| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MOORE IN WITTGENSTEIN - PROBLEM GOTOVE VEDNOSTI
Nina Kolšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Tako Moore, kakor tudi Wittgenstein sta se posvetila problemu gotovega vedenja. Wittgenstein predvsem zaradi njegovega kontakta z Moorom. Glavna ideja Wittgensteinovega dela "O gotovosti" je bila dokazati Mooru, da se moti, a je Wittgenstein v teku njegovih raziskav problema moral ugotoviti, da se tudi sam vedno bolj nagiba k temu, da bi se z Moorom strinjal, čeprav je obenem moral priznati, da Moore nima pravih dokazov za podane trditve. NA koncu Wittgenstein posvari vse filozofe, da bi v filozofiji morali uporabljati le pravilno filozofsko terminologijo ter se izogibati izjavam, kot so "Vem da…" saj le te povzročajo zmedo. To naj bi po njegovem bila Moorova napaka, saj je igral napačno jezikovno igro. V bistvu pa je Wittgenstein moral Moorove teze priznati za resnične, čeprav tudi sam ni našel zadostnega dokaza, ki bi prepričal skeptika. Sam meni, da "filozofske" gotovosti vedenja nikoli ne bomo mogli doseči, a je po njegovem niti ne potrebujemo.
Ključne besede: Moore, Wittgenstein, gotova vednost, dvom, jezikovna igra, osni stavki
Objavljeno: 04.04.2011; Ogledov: 1280; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (459,29 KB)

2.
DOMNEVA NEDOLŽNOSTI IN NJENO DEJANSKO UPOŠTEVANJE V REPUBLIKI SLOVENIJI
Žiga Marovt, 2011, diplomsko delo

Opis: Zametke kazenskega prava zasledimo že v prvih zapisih prava nasploh, kateri segajo že mnogo pred začetek našega štetja. Takrat je šlo predvsem za banalna pravila v smislu »zob za zob, oko za oko«. Skozi razvoj človeštva so ta pravila postajala konkretnejše narave in bolj določno urejala samo področje kazenskega prava. Skozi čas je nekako veljalo, da so razvitejše civilizacije imele bolj urejen pravni sistem in ponavadi tudi bolje varovale posameznika pred represijo države. Ljudje so si svoje pravice počasi izborili z raznimi upori in revolucijami, ki jih skozi tok zgodovine ni manjkalo. S tem so predvsem dosegli, da so se pravila začela zapisovati in so zagotavljala varstvo vseh in ne samo bogatejših slojev. Eden najpomembnejših korakov na področju kazenskega procesnega prava je bila uvedba načela domneve nedolžnosti. S tem je bila posamezniku zagotovljena ena izmed temeljnih pravic, ki jo danes vsebujejo skoraj vsi kazensko pravni sistemi po vsem svetu. Tako skorajda ne govorimo o demokratično razviti državi, v kolikor nima v svoj sistem vključenega načela domneve nedolžnosti. V glavnem je pri tem načelu pomembno, da je vsakdo domnevan za nedolžnega, v kolikor mu krivda ni dokazana izven razumnega dvoma. V samih pravnih aktih pa se to načelo pojavlja v različni oblikah.
Ključne besede: kazensko procesno pravo, domneva nedolžnosti, razumljivi dvom, krivda
Objavljeno: 19.05.2011; Ogledov: 2519; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (325,47 KB)

3.
DOKAZNI STANDARDI V PRAVDNEM POSTOPKU
Maša Baruca, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje uporabnost različnih dokaznih standardov in prima facie dokaza v pravdnem postopku. V diplomski nalogi sem najprej predstavila nekatera temeljna načela civilnega postopka, ki se povezujejo z vsebino dokaznih standardov. V nadaljevanju diplomske naloge sem pisala o dokazovanju in različnih vrstah dokazov. Pisala sem tudi o trditvenem in dokaznem bremenu, v jedru pa o dokaznih standardih v civilnem postopku s primeri sodb. Poznamo različne dokazne standarde, ki se povezujejo s stopnjami materialne resnice, ki so gotovost, prepričanje, verjetnost in dvom. Posebej sem se posvetila prima facie dokazu, ki v našem pravu še skorajda ni uporabljen institut, malo pa je tudi o njem napisanega v naši literaturi. Pravzaprav, tega instituta naš Zakon o pravdnem postopku ne pozna. Pri preučevanju tega instituta mi je pomagala sodba s področja gospodarskega prava, čeprav je bil ta instiut v tem primeru napačno uporabljen.
Ključne besede: dokazni standard, pravdni postopek, gotovost, prepričanje, verjetnost, dvom, resnica, dokazno breme, prima facie dokaz.
Objavljeno: 07.07.2015; Ogledov: 1944; Prenosov: 530
.pdf Celotno besedilo (603,89 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici