| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Duhovniki kot storilci spolnih zlorab otrok v Sloveniji
Ivana Pavlič, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljeni duhovniki kot povzročitelji spolnih zlorab otrok v Sloveniji. Za izhodiščno razumevanje je v teoretičnem delu magistrskega dela opredeljen termin spolna zloraba otrok. Z definicijami s strani različnih avtorjev sledi podroben opis različnih oblik in faz spolnih zlorab otrok, ki so v nadaljnjem besedilu tudi kazenskopravno opredeljene. Poleg navedenega je podana razlaga, po katerih znakih lahko prepoznamo žrtev spolnega nasilja, in tudi zmotne predstave o spolnih zlorabah, ki se največkrat pojavljajo. Opisane so posebnosti žrtev, tako deklic kot dečkov, in povzročiteljev spolnega nasilja, predvsem duhovnikov, ki izstopajo zaradi narave poklica. Storilci spolnih zlorab so lahko navzoči v vseh verskih in različnih družbenih skupinah, med župniki cerkvenih občestev, učitelji zasebnih šol, jehovskimi pričami, konservativnimi turškimi muslimani, komunisti ali umetniki (Waiss in Galle, 2001). Empirični del magistrskega dela temelji na raziskavi, ki smo jo opravili s pomočjo spletnega anketiranja. V naši raziskavi so bili ciljna populacija prebivalci Republike Slovenije, starejši od 18 let, vzorec raziskave pa je bil izbran po principu snežne kepe. Z raziskavo smo ugotovili, da so izpraševanci pripravljeni v večini primerov prijaviti katerokoli obliko spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov, bodisi povzročene prek informacijske tehnologije ali zlorabe s fizičnim stikom. Spolne zlorabe otrok bi prej prijavili policiji kot pa nevladnim organizacijam. Izpraševanci, ki so bolj verni, bi kasneje prijavili spolno zlorabo otrok s strani duhovnikov, čeprav zaradi obveščenosti javnosti in medijev o spolnem nasilju otrok s strani duhovnikov upada zaupanje v poštenost duhovnikov.
Ključne besede: spolne zlorabe, spolno nasilje, otroci, žrtve, duhovniki, storilci, magistrska dela
Objavljeno: 09.05.2019; Ogledov: 604; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

2.
3.
4.
5.
SPOLNE ZLORABE OTROK V CERKVI
Branka Špilak, 2015, diplomsko delo

Opis: Problem spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov je po letu 2000 pritegnil pozornost javnosti po vsem svetu. Pozornost so primeri pritegnili predvsem zato, ker so verskim organizacijam pridržani višji moralni in etični standardi in ker ima Katoliška cerkev strog moralni kodeks v spolnih zadevah in so njeni duhovniki zavezani k celibatu. Cerkev bi tako pridigala in učila moralnih vrednot, medtem ko njeni posvečeni verniki ravnajo nemoralno in povsem nesprejemljivo. Diplomsko delo vsebuje pregled problema spolnih zlorab otrok s strani cerkvenih uslužbencev, predstavljen je interni kanonskopravni postopek zoper storilce, odškodninska odgovornost Cerkve za dejanja duhovnikov in nekaj značilnosti spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov – značilnosti storilcev, žrtev in okoliščine spolnih zlorab. V delu ugotavljam, da spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov, ni mogoče pripisati enemu samemu vzroku. Pomembno vlogo pri le-teh pa igrajo situacijski dejavniki in priložnost za zlorabo. Tudi posamezne lastnosti duhovnikov ali prisotnost motenj in težav ne napovedujejo, da bo le-ta spolno zlorabil otroka.
Ključne besede: spolne zlorabe otrok, Katoliška cerkev, duhovniki, celibat, kanonsko pravo, odškodninska odgovornost Cerkve
Objavljeno: 10.06.2015; Ogledov: 1627; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (1013,10 KB)

6.
V VSEH PRAVNIH ZADEVAH ŠKOFIJE ZASTOPA ŠKOFIJO KRAJEVNI ŠKOF
Mario Kolonić, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava kanon 393 zakonika cerkvenega prava, ki je jedrnat vendar vsebinsko izredno obsežen. Kanon se glasi »Krajevni škof zastopa škofijo v vseh pravnih zadevah«. V osebi škofa je po cerkvenem pravu združena trojna oblast: zakonodajna, sodna in izvršna. Krajevni škofje so zakoniti nasledniki apostolov in so odgovorni za življenje krajevne Cerkve. Škof je vključen v škofovski zbor, ta pa je v soglasju s papežem nosilec vrhovne oblasti nad vso Cerkvijo. Škofija je pravna oseba tako po cerkvenem kot po civilnem pravu. To med drugim potrjuje Sporazum ki ureja pravna vprašanja med RS in svetim sedežem, ki ga je z zakonom potrdil parlament leta 2004. ZCP opredeljuje škofijo kot najbolj popolno obliko krajevne Cerkve. Gre za skupnost vernikov, ki so teritorialno povezani. Nad vsako škofijo ima krajevni škof lastno in neposredno oblast. V ZCP je krajevni škof opredeljen kot pastir vseh župnij v svoji župniji, ker pa svojega poslanstva zaradi obsega dela ne more opravljati osebno, ga opravlja preko župnikov ki so njegovi avtonomni sodelavci. Župnik dela pod škofovo oblastjo, z njim je v hierarhičnem odnosu in mu je za delo neposredno odgovoren. Škof je dolžan njegovo delo nadzirati in v primeru škodljivega ravnanja ali celo storitve kaznivega dejanja tudi učinkovito ukrepati. V zakonskih besedilih svetega sedeža se zavrača enačenje razmerja škof- župnik z odnosom delodajalec- delojemalec. Zato tudi škof in škofija zavračata odškodninsko odgovornost za kazniva dejanja ki jih stori župnik. Cerkvev razpolaga z mnogimi gmotnimi dobrinami, s temi pa v primeru škofije v skladu s predpisi ZCP razpolaga škof. Zaradi narave stvari dobrine škofije upravlja škofijski ekonom pod avtoriteto krajevnega škofa, to pa ga ne odvezuje odgovornosti v primeru zlorab. Škof je v svoji škofiji tudi zakonodajalec. Gre za eno izmed treh oblasti ki poleg sodne in izvršne tvorijo vodstveno oblast, ki je v škofiji zaupana škofu. V škofiji je na prvi stopnji sodnik škof, ki pa svojo sodno oblast opravlja preko sodnega vikarja.
Ključne besede: Kanonsko pravo, krajevni škof, pravne zadeve, apostoli, sveti sedež, duhovniki, cerkveno premoženje, škofijski ekonom, sodnik.
Objavljeno: 16.09.2013; Ogledov: 1295; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (395,29 KB)

7.
Cerkev in varnost : diplomsko delo univerzitetnega študija
Alen Štojs Goljar, 2012, diplomsko delo

Opis: Delo vsebuje raziskavo za namen diplomskega dela s področja družbenega nadzorstva, varnosti in analitike. Naslovna problematika in del hipoteze se dotikata korelacije med Cerkvijo (kot vseprisotno skupino in močno skupnostjo, ki s tradicijo in delom vpliva na naš vsakdan bodisi kot vernike in člane Cerkve bodisi kot nevernike) ter varnostjo (kot pomembnim elementom bivanja in vrednoto, ki zaseda visoko mesto na naših lestvicah vrednot, in eno temeljnih človekovih potreb). Za potrebe dela smo v prvih poglavjih iskali teoretične podatke in dejstva, ki so nam pomagali v nadaljnji raziskavi pri razumevanju Cerkvenega ustroja in delovanja, ki smo ga nato primerjali s členi Resolucije o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije. Tako smo dobili vtis o tem, ali in kako Cerkev vpliva na družbo in splošno varnost. Pri končnih ugotovitvah so nam bile v pomoč tudi ankete in intervjuji, s katerimi smo se lažje orientirali, kako je varnost v korelaciji s Cerkvijo dejansko povezana s slovenskim prebivalstvom in kako to povezavo razumejo vodilne osebe v organizacijah, ki se s tem ukvarjajo.
Ključne besede: cerkev, religije, verniki, duhovniki, družbeno nadzorstvo, neformalno družbeno nadzorstvo, varnost, družbena varnost, diplomske naloge
Objavljeno: 23.04.2013; Ogledov: 1580; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

8.
Spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov - analiza časopisnih člankov : diplomsko delo univerzitetnega študija
Ivana Pavlič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je povzeta problematika spolnih zlorab otrok, ki jih zagrešijo duhovniki. Izhodišče diplomske naloge je teoretični del, v katerem je natančneje opredeljen pojem spolna zloraba otrok, pojasnjen z definicijami različnih avtorjev. Temu sledi opis različnih spolnih zlorab otrok, ki so v nadaljevanju tudi kazenskopravno opredeljene. Opisane so značilnosti žrtev in povzročiteljev spolnega nasilja ter prikazani podatki o razširjenosti tovrstnega problema. V Sloveniji in tudi drugod po svetu je v zadnjem obdobju veliko slišati o spolnih zlorabah otrok, ki jih storijo duhovniki, tako preko medijev kot iz izpovedi žrtev, ki so to doživele, zato je dan poudarek predvsem opisu profila duhovnika kot storilca in opisu žrtev njihovega početja. Del vsebine zaključnega dela je namenjen poglavju, kdo lahko preprečuje in zaščiti otroka pred spolnim nasiljem in kako ter kakšni so preventivni ukrepi. Zavedati se namreč moramo, da spolno nasilje nad otroki ni zgolj problem posameznika ali določene družine, temveč zadeva celotno družbo, vključno z okoljem in različnimi institucijami, v katerih otrok odrašča in predstavljajo pomemben del njegovega življenja. V empiričnem delu diplomske naloge so prikazani trije primeri duhovnikov v Sloveniji, ki so spolno zlorabili otroke in bili kazenskopravno obravnavni ter medijsko najbolj izpostavljeni. V ta namen smo preučili in analizirali posamezne primere in ugotovili, kje se je to dogajalo, število žrtev, kakšni so odzivi javnosti in odnos do duhovnika, kako je potekala sodna obravnava in kakšna kazen je doletela storilce. Vse to je tudi strnjeno v kratki razpravi. V Sloveniji je takšnih primerov še veliko, ostajajo nerazjasnjeni, zastareli ali neprijavljeni, le malo storilcev doživi sodni epilog in primerne kazni za storjena kazniva dejanja.
Ključne besede: spolne zlorabe, spolna nedotakljivost, otroci, duhovniki, kazniva dejanja, diplomske naloge
Objavljeno: 22.03.2013; Ogledov: 2595; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (708,02 KB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici