| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MAJHNO ELEKTRIČNO VOZILO (MEV MOBIL) - POGONSKI DEL
Beno Lorber, 2012, diplomsko delo

Opis: Cestni promet v veliki meri pripomore k onesnaževanju okolja. Zato je ključnega pomena poiskati rešitev v alternativnih pogonih, katerih predstavnik je tudi električni pogon. Med največjimi onesnaževalci v mestih je zagotovo osebni avtomobil. Ob trenutnih trendih lahko rečemo, da tudi atraktivni javni potniški promet ne bo popolnoma izpodrinil prevoza z osebnimi vozili. Zaradi tega je smiselno poiskati takšno prevozno sredstvo, ki bo hkrati ekološko in nadomestek za mestno in primestno vožnjo. Takšno vozilo mora biti ustrezno dimenzionirano. Njegove prednosti morajo biti predvsem majhnost, hkrati pa mora ustrezen pogon zagotoviti tudi kratke hitre vožnje po mestnih obvoznicah. Izvedba takšnega vozila ne predstavlja posebne inovativnosti, tudi uporabljeni pogonski elementi so na tržišču prisotni že dalj časa. Ob želji po čim bolj ekonomični vožnji in uporabi aktualnih alternativnih pogonskih tehnologijah je majhno električno vozilo za mestno vožnjo izvedljiva rešitev. Zadostiti pa je seveda potrebno vsem tehničnim specifikacijam, izbrati tak pogon, da bo lahko premagal vse upore vožnje in hkrati izvesti takšno vozilo, ki bo uporabniku enostavno za uporabo. Sprememba vrste pogona naj namreč ne spreminja drugih elementov vozila. Zaenkrat lahko izboljšamo karakteristike vozila z izbiro ustreznih materialov, ki zmanjšajo težo vozila in z uporabo ustreznih svetil in druge elektronike, ki zmanjša porabo električnega toka. Za večanje avtonomnosti električnega vozila bo seveda potrebnega še veliko dela, predvsem na področju ustreznih baterij. V diplomski nalogi bo predstavljen pogonski del majhnega električnega vozila (MEV).
Ključne besede: promet, ekološka vozila, majhno električno vozilo (MEV), odpori vožnje, pogonski agregat, baterije, kontrolna enota
Objavljeno: 21.06.2012; Ogledov: 1894; Prenosov: 305
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

2.
PREDLOG ZASNOVE PROMETNE UREDITVE NA OBMOČJU ŠMARTINSKEGA JEZERA
Daša Delakorda, 2011, diplomsko delo

Opis: Zaradi današnjega hitrega tempa življenja, ljudje ob svojem prostem času vedno raje obiščemo kraje kjer si lahko v prenesenem pomenu napolnimo baterije. Občani mesta Celja imamo v bližini že 40 let umetno jezero, katerega nikoli nismo popolnoma izkoristili. Da bi se to spremenilo, je v zadnjih letih Mestna občina Celje začela urejati okolico Šmartinskega jezera in po njihovih prostorskih planih ima občina namen v bližnji prihodnosti jezero spremeniti v zanimivo turistično točko. Lahko predvidevamo, da se bo obiskanost jezera bistveno povečala in potencialno tudi onesnaženost okolja zaradi prometa. Da bi to onesnaženje zmanjšali na relativni minimum v diplomski nalogi predstavljamo projekt ureditve javnega potniškega prometa na območju Šmartinskega jezera. Ureditev temelji na treh oblikah prevoza in sicer avtobusni prevoz iz mesta Celja do Šmartinskega jezera, vožnja s turističnim vlakcem okoli Šmartinskega jezera in vožnja s turistično ladjico po Šmartinskem jezeru. Za vse tri oblike prevoza smo poiskali alternativne vire energije.
Ključne besede: Šmartinsko jezero, javni potniški promet, ekološka vozila.
Objavljeno: 29.10.2011; Ogledov: 1726; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (6,02 MB)

3.
EKOLOŠKA MOTORNA VOZILA V PODJETJU POŠTA SLOVENIJE D.O.O.
Lea Mitrašinovič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu so na kratko predstavljena teoretična izhodišča poštnega prometa, ekologije, okolja, emisij, energijske omejitve pri delovanju voznega parka in omejitve pri zagotavljanju energije za delovanje voznega parka. Opisana je analiza obstoječega stanja voznega parka Pošte Slovenije ter predstavljena potrebna ponudba električnih vozil na trgu za namene dejavnosti pošt. Prav tako je opisana ponudba električnih vozil in polnilna infrastruktura, ki je primerna za poštne storitve. Predstavljena je zakonodaja na področju ekoloških motornih vozil in ocena vplivov na okolje. Opisani so načrti za prihodnost na področju ekoloških vozil in obnovljivih virov energije. V zadnjem delu diplomske naloge so predlagane dejavnosti pristojnih organov za izvajanje ekološko sprejemljive dejavnosti.
Ključne besede: ekologija, poštni promet, ekološka vozila, energija, emisije
Objavljeno: 15.09.2010; Ogledov: 2804; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici