| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Statični izračun in zasnova mostnega žerjava po standardu EN 13001
Toni Meklin, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava opis, zasnovo in opredelitev mostnih žerjavov, ki jih najdemo v industrijskih halah, po novem veljavnem evropskem standardu SIST EN 13001. V uvodnem poglavju so na kratko predstavljene vrste mostnih žerjavov ter glavne komponente, ki sestavljajo mostni žerjav. V nadaljevanju je pojasnjena zasnova glavnih komponent mostnega žerjava. Teoretičnemu delu sledi analitični preračun teh komponent za dvonosilčni mostni žerjav nosilnosti 60/10 ton.
Ključne besede: dvigalne naprave, mostni žerjav, standard SIST EN 13001, statični izračun, zasnova mostne konstrukcije
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1661; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

2.
Dimenzioniranje konstrukcije žerjava (monorail)
Urban Belca, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava trdnostni preračun konstrukcije enotirnega žerjava po standardu SIST EN 13001. Najprej so bili določeni dinamični koeficienti iz teh so bile nato izračunane sile, ki delujejo na konstrukcijo žerjava. Nato se je na podlagi obremenitev izvedel numerični preračun s programom Abaqus. Izvedli sta se dve analizi, prva za preračun linijske konstrukcije in druga za kontrola izvijanje spodnje pasnice žerjavne proge. Na koncu so predstavljeni in komentirani rezultati numeričnih analiz. Prav tako so predstavljeni dokazi trdnosti, togosti in stabilnosti. Ugotovljeno je bilo, da izbrana konstrukcija ustreza.
Ključne besede: dvigalne naprave, enotirni žerjav, metoda končnih elementov, žerjavi, linijske konstrukcije
Objavljeno v DKUM: 20.10.2015; Ogledov: 1434; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

3.
Načrtovanje in postavitev mostnega žerjava
Matjaž Hržič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje mostnih žerjavov s poudarkom na mostnih konstrukcijah z upoštevanjem veljavnih evropskih standardov. V njem so podane smernice in navodila, ki projektantu pomagajo skozi ta zahtevni proces. Prikazan je preračun mostne konstrukcije pri nosilnosti 5, 16, 20 in 30 ton, v izvedbi z enim ali dvema glavnima nosilcema. Kot glavni nosilci se bodo obravnavali različni I-profili in škatlasti profili s ciljem ugotoviti kateri profil je najustreznejši pri določeni nosilnosti. V zadnjem delu je predstavljena analiza preračuna različnih tipov konstrukcij in kriteriji po katerih so izbrani določeni profili, ter sama izbira najustreznejših profilov.
Ključne besede: dvigalne naprave, mostni žerjavi, projektiranje mostne konstrukcije.
Objavljeno v DKUM: 27.11.2012; Ogledov: 1556; Prenosov: 377
.pdf Celotno besedilo (5,07 MB)

4.
Računalniško podprto načrtovanje mostnih žerjavov
Niko Srt, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava podroben opis in opredelitev mostnih dvigal, ki se uporabljajo v industriji, ter prikazuje področje projektiranja mostnih dvigal po ustreznem standardu. V uvodnem poglavju so na kratko predstavljene oblike in izvedbe mostnih žerjavov ter najpomembnejše komponente, ki sestavljajo mostni žerjav. Sledi poglavje s kratkim opisom posameznih konstrukcijskih komponent ter z analitičnim preračunom teh komponent za mostni žerjav nosilnosti 21 ton. Nato sledi osrednje poglavje, v katerem je predstavljeno računalniško podprto orodje, s katerim načrtujemo mostne žerjave, ki je izdelano v programu Microsoft Office Excel 2010. V tem poglavju so tudi podrobneje opisane vse novosti, ki so vključene v računalniško podprto orodje in ki jih torej v prejšnji različici ni bilo. Na koncu diplomskega dela so predstavljeni in komentirani še rezultati, do katerih smo prišli, ter potrjene na začetku diplomskega dela postavljene teze.
Ključne besede: dvigalne naprave, dvigalni mehanizmi, mostna dvigala, računalniško podprt preračun mostnih dvigal
Objavljeno v DKUM: 15.11.2012; Ogledov: 1833; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (42,81 MB)

5.
PRERAČUN MOSTNEGA ŽERJAVA V PODJETJU SATLER D.O.O.
Tilen Strašek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje preračunov mostnih žerjavov. Začne se z kratkim uvodom, ter splošno predstavitvijo mostnih žerjavov v gospodarstvu. Osrednje poglavje diplomskega dela zajema postopek preračuna mostnega žerjava 3,2 toni, kateri bo obratoval v proizvodni hali podjetja Satler d.o.o. Preračun je razdeljen na več področij, izmed katerih sta glavni dve preračun voznega, ter dvižnega mehanizma mostnega žerjava. V zadnjem delu so predstavljena navodila za vzdrževanje, ter uporabo mostnega žerjava, nekaj besed pa je rečenih glede amortizacije, oziroma povračila stroškov mostnega žerjava.
Ključne besede: transportne naprave, dvigalne naprave, mostni žerjavi, dvižni mehanizmi, vozni mehanizmi, preračun.
Objavljeno v DKUM: 14.07.2011; Ogledov: 3180; Prenosov: 663
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici