| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje klasičnega orodja za ekstruzijo aluminija : diplomsko delo
Miha Repnik, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bom predstavil, kako konstruiramo orodje za ekstruzijo aluminija na določenem profilu. Ta postopek lahko pozneje uporabimo za poljubne klasične profile. Konstruiranje bo potekalo v več fazah. V prvi fazi bomo določili format orodja, iz koliko komponent bo sestavljeno, in material, iz katerega bomo orodje izdelali glede na zahtevnost profila. V drugi fazi bomo začeli konstruirati orodje in obrazložili postopek določanja parametrov. V tretji in zadnji fazi pa se bo pripravil 3D model posameznih delov orodja ter celoten sestav. Za konstruiranje bo uporabljen programski paket SolidWorks. V tej diplomski nalogi je cilj predstaviti izdelavo primerne konstrukcije orodja, in pripraviti pravilno zasnovan model orodja, ki bo lahko služil za poznejšo izdelavo orodja.
Ključne besede: konstruiranje, ekstruzija aluminija, stiskanje, profil
Objavljeno v DKUM: 01.07.2021; Ogledov: 706; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

2.
RAZVOJ NOVEGA IZDELKA V PODJETJU AJM D.O.O.
Darko Murkovič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Vedno večji problem pri izdelavi stavbnega pohištva so velike dimenzije elementov, katere predpisujejo arhitekti oziroma naši naročniki. Okno mora dandanes ustrezati visokim energetskim standardom, biti prijazno do okolja in seveda, kar je najpomembnejše, zadovoljiti našega kupca. Vsak dan se srečujemo s predimenzioniranjem stavbnega pohištva, pa čeprav tudi za ceno »brez garancije«. Za nas to vsekakor ni sprejemljivo. Zato nenehno iščemo nove materiale, kateri bi bili zmožni prenašati teže velikih konstrukcij stavbnega pohištva ali doprinesti k zmanjšanju lastne teže.
Ključne besede: Zero Sash, GFK profil, Pultruzija, PVC profil, Ekstruzija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 692; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

3.
Orodja za vroče iztiskovanje palic, cevi in profilov iz aluminijevih zlitin
Blaž Krošel, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava orodja za vroče iztiskovanje palic, cevi in profilov iz aluminijevih zlitin. V teoretičnem delu je predstavljena preoblikovalnost materiala, opis postopkov istosmernega in protismernega iztiskanja, opis ene od stiskalnih linij v PCP Profilarni, potek dela z orodji za iztiskanje in opis merilnih sredstev pri uporabi iztiskanja. Poseben poudarek je namenjen odvzemu prvih vzorcev pri iztiskanju novih profilov za merilni protokol. Prvi vzorci iztiskanja in merilni protokoli so ključnega pomena za nadaljnje korekcije orodja, če je to potrebno. V raziskovalnem delu diplomskega dela so predstavljena orodja, ki so bila uporabljena med delom, prvi vzorci iztiskanja, merilni rezultati in predstavljene korekcije, ki so se izvedle. Za merilni protokol vzorcev pa se je uporabljala merilno skenirna naprava Romidot.
Ključne besede: Aluminijaste zlitine, stiskalna linija, merilne naprave, preoblikovalna orodja, iztiskanje ali ekstruzija, odobritev prvih vzorcev iztiskanja, merilni protokol
Objavljeno v DKUM: 31.05.2016; Ogledov: 1499; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (7,84 MB)

4.
Finalizacija preoblikovalnih orodij za istosmerno iztiskavanje Al-zlitin
Branko Javernik, 2014, diplomsko delo

Opis: V nalogi se osredoto?am na pripravo orodij za iztiskovanje profilov. Opisal sem postopek korekcije na orodju ter opredeli, kaj je potrebno narediti, da je orodje pripravljeno na iztiskovanje in kaj se naredi po kon?anem procesu proizvodnje, de je orodje pripravljeno za nadaljno obdelavo.
Ključne besede: preoblikovalna orodja, orodjarstvo, ekstruzija, aluminjaste zlitine
Objavljeno v DKUM: 12.11.2014; Ogledov: 2021; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

5.
VPLIV PROSTORSKEGA MODELIRANJA IZDELKOV NA RAČUNALNIŠKO INTEGRIRANO PROIZVODNJO
Karl Mlakar, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se navezuje na konkretne težave, ki se pojavljajo v starejših podjetjih, pri katerih so postopki in tehnologija nekoliko zastareli ter bi jih bilo potrebno posodobiti ali zamenjati. Takšne posodobitve so zelo težko izvedljive, tako kadrovsko kot stroškovno, vendar so v določenih primerih skoraj nujne za obstoj in uspešno delovanje podjetij. V nalogi je najprej predstavljen splošen opis podjetja, na katerega se navezuje tema. Predstavljene so težave, ki se pojavljajo in jih želimo odpraviti. V nadaljevanju sta prikazana oba primera izdelave orodja, tako sedanji kot tudi zamisel novega postopka. Predstavljena je tudi RIP tehnologija, katere so njene prednosti, zahteve in spremembe. In na koncu se nahaja še sklep, do katerega smo prišli skozi celotno delo.
Ključne besede: konstruiranje, modeliranje, SolidWorks, ekstruzija, računalniško integrirana proizvodnja.
Objavljeno v DKUM: 14.03.2013; Ogledov: 1509; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (6,30 MB)

6.
KONSTRUIRANJE IN IZDELAVA ORODIJ ZA EKSTRUZIJO AL PROFILOV
Karl Mlakar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno 3 D konstruiranje orodij za vročo ekstruzijo profilov iz aluminijevih zlitin in predhodna priprava za uvoz v simulacijski paket HyperWorks. Za ekstruzijo profilov iz aluminijevih zlitin se uporablja več tipov orodja. Konstrukterji orodij za vročo ekstruzijo aluminijevih profilov morajo imeti tako teoretično znanje in poznavanje programskih paketov, kot tudi mnogo dolgoletnih izkušenj na tem področju. Na podlagi zahtev po obliki profila je potrebno orodje zasnovati tako, da bo omogočalo nemoteno in ekonomično proizvodnjo. Ker pa se pojavljajo vedno večje zahteve po oblikah, dimenzijski natančnosti, kvaliteti površin ter dobavnih rokih, smo v podjetju Kaldera d. o. o. začeli izvajati simulacije. S programskim paketom HyperWorks orodje predhodno simuliramo in se tako izognemo kasnejšim korekcijam.
Ključne besede: konstruiranje, SolidWorks, ekstruzija
Objavljeno v DKUM: 01.10.2010; Ogledov: 2822; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

7.
UPORABA TEHNOLOŠKIH SIMULACIJ V CAD/CAM PROCESIH
Nika Sajko, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Specifika dela orodjarn je, da se ustreznost orodja lahko ugotovi šele takrat, ko je to že izdelano. Ugotovljene nepravilnosti tako pomenijo popravljanje obstoječega orodja ali pa celo izdelavo novega, kar lahko privede do podaljšanja rokov izdelave naročila in dodatnih stroškov. To pomanjkljivost želimo odpraviti ali vsaj zmanjšati z uvedbo računalniških simulacij v proces konstruiranja orodij za ekstruzijo. V diplomskem delu je prikazan nov optimizacijski krog v oddelku konstrukcije. Praktični primer prikazuje uporabno vrednost simulacij, saj smo na podlagi rezultatov preračunov optimizirali obliko orodja za ekstruzijo.
Ključne besede: ekstruzija, orodja za ekstruzijo, HyperWorks, optimizacija, simulacije
Objavljeno v DKUM: 01.10.2010; Ogledov: 2194; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

8.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici