| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
SVETOVALNI DELAVCI IN PROBLEMATIKA PREPOZNAVANJA NASILJA NAD OTROKI V DRUŽINI
Sergeja Vogrin, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo raziskovali, v koliki meri so strokovni delavci, zaposleni v svetovalnih službah v slovenskih osnovnih šolah, seznanjeni s problematiko nasilja v družini in kakšna je njihova vloga pri odkrivanju in preprečevanju tega pojava. Zanimalo nas je, ali so svetovalni delavci poučeni o možnih znakih družinskega nasilja pri učencih in kako jih v praksi tudi prepoznavajo. Prav tako smo želeli ugotoviti, kako pogosto svetovalni delavci ozaveščajo učence o nasilju in možnih zlorabah. Raziskovali smo, ali so svetovalni delavci seznanjeni s pravili ukrepanja ob prepoznavi družinskega nasilja in kako pogosto te ukrepe izvajajo ter kako uspešno ob tem sodelujejo z drugimi institucijami, predvsem s centrom za socialno delo in policijo. Ob tem smo prav tako opazovali, ali obstajajo glede nasilja v družini na otroki statistično značilne razlike med mestnimi in podeželskimi osnovnimi šolami in ali je prepoznavanje družinskega nasilja povezano z delovno dobo strokovnih delavcev, zaposlenih v svetovalnih službah v slovenskih osnovnih šolah. S pomočjo rezultatov anketnega vprašalnika, ki smo ga poslali strokovnim delavcem, zaposlenim v svetovalnih službah na osnovnih šolah v Sloveniji, smo lahko potrdili vseh pet zastavljenih hipotez: svetovalni delavci v slovenskih osnovnih šolah so dobro seznanjeni z znaki družinskega nasilja nad učenci in ukrepi ob srečanju z njim; svetovalni delavci pogosto prepoznavajo znake družinskega nasilja pri učencih; večinoma ukrepajo v skladu s pravili ob prepoznavi družinskega nasilja nad učenci, svetovalni delavci redno ozaveščajo učence o nasilju in zlorabah, prav tako pa v primeru družinskega nasilja nad učencem uspešno sodelujejo z drugimi institucijami.
Ključne besede: nasilje, družinsko nasilje, otroci kot žrtve družinskega nasilja, fizično nasilje, psihično nasilje, spolno nasilje, ekonomsko nasilje, zlorabljanje, podeželje, mesto, delovna doba, svetovalni delavci.
Objavljeno v DKUM: 17.08.2016; Ogledov: 1390; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (675,83 KB)

2.
Nasilje pri delu – primerjava med javnim in zasebnim sektorjem
Ajda Halilagić, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen mojega diplomskega dela je predstaviti nasilje, ki se največkrat pojavlja pri delu in s katerim se srečujejo tako zaposleni kot organizacija. S pomočjo anketnega vprašalnika, ki je bil razdeljen naključno izbranim ljudem, zaposlenim v različnih organizacijah, želim prikazati primerjavo med javnim in zasebnim sektorjem ter ugotoviti pogostost in obliko nasilja, vzrok in povzročitelje nasilja, vrsto obrambe zaposlenih in to, koliko zaposlenih bi javno spregovorilo o nasilju. Na podlagi literature, ki sem jo uporabila, sem ugotovila, da je nasilje v organizacijah resen obojestranski problem, kjer zaposleni oziroma žrtev lahko utrpi resne in dolgotrajne posledice, organizacija pa večje stroške in upad ugleda v javnosti. Prav zato se mi zdi pomembno prepoznavanje in odkrivanje različnih oblik nasilja, pri katerih bi lahko zmanjšali posledice za posameznika in organizacijo. Ozaveščanje zaposlenih o nasilju ter pravilno in hitro reagiranje v primeru nasilja pa je najboljši način za zmanjševanje nasilja in njegovih posledic. V raziskovalnem delu smo predstavili javni in zasebni sektor ter na podlagi vprašalnika ugotovili, da se najpogosteje pojavlja psihično nasilje pri delu in da je te oblike več v javnem sektorju. V največji meri so povzročitelji nasilja sodelavci. Večina anketirancev ni seznanjena z ukrepi preprečevanja in posledicami nasilja pri delu in bi javno spregovorila o nasilju, čeprav lahko zaradi tega pričakujejo odpoved. Ob fizičnem nasilju bi večina takoj ukrepala in ga prijavila, psihičnega nasilja sodelavcev pa ne. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo podali ugotovitve in poskušali najti ustrezne izboljšave.
Ključne besede: spolno nasilje, mobing, fizično nasilje, ekonomsko nasilje, javni in zasebni sektor
Objavljeno v DKUM: 22.10.2015; Ogledov: 1311; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

3.
EKONOMSKO NASILJE V DRUŽINI
Maja Hostnikar, 2014, diplomsko delo

Opis: Nasilje v družini je vse pogostejši pojav. Ni nov pojav, ampak mu posvečamo čedalje več pozornosti. Veliko je pravnih aktov, ki definirajo pojem nasilja v družini in ga opredeljujejo, tako na mednarodni ravni, kot na ravni Republike Slovenije. Veliko več pozornosti se posveča rizičnim skupinam žrtev, kot so otroci, starostniki in bolni ter njihovi pomoči. Veliko več se, zaradi socialnega razmerja v svetu, govori tudi o obstoju ekonomskega nasilja. Ekonomsko nasilje v družini je neupravičeno nadzorovanje in omejevanje družinskega člana v obliki finančnega upravljanja z žrtvinim premoženjem. Splošno znano je, da se ekonomsko nasilje velikokrat pojavlja z drugimi oblikami ekonomskega nasilja, kot so psihično ali fizično nasilje, ter da žrtve velikokrat ostajajo v nasilni zvezi zaradi svojega šibkega materialnega stanja, ki pa ga je vse več, prav zaradi vsesplošnih kriz v gospodarstvu.
Ključne besede: družina, nasilje v družini, teorije o vzroku nasilje, oblike in vrste nasilje, ekonomsko nasilje v družini, ekonomsko nasilje med partnerjema, ekonomsko nasilje med sorojenci, ekonomsko nasilje nad starostniki
Objavljeno v DKUM: 06.08.2014; Ogledov: 3553; Prenosov: 609
.pdf Celotno besedilo (484,97 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici