| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Reorganizacija sistema zbiranja odpadne embalaže za področje Savinjske regije
Karin Frece, 2013, diplomsko delo

Opis: Tako kot se vsak dan veča količina proizvedenih produktov različnih vrst, tako z njimi narašča količina odpadne embalaže, katera je dandanes eden največjih problemov sodobnega časa. Prav tako se veliko premalo odpadne embalaže vrne nazaj in reciklira. Ker pa se ljudje iz dneva v dan bolj zavedamo nevarnosti odpadkov in onesnaževanja, smo se začeli resno ukvarjati s to problematiko. Z vstopom v Evropsko unijo in zaradi potrebe prilagajanja evropskim zakonom so se ukrepi povezani z odpadno embalažo še bolj zaostrili. Namen diplomskega dela je predstaviti odpadno embalažo in določena podjetja Savinjske regije, ki se ukvarjajo z zbiranjem in predelavo le te. Prav tako je opisan sistem zbiranja odpadne embalaže na področju Savinjske regije, ter dualni sistem zbiranja, katerega imajo v Nemčiji. Cilj diplomske naloge je primerjava sistema zbiranja odpadne embalaže v Sloveniji s sistemom, kakršnega ima Nemčija. Prav tako je cilj poiskati boljše rešitve v sistemu zbiranja odpadne embalaže in s tem razbremeniti okolje v Savinjski regiji, ter v Sloveniji.
Ključne besede: Odpadna embalaža, sistem zbiranja, zbirni center RCERO, Simbio d. o. o., dualni sistem.
Objavljeno: 15.11.2013; Ogledov: 871; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

3.
KOLEKTIVNA DELAVSKA PREDSTAVNIŠTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI
Irena Bezovnik, 2013, magistrsko delo

Opis: Kolektivna delavska predstavništva v slovenski pravni ureditvi igrajo pomembno vlogo na področju zastopanja interesov delavcev, predvsem z ustvarjanjem socialnega dialoga med njimi, predstavniki delodajalcev in tudi državo. Magistrska naloga vsebuje zgodovinski pregled razvoja kolektivnih delavskih predstavništev, vzrok za pojav potrebe po njih, pravne vire, ki so urejali in sedaj urejajo to področje ter vlogo kolektivnih delavskih predstavništev v slovenskem prostoru. Podrobneje je predstavljena pravna ureditev sindikatov in svetov delavcev, kot kolektivni obliki delavskih predstavništev v Republiki Sloveniji, njune temeljne značilnosti, podobnosti in razlike. Kritično podajam tudi vzporedno delovanje obeh vrst kolektivnih delavskih predstavništev in njuno vlogo v današnjem času, ob vpogledu v statistične podatke in ob primerjalno pravni ureditvi. Podrobneje sem predstavila danski model kolektivnih delavskih predstavništev, ki ga veliko teoretikov daje za vzgled drugim državam. V magistrski nalogi podajam tudi konkretni primer dobre prakse sodelovanja med kolektivnimi delavskimi predstavništvi ter delodajalcem, pri čemer gre za gospodarsko družbo, ki posluje v Republiki Sloveniji preko hčerinske družbe ter konkretne primere iz sodne prakse kolektivnih delovnih sporov pri posameznih obravnavanih institutih.
Ključne besede: sindikat, svet delavcev, dualni sistem, pristojnosti sindikata, pristojnosti sveta delavcev, kolektivna delavska predstavništva, socialni dialog
Objavljeno: 22.08.2013; Ogledov: 1610; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

4.
POSEBNO VARSTVO PREDSTAVNIKOV DELAVCEV
Jasna Lampret, 2016, diplomsko delo

Opis: Predstavniki delavcev so posebna kategorija delavcev, saj glede na funkcijo uživajo posebno pravno varstvo. Diplomska naloga obravnava posebno varstvo predstavnikov delavcev. V začetku diplomske naloge so predstavljeni mednarodni in nacionalni pravni viri s področja varstva predstavnikov delavcev. V Republiki Sloveniji je od leta 1993 uveljavljen dualni sistem delavskih predstavništev, v skladu s katerim pravice delavcev zastopajo sindikati ter voljeni predstavniki delavcev. V diplomski nalogi sta na kratko predstavljeni obe vrsti predstavnikov delavcev, njihovo pomen, vloga ter razmerje med sindikati in voljenimi delavskimi predstavniki. Glede na to, da so predstavniki delavcev posebna kategorija delavcev, ki uživa posebno pravno varstvo, so v nadaljevanju predstavljeni tudi razlogi za njihovo varstvo.
Ključne besede: delavski predstavniki, dualni sistem, sindikat, voljeni delavski predstavniki, varstvo predstavnikov delavcev
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 363; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici