SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV DUHOVNE INETLIGENCE MANAGERJA NA UPRAVLJANJE ČLOVEŠKIH VIROV
Valerija Potočnik, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega seminarja je bil predstaviti duhovno inteligenco, duhovni kapital in duhovno inteligentnega managerja ter njegov vpliv na zaposlene. Skozi diplomski seminar smo poskušali pojasniti pojem duhovnost in opisati tri verstva: budizem, hinduizem in kabalo. Na kratko smo predstavili upravljanje človeških virov, ki je pomembno za vodenje organizacije. Srečni in zadovoljni zaposleni so ključ do uspeha. Duhovna inteligenca pridobiva v osebnem in poslovnem življenju vedno večji pomen. Z njeno pomočjo gradimo na osebni rasti, pomembne nam postanejo višje vrednote in zavedati se začnemo namena in smisla življenja. Duhovni kapital je nujno potreben za razvoj dolgotrajne organizacije in človeške družbe. Z duhovno inteligenco prepoznamo namen in smisel življenja, vrednote in z njo ustvarjamo duhovni kapital. Duhovno inteligenten manager je manager sodobnega časa. Zaradi razvite duhovne inteligence mu problemi in krize predstavljajo izziv, čas in doseganje roka določenega projekta sta zasnovana z zavestno zasnovo vizije. S svojimi dejanji in vedenjem duhovno inteligenten manager motivira svoje zaposlene in jih nagrajuje z nedenarnimi nagradami, ki so za zaposlene z višjo duhovno inteligenco ključnega pomena.
Ključne besede: Ključne besede: duhovna inteligenca, duhovni kapital, duhovni manager, upravljanje človeških virov.
Objavljeno: 07.12.2011; Ogledov: 1638; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (655,15 KB)

2.
DUHOVNA INTELIGENCA V POSLOVNEM SVETU
Dragana Nedeljković, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: V današnjem času po vsem svetu vlada gospodarska kriza. Zaradi takšnih razmer se pojavlja potreba po določenih spremembah dosedanjega načina življenja. Pritiski družbe so vse večji. Tehnološki napredek je vse hitrejši, internet vse zmogljivejši, prebivalstva je preveč, okolje je onesnaženo, srečujemo se s pomanjkanjem hrane na eni strani in ogromnim presežkom na drugi. Te spremembe se kažejo v tem, da se v razvitem svetu, kamor spada tudi Slovenija, vse bolj uveljavljajo duhovne vrednote. Pojavljajo se v zasebnem, družbenem in tudi poslovnem svetu. V zasebnem življenju je duhovna inteligenca tista, s katero začnemo razmišljati globlje, ponudi nam širši okvir, z njo običajne težave rešujemo na drugačen način. Razvijati začnemo osebni potencial, ki izhaja iz nas samih, ter smo pri tem kreativni in intuitivni. Vedno si postavljamo vprašanja, kdo smo, zakaj smo na tem svetu, kateri je naš dar, s katerim lahko pomagamo drugim, kako se lahko osebnostno razvijamo in pomagamo drugim pri njihovem razvoju. Ta vprašanja so izjemnega pomena tudi v poslovnem svetu, znotraj organizacij in na delovnih mestih. Na te se bomo osredotočili v magistrski nalogi. Znotraj tega duhovna inteligenca večinoma ni povezana z nobeno religijo, ampak s prepričanji in vrednotami, ki temeljijo na bolj duhovnem poslovnem okolju, ki je lahko bolj človeško in poleg tega lahko prinaša boljšo učinkovitost in večjo uspešnost organizacij, v katerih prakticirajo tovrstne vrednote in prepričanja. Vse bolj se pojavljajo prenove organizacij, ki ne sledijo samo ekonomskemu vidiku. Vedno bolj so nematerialne, lahko rečemo duhovne, in zasnovane na globljih načelih ter primerne za individualiste, organizacije kot tudi za vso družbo. Obravnavali bomo duhovno inteligenco znotraj delovnih mest, managementa in organizacij. V teh vlada vse večja negotovost. Delovno okolje je velik del našega življenja, saj v njem preživimo najmanj 1/3 svojega življenja. Vsakdanjik delovnega okolja predstavlja pogosto odpuščanje zaposlenih ter reorganizacije in prestrukturiranja. Na delovnih mestih je pogosto čutiti sovražni pritisk s strani sodelavcev in nadrejenih, slab občutek, psihične bolezni, povezane s psihičnim pritiskom in stresom, preveliko tekmovalnost ipd. Vsi ti občutki zelo slabo vplivajo na motivacijo, kreativnost, intuicijo, prost pretok idej. Tako management in zaposleni vse bolj iščejo izhod in način, h kateremu se lahko zatečejo. Eden izmed načinov je duhovna inteligenca s svojimi duhovnimi vrednotami.
Ključne besede: Ključni pojmi: duhovna inteligenca, delovno mesto, management, organizacija
Objavljeno: 13.05.2011; Ogledov: 2415; Prenosov: 354
.pdf Celotno besedilo (533,67 KB)

3.
POMEN DUHOVNE INTELIGENCE ZA UČINKOVITO VODENJE
Maja Koražija, 2012, magistrsko delo

Opis: Razumska ali kognitivna inteligenca (IQ) ima malo možnosti za napovedovanje učinkovitosti vodenja. V današnjem času sta v ospredju predvsem čustvena in duhovna inteligenca. Ker se vedno več pozornosti posveča zaposlenim v organizacijah, je vnos duhovne inteligence v organizacijo in na delovno mesto zelo pomemben. To sproži tudi spreminjanje organizacijske strukture iz tradicionalne v organsko. Duhovno-inteligentne organizacije so bolj odprte za spremembe, kar je v današnjem razburkanem poslovnem okolju postala nuja. Pobuda za povečanje duhovne inteligence v organizaciji lahko pride z vseh ravni organizacije. Učinkovito vodenje pomeni ravnovesje med socialnimi, moralnimi in poslovnimi vidiki vodenja. Ključni elementi učinkovitega vodenja so: vizija, komuniciranje in presoja. K učinkovitosti vodenja prispeva tudi duhovna inteligenca, ki se kaže v večji zavezanosti, morali in zadovoljstvu na delovnem mestu. Transakcijski slog vodenja temelji na vrednotah vodje, ki poudarjajo, da mora vodja priti v stik s svojimi notranjimi vrednotami in jih nato posredovati svojim sledilcem s pomočjo vizije, vrednot ter osebnih dejanj. S pomočjo različnih raziskav smo ugotovili tesno povezanost med duhovnimi vrednotami in praksami in učinkovitostjo vodenja. Vrline duhovno-inteligentnega vodje (vizija, nesebična ljubezen in upanje/zaupanje) in njegove duhovne vrednote (poštenost, odkritost in skromnost) ter duhovne prakse prispevajo k njegovi večji učinkovitosti. Nujne so tudi za uresničevanje potreb sledilcev (poklicanost in pripadnost), to pa nato vodi do njihove večje predanosti organizaciji in višji storilnosti. Vrednote, ki so dolgo časa veljale za duhovni ideal (poštenost, odkritost in skromnost), so se izkazale kot pozitiven vpliv na učinkovitost vodenja. Dokazan je bil tudi vpliv duhovne inteligence na učinkovitost vodenja s pomočjo empirične raziskave in merjenjem duhovne inteligence z lestvico ISIS (Integrated Spiritual Intelligence Scale).
Ključne besede: duhovna inteligenca, duhovnost, učinkovito vodenje, vodenje
Objavljeno: 25.10.2012; Ogledov: 1506; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

4.
Vloga duhovne inteligence pri vodenju v podjetju x
Mateja Sekavčnik, 2017, magistrsko delo

Opis: Življenje se nenehno spreminja na vseh ravneh in spremembe so edina stalnica v njem. Spremembe ne prizanašajo nikjer in dobro je, da se tega zavedamo in imamo posluh zanje, predvsem za tiste, ki so za nas dobre in prispevajo k pozitivnemu učinku na enem ali več življenjskih področjih. To vključuje tudi poslovni svet ter svet vodenja manjših podjetij, velikih korporacij in multinacionalk ter tudi vsakovrstno vodenje v širšem smislu. Seveda pa se vse najprej prične pri vodenju samih sebe. Če sami sebe ne znamo voditi, sprejemati in ozaveščati svojih čustev, ugotavljati kdo smo in kam smo namenjeni, se spraševati o svojem smislu, biti zavestni in prisotni ter delovati za širši smisel celotne človeške skupnosti, kako bi lahko potemtakem vodili tudi druge? Potrebna je dovzetnost za drugačne načine vodenja, ki vključujejo še kaj več kot zgolj tradicionalne doktrine, po katerih se je delovalo v preteklosti in se v mnogih primerih dogaja tudi danes. Vse te stare paradigme vodenja, je že zdavnaj povozil čas in prihaja vse več priložnosti, da se izkažemo kot srčni voditelji, ki s svojim prispevkom spreminjajo sebe in tudi svet v katerem delujemo. V še vedno pretežno moško naravnani kulturi in delovanju ter tudi vodenju (tekmovalnost, fokusiranost, moč, oblast, analitičnost …) po vsem svetu, pa korenito potrebujemo tudi ženski princip delovanja in vodenja (sprejemanje, sočutje, toplino, intuitivnost, skrb …) Ker le eno z drugim, z moškim in ženskim principom z roko v roki, lahko delujemo celovito. Pri vse tem pa ima veliko vlogo, če ne celo največjo, ravno zavedanje smisla uporabnosti duhovne inteligence, ki nam na vseh ravneh bivanja pomaga, da postajamo iz dneva v dan boljše različice sebe.
Ključne besede: duhovna inteligenca, vodenje, managerji, vodje, management, podjetje Petrol energetika d. o. o.
Objavljeno: 13.12.2017; Ogledov: 211; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1020,38 KB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici