| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Napovedovalni model proizvodnje energije v digitalnem dvojčku sončne elektrarne
Lea Zajc, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava koncept digitalnega dvojčka in predstavi implementacijo digitalnega dvojčka sončne elektrarne s tehnologijo napovedovanja proizvodnje električne energije. Implementiranih je pet metod napovedovanja s poudarkom na metodi naključnih gozdov. Delo je razdeljeno v šest poglavij. Prvo poglavje definira koncept digitalnega dvojčka in opiše njegove glavne procese. Navedejo se namen in primeri uporabe. Drugo poglavje predstavi napovedovanje proizvodnje sončne elektrarne s fotonapetostnimi celicami. Opisan je proces pretvorbe sončne energije v električno. Našteti in opisani so vplivi na proizvodnjo sončne elektrarne, definirani sta atmosferska in električna formula za izračun električne energije v nekem času t. Opisane so metode za napovedovanje proizvodnje električne energije: posplošena linearna regresija, metoda podpornih vektorjev in avtoregresija. Definirana je formula za napoved proizvodnje električne energije z vključenimi lastnostmi sončne elektrarne in nekaterimi vremenskimi podatki, kar predstavlja fizikalni model. V tretjem poglavju je podrobneje predstavljeno delovanje naključnih gozdov in primeri uporabe, kjer se na začetku omeni odločitvena drevesa, s pomočjo katerih je izpeljana definicija naključnih gozdov. Četrto poglavje predstavi taksonomijo problemov in metod napovedovanja elektroenergetskih količin, v tabelo so dodane nove taksonomske enote, primerjave med tehnikami napovedovanja so uvrščene v izdelano taksonomijo, razširi se graf primerjav. Peto poglavje prikaže implementacijo digitalnega dvojčka sončne elektrarne FERI, predstavijo se vhodni parametri senzorjev, ostali vhodni podatki ter podatki, ki bi jih bilo smiselno pridobiti in vključiti. Opisana je integracija digitalnega dvojčka s sončno elektrarno. V analitiki digitalnega dvojčka je, s pomočjo zgledov, predstavljena uporaba metod napovedovanja. V zadnjem poglavju so definirani pogreški za primerjavo modelov, sledijo razlage rezultatov posameznih modelov polurne napovedi. Na koncu so modeli med sabo primerjani glede na novo definiran pogrešek E-MAPE, ki je konsistenten s standardno uporabljenim pogreškom M AE, razen pri primerjavi rezultatov avtoregresije in posplošene linearne regresije.
Ključne besede: digitalni dvojček, sončna elektrarna, napovedovanje, naključni gozd, podporni vektorji, posplošena linearna regresija, avtoregresija, fizikalni model, taksonomija
Objavljeno: 04.10.2018; Ogledov: 441; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

2.
Idejna zasnova arhitekture in interierja hiše dvojčka
Leon Novak, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava tipologijo dvojček kot priljubljeno obliko stanovanjske gradnje, značilnosti, njegove prednosti in slabosti. Podaja referenčne primere dvojčkov, njihovih interierjev ter opredeljuje izhodišča trajnosti, ki so pomembna pri načrtovanju dvojčkov. V okviru naloge analiziramo območje in predstvimo idejno zasnovo dvojčka, s katero želimo dokazati trajnost, ekonomičnost, estetiko in kvaliteto tovrstne tipologije.
Ključne besede: arhitektura, dvojček, interier, stanovanjska gradnja
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 988; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (49,74 MB)

3.
CATALANOVA ŠTEVILA, PRAŠTEVILA IN PRAŠTEVILSKI DVOJČKI
Marina Golob, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavane povezave med Catalanovimi števili, praštevili in praštevilskimi dvojčki. Prvo poglavje je namenjeno vpeljavi osnovnih pojmov in rezultatov, ki se uporabljajo skozi diplomsko delo. Predstavljeni so Wilsonov izrek, Eulerjev izrek ter mali Fermatov izrek. Glavna tema diplomskega dela je obravnavana v drugem poglavju. Prvi del tega poglavja je namenjen binomskim koeficientom in Catalanovim številom. Vpeljemo tudi pojem Catalanovega psevdopraštevila, pojem Wieferichovega praštevila in predstavimo zvezo med tema pojmoma in pojmom psevdopraštevila. V drugem delu so obravnavani praštevilski dvojčki. Tretji del je namenjen povezavi med praštevili in različnimi kombinatoričnimi problemi, četrti del pa srednjemu binomskemu koeficientu v povezavi s Catalanovimi psevdopraštevili.
Ključne besede: Catalanovo število, kongruenca, praštevilo, Wieferichovo praštevilo, psevdopraštevilo, Catalanovo psevdopraštevilo, praštevilski dvojček, binomski koeficient.
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1713; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (955,68 KB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici