| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv gospodarske krize na produktivnost gradbenega sektorja v Sloveniji: Ekonometrična analiza
Aleksander Krajcer, 2017, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega projekta smo s pomočjo ekonometričnih modelov skušali prikazati vpliv, ki ga je gospodarska kriza 2008 imela na produktivnost slovenskega gradbenega sektorja. V letih pred krizo je ta rasel po zavidljivih, morda celo previsokih stopnjah, s podobno intenzivnostjo pa je nato ta rast tudi upadla. V prvem delu smo postavili teoretično izhodišče o krizah in o gradbeništvu ter o njuni prepletenosti, v drugem delu pa bomo s pomočjo enostavnih regresijskih modelov skušali kvantificirati vpliv gospodarske krize na produktivnost dela v gradbenem sektorju. Produktivnost dela smo izbrali, ker je s strani OECD priporočana kot dobra mera za uspešnost gospodarstva ali sektorja, hkrati pa zaradi pomanjkanja četrtletnih podatkov o obsegu kapitala v sektorju nismo mogli analizirati modela multifaktorske produktivnosti. Pri analizi smo kot odvisno spremenljivko uporabili dodano vrednost gradbenega sektorja, kot neodvisno spremenljivko pa število opravljenih delovnih ur v sektorju. Vse podatke smo pridobili s spletne baze Eurostat, ki deluje pod okriljem Evropske komisije. Ocenili smo ekonometrični model za celotno obdobje (2000 – 2015) ter za dve podobdobji – pred in po nastopu krize. Ugotovili smo, da je njen vpliv nezanemarljiv, saj je padec produktivnosti dela velik – upadel je na približno 30% vrednosti pred krizo.
Ključne besede: gradbeništvo, Slovenija, gospodarska kriza, ekonometrija
Objavljeno: 14.12.2017; Ogledov: 885; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

2.
VPLIV MAKROEKONOMSKIH RAZMER NA OBLIKOVANJE CEN NEPREMIČNIN
Niko Županec, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo preučuje odnos med makroekonomskimi spremenljivkami in cenami stanovanjskih nepremičnin v štirih državah, Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in v Veliki Britaniji. Raziskava temelji na metodi najmanjših kvadratov z namenom proučitve vpliva pojasnjevalnih spremenljivk, kot so bruto domači proizvod, realna višina dologoročnih obrestnih mer, stopnja brezposelnosti in drugih na odvisno spremenljivko, obravnavano v raziskavi, to je na indeks cene stanovanjskih nepremičnin. Podatki za analizo so pridobljeni iz sekundarnih virov, v obliki časovnih vrst. Podatke smo obdelali, da so bili primerni za analizo. Analizirali so izbrane makroekonomske kazalnike, za katere smo na podlagi preteklih raziskav in analiz predvidevali, da imajo vpliv na cene stanovanjskih nepremičnin. Tekom raziskave smo za vsako posamezno državo razvili linearni regresijski model in z metodo najmanjših kvadratov smo ocenili vpliv posameznega makroekonomskega kazalnika. Ob tem smo testirali vse zahtevane predpostavke metode najmanjših kvadratov, s čemer smo zagotovili verodostojne rezultate.
Ključne besede: nepremičnine, linearna regresija, ekonometrija, empirične raziskave, modeli, spremenljivke, analiza, kazalniki
Objavljeno: 14.09.2016; Ogledov: 535; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

3.
Diferencirano cestninjenje tovornih vozil in drugi instrumenti učinkovitejše cenovne in prometne politike na transportnem trgu v Sloveniji
Mateja Matajič, Jani Bekő, Timotej Jagrič, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Izdelali smo ekonometrično analizo panelnih podatkov za transportno povpraševanje po prevozih s tovornimi vozili na 10 odsekih cestninskih cest v Sloveniji, ki je prva te vrste za Slovenijo. Transportno povpraševanje po prevozih s tovornimi vozili na slovenskih avtocestah je cenovno neelastično. Zviševanje cene za uporabo cest bi upravljavcu avtocest v Sloveniji lahko zagotavljalo več finančnih virov. Potrjena različna cenovna elastičnost povpraševanja narekuje uvedbo diferenciranih cestnin, ki omogoča hkratno upoštevanje cilja finančne vzdržnosti, cilja stroškovnih cen in večje internalizacije zunanjih stroškov transporta. Odzivnost transportnega povpraševanja glede na ceno goriva nakazuje, da lahko cenovna politika povpraševanje po transportu upravlja tudi z višino cene goriva. Na rast elastičnosti blagovnega transportnega povpraševanja lahko v Sloveniji vplivamo s širjenjem transportne ponudbe in večanjem konkurenčnosti alternativnega železniškega prevoza ter alternativnih transportnih poti.
Ključne besede: modeli, ekonometrija, ekonometrični modeli, cestninjenje, cestna infrastruktura, Slovenija
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 625; Prenosov: 38
URL Povezava na celotno besedilo

4.
The discrete Black-Scholes partial differential equation
Miklavž Mastinšek, 2004, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Ključne besede: diferencialne enačbe, enačbe, matematika, ekonomija, ekonometrija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 679; Prenosov: 26
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Using canonical correlations in testing for common nonlinear components
Alenka Kavkler, Bernhard Böhm, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: The paper discusses the use of canonical correlations for modelling multiple equation systems with common nonlinear components of a smooth transition type.The coefficients in a smooth transition regression model are assumed to be nonlinear continuous functions of a properly chosen transition variable. The obtained model thus captures structural changes in the relationship between the observed economic variables. With the help of the canonical correlations technique a simple test for testing for common nonlinear components helps us interpret the relationships between different economic variables and also simplifies the specification and estimation of the equationsystem, since in this case a reduction in the dimension of nonlinear components is possible. It was shown by Anderson and Vahid (1998) that the test for common nonlinearities is related to the test statistic for the overidentifying restrictions in the generalized method of moments framework and that both tests have the same asymptotic distribution. As an application of the described modelling approach, a three-variable linear vector autoregressive (VAR) model of the consumer price index for Slovenia and Austria and the nominal exchange rate between the currencies of both countriesis investigated. A single common nonlinear component is detected in all 3 equations and the estimated multivariate logistic smooth transition autoregressive model is discussed.
Ključne besede: ekonometrija, matematična ekonomija, matematika, korelacije
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 298; Prenosov: 30
URL Povezava na celotno besedilo

6.
PREDVIDEVANJE MARGINALNE CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE NA BORZI SOUTHPOOL ZA DAN VNAPREJ
Aleš Petrej, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu se obravnava predvidevanje dnevne marginalne cene, ki se oblikuje na trgu za dan vnaprej. Delo se usmerjena v kratkoročno napovedovanje za dan vnaprej z znanimi podatki do prejšnjega dne. V nalogi je predstavljen elektroenergetski trg v Sloveniji, članici Evropske unije. Predstavljeno je delovanje sistema od proizvodnje do porabe s poudarkom na pomembnostih, ki vplivajo na trgovanje. Opisano je tudi delovanje borze, na katero se raziskava nanaša. Predvidevanje električne energije je izvedeno z linearnimi ekonometričnimi modeli, ki zajemajo borzne podatke časovnih vrst z dodanimi drugimi spremenljivkami. Rezultati predvidevanja kažejo, da lahko s takšnim modelom napovemo ceno električne energije za dan vnaprej, z dovolj majhnim intervalom napake.
Ključne besede: trgovanje z energijo, predvidevanje cen, BSP SouthPool, elektroenergetski trg, borzne cene, ekonometrija
Objavljeno: 02.06.2015; Ogledov: 1318; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici