| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Sodobne metode za določanje vrste in lokacije napake na električnih vodih : diplomsko delo
Mihailo Dukanac, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo določene metode, s katerimi ugotavljamo lokacijo in vrsto okvare na električnih vodih. Najprej pojasnimo klasične metode za določanje vrste in lokacije okvare, v drugem delu naloge pa so navedene še sodobne metode, ki se danes uporabljajo. Za vsako metodo je poleg opisa in pripadajoče slike prikazan način priključitve instrumenta za ugotavljanje okvare ter podane so matematične povezave, ki navajajo posamezne metode. Večina omenjenih metod ima veliko praktičnih uporabnosti in brez njih bi bilo ugotavljanje lokacije okvare na električnih vodih zamudno ter nerentabilno.
Ključne besede: električna omrežja, električni vod, okvara
Objavljeno v DKUM: 25.07.2023; Ogledov: 385; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

2.
Delovanje aktivnega odjemalca na trgu prožnosti električne energije : magistrsko delo
Blaž Doler, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen koncept USEF. Predstavljeni so vsi pomembni ustvarjalci, pri čemer je poudarjena spremenjena vloga aktivnega odjemalca. Predstavljeni so tudi potencialni uporabniki storitev in njihove koristi ter koncept izvajanja storitev. Glavni cilj magistrskega dela je razvoj programa za analizo delovanja aktivnega odjemalca in analizo njegovih zmožnosti na trgu prožnosti. Za zapis in testiranje programa smo ustvarili različne profile aktivnega odjemalca, ki smo jim dodajali določene naprave za povečanje stopnje samooskrbe. Nato smo predstavili različne primere odzivov in ocenili zmožnosti za vsakega aktivnega odjemalca na dnevni, mesečni in letni ravni.
Ključne besede: aktivni odjemalec, trg prožnosti, električna energija, pametna omrežja, prilaganjanje odjema
Objavljeno v DKUM: 05.08.2022; Ogledov: 689; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (4,94 MB)

3.
Primerjava analize električnega omrežja z metodo BFS in programskim orodjem OpenDSS : magistrsko delo
Dario Lovreković, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava načine ovrednotenja obratovalnih stanj v električnem distribucijskem omrežju. Primerjani sta izvedbi izračuna pretokov energije z metodo »Backward Forward Sweep« (BFS) v programskem okolju Matlab in odprtokodnega programskega orodja OpenDSS (DSS). Primerjane so izračunane vrednosti napetosti vozlišča, izgube omrežja in čas izračuna. Primerjava je izvedena na različnih modelih testnih in realnih omrežij radialne in zazankane konfiguracije z in brez uporabe transformatorjev. Testirani so vplivi različnih modelov bremen in različnih lastnosti vodnikov, ki se kažejo v razmerju X/R parametru. Na koncu je izveden primer optimizacije z uporabo diferenčne evolucije in orodja OpenDSS.
Ključne besede: električna omrežja, izračun pretokov energije, orodje OpenDSS, metoda BFS
Objavljeno v DKUM: 22.11.2019; Ogledov: 1140; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (6,68 MB)

4.
5.
6.
UPORABA PRETOKOV ENERGIJE PRI VKLJUČEVANJU ENOT RAZPRŠENE PROIZVODNJE V ELEKTRIČNA OMREŽJA
Sašo Bedič, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obrvnava problematiko izračuna pretokov energije in vključevanje enot razpršene proizvodnje v električno omrežje. V programu AutoCAD je bilo prdstavljeno elektroenergetska omrežje povezano na razdelilni transformatorski postaji Melje in Koroška vrata. Za izračun pretokov energije je bil v programskem paketu MATLAB napisan program, ki temelji na metodi Gauss-Seidel. Z omenjenim programom so bili izvedeni izračuni pretokov energije v omrežju, preverjene pa so bile tudi možnosti za vključitev novih enot za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov v posamezne dele obravnavanega omrežja.
Ključne besede: električna omrežja, razpršena proizvodnja, pretoki energije
Objavljeno v DKUM: 06.03.2015; Ogledov: 1397; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

7.
UPORABA IN PROCES DELOVANJA IZRAVNALNEGA TRGA Z ELEKTRIČNO ENERGIJO V SLOVENSKEM ELEKTROENERGETSKEM PROSTORU
Rok Tement, 2014, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je prikazati delovanje izravnalnega trga z električno energijo v slovenskem elektroenergetskem prostoru. Predstavljeno je delovanje trga z električno energijo in sistemskih storitev za izravnavo odstopanj. Izvedena je analiza dosedanjega delovanja izravnalnega trga z električno energijo. Glede na analizo podatkov je predstavljena realizacija. Narejena je primerjava cen na slovenskem izravnalnem trgu s tujim trgom.
Ključne besede: izravnalni trg, električna energija, trg električne energije, sistemske storitve, sistemski operater prenosnega omrežja, regulacija
Objavljeno v DKUM: 17.10.2014; Ogledov: 1832; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

8.
Pravna upravičenost postopkov dobave električne energije primarnim uporabnikom : diplomsko delo
Mateja Novak, 2010, diplomsko delo

Opis: Dobavo električne energije, proizvodnjo, prenos in porabo predpisuje notranja zakonodaja, mednarodni standardi in drugi energetski predpisi. V diplomskem delu so predstavljeni pravnoformalni postopki priključitve na distribucijsko omrežje, odjem električne energije, merilne naprave za merjenje porabe, načini obračunavanja dobave idr. Natančno so opredeljene pomanjkljivosti, ki se pojavljajo pri dobavi, distribuciji, naravnih nesrečah, prekinitvah dobave, dodeljevanju nujne in zasilne oskrbe, števcih za merjenje porabe, ceni električne energije in prispevkov ter obračunavanju električne energije. V diplomskem delu so podani tudi trenutno najugodnejši predlogi rešitev. Direktiva 2009/72/ES Evropskega parlamenta in Evropskega sveta z dne 13. 7. 2009 o skupnih pravilih notranjega trga z električno energijo in o razveljavitvi Direktive 2003/54/ES v 1. točki navaja, da je cilj notranjega trga z električno energijo, ki se postopoma uvaja po vsej Skupnosti od leta 1999, zagotovitev resnične izbire vsem potrošnikom v Evropski uniji, bodisi državljanom bodisi gospodarstvu, novih poslovnih priložnosti, več čezmejnega trgovanja, da bi na ta način zagotovili večjo učinkovitost, konkurenčnejše cene in višje standarde storitev ter prispevati k zanesljivosti oskrbe in trajnosti.
Ključne besede: električna energija, odjemalec, dobavitelj, sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo
Objavljeno v DKUM: 04.11.2010; Ogledov: 2287; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

9.
10.
Analiza elektroenergetskih postrojev v Cinkarni Celje
Alojz Ulaga, 1992, diplomsko delo

Ključne besede: električna omrežja
Objavljeno v DKUM: 26.07.2007; Ogledov: 2155; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 6.77 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici