| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 260
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Virtualni ogledi 360° v turizmu : diplomsko delo univerzitetnega študija
Katarina Oštrbenk, 2024, diplomsko delo

Opis: Virtualni ogledi, digitalne replike resničnih lokacij, ki so dostopne kjer koli z internetno povezavo, vključujejo 360-stopinjske panoramske fotografije in interaktivne elemente, kot so videoposnetki, zvočna pripoved in besedilni opisi. Njihov pomen se je povečal med pandemijo COVID-19, ko so se zaradi zdravstvenih pomislekov in omejitev soočali s potovalnimi omejitvami. Virtualni ogledi so za podjetja hkrati tudi močna trženjska orodja, saj ponujajo platformo za predstavitev izdelkov, storitev ali objektov potencialnim strankam. Namen diplomske naloge je bil preučiti učinkovitost virtualnih ogledov v primerjavi z drugimi medijskimi oblikami (kot so fotografije in video posnetki) pri spodbujanju obiska gradu Brežice. V študiji sta bila uporabljena eksperiment in kvantitativni anketni vprašalnik, s katerima se je ugotavljal vpliv različnih načinov predstavitve na stališča in namere posameznikov za obisk gradu. S primerjavo virtualnih ogledov z drugimi medijskimi oblikami je raziskava poskušala ugotoviti njihovo relativno učinkovitost pri spodbujanju turizma na gradu Brežice.
Ključne besede: virtualni ogledi, turizem, trženjsko orodje, namera obiska, medijske oblike
Objavljeno v DKUM: 19.04.2024; Ogledov: 19; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

2.
Označevanje netekočnosti v govoru: primer označevanja z uporabo orodja Exmaralda
Darinka Verdonik, 2024, elaborat, predštudija, študija

Ključne besede: netekočnost govora, Exmaralda orodje
Objavljeno v DKUM: 03.04.2024; Ogledov: 67; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Obvladovanje sprememb izdelka med procesom načrtovanja in izdelave orodja za hladno preoblikovanje pločevine : diplomsko delo
Luka Stepišnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Tudi v industriji, kjer izdelujejo orodja za hladno preoblikovanje pločevine, se pogosto soočajo s spremembami končnega izdelka. V tej diplomski nalogi smo opisali, kako poteka proces izdelave orodja v podjetju ter kako se soočajo s spremembami tega orodja. Z uporabo programa Catia smo primerjali star in nov (spremenjen) izdelek. Nato smo v programskem paketu AutoForm R10 izdelali računalniško simulacijo spremembe izdelka, ki je temeljila na metodi končnih elementov. Rezultate smo ocenili in ugotovili, da je sprememba izvedljiva. Prav tako smo ugotovili, da je soočanje s spremembami bistvenega pomena za obstoj in dolgotrajno delovanje podjetja.
Ključne besede: orodje, hladno preoblikovanje, sprememba izdelka, simulacije, numerične metode
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 151; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

4.
Primerjava Kanban in Scrum : diplomsko delo
Alen Fekonja, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo podrobno opisali vodilna pristopa razvoja programske opreme Scrum in Kanban. Pristopa smo med seboj tudi primerjali. Tako smo jasno definirali njune prednosti, slabosti in podobnosti. Preučili smo tudi orodja, povezana s tema dvema pristopoma, in razložili njihovo vlogo pri zagotavljanju optimiziranega toka dela. Izvedli smo anketo v zvezi s to temo in tako pridobili ključne podatke o uspešnosti teh metod v Sloveniji. Rezultate smo nato uspešno primerjali, analizirali in interpretirali.
Ključne besede: Kanban, Scrum, ekipe, anketa, orodje
Objavljeno v DKUM: 22.12.2023; Ogledov: 648; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

5.
Sodobni management obvladovanja ikt infrastrukture
Špela Rozman Dolinar, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga opisuje uporabo informacijsko komunikacijsko tehnološke (v nadaljevanju: IKT) infrastrukture elektro distribucijskega podjetja, njeno prenovo in optimizacijo njenega upravljanja. IKT infrastruktura v organizaciji predstavlja nenehno spremenljiv sistem za podporo delovnim procesom, zahtevanih funkcionalnosti in zadovoljive zmogljivosti. V uvodu je predstavljena sama organizacija, njeno okolje in proces obvladovanja IKT infrastrukture ter ugotovljene težave upravljanja IKT infrastrukture. V nadaljevanju sledi opis predloga konkretne prenove IKT infrastrukture, opis novih metod uporabe za odpravo težav in pomanjkljivosti. Dejstvo je, da je opisano znanje mogoče uporabiti pri prenovi IKT infrastrukture katerekoli organizacije, saj učinki in pridobitve z izvedeno prenovo prinašajo nižje stroške in porabljene kapacitete virov.
Ključne besede: IKT infrastruktura, strežniške storitve, replikacija strežniških storitev, upravljavsko orodje, zunanje izvajanje IKT storitev
Objavljeno v DKUM: 14.12.2023; Ogledov: 397; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

6.
Konstruiranje progresivnega orodja za serijsko proizvodnjo kovinskih izdelkov : diplomsko delo
Kristjan Veberič, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjih serijskih proizvodnjah, kjer je čas/produktivnost vse večjega pomena, se podjetja poslužujejo uporabe progresivnih orodij za preoblikovanje pločevine. Progresivno orodje omogoča izdelavo več zaporednih operacij oblikovanja materiala, dokler se ne doseže končna oblika izdelka. V diplomskem delu je predstavljen postopek konstruiranje progresivnega orodja, v sodelovanju s podjetjem Koban d.o.o. Diplomska naloga vključuje načrtovanje orodja, ki bo omogočalo učinkovito in natančno oblikovanje izdelka ter bo hkrati upoštevalo omejitve proizvodnega procesa in zadostovala naročnikove zahteve. Raziskali smo različne metode, izvedli potrebne preračune in na podlagi tega izdelali konstrukcijo progresivnega orodja za izdelavo nosilcev za uporabo v avtomobilski industriji.
Ključne besede: progresivno orodje, preoblikovanje, rezanje, upogibanje, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 427; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

7.
Razvoj in konstruiranje montažne mize za odpiranje orodij za brizganje plastike : diplomsko delo
Mihael Mežnar, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj in konstruiranje montažne mize za odpiranje orodij za brizganje plastike. Diplomska naloga je potekala v sodelovanju s podjetjem Plastika Skaza, kjer sem opravljal obvezno prakso. V oddelku vzdrževanja, kjer orodja za brizganje plastike vzdržujejo ter po potrebi popravijo so se odločili da bi za lažje in varneje odpiranje večjih orodij razvili in skonstruirali lasten koncept konstrukcije. Za razvoj smo se zgledovali po trgu in dodali naše rešitve, ki so ustrezale našim zahtevam. Iz konceptnih idej je sledila priprava 3D modela. S simulacijami po MKE analizi smo 3d model prilagodili ter zaključili razvoj s tehniškimi dokumentacijami.
Ključne besede: kostruiranje, razvoj, orodje za brizganje plastike, MKE analiza
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 181; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

8.
Vpliv oslabitve in ojačitve natezno obremenjene komponente iz materiala AISI 316L na nastanek in rast razpok : diplomsko delo
Brin Bračko, 2023, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu je predstavljeno podjetje metalna IMPRO, znotraj katerega sem pridobil navdih za mojo diplomsko nalogo. V podjetju se za izdelavo tlačnih in reaktorskih posod uporablja material AISI 316L, ki ima izredno visok indeks deformacijskega utrjevanja, saj med napetostnim obremenjevanjem pride do transformacije metastabilnega avstenita v martenzit. Namen diplomskega dela je ugotoviti vpliv trdnostno utrjenih področij z lokalno plastično deformacijo, kot tudi vpliv oslabitve na smer in propagacijo utrujenostne razpoke. Vpliv smo ugotavljali z laboratorijskim testiranjem vzorcev s standardno geometrijo. Natančno je opisana tudi izdelava preizkušancev, sam postopek testiranja na servo-hidravličnem stroju Instron 1255, odčitavanje in beleženje podatkov ter delo v programu Microsoft Excel. Rezultati kažejo, da lokalno utrjena področja pri tankih epruvetah ne zavirajo inciacijo in rast utrujenostne razpoke, prav tako tudi pri tankih epruvetah ne pride do spremembe smeri napredovanja utrujenostne razpoke. Pri deblejših epruvetah pride do zaviranja rasti utrujenostne razpoke skozi lokalno utrjena področja, vendar istočasno pride do spremembe rasti razpoke proti luknji, ki predstavlja območje oslabitev na kompaktnem (ang. Compact Tension-CT) preizkušancu.
Ključne besede: kontrola, merilno orodje, Instron, natezno preizkušanje, tlačna obremenitev, preizkušanje, epruvete, utrujanje, razpoka
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 189; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

9.
Primerjava modelirnega orodja Shapr3D in konvencionalnih CAD modelirnikov : diplomsko delo
Filip Kovačič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisano delovanje programa Shapr3D ter njegove prednosti in slabosti v primerjavi s konvencionalnimi parametričnimi programi za CAD modeliranje. Izpostavljene so predvsem možnosti in funkcije, ki so v programu Shapr3D drugačne, enostavnejše ali hitrejše, kot so v ostalih modelirnikih. Celotna diplomska naloga temelji na lastnih ugotovitvah ter primerjavi modelirnikov, saj so vse ugotovitve pridobljene na podlagi lastnega kreiranja konkretnih modelov. Nekateri od modelov, kot so nosilec z zaščito in omejevalom, računalniška miška, krilo vetrnice in pnevmatika, so tudi vključeni in prikazani v nadaljevanju. Namen diplomske naloge je seznanitev bralca z neposrednim modelirnim orodjem Shapr3D, prikazati razlike s parametričnimi modelirniki in pojasnitev njegovega namena in uporabe.
Ključne besede: Shapr3D, CAD, modelirnik, modelirno orodje, program, funkcija, skiciranje, risanje, ekstrudiranje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 197; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

10.
Simulacija kinematike tlačnega preoblikovanja pločevine : diplomsko delo
Gašper Močnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Transferna orodja so kompleksnih oblik in so sestavljena iz veliko elementov. Orodja izdelujejo izdelke iz pločevine, ki lahko imajo prav tako zahtevno obliko. V teh orodjih se istočasno izvajajo operacije rezanja, vlečenja, odrezovanja, kalibriranja itd,… V diplomskemu delu smo opisali izdelavo simulacije za takšno orodje. Poskušali smo se približati realnemu delovanju orodja. Opisali smo kako samo orodje deluje in iz katerih delov je sestavljeno, kako se uvozi model in osnove izdelave simulacije v programu Blender. Na koncu smo še na kratko povzeli izvoz simulacije v široko dostopen spletni format, da si jo lahko vsak ogleda. Tako lahko enostavno prikažemo model tudi končnemu naročniku.
Ključne besede: Simulacija preoblikovanja, Transferno orodje, Blender, preoblikovanje pločevine, CATIA, STL, WRL, WebGL, Three.js
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 186; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (4,90 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici