| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 90
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Programiranje mikrokrmilnikov z lestvičnimi diagrami : diplomsko delo
Blaž Pečenik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava različnih programov, s katerimi lahko programiramo z lestvičnimi diagrami. Namen te naloge je bil ugotoviti, ali lahko dobimo iste ali dovolj podobne rezultate s programskimi okolji, ki so brezplačni v primerjavi s programskim okoljem, ki se uporablja v industriji in je zelo drago ter vezano na licenco. Za vsako programsko okolje smo uporabili tudi dva mikrokrmilnika in PLC.
Ključne besede: lestvični diagram, PLC, mikrokrmilnik, OpenPLC, LDmicro, TIA Portal
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 170; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (5,05 MB)

2.
Razvoj orodja za orkestracijo mikrostoritev v spletnih trgovinah : diplomsko delo
Luka Mernik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali razvoj produkta TRONintegration. Produkt služi kot orodje za izdelavo integracije dveh sistemov (na primer TRONoffice in spletne trgovine Shopify). Orodje v osnovi temelji na podobnih funkcionalnostih obstoječega produkta Tray.io, vendar z veliko več možnostmi in dodelavami ter samostojno implementacijo. Opisali smo uporabljene tehnologije, raziskali smo knjižnico Syncfusion, ki nam je zelo pripomogla pri vizualnem prikazu diagrama. Ta najbolj pomembni del predstavlja potek same integracije in je sestavljen iz gradnikov: vozlišč in povezav. Raziskali smo področje orkestracije mikrostoritev in nato razvijali produkt po fazah ter ga na koncu testirali. S pomočjo dokumentacije smo uspešno izdelali orodje, ki omogoča izdelavo integracije dveh sistemov na intuitiven vizualen način in zanj ni potrebno veliko predznanja.
Ključne besede: integracija, diagram, korak, Angular, Syncfusion
Objavljeno v DKUM: 12.07.2023; Ogledov: 579; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

3.
Tvorba koordinacijskih spojin galne kisline z bakrovimi in aluminijevimi ioni : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Ajda Raj Miloševič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo ugotavljali, kakšna je stehiometrijo koordinacijske spojine, nastale med galno kislino in Cu(II) ioni ter galno kislino in Al(III) ion. Opazovali smo tudi vpliv pH na koncentracijo nastale koordinacijske spojine. Pomerili smo UV/Vis-spektre galne kisline, raztopine Cu(II)) ionov ter raztopie Al(III) ionov ter jih primerjali s spektri raztopin mešanice galne kisline in Cu(II) ali Al(III) ionov. Pri skupni koncentraciji serije raztopin galne kisline in Cu(II) ionov c=1∙10-3 mol∙L-1 pri valovni dolžini λ=335 nm in skupne koncentracije serije raztopin galne kisline in Al(III) ionov c=2∙10-4 mol∙L-1 pri valovni dolžini λ=297 nm smo izrisali Jobova diagrama pri uporabi pufrov z različnimi vrednostmi pH. Rezultat Jobovega diagrama je bila stehiometrijo spojin med galno kislino in kovinskimi ioni. Pri vezavi galne kisline s Cu(II) ioni nismo mogli potrditi ali gre za stehiometrijo 1:1 ali 1:2 (pH=5,50), prav tako stehiometrije nismo mogli potrditi pri vezavi galne kisline in Al(III) ionov (pH=4,50), kjer se je nakazovalo da en Al(III) ion veže en do dve molekuli galne kisline, medtem ko gre pri pH=5,50 za vezavo v razmerju 1:1
Ključne besede: galna kislina, Cu(II) ioni, Al(III) ioni, Jobov diagram, koordinacijska spojina
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 453; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

4.
Računalniška podpora pri oblikovanju proizvodnega sistema : magistrsko delo
Timi Bojnec, 2022, magistrsko delo

Opis: V modernem času, kjer je glavni namen podjetja maksimirati dobiček, je zelo pomembno imeti minimalne stroški znotraj proizvodnje. Za doseganje teh ciljev je pomembno, da so pretočni časi in stroški transporta med delovnimi mesti oziroma stroji najmanjši. Posledično bodo manjši transportni stroški pomenili večji dobiček na koncu poslovnega leta. Manjši pretočni čas bo omogočal več dokončanih produktov v določenem časovnem obdobju. Prav zaradi tega je pomembno, da so proizvodni viri pozicionirani na najbolj optimalen način. Da bi prišli do optimalne razvrstitve proizvodnih virov, smo v magistrskem delu razvili računalniško podprto rešitev za izris diagrama toka obdelovancev iz matrike OD-KAM.
Ključne besede: diagram toka obdelovancev, matrika OD-KAM, optimalna razvrstitev proizvodnih virov, pretočni čas, transportni strošek.
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 545; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

5.
Energetska bilanca elektro obločne peči za proizvodnjo jekla : magistrsko delo
Gregor Kačič, 2022, magistrsko delo

Opis: V proizvodnji jekla predstavlja največji delež porabljene energije obdelava na elektro-obločni peči. Posledično visok delež stroškov predstavlja potencial in visoko smiselnost optimizacije. Pred optimiziranjem je potrebno določiti začetno stanje in to je prikazano kot energetska bilanca. Ta se po končanih izračunih slikovito prikaže kot Sankeyev diagram.
Ključne besede: elektro-obločna peč, energetska bilanca, Sankeyev diagram
Objavljeno v DKUM: 12.09.2022; Ogledov: 610; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

6.
Tehnološko modeliranje energetskih procesov : zbirka rešenih vaj
Dalibor Igrec, 2022, delovni zvezek za višje in visoke šole

Opis: Zbirka rešenih vaj predstavlja dodatno učno gradivo z rešenimi nalogami pri predmetu Tehnološko modeliranje energetskih procesov, ki je namenjeno predvsem študentom magistrskega študija na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru. Gradivo zajema tri ključna poglavja, ki jih je v okviru predmeta potrebno razumeti in znati samostojno rešiti. Prvo poglavje predstavlja poenostavljanje bločnih diagramov, kjer je s pomočjo pravil algebre na primerih prikazan postopek poenostavljanja po posameznih korakih. Drugo poglavje zajema predstavitev bločnega diagrama iz diferencialne enačbe, kjer je iz pripadajoče diferencialne enačbe prikazana pretvorba v bločni diagram. Zadnje poglavje zajema metode za numerično reševanje diferencialnih enačb, kjer je na primeru diferencialne enačbe pri podanem začetnem pogoju s celotnim postopkom prestavljen izračun po analitični in Eulerjevi metodi ter metodi Runge Kutta 2. in 4. reda.
Ključne besede: bločni diagram, diferencialna enačba, numerično reševanje diferencialnih enačb, analitična metoda, Eulerjeva metoda, Runge Kutta 2. in 4. reda
Objavljeno v DKUM: 25.04.2022; Ogledov: 1176; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Določitev možnih izboljšav v procesih podjetja Optium d.o.o.
Tadej Kancler, 2021, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je osnovano na podlagi večletnih analiz in opazovanj procesov podjetja. V začetnem poglavju so predstavljene osnove teorije na podlagi vrst organizacijskih struktur, med katere štejemo enostavno, funkcijsko, divizijsko, projektno, matrično in procesno. Pod teoretične osnove, ki se nanašajo na diplomsko delo, spada tudi organizacija skladiščnega poslovanja, s poudarkom na skladiščnih virih in temeljnih skladiščnih procesih. V zadnjem podpoglavju teoretičnih osnov govorimo o procesnih diagramih, pod katere spadajo špageti diagram, blok diagram in diagram poteka. V poglavju obstoječega stanja je predstavljenih vseh pet oddelkov podjetja Optics Trade. V nadaljevanju pa je predstavljeno tudi obstoječe stanje skladišča in fizične poslovalnice. V zaključku naloge smo izdelali kritično analizo na podlagi procesne karte, z uporabo ASME simbolov, in sicer za vsak posamezni oddelek, skladišče in fizično poslovalnico. Iz poglavja kritične analize smo lahko ugotovili številne vzroke za nastanek problematike, ki primarno vodi v izgubo časa. V zadnjem poglavju smo navedli predloge za izboljšave ali odpravo razpršenosti komunikacije in posodobitve sistema izdajanja računov.
Ključne besede: Skladiščenje, izboljšava, proces, diagram poteka, ASME simboli, organizacijska struktura.
Objavljeno v DKUM: 03.03.2022; Ogledov: 732; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

8.
Avtomatika v energetiki : zbirka računalniških vaj
Gregor Srpčič, Dalibor Igrec, 2022, delovni zvezek za višje in visoke šole

Opis: Zbirka računalniških vaj je namenjena predvsem študentom Fakultete za energetiko v Krškem in Velenju, kot dodatno učno gradivo pri predmetu Avtomatika v energetiki na visokošolskem strokovnem in univerzitetnem študijskem programu Energetika. Študenti vaje rešujejo z uporabo programskega paketa Matlab/Simulink. Prve tri vaje predstavljajo ponovitev in hkrati uvod v delo z omenjenim programskim paketom. Preostale računalniške vaje se vsebinsko navezujejo na predavanja in zajemajo sledečo tematiko: diferencialne enačbe, prenosne funkcije, zapis v prostoru stanj, frekvenčne karakteristike ter odprto in zaprtozančne sisteme vodenja. Za uspešno reševanje nekaterih računalniških vaj morajo študenti del naloge rešiti tudi računsko. Potrebno je poznavanje metod za reševanje diferencialnih enačb, pretvarjanje zapisa sistema v prostoru stanj v prenosno funkcijo ter določanje matematičnega modela električnega vezja v prostoru stanj.
Ključne besede: avtomatika, Matlab, prenosna funkcija, Bodejev diagram, stabilnost zaprtozančnega sistema
Objavljeno v DKUM: 31.01.2022; Ogledov: 961; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Tvorba koordinacijskih spojin med hidrolizirajočimi tanini in Fe(II) : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Miha Fermišek, 2021, diplomsko delo

Opis: Tanini so rastlinski sekundarni metaboliti, ki rastline ščitijo pred okoljskim stresom in rastlinojedimi živalmi. Industrijsko so pomembni za strojenje usnja, proučuje pa se tudi njihova zmožnost zaviranja rasti bakterij. Pri tem igrajo pomembno vlogo interakcije taninov z esencialnimi kovinskimi ioni. Delo smo začeli z izolacijo veskalina in kastalina iz kostanjevega ekstrakta Farmatan, čemur je sledila študija koordinacijskih spojin veskalina s Fe(II) ioni pri različnih vrednostih pH. Ločbo taninov smo izvedli s hitro (flash) tekočinsko kromatografijo, pri kateri smo uporabili stacionarni fazi Sephadex LH-20 ter C18. Mobilne faze, uporabljene pri kromatografiji na stacionarni fazi Sephadex LH-20, so bile voda, metanol in aceton, na stacionarni fazi C18 pa voda in acetonitril. Ločbo smo nadaljevali z uporabo preparativne tekočinske kromatografije visoke ločljivosti na stacionarni fazi C18, kjer smo kot eluente uporabili vodo in acetonitril. Med samim postopkom ločbe smo posamezne frakcije analizirali z uporabo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti na stacionarni fazi C18 z eluentoma vodo in acetonitrilom. Topila smo po vsaki ločbi odstranjevali z uporabo rotacijskega uparjalnika in liofilizacijo. Na ta način smo izolirali veskalin in kastalin s 94- in 93-odstotno čistostjo. Sledila je študija interakcij veskalina z Fe(II) ioni. Tvorbo koordinacijskih spojin med veskalinom in Fe(II) pri različnih vrednostih pH smo proučevali z uporabo UV/Vis spektroskopije. Najprej smo izmerili spekter veskalina v 0,01 M HCl in v acetatnem pufru (pH = 5,5). Nato smo izmerili še absorpcijski spekter koordinacijske spojine med veskalinom in Fe(II) ioni. Za tem smo pripravili raztopine z različnim razmerjem veskalina in Fe(II) ionov ter izrisali Jobov diagram. Iz molskega razmerja med veskalinom in Fe(II) ioni smo določili stehiometrijsko razmerje koordinacijske spojine veskalina in Fe(II) ionov kot 1:2.
Ključne besede: Tanini, veskalin, izolacija, koordinacijska spojina, UV/Vis spektroskopija, Jobov diagram.
Objavljeno v DKUM: 22.09.2021; Ogledov: 812; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

10.
Razvoj krmilne električne omare odsesovalnega sistema
Janko Hrovat, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen filtrirni sistem lesnopredelovalnega obrata, njegovi sestavni elementi in princip delovanja. Za konkretni obrat je bil načrtovan celotni sistem, diplomsko delo se osredotoča predvsem na načrtovanje in izdelavo programa za programirljiv logični krmilnik, ki vodi in nadzira celotni sistem. Izbran je bil krmilnik V130 podjetja Unitronics, pisanje programa pa opravljeno s pripadajočo programsko opremo VisiLogic. Sistem je bil postavljen, na koncu je bil opravljen test delovanja. Preverjeno in ugotovljeno je bilo pravilno delovanje elektromotorjev, varnostnih elementov in krmilnika.
Ključne besede: krmilna električna omara, programabilni logični krmilnik, lestvični diagram, filtrirni sistem
Objavljeno v DKUM: 19.03.2021; Ogledov: 840; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

Iskanje izvedeno v 21.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici