| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Enotni mehanizem za reševanje bank - drugi steber bančne unije
Kristijan Košak, 2016, diplomsko delo

Opis: Drugi steber bančne unije oz. enotni mehanizem za reševanje (SRM) je del evropske bančne unije, ki je zasnovana z namenom enotnega nadzora bančnega sistema, enotne ureditve reševanja bank in uvedbe enotnega sistema jamčevanja za vloge na območju evropske monetarne unije. Direktiva o vzpostavitvi okvira za sanacijo ter reševanje kreditnih institucij in investicijskih podjetij (BRRD), prekinja vzročnost naraščajočih državnih dolgov kot posledico reševanja bank iz sredstev proračunov držav članic (t. i. bail-out). Ta princip reševanja je zamenjal princip s posegom na sredstva upnikov banke (t. i. bail-in). Slednji se je kot priporočljiv sprejel na mednarodni ravni v okviru nezavezujočih pravil Odbora za finančno stabilnost (angl. Financial Stability Board) pri Banki za mednarodne poravnave (angl. Bank for International Settlements). Uredba o enotnem mehanizmu za reševanje (SRMR), osrednji pravni akt enotnega mehanizma za reševanje (SRM), nadgrajuje BRRD z enotnim odborom za reševanje (SRB) in skladom (SRF), ki ga SRB upravlja. Drugi bančni steber tako predstavlja centralizacijo pristojnosti glede odločanja o reševanju propadajočih bank na ravni institucij in organov EU.
Ključne besede: enotni mehanizem za reševanje, drugi steber bančne unije, bančna unija, enotni sklad za reševanje, enotni odbor za reševanje, bail-in
Objavljeno v DKUM: 18.11.2016; Ogledov: 1847; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (872,38 KB)

2.
PRIMERJALNA ANALIZA OBDAVČEVANJA POKOJNIN MED SLOVENIJO, VELIKO BRITANIJO, NIZOZEMSKO, NEMČIJO IN ITALIJO
Maja Avguštin, 2009, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu sem obravnavala obdavčevanje pokojninskih sistemov v izbranih državah. Najprej sem sam pokojninski sistem in njegovo obdavčevanje podrobno predstavila. V nadaljevanju sem se posvetila reformam pokojninskih sistemov in jih predstavila za vsako državo posebej. Ugotovila sem, da je med obravnavami državami imela Velika Britanija najučinkovitejšo reformo pokojninskega sistema, saj ji je uspelo bistveno zmanjšati delež izdatkov za pokojnine glede na odstotek BDP-ja. V nadaljevanju diplomskega dela sem podrobneje predstavila pokojninski sistem in njegovo obdavčevanje za vsako državo posebej, kjer sem ugotovila, da bi si lahko jemali zgled pri Nizozemski, kakor tudi Veliki Britaniji. Poiskala sem enakosti in razlike pokojninskih sistemov z vidika obdavčevanja, med poučevanimi državami. Za konec so predstavljeni predlogi sprememb na področju obdavčevanja pokojnin za Slovenijo, pri čemer smo se zgledovali po Veliki Britaniji in Nizozemski.
Ključne besede: Ključne besede: pokojninski sistem, davčna politika, reforme pokojninskih sistemov, obdavčevanje pokojninskega sistema v Sloveniji, obdavčevanje pokojninskega sistema v Veliki Britaniji, obdavčevanje pokojninskega sistema na Nizozemskem, obdavčevanje pokojninskega sistema v Nemčiji, obdavčevanje pokojninskega sistema v Italiji, prvi steber, drugi steber, tretji steber, prispevki, davčne olajšave.
Objavljeno v DKUM: 22.02.2010; Ogledov: 2928; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (510,66 KB)

Iskanje izvedeno v 0.84 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici