SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRERAČUN DVIŽNEGA MEHANIZMA MOBILNEGA ŽERJAVA
Niko Vrečič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan preracun dvižnega mehanizma mobilnega žerjava znamke Liebherr modela LTM 1100/4.2. LTM 1100/4.2 je model nosilnosti 100 t pri radiu 3 m. Izbrana racunska zmogljivost žerjava je 48 t, za katerega je tudi narejen preracun. Preracunan je premer vrvi, nato izbran ustrezen boben glede na dolžino jeklene vrvi, ki je navita na boben. Izbran je tudi ustrezen pogonski motor za dvigovanje bremena in ustrezna hidravlicna crpalka ter hidravlicni vodi. Vsi preracuni so izdelani v skladu z veljavnimi evropskimi standardi ISO 4301/1 in ISO 4308-1.
Ključne besede: mehanizem za dviganje bremena, vrvi, škripcevje, dvigalni mehanizmi in naprave, mobilni žerjav, hidravlicni pogoni
Objavljeno: 01.10.2010; Ogledov: 1717; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

3.
POSAMIČNA ODOBRITEV PREDELANEGA VOZILA ZA DVIGANJE VOZIL IN NJEN VPLIV NA VARNOST V CESTNEM PROMETU
Aljaž Kralj, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil, poglobiti se v obstoječo problematiko izgradnje in nadaljnje posamične odobritve vozila za dviganje vozil. Preko intervjujev z lastniki podjetij, ki nudijo storitev pomoči na cesti ter izdelovalci nadgradenj smo naredili pregled vrst nadgradenj za dviganje vozil v Republiki Sloveniji. Diplomsko delo predstavlja načrtovanje in opis postopka kompleksnejše nadgradnje vozila za vleko vozil z dvižnimi vilicami – vlačilec. Podrobno je predstavljen splošni postopek posamične odobritve predelanega vozila za dviganje vozil, prilagamo pa konkretni primer iz prakse. Cilj raziskave je, kako izdelati vlečno vozilo, da bo le-to varno za uporabnika in ostale udeležence v cestnem prometu ter izdelano v skladu z zakoni Republike Slovenije.
Ključne besede: Posamična odobritev, vozilo za dviganje vozil, varnost
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 336; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (4,72 MB)

4.
Preprečevanje poškodb hrbtenice z upoštevanjem standarda ergonomije: ISO 11228 in EN 1005
Zinajda Sadiković, 2017, magistrsko delo

Opis: Dviganje bremen je eden od najpogostejših vzrokov za nastanek poškodb hrbtenice med negovalnim osebjem. Namen raziskave je preučiti znanje študentov zdravstvene nege o ISO 11228 in EN 1005 ter pogostost in vzroke za nastanek poškodb hrbtenice. V teoretičnem delu smo uporabljali deskriptivno metodo, v empiričnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo, kjer smo kot raziskovalni inštrument uporabili anketni vprašalnik, sestavljen iz 21 vprašanj, ki je bil študentom elektronsko poslan. V raziskavi je sodelovalo 37 študentov prvega in drugega letnika podiplomskega študijskega programa Zdravstvena nega, Fakultete za zdravstvene vede, Univerze v Mariboru. Ugotovili smo, da so študenti zdravstvene nege seznanjeni s standardoma ISO 11228 in EN 1005 (p=0,018). Ugotovili smo tudi, da večina študentov višjega letnika meni, da bi se z upoštevanjem omenjenih standardov zmanjšal nastanek mišično-skeletnih poškodb pri negovalnem osebju (p=0,001). Kot najpogostejši vzrok za nastanek poškodb hrbtenice pri negovalnem osebju so študenti navedli dvigovanje in prenašanje bremen, potem velikost in maso bremen oz. pacienta… Študenti so mnenja, da če bi se upoštevali omenjeni standardi, bi to v veliki meri zmanjšalo nastanek mišično-skeletnih poškodb pri negovalnem osebju v bolnišničnem okolju. Sklepamo lahko, da imajo študenti dovolj znanja o standardih ročnega premeščanja bremen, saj smo z raziskavo ugotovili, da večina pozna standarde ročnega premeščanja, ugotovili smo, da bi tudi hoteli izvedeti več o tehnikah pravilnega dvigovanja, ker so mnenja, da bi z upoštevanjem standarda lahko zmanjšali poškodbe hrbtenice. Znanje, ki ga imajo, je treba tudi praktično uporabljati in za to je potrebno še veliko izobraževanj, časa in predvsem dovolj ergonomsko-tehničnih pripomočkov na razpolago na vseh oddelkih v bolnišničnem okolju.
Ključne besede: ročno upravljanje, mednarodni standard, ISO 11228, EN 1005, dviganje, prenašanje, potiskanje, vlečenje, mišično-kostne bolezni.
Objavljeno: 19.07.2017; Ogledov: 196; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (356,14 KB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici