| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava diagrama nosilnosti mobilnega žerjava v odvisnosti od dolžine izteka in nagiba teleskopa
Peter Golob, 2012, diplomsko delo

Opis: Dvigala so delovni stroji namenjeni za dvigovanje težkih bremen. Najpogosteje so uporabljena v gradbeništvu, vojski, za reševanje prevoznih sredstev in ljudi… Še večjo uporabnost dvigal pa dosežemo, če jih lahko enostavno premaknemo na mesto uporabe, ter v čim krajšem času pričnemo z delom. Zaradi tega so še posebej pogosto v uporabi mobilna dvigala, ki so nadgradnja osnovnega vozila. Ker pa lahko pride do preobremenitve mobilnega dvigala je potrebno upoštevati diagram nosilnosti dvigala. Diagram nosilnosti je diagram, ki prikazuje največje mase koristnega bremena, ki ga mobilno dvigalo lahko vzdrži pri določenem izteku pod določenim kotom nagiba teleskopa. V diplomskem delu je obravnavano dvigalo podjetja Palfinger PK-12000. Dvigalo je tehnično predstavljeno v prvem delu diplomskega dela, v nadaljevanju pa je poudarek na teoretičnem izračunu nosilnosti dvigala s poudarkom na stabilnosti mobilnega dvigala. Na podlagi izračunanih vrednosti je izdelan diagram nosilnosti mobilnega dvigala. Ugotovljeno je bilo, da ima mobilno dvigalo največjo nosilnost v primeru, ko je razdalja med podpornima nogama največja.
Ključne besede: dvigalni mehanizmi in naprave, mobilno dvigalo, diagram nosilnosti, analiza stabilnosti
Objavljeno v DKUM: 15.11.2012; Ogledov: 1972; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (5,95 MB)

2.
Računalniško podprto načrtovanje mostnih žerjavov
Niko Srt, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava podroben opis in opredelitev mostnih dvigal, ki se uporabljajo v industriji, ter prikazuje področje projektiranja mostnih dvigal po ustreznem standardu. V uvodnem poglavju so na kratko predstavljene oblike in izvedbe mostnih žerjavov ter najpomembnejše komponente, ki sestavljajo mostni žerjav. Sledi poglavje s kratkim opisom posameznih konstrukcijskih komponent ter z analitičnim preračunom teh komponent za mostni žerjav nosilnosti 21 ton. Nato sledi osrednje poglavje, v katerem je predstavljeno računalniško podprto orodje, s katerim načrtujemo mostne žerjave, ki je izdelano v programu Microsoft Office Excel 2010. V tem poglavju so tudi podrobneje opisane vse novosti, ki so vključene v računalniško podprto orodje in ki jih torej v prejšnji različici ni bilo. Na koncu diplomskega dela so predstavljeni in komentirani še rezultati, do katerih smo prišli, ter potrjene na začetku diplomskega dela postavljene teze.
Ključne besede: dvigalne naprave, dvigalni mehanizmi, mostna dvigala, računalniško podprt preračun mostnih dvigal
Objavljeno v DKUM: 15.11.2012; Ogledov: 1809; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (42,81 MB)

3.
DOLOČITEV VRTILNEGA MEHANIZMA MOBILNEGA ŽERJAVA
Marjan Bukšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava postopek določitve vrtilnega mehanizma izbranega mobilnega žerjava proizvajalca Liebherr LTM 1100-4.2. Na osnovi podatkov žerjava je prikazana določitev posameznih komponent vrtilnega mehanizma: veliki zobati ležajni venec, planetno gonilo s hidromotorjem in hidravlično črpalko, hidravlično olje ter tlačna in povratna hidravlična cev. Pri obravnavanju omenjene problematike je poudarek na postopku določitve in izbiri ustreznih standardnih komponent, ki so izbrane iz spletnih katalogov proizvajalcev. Omenjene komponente vrtilnega mehanizma so zbrane v zadnjem delu diplomskega dela. Preračuni so izdelani v skladu z evropskimi standardi.
Ključne besede: avtodvigalo, dvigalni mehanizmi in naprave, hidravlični pogoni, mehanizem za obračanje bremena
Objavljeno v DKUM: 01.10.2010; Ogledov: 1988; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (6,14 MB)

4.
PRERAČUN DVIŽNEGA MEHANIZMA MOBILNEGA ŽERJAVA
Niko Vrečič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan preracun dvižnega mehanizma mobilnega žerjava znamke Liebherr modela LTM 1100/4.2. LTM 1100/4.2 je model nosilnosti 100 t pri radiu 3 m. Izbrana racunska zmogljivost žerjava je 48 t, za katerega je tudi narejen preracun. Preracunan je premer vrvi, nato izbran ustrezen boben glede na dolžino jeklene vrvi, ki je navita na boben. Izbran je tudi ustrezen pogonski motor za dvigovanje bremena in ustrezna hidravlicna crpalka ter hidravlicni vodi. Vsi preracuni so izdelani v skladu z veljavnimi evropskimi standardi ISO 4301/1 in ISO 4308-1.
Ključne besede: mehanizem za dviganje bremena, vrvi, škripcevje, dvigalni mehanizmi in naprave, mobilni žerjav, hidravlicni pogoni
Objavljeno v DKUM: 01.10.2010; Ogledov: 2318; Prenosov: 379
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

5.
DOLOČITEV NAGIBNEGA MEHANIZMA MOBILNEGA ŽERJAVA
Matjaž Bukšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Nagibni mehanizem je mehanizem, ki napravam oziroma strojem omogoča učinkovitejše delovanje. V diplomskem delu je obravnavan nagibni mehanizem mobilnega žerjava Liebherr LTM 1100-4.2. Mobilni žerjav je tehnično predstavljen v prvem delu, v nadaljevanju sledi teoretični izračun celotnega nagibnega mehanizma s poudarkom na določitvi hidravličnega cilindra, izbire črpalke, hidravličnih vodov, velikosti rezervoarja ter določitve potrebne količine hidravličnega olja. Na podlagi izračunanih vrednosti so omenjenim sestavnim delom pripisane vrednosti iz kataloga. Diplomsko delo je izdelano v skladu z evropskimi smernicami standarda SIST DIN 15018.
Ključne besede: mobilni žerjav, nagibni mehanizem, hidravlični pogon, dvigalni mehanizmi in naprave
Objavljeno v DKUM: 01.10.2010; Ogledov: 2057; Prenosov: 310
.pdf Celotno besedilo (4,42 MB)

6.
7.
Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici