| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza učinkov turističnih satelitskih računov v Sloveniji in na njenih največjih turističnih trgih
Aljaž Nerad, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Turizem je hitro rastoča gospodarska panoga, ki je prisotna v vseh državah po svetu. Zaradi hitre rasti obsega turizma je zelo pomembno njegovo natančno spremljanje v obliki statističnega merjenja. Posledica prej omenjenega trenda je, da se v zadnjem obdobju zraven tradicionalnih metod statističnega spremljanja turizma, ki merijo samo direktne učinke na narodno gospodarstvo, v večini držav čedalje bolj uveljavlja spremljanje turizma po metodi turističnih satelitskih računov, ki zraven direktnih učinkov zajame še indirektne učinke na gospodarstvo posamezne države. Zaradi večanja uporabe te statistične metode smo v empiričnem delu naloge naredili analizo najpomembnejših agregatov turističnih satelitskih računov na narodno gospodarstvo Slovenije, Italije, Avstrije in Nemčije. Rezultati, pridobljeni v analizi, so potrdili učinkovitost te metode, saj je tekom raziskave bil ugotovljen učinek teh računov na gospodarstvo štirih raziskovanih držav. Pozitivni rezultati, ki so podkrepili teorijo, kažejo na to, da bi vse resne turistične države morale uvesti ta način merjenja turizma, saj bodo lahko le na tak način dobile realne podatke, ki bodo kazali na dejansko velikost turističnega sektorja v posamezni državi.
Ključne besede: turistični satelitski računi, Avstrija, Italija, Slovenija, Nemčija
Objavljeno v DKUM: 18.10.2018; Ogledov: 752; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

2.
PRAVNI VIDIKI ORGANIZACIJE DELOVNEGA ČASA
Petra Nikolič, 2016, magistrsko delo

Opis: Delovni čas in organizacija oziroma razporeditev delovnega časa predstavljata obvezno sestavino pogodbe o zaposlitvi in hkrati enega izmed bistvenih elementov za zagotovitev fleksibilnosti delovnih razmerij. Zagotavljanje fleksibilnosti na področju delovnega časa in organizacije delovnega časa je dandanes, glede na vedno bolj izražene potrebe trga po hitrem prilagajanju spreminjajočim se tržnim razmeram, ključnega pomena za zagotovitev konkurenčnosti in obstoja posameznega podjetja
Ključne besede: delovni čas, efektivni delovni čas, razporejanje delovnega časa, letne sheme delovnega časa, neenakomerno razporejen delovni čas, računi delovnega časa, fleksibilne oblike dela
Objavljeno v DKUM: 20.09.2016; Ogledov: 1684; Prenosov: 309
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

3.
Analiza finančnih računov Slovenije in evroobmočja ter učinki svetovne finančne in gospodarske krize in krize evroobmočja
Matej Brelih, 2016, magistrsko delo

Opis: Statistika finančnih računov postaja zaradi širokih možnosti uporabe vse pomembnejša makroekonomska statistika. Finančni računi namreč predstavljajo pomembno analitsko orodje za proučevanje finančnih razmerij in finančnih tokov med domačimi institucionalnimi sektorji in v odnosu do tujine. Podatki finančnih računov temeljijo na skupni metodologiji, zato se lahko uporabljajo tudi za mednarodne primerjave. Živimo v času hitrih sprememb, ki so bile posebej izrazite v zadnjih letih. Med drugim je Slovenija postala članica EU, prevzela skupno evropsko valuto evro ter doživela finančni in gospodarski razcvet. Slovenijo se je pred izbruhom finančne krize omenjalo kot eno uspešnejših novih držav članic EU. Institucionalni sektorji so beležili visoke stopnje rasti finančnih sredstev in zmanjševali razvojni zaostanek za evroobmočjem, kar je bilo zelo izrazito pri investicijskih skladih. Nefinančne družbe so se pospešeno zadolževale pri bankah, ki so se v veliki meri financirale na tujih finančnih trgih. Pospešeno so se zadolževala tudi gospodinjstva, ki so se v večji meri odločala za naložbe v delnice in investicijske sklade, ki so omogočali visoke donose, medtem ko se je država zadolževala le v manjšem obsegu. Poglobitev finančne krize proti koncu leta 2008 je povzročila svetovno gospodarsko krizo velikih razsežnosti, čemur se tudi Slovenija ni mogla izogniti, kriza jo je prizadela celo bolj kot številne druge države. Posledice krize so segle tako v gospodarstvo kot v finančni sektor, prišlo je do stečajev številnih podjetij. Približevanje ravnem razvitosti državam evroobmočja se je povsem ustavilo, še več, razvojni zaostanek predvsem investicijskih skladov in drugih finančnih posrednikov, se je pričel povečevati. Prišlo je do močnega upada financiranja s strani tujine, kjer so se močno razdolževale predvsem banke. Pomembno vlogo je imela centralna banka oz. Evrosistem, ki je s sprejetjem nestandardnih ukrepov denarne politike bankam omogočila dostop do potrebnih dolgoročnejših virov financiranja. Razdolževale so se tudi nefinančne družbe, medtem ko se je zadolževanje gospodinjstev v zadnjih letih povsem umirilo, gospodinjstva so tudi bolj previdna pri svojih naložbah. Finančna kriza je zahtevala posredovanje države, ki je sprejela več ukrepov za stabilizacijo razmer. Slovenijo se je v času pred sanacijo bančnega sistema vse pogosteje omenjalo kot državo, ki bo kot naslednja zaprosila za mednarodno finančno pomoč in se jo tako uvrščalo ob bok državam, ki jih je finančna kriza najbolj prizadela. Banke smo nato sanirali sami, vendar se je močno povečala zadolženost države. Rezultati opravljenih primerjav in kazalnikov, ki smo jih uporabili v magistrskem delu, potrjujejo, da je finančna kriza Slovenijo prizadela bolj kot to velja za evroobmočje kot celoto.
Ključne besede: finančni računi, institucionalni sektorji, finančni instrumenti, finančna kriza, Slovenija, evroobmočje
Objavljeno v DKUM: 08.07.2016; Ogledov: 860; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

4.
Uvajanje podatkovnih standardov v poslovne informacijske rešitve na primeru plačilnega prometa
Maja Gal Ravnjak, 2016, magistrsko delo

Opis: Tematika e-poslovanja in e-računov je dandanes zelo zanimiva. Poraja se vprašanje, zakaj se podjetja takšnega načina e-poslovanja in e-izdajanja ter e-prejemanja računov ne poslužujejo. Čeprav je stroka in državna zakonodaja zagotovila smernice razvoja in s tem vplivala na razvoj varnostnih mehanizmov, razcveta e-poslovanja še nismo doživeli. Le redki se poslužujejo standardiziranih struktur, kot je e-SLOG, in v večji meri poljubnih struktur za elektronsko izmenjavo podatkov. Vsaka implementacija programske rešitve, kot so e-računi, v že obstoječi informacijski sistem, zahteva projektno usmerjenost in načrtovanje, da je izpeljana čim bolj uspešno in da je zagotovljena sledljivost razvoja. Pomembno je, kateri model razvoja programiranja izberemo in hkrati spremljamo različne vidike razvoja programske opreme. Le tako si lahko zagotovimo uspešnost projekta na eni strani in na drugi strani zadovoljstvo uporabnikov.
Ključne besede: E-poslovanje, e-računi, simetrično šifriranje, asimetrično šifriranje, digitalni podpis, časovni žig, infrastruktura javnih ključev, e-arhiviranje, EDIFACT, XML, UBL, e-SLOG, projektno načrtovanje, metodologija in vidiki razvoja programske opreme, implementacija in vzdrževanje.
Objavljeno v DKUM: 26.05.2016; Ogledov: 858; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

5.
UVAJANJE DOKUMENTNEGA SISTEMA V PODJETJU
Anja Finkšt, 2015, magistrsko delo

Opis: Današnji digitaliziran svet se vedno hitreje tehnološko razvija in posodablja. Podjetja imajo nenehno željo po konkurenčnosti in prevladi na trgu. Srečujejo se z vedno več dokumenti, ki so v papirni ali elektronski obliki. Do težav prihaja, ker se pojavljajo vedno večje količine papirja, pri iskanju in vnašanju podatkov imajo zaposleni vedno več težav, saj se je ta papirna dokumentacija shranjevala že več desetletij. Težave imajo z vodenjem evidenc. V izogib temu se podjetja vedno bolj odločajo za vpeljavo elektronskega sistema za upravljanje z dokumenti (EDMS). Podjetja se zavedajo, da si morajo zagotovit učinkovit sistem za upravljanje z dokumenti, saj je večina znanja v podjetjih v obliki dokumentov, ki zajemajo poslovni proces. EDMS je informacijski sistem za obvladovanje dokumentov v elektronski obliki v podjetju skozi njihov celoten življenjski cikel od nastanka do arhiviranja. Namen magistrskega dela je spoznati sistem za upravljanje z dokumenti, predstaviti uvedbo, dva ponudnika in eno študijo primera dokumentnega sistema. Ponudnikov dokumentnega sistema je vedno več, mi smo se odločili, da vam bomo predstavili dokumentni sistem EBA DMS in Genisovo rešitev e-Računi. Študija primera dokumentnega sistema temelji na podjetju Arkanasas Electric Cooperatives (AEC).
Ključne besede: sistem za upravljanje z dokumenti, uvedba dokumentnega sistema, EBA DMS, e-Računi, Arkanasas Electric Cooperatives.
Objavljeno v DKUM: 08.09.2015; Ogledov: 2169; Prenosov: 357
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

6.
7.
8.
9.
VKLJUČEVANJE E-RAČUNOV IN NJIHOV VPLIV NA ELEKTRONSKE PLAČILNE SISTEME
Mateja Osterc, 2013, magistrsko delo

Opis: Poslovanje v tradicionalni obliki počasi izgublja svoj pomen, se poslavlja, zamenjali so ga novi sodobni načini, ki so znatno hitrejši, učinkovitejši, dopuščajo manj napak in omogočajo večji pregled nad delovanjem in poslovanjem podjetja. Konkurenca ima zelo velik vpliv na uspeh podjetij, ki morajo pri svojem poslovanju za obstoj uporabiti vsa možna orodja, s katerimi lahko poenostavijo in izboljšajo poslovanje ter prikažejo konkurenčne prednosti. Elektronsko poslovanje in z njim izdajanje e-računov je velik korak na tej poti k dosegu ciljev.
Ključne besede: e-računi, elektronsko poslovanje, SEPA, plačilni sistemi, okoljske prednosti, papirna oblika
Objavljeno v DKUM: 11.03.2014; Ogledov: 1192; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici