| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
NUMERIČNI IZRAČUN TOKA V VSTOPNEM DELU PELTONOVE TURBINE
Rok Kopun, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja numerični izračun toka v vstopnem delu Peltonove dvo-šobne turbine. Analiza je bila narejena s programskim paketom Ansys CFX-12.1 za tri različna odprtja šobe in različne gostote mrež. Namen izračuna je bil določitev debeline, hitrosti in kvalitete curka na vstopu v gonilnik. V nalogi je podrobno obravnavan vpliv gostote računskih mrež na rezultate.
Ključne besede: Peltonova turbina, turbulentni modeli, metoda končnih volumnov, homogen dvofazni tokovni model.
Objavljeno: 06.09.2010; Ogledov: 2584; Prenosov: 388
.pdf Celotno besedilo (8,72 MB)

7.
Eksperimentalno in numerično modeliranje uparjanja vode v vertikalnem kanalu
Jasna Zorko, 2012, diplomsko delo

Opis: V nalogi je narejena primerjava med eksperimentalnim in numeričnim modeliranjem uparjanja vode v vertikalnem kanalu. Poudarek je na obravnavi dvofaznega toka tekočine z uporabo programskega paketa ANSYS CFX. Ugotovili smo, da lahko s pomočjo tega programa precej natančno opišemo tako uparjanje vode kot tudi tok brez uparjanja.
Ključne besede: Eksperiment, numerično modeliranje, turbulenca, uparjanje, dvofazni tok
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1697; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

8.
Sledenje delcem v toku viskozne tekočine
Jure Ravnik, Matjaž Hriberšek, Janez Lupše, 2009, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Predstavljena je numerična študija obnašanja delcev v gnani kotanji. Viskozen laminaren tok je simuliran s programskim paketom, ki temelji na metodi robnih elementov. Razvit je algoritem za Lagrangeovo sledenje delcev. Fizikalni model vključuje težnost, vzgon, upor in prispevke zaradi tlačnega gradienta ter dodane mase. Algoritem je bil uporabljen za simulacijo toka in obnašanja delcev v gnani kotanji. Raziskani so bili pogoji za vstop delcev različnih premerov in gostot v sekundarne vrtince v kotanji. Izvedena je bila parametrična študija. Ugotovljeno je bilo, da je velikost delca odločujoč faktor za vstop v sekundarne vrtince. Izvedena je bila primerjava z eksperimentalnimi podatki, ki je pokazala odlično ujemanje rezultatov numeričnih simulacij in eksperimentov.
Ključne besede: disperzni dvofazni tokovi, viskozni laminarni tok, Lagrangeovo sledenje delcev, gnana kotanja, velikost delcev
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1536; Prenosov: 18
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Numerična analiza kavitacije v toku okoli valjaste ovire
Primož Skerbiš, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni rezultati numerične simulacije in podana njihova primerjava za tri različne kavitacijske obratovalne režime. Podatki za primerjavo numeričnih rezultatov izhajajo iz predhodno opravljenega eksperimenta na laboratorijski merilni progi. Primerjava temelji na vizualni primerjavi kavitacijskih oblakov, tlačnih polj in nihanja tlaka za oviro. Podrobneje smo si ogledali tudi hitrostno polje v brazdi, kjer smo zaznali nastanek Karmanove vrtinčne strukture. Za simulacijo tokovnih razmer in kavitacije je bil uporabljen programski paket Ansys CFX 14. Ugotovitve kažejo zadovoljivo ujemanje numeričnih in eksperimentalnih rezultatov. Za natančnejšo kvantitativno primerjavo bi bilo začeto delo smiselno nadaljevati v smeri izboljšanja prenosne enačbe homogenega modela ali pa z uporabo zahtevnejših npr. dvo-enačbnih modelov.
Ključne besede: kavitacija, numerična simulacija, homogen dvofazni model
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 726; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

10.
Numerična simulacija kavitacijskih razmer v Venturijevem kanalu
Tilen Tibaut, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisana računalniška simulacija kavitacijskih razmer v Venturijevem kanalu, ki je bil eksperimentalno preizkušen v Laboratoriju za vodne in turbinske stroje Univerze v Ljubljani. Namen diplomske naloge je bil odkriti kavitacijske strukture, ki so se pojavljale med eksperimentom. Za simulacijo smo uporabili komercialni program Ansys Fluent, pri čemer smo uporabili turbulentni model RNG k-ε in upoštevali dvofazni homogeni tok z ustreznim kavitacijskim modelom. Mrežo Venturijevega kanala smo naredili s komercialnim programom za mreženje ICEM. Izračunane rezultate smo primerjali z rezultati eksperimenta in jih komentirali. Končni rezultati simulacije so pokazali, da se ujemajo z rezultati eksperimenta.
Ključne besede: Venturijev kanal, kavitacija, dvofazni tok, numerična simulacija, računalniška dinamika tekočin, mikrocurek, kavitacijski oblak
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 560; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici