe za pospeševanje prehoda k okolju bolj prijaznim tehnologijam. V središču te raziskave je elektrifikacija voznega parka kot ključna strategija za zmanjšanje okoljskega odtisa. Elektrifikacija obeta zmanjšanje emisij in operativnih stroškov za prevozniška podjetja, vendar pa prinaša tudi številne izzive, kot so zagotavljanje polnilne infrastrukture, življenjska doba vozil, recikliranje baterij. Osrednji namen diplomskega dela je analizirati ekonomske in okoljske vidike elektrifikacije voznega parka s poudarkom na Pošti Slovenije in njeni poslovalnici v Ormožu. Raziskava obravnava specifične izzive in možnosti, ki jih ruralna območja predstavljajo pri prehodu na električna vozila. V okviru tega dela bodo preučeni ekonomski in okoljski vidiki elektrifikacije. Rezultat raziskave bo ponudil celovite smernice in priporočila prevozniškim podjetjem, ki so v procesu prehoda na elektrifikacijo svojega voznega parka, posebej v kontekstu ruralnih okolij.
Ključne besede: električna vozila, elektrifikacija voznega parka, zelena logistika, operativni stroški električnih vozil, zmanjšanje okoljskega vpliva
Objavljeno v DKUM: 07.09.2023; Ogledov: 489; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

6.
Analiza poslovanja in možnosti optimiranja nabavne verige podjetja
Timotej Peter Valcl, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na raziskovanje načrta optimizacije dobavne verige in proizvodnje baterijskih celic podjetja Tesla. Teoretični del zajema ustrezno literaturo o konceptu in managementu dobavne verige, o konceptih vertikalnih in horizontalnih mej podjetja ter o konceptih in načinih analize podjetja. Aplikativni del diplomskega dela se v prvem delu osredotoča na predstavitev in analizo podjetja ter na analizo trenutne dobavne verige proizvodnje baterijskih celic v podjetju. Drugi del se osredotoča na raziskavo načrta za optimizacijo dobavne verige proizvodnje baterijskih celic podjetja ter možne aplikacije njihove rešitve v ostalih podjetjih. Ugotovitve diplomskega dela kažejo, da strategija vertikalne integracije podjetja Tesla za optimizacijo dobavne verige proizvodnje baterijskih celic lahko prinese številne koristi. Načrtovana optimizacija lahko zmanjša stroške, izboljša trajnost podjetja ter prispeva k njegovi uspešnosti. Vendar je treba opozoriti, da ta način optimizacije morda ni primeren za vsa podjetja, saj zahteva velike naložbe v raziskave in razvoj ter dobre poslovne odnose s podizvajalci in dobavitelji.
Ključne besede: dobavna veriga, horizontalne in vertikalne meje podjetja, optimizacija dobavne verige, analiza poslovanja, litij-ionske baterije, električna vozila, Tesla
Objavljeno v DKUM: 11.07.2023; Ogledov: 485; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

7.
Zasnova večnamenskega električnega vozila : diplomsko delo
Darjan Štajnmec, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se vse pogosteje srečujemo z omejevanjem prometa, uvajanjem con za pešce in vse pogostejšim priseljevanjem ljudi v mestna jedra. V ta namen smo se odločili za zasnovo večnamenskega električnega vozila, s katerim bi bilo mogoče upravljati vsakodnevne naloge s področja dostave, vzdrževanja in čiščenja mestnih in primestnih območji. V nalogi smo izbrali homologacijski razred vozila in podali omejitve, ki jih je potrebno upoštevati ob načrtovanju in izdelavi. Predstavili smo modularne nadgradnje, ki jih je mogoče uporabiti z eno šasijo s kabino, kar omogoča upravljanje večjega števila nalog z enim vozilom.
Ključne besede: električna vozila, dostavno vozilo, modularno vozilo, nadgradnje vozil, večnamensko vozilo
Objavljeno v DKUM: 07.07.2023; Ogledov: 483; Prenosov: 0

8.
Vpliv državnih subvencij na prodajo električnih vozil (Slo-tujina) : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Gregor Tratnjek, 2022, diplomsko delo

Opis: Emisije toplogrednih plinov in globalno segrevanje spadata med največje probleme 21. stoletja. Zaradi velikega povečanja prometa in z njim povezanimi negativnimi vplivi na okolje, avtorji kot rešitev vidijo v porastu števila okolju prijaznejših vozil. V diplomskem delu smo raziskali povezanost med višino subvencije za nakup električnega vozila in prodajo električnih vozil. Kot dobra rešitev se ponujajo električna vozila, do katerih pa imajo potrošniki pomisleke in katere smo v diplomskem delu raziskali. V raziskavo smo vključili 3 države iz Azije, Amerike in Evrope, pri katerih sta bila ključna kriterija velikost avtomobilskega trga ter delež prodaje električnih vozil. Kot izjemo smo vključili in raziskali tudi podatke za Slovenijo. Kot eno izmed ključnih spodbud ob odločitvi za nakup električnega avtomobila avtorji izpostavljajo dodelitev finančnih spodbud v obliki subvencij. V diplomskem delu smo si zastavili hipotezo, da višina subvencije za nakup električnih vozil vpliva na prodajo električnih vozil; višje kot so subvencije, večji je delež prodanih avtomobilov. V državah, kjer je prodaja električnih vozil največja (Kitajska, ZDA, Norveška), je sistem subvencij najbolj razvit in učinkovit. Izkazalo se je, da višina subvencije v določeni meri vpliva na prodajo električnih vozil, a hkrati ugotovili, da obstajajo še drugi faktorji, ki pozitivno vplivajo na prodajo električnih vozil.
Ključne besede: električna vozila, subvencije, avtomobilski trg, Evropa, Azija, Amerika
Objavljeno v DKUM: 14.03.2023; Ogledov: 537; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

9.
Analiza pripravljenosti slovenskega trga na električna vozila : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Dijana Arsova, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga temelji na osnovi analize pripravljenosti uporabe električnih vozil na slovenskem ozemlju. V nalogi smo zajeli razvoj električnih vozil, njihovo stagnacijo ter njihovo uporabo danes. Dotaknili smo se tudi podnebnih sprememb, ki nastanejo zaradi emisij toplogrednih plinov. Diplomska naloga prav tako zajema javnomnenjsko analizo, ali je večina prebivalstva v Sloveniji pripravljena narediti zamenjavo vozil na notranje izgorevanje z vozili na električni pogon. Poleg tega smo raziskali, kakšne so napovedi Evropske unije in Slovenije v zvezi z uporabo električnih vozil. Obravnavali smo prav tako prednosti in slabosti, ki jih imajo električna vozila, ter kakšne prispevke nam lahko prinese nakup električnega vozila. V zadnjem delu diplomske naloge smo analizirali podatke in poiskali rešitev, in sicer katero električno vozilo bo najbolj primerno za prodajni slovenski trg.
Ključne besede: električna vozila, podnebne spremembe, Evropska unija, promet, onesnaževanje, toplogredni plini
Objavljeno v DKUM: 16.01.2023; Ogledov: 621; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

10.
E-mobilnost na področju Elektra Ljubljana, d. d. : magistrsko delo
Ernest Pavlin, 2022, magistrsko delo

Opis: Delo obravnava enega izmed korakov k trajnostnemu načinu življenja družbe, in sicer e-mobilnost. Le-ta omogoča blagodejne učinke na posameznika in okolje. Predstavili smo zakonodajo e-mobilnosti v Sloveniji ter opisali vrste električnih vozil in načine polnjenja. Predstavljeno je podjetje Elektro Ljubljana, d. d., vpliv množične elektrifikacije na distribucijsko omrežje ter načrti gradenj polnilnih postaj v prihodnosti. Opisana je vizija e-mobilnosti v Sloveniji. Prikazani so realni podatki javnih polnilnih postaj podjetja Elektro Ljubljana, d. d. Sledijo scenariji, kjer uporabniki naredijo različne razdalje z BEV in PHEV ter podatki polnjenj le-teh. V zadnjem podpoglavju so prikazani izračuni porabe in primerjava električnih osebnih BEV in PHEV od 2015 do 2021 v Sloveniji.
Ključne besede: elektromobilnost, polnilna postaja, električna vozila, porabljena električna energija
Objavljeno v DKUM: 12.01.2023; Ogledov: 850; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

Iskanje izvedeno v 4.48 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici