| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 126
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba pregledne plošče Dash za analizo filmov v Pythonu
Kristian Grgić, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavano področje strojnega učenja. Predstavljena je pregledna plošča Dash, ki jo uporabimo za prikaz rezultatov in algoritmi, ki jih uporabimo v okviru diplomske naloge za ustvaritev modela znanja in ekstrakcijo ključnih besed iz opisa pripadajočega filma. Po predstavitvi je opisan proces ustvaritve podatkovne zbirke filmov in zasnove produkta. Rezultat diplomskega dela je spletna aplikacija, ki uporabniku omogoča dinamično in interaktivno spreminjanje oz. prilagajanje vhodnih parametrov in izbiro algoritma za ustvaritev modela znanja na podlagi katerega napovedujemo zaslužek posameznega filma, skupne rezultate oz. napovedi pa prikažemo na pregledni plošči. Uporabniku prav tako omogočimo izbiro filma, kjer na podlagi njegovega opisa prikažemo vse ključne besede.
Ključne besede: Pregledna plošča Dash, Analiza filmov, Strojno učenje, Ekstrakcija ključnih besed, Regresijsko drevo, Naivni Bayes, RAKE algoritem
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 143; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

2.
Karakterizacija aktivnih betalainov v ekstraktih rdeče pese : magistrsko delo
David Hvalec, 2022, magistrsko delo

Opis: V zadnjih letih je rdeča pesa deležna vse večjega zanimanja kot bogat vir bioaktivnih spojin, zlasti barvil, med katerimi prevladujejo betalaini. Betalaini imajo velik potencial kot funkcionalna živilska sestavina in se uporablja v prehrambeni in farmacevtski industriji zaradi svojih raznolikih učinkov na krepitev zdravja. Betalaini so naravni pigmenti, ki vključujejo predvsem rumeno-oranžne betaksantine ali rdeče-vijolične betacianine. Ekstrakte smo pridobili z uporabo klasičnih konvencionalnih ekstrakcij in ultrazvočne ekstrakcije. Pri tem pa uporabljali različna organska topila: metanol, etanol in vodo. Izvedli smo tudi superkritično ekstrakcijo. Sledile so kemijske analize s pomočjo spektrofotometričnih metod. Ekstraktom smo določali vsebnosti totalnih fenolov in betalainov. Antioksidativno aktivnost pa smo določali s spektrofotometrično metodo z 1,1-difenil-2-pikrilhidrazinom (DPPH). Izvedli pa smo tudi kvalitativno določanje betacianinov z uporabo HCl in NaOH. V zadnjem delu smo izvedli mikronizacijo polikaprolaktona z procesom PGSS™. Za formulacijo ekstrakta v praškasti obliki smo uporabili visokotlačno tehniko z uporabo superkritičnega CO2. Najvišji izkoristek ekstrakcije smo dobili pri hladni maceraciji in mešanico metanol-voda (8:2). Najvišjo antioksidativno aktivnost sta pokazala ekstrakta, pridobljena s toplo maceracijo in vodo (55,26 %) ter ultrazvočno ekstrakcijo in 50 % etanolom (53,9 %). Najvišjo vsebnost totalnih fenolov je pokazal ekstrakt, pridobljen s toplo maceracijo in mešanico topil metanol-voda (3:7) (19,98 mg/g). Najvišjo vsebnost skupnih betalainov pa je pokazal ekstrakt, pridobljen s hladno maceracijo in mešanico topil metanol-voda (5:5) (288,41 mg/100 g). Izvedli smo mikronizacijo polikaprolaktona pri 180 bar in 80 °C. Pri formulaciji ekstrakta s supekritično mikronizacijo pa nam je uspelo dobiti fin rdeč prah.
Ključne besede: ekstrakcija, izolacija, pigmenti, antioksidanti, fenolne spojine
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 142; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (6,94 MB)

3.
Določanje komponent v bučnem olju s pomočjo kromatografskih tehnik : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Melissa Sterniša, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili vpliv postopkov izolacije na kakovost bučnega olja, pri čemer smo se osredotočili na vsebnost maščobnih kislin. Olje smo pridobili iz mletih bučnih semen sorte buče Cucurbita pepo s petimi različnimi ekstrakcijskimi tehnikami (hladna in vroča ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhletu, ultrazvočna ekstrakcija), z dvema organskima topiloma, in sicer heksanom in petroletrom ter superkritično ekstrakcijo s CO2 pri različnih temperaturah in tlakih. Ekstrahirali smo pri 40 °C ter 200 in 300 barih ter pri 60 °C pri 200 in 300 barih. S plinsko kromatografijo z masno spektrofotometrijo smo maščobne kisline v olju identificirali in izmerili njihovo vsebnost. Med temi maščobnimi kislinami so palmitinska, oleinska, stearinska, linolna in linolenska maščobna kislina. Ne glede na vrsto ekstrakcije je olje vsebovalo največ oleinske in linolne kisline. Največ maščobnih kislin smo zasledili v ekstraktu pridobljenim z ekstrakcijo po Soxhletu s topilom heksan (vzorec 2) ter v ekstraktu ultrazvočne ekstrakcije, kjer smo kot topilo uporabili petroleter (vzorec 6). V vzorcu pridobljenem po Soxhletu s heksanom je bilo 174 μg/mg oleinske kisline in 167 μg/mg linolne kisline. V vzorcu ultrazvočne ekstrakcije s petroletrom pa je bilo 182 μg/mg oleinske kisline in 165 μg/mg linolne kisline.
Ključne besede: Bučno olje, ekstrakcija, maščobne kisline, plinska kromatografija
Objavljeno v DKUM: 27.09.2022; Ogledov: 180; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

4.
Vpliv aditivov na barvno stabilnost polietilena : magistrsko delo
Mitja Čuš, 2022, magistrsko delo

Opis: Polietilen z aditivi je polimerni material, ki je primeren za aplikacije v različnih industrijah. Najpogosteje ga uporabljamo v pakirni industriji. Zaradi cenovne dostopnosti in raznovrstnosti uporabe narašča povpraševanje po polietilenskih izdelkih. Magistrsko delo je potekalo v sodelovanju s podjetjem Makoter d.o.o. Namen magistrske naloge je bil raziskati vpliv aditivov na barvno stabilnost polietilena. Tekom proizvodnje polietilenskih filmov prihaja, zaradi različnih razlogov, do prezgodnjega razbarvanja polietilena. Zgodnja sprememba v barvi je pokazatelj degradacije materiala. Cilj magistrske naloge je bil ugotoviti razloge za prezgodnjo razbarvanje in predpostaviti izboljšave za boljšo barvno stabilnost. V sklopu eksperimentalnega dela smo izvedli Soxhletovo ekstrakcijo vzorcev polietilenskih filmov in analizirali ostanek v destilacijski bučki. Vzorce smo analizirali s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti z UV detekcijo (HPLC-UV), termogravimetrično analizo (TGA), Fourierjevo transformacijsko spektroskopijo (FTIR) in nuklearno magnetno resonanco (NMR). Vpliv UV svetlobe na barvno stabilnost polietilena smo testirali v UV komori. Z analizo HPLC-UV smo v polietilenskem filmu potrdili prisotnost fenolnega antioksidanta butilhidroksitoluena (BHT). Testiranja vzorcev v UV komori so pokazala, da UV svetloba ne vpliva na takojšnje razbarvanje polietilenskih filmov. Rezultati TGA in FTIR so pokazali, da metodi nista primerni za kvalitativno določanje aditivov v naših vzorcih. Z analizo NMR smo podkrepili rezultate HPLC analize, da je v polietilenskem filmu prisoten BHT. Rezultati so pokazali prisotnost fenolnih antioksidantov, ki ob prekomerni oksidaciji vodijo v razbarvanje polietilenskih filmov. Na razbarvanje vplivajo tudi okolje, migracije fenolov ter interakcije med različnimi aditivi. Z omejevanjem vplivov lahko do določene mere preprečimo razbarvanje.
Ključne besede: polietilen, aditivi, barvna stabilnost, antioksidanti, Soxhletova ekstrakcija.
Objavljeno v DKUM: 21.09.2022; Ogledov: 104; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

5.
Študija encimske aktivnosti v borovnicah : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Helena Kovač, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje študijo encimske aktivnosti v ameriških borovnicah. Za študijo encimske aktivnosti smo izbrali ameriške borovnice, saj povpraševanje po le-teh v zadnjih letih znatno narašča. Predvidevamo, da ravno zaradi njihovih številnih pozitivnih učinkov na zdravje ljudi. V različnih vzorcih, pridobljenih iz ameriških borovnic, smo določili aktivnost desetim izbranim encimom, za katere smo sklepali, da se nahajajo v ameriških borovnicah. Poleg določevanja encimske aktivnosti smo vzorcem določili še koncentracijo proteinov z Bradfordovo metodo. Izvedli smo študijo encimske aktivnosti v ekstraktih tropin in borovničevem soku. Iz ameriških borovnic smo si najprej pipravili naslednje vzorce: • etanolni ekstrakt svežih tropin, • etanolni ekstrakt dehidriranih tropin, • sveži borovničev sok in • dehidrirani borovničev sok. Zgoraj naštetim vzorcem smo nato encimsko aktivnost določevali s pomočjo UV VIS spektrofotometra. V vzorcih smo določevali aktivnosti naslednjih encimov: -amilaze, glukoamilaze, celulaze, lipaze, lakaze, katalaze, peroksidaze, proteaze, transglutaminaze in superoksid dismutaze. Iz dobljenih rezultatov je razvidno, da najvišjo aktivnost v ameriških borovnicah izkazuje encim lipaza, vendar samo v svežem borovničevem soku in etanolnem ekstraktu dehidriranih tropin, v ostalih dveh vzorcih aktivnost lipaze ni bilo zaznati. Visoko encimsko aktivnost izkazuje tudi encim glukoamilaza v etanolnem ekstraktu svežih tropin. Prisotnost glukoamilaze smo potrdili v vseh vzorcih, prav tako tudi prisotnost encimov celulaze, α amilaze, peroksidaze, lakaze, transglutaminaze in proteaze. Ugotovili smo tudi, da se encima katalaza in superoksid dismutaza ne nahajata v naših vzorcih oziroma je njihova aktivnost tako nizka, da jo z uporabljenimi aktivnostnimi testi ni bilo mogoče zaznati. S pomočjo Bradfordove metode smo določili, da je koncentracija proteinov najvišja v etanolnem ekstraktu dehidriranih tropin, sledi ji etanolni ekstrakt svežih tropin, dehidriran borovničev sok, najnižjo koncentracijo proteinov pa smo določili v svežem borovničevem soku.
Ključne besede: ameriške borovnice, encimska aktivnost, koncentracija proteinov, Soxhletova ekstrakcija
Objavljeno v DKUM: 16.09.2022; Ogledov: 163; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (6,13 MB)

6.
Uporaba različnih izolacijskih postopkov in antioksidativna učinkovitost timijana (thymus vulgaris l.) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Amalija Ozmec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava različne izolacijske postopke aktivnih komponent iz timijana. Izpeljali smo pet različnih izolacijskih postopkov, ob uporabi različnih topil in pri različnih obratovalnih pogojih (tlakih in temperaturah). Izvedli smo konvencionalne ekstrakcije; ekstrakcijo po Soxhletu, vročo in hladno maceracijo ter ultrazvočno ekstrakcijo ter superkritično ekstrakcijo s CO2 in sotopilom kot naprednejši ekstrakcijski metodi. Uporabili smo dve nepolarni topili, heksan in petrol eter, ter dve polarni topili, etanol in mešanico etanola in vode. Izkoristki ekstrakcij so bili največji pri uporabi polarnih topil etanola in mešanice etanola in vode. Iz tega smo ugotovili, da se v timijanu nahaja več polarnih komponent, kot nepolarnih. Timijan tako vsebuje veliko karvakrola in timola, ki sta nekoliko bolj polarni komponenti, topni predvsem v etanolu. Med nepolarne komponente uvrščamo y-terpinen, p-cimen, a-terpenin, 1,8-cineol. Dobljene ekstrakte smo nato uporabili za nadaljnjo analizo antioksidativne aktivnosti s pomočjo radikalske metode z DPPH. S tem smo ugotovili, da smo največ fenolnih spojin, ki so odgovrne za antioksidativno delovanje izolirali z mešanico topil etanola in vode. Absorbanco referenčne raztopine smo izmerili 0,6348. Vrednosti rezultatov, % inhibicije, pa so bile v območju med 8,02 % in 89,00 %. Prav tako smo skušali določiti vsebnost komponent v eteričnih oljih z plinsko kromatografijo masno spektrometrijo GC/MS. Določili smo vsebnost karvakrola in timola. Vsebnost timola je bila znatno višja od karvakrola. Vsebnost smo podali v µg/g materiala. Vsebnosti timola so bile med 0,534 µg/g materiala in 2,370 µg/g materiala. Vsebnost karvakrola pa med 0,058 µg/g materiala in 0,440 µg/g materiala. Torej naš glavni namen diplomske naloge je bil, da iz timijana izoliramo čim več aktivnih komponent, s pomočjo različnih topil in določimo njihovo antioksidativno aktivnost.
Ključne besede: timijan, karvakrol, timol, antioksidanti, ekstrakcija, GC/
Objavljeno v DKUM: 16.09.2022; Ogledov: 142; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

7.
Separacija vrednih spojin iz lupin pistacije s podkritično vodo : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Nina Travnikar, 2022, diplomsko delo

Opis: Dandanes je vse večji interes po iskanju najboljšega načina, kako bi lahko odpadno biomaso pretvorili v vredne komponente in energijo ter tako prispevali k ohranjanju okolja. Veliko odpadne biomase najdemo v odpadkih in ostankih živilske industrije, ki so velikokrat samo zavrženi, čeprav bi lahko z uporabo določenih ekstrakcij iz njih separirali vredne spojine, ki bi jih nato koristno uporabili v zdravstveni in farmacevtski industriji. Primer tako odvrženih surovin so lupine pistacije. Pri plodu pistacije je užitna samo sredica, zunanja lupina, ki predstavlja velik delež pistacije, pa je smatrana kot odpadek in se zavrže. V okviru diplomskega dela smo izvajali ekstrakcije lupin pistacije z uporabo podkritične vode pri temperaturi od 150 °C do 250 °C in reakcijskem času od 15 min do 60 min ter rezultate primerjali s konvencionalnimi ekstrakcijami, kjer smo uporabili organski topili aceton in etanol. Preučevali smo vpliv različnih procesnih parametrov (reakcijski čas in temperaturo) na izkoristek ekstrakcije in njihov vpliv na sestavo produktov v ekstraktih. Maksimalni izkoristek ekstrakcije smo ugotovili pri temperaturi 200 °C in reakcijskem času 15 min. Z daljšanjem reakcijskega časa pa je izkoristek pričel upadati v vseh primerih ekstrakcije. V nadaljevanju smo v ekstraktih z UV-Vis spektrofotometričnimi metodami določili vsebnost totalnih fenolov, flavonoidov, ogljikovih hidratov in antioksidativno aktivnost. Maksimalne vsebnosti totalnih flavonoidov (10,18 mg QU/g ekstrakta pri 200 °C in 60 min) in totalnih ogljikovih hidratov (554,52 mg TOH/g materiala pri 60 min in 200 °C) ter maksimalno antioksidativno aktivnost (90,01 % pri 250 °C in pri 60 min) smo določili v primeru, ko smo ekstrakte pridobili s pomočjo podkritične vode, med tem ko smo maksimalne vsebnosti totalnih fenolov (86,17 mg GA/g ekstrakta) določili v primeru konvencionalne ekstrakcije z etanolom. S HPLC metodo smo določili, da je bilo v ekstraktih pridobljenih s podkritično vodo prisotnih največ furfuralov. Rezultati so pokazali, da je podkritična voda bolj primerno topilo za separacijo vrednih spojin iz lupin pistacije kot pa organska topila.
Ključne besede: lupine pistacije, podkritična voda, organska topila, ekstrakcija, vredne spojine
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 111; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

8.
Razvoj in uporaba procesnega sistema za ekstrakcijo konopljine smole iz industrijske konoplje
Erik Makoter, 2022, diplomsko delo

Opis: Naloga obsega obdelavo in analizo ekstrakcije industrijske konoplje in njenega ekstrakta na doma narejenem avtomatiziranem procesnem sistemu za ekstrakcijo z etanolom. V diplomski nalogi je ovrednoten prenos toplote izbrane komponente z okolico in izguba etanola med procesom. Procesni sistem je sestavljen iz reaktorja, kondenzatorja, ter cevi ki povezuje reaktor in kondenzator. Za uravnavanje količine raztopine in dovajanje hladilne vode pa so zadolženi črpalka, tehnica in dva termometra, kateri so povezani in regulirani z računalnikom. Masni izkoristek ekstrakcije znaša 5,228 %, masni izkoristek etanola 91,52 %, toplotni izkoristek procesa pa 97,54 %.
Ključne besede: Ekstrakcija, etanol, izkoristek, izgube
Objavljeno v DKUM: 12.09.2022; Ogledov: 106; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (861,50 KB)

9.
Vpliv ekstrakcijskih metod na biolško aktivnost ekstraktov baldrijana (valeriana officinalis) : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Jernej Jurko, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je z različnimi izolacijskimi metodami izolirati biološko aktivne komponente iz baldrijanove korenine. Baldrijan se veliko uporablja za pridobivanje ekstraktov, ki delujejo pomirjevalno in uspavalno. V diplomski nalogi smo se osredotočili ekstrahirati nekatere biološko aktivne komponente, ki jih vsebuje baldrijanova korenina. To so totalni fenoli, flavonoidi in druge spojine z antioksidativno aktivnostjo. Za izolacijo teh spojin smo izbrali hladno maceracijo, ultrazvočno ekstrakcijo, superkritično ekstrakcijo z ogljikovim dioksidom in destilacijo po Clevengerju. Izbrali smo tri topila, in sicer destilirano vodo, absolutni etanol in mešanico vode in etanola v razmerju 1:1. Najvišji izkoristek smo določili s hladno maceracijo z vodo, in sicer 22,3 %. Etanolni in superkritični ekstrakti imajo nižji izkoristek. Najnižji izkoristek pa ima 10 ur trajajoča destilacija po Clevengerju, in sicer 0,3 %. Vsem pripravljenim ekstraktom smo nato določili antioksidativno aktivnost, vsebnost totalnih fenolov in vsebnost flavonoidov. Dvema vzorcema z najvišjo vrednostjo antioksidativne inhibicije (etanolna ekstrakta s superkritično in ultrazvočno ekstrakcijo) smo določili tudi vrednost EC50. Etanolni ekstrakti imajo v povprečju najvišje vrednosti določanih spojin, vodni ekstrakti pa najnižje. Najvišjo vsebnost vseh treh merjenih komponent je imel vzorec superkritične ekstrakcije s CO2, kjer je bilo sotopilo etanol, in sicer antioksidativno inhibicijo 23,8 %, vrednost EC50 4,15 mg/ml, vsebnost totalnih fenolov 69,9 mg GA na g ekstrakta in vsebnost flavonoidov 114,3 mg kvercetina na g ekstrakta. Izjema je le dejstvo, da smo, zaradi najvišjega izkoristka ekstrakcije, iz baldrijana ekstrahirali največ totalnih fenolov s hladno maceracijo z vodo, in sicer 9,8 mg GA na g baldrijanove korenine. Izvedli smo tudi formulacijo ekstrakta v končni izdelek. Pripravili smo milo z etanolnim ekstraktom baldrijanove korenine. Milo smo naredili s kokosovim in olivnim oljem, da ima optimalne lastnosti za nego in čiščenje kože.
Ključne besede: baldrijan, superkritična ekstrakcija, ultrazvočna ekstrakcija, antioksidativna aktivnost, totalni fenoli in flavonoidi
Objavljeno v DKUM: 08.09.2022; Ogledov: 138; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)

10.
Optimizacija ekstrakcije in določanje kapsaicinoidov v ekstraktih iz rdeče paprike (Capsicum annuum L.) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Monika Ročnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje analizo ekstraktov rdeče čili paprike (Capsicum annuum L.) iz nemškega podjetja Galke GmbH ter treh lokalno gojenih paprik. Ekstrakte smo pridobili z različnimi ekstrakcijskimi metodami in topili. Izvajali smo Soxhletovo in ultrazvočno ekstrakcijo ter hladno in vročo maceracijo. Uporabili smo dve topili; in sicer n-heksan ter petroleter. S sejalno analizo smo določili velikost delcev paprike. Pridobljenim ekstraktom smo z radikalsko metodo določili antioksidativnost. Za določanje barvne intenzitete, barvne moči in vsebnosti totalnih karotenov smo uporabili UV-VIS spektrofotometrijo. Na koncu smo izvedli plinsko kromatografijo, s katero smo določili vsebnost kapsaicinoidov v ekstraktih ter nato izračunali indeks pikantnosti. Iz rezultatov je razvidno, da dobimo najboljši izkoristek pri Soxhletovi ekstrakciji s topilom n-heksan. Pri vseh ekstraktih opazimo nizke odstotke inhibicije. Pri določanju barvne intenzitete je bila obarvanost ekstrakta največja pri hladni maceraciji z n-heksanom. Ekstrakt pridobljen z ultrazvočno ekstrakcijo ter topilom n-heksan je imel najboljšo barvno moč. Z analizo totalnih karotenov smo ugotovili, da je pri nižji temperaturi vsebnost totalnih karotenov v ekstraktu večja. Največji indeks pikantnosti je pri papriki iz nemškega podjetja imel ekstrakt, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom petroleter. Pri lokalno gojenih paprikah pa je največji indeks pikantnosti imel ekstrakt paprike Carolina Reaper, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom n-heksan.
Ključne besede: rdeča čili paprika, sejalna analiza, Soxhlet ekstrakcija, antioksidanti, kapsaicinoidi, GC-MS
Objavljeno v DKUM: 12.07.2022; Ogledov: 276; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici