| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
USKLAJEVANJE POKLICNEGA IN DRUŽINSKEGA ŽIVLJENJA
Marija Rjavec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu želim obravnavati možnosti usklajevanja družinskega in poklicnega življenja. Opisala bom teoretične podlage, ki v sodobnem poslovnem svetu narekujejo ukrepanje v smislu izboljšanja počutja zaposlenih. Predstavila bom tudi postopek pridobitve certifikata »Družini prijazno podjetje«, gumarsko podjetje Poslovne skupine Sava, ki je certifikat pridobilo in akcijske ukrepe, ki so bili izvedeni na podlagi pridobitve certifikata. Predstavila bom tudi učinke, ki jih je uvedeni projekt prinesel. Z nalogo želim dokazati, da uvedba certifikata Družini prijazno podjetje v organizacijo prinaša veliko pozitivnih učinkov, ki imajo vpliv predvsem na zadovoljstvo zaposlenih. Pri izdelavi diplomske naloge bom uporabila deskriptivno metodo dela – študija literature in primer dobre prakse ter praktičnih izkušenj iz podjetja, kjer sem zaposlena. Spoznanja raziskovalnega dela bom uprla na kvalitativno metodo in sicer z izvedenimi intervjuji zaposlenih.
Ključne besede: organizacijska klima, motivacija, zadovoljstvo, pripadnost, certifikat, družini prijazno podjetje, akcijski načrt, uvedeni ukrepi, aktivnosti, priporočila, mnenje, intervju
Objavljeno: 03.06.2009; Ogledov: 4569; Prenosov: 852
.pdf Celotno besedilo (4,41 MB)

2.
MATERINSTVO IN KARIERA
Irena Maselj, 2009, diplomsko delo

Opis: Danes se v ospredje postavljata na eni strani konkurenca v poslovnem svetu ter na drugi strani družina in njena vloga v današnji vse bolj spreminjajoči se družbi. Močno je prisotna potreba po vedno večjem zaposlovanju žensk in seveda s tem tudi mater. Zato se le-te rade odločajo za poklic in s tem neodvisnost, tako pa se tudi oddaljujejo od svoje prvotne vloge matere in gospodinje. Prihaja do neizbežnega problema, kako uskladiti prvotno vlogo z novo. Skozi diplomsko nalogo bom poizkušala poiskati rešitve in predloge, ki bi prispevali k boljši uskladitvi materinstva in kariere.
Ključne besede: Materinstvo, kariera, položaj žensk (v družbi, na trgu delovne sile), certifikat »družini prijazno podjetje«
Objavljeno: 20.07.2009; Ogledov: 3366; Prenosov: 411
.pdf Celotno besedilo (405,83 KB)

3.
DOPRINOS DRUŽBENO ODGOVORNEGA PODJETJA K USKLAJEVANJU DELA IN DRUŽINSKEGA ŽIVLJENJA
Ksenija Povhe, 2010, diplomsko delo

Opis: Za temo diplomskega dela smo izbrali problematiko usklajevanja družinskega in poklicnega življenja, ker menimo, da se ženske — matere pri usklajevanju obeh prioritet soočamo z večjimi težavami kot moški. Naš namen je bil preučiti pojem družbene odgovornosti in zakonodajo na področju družinske politike ter spoznati, ali lahko tudi podjetja s svojim prostovoljnim razumevanjem družine, omogočijo staršem lažje usklajevanje delovnega in družinskega življenja. Spoznali smo, da je družbena odgovornost pojem, ki postaja vse bolj prepoznaven. Podjetja, ki se zavedajo njenega pomena, skušajo koncept družbene odgovornosti vpeljati v svoje vsakdanje poslovanje in tako s svojimi dejanji vplivati na zaposlene, okolje in odnose s širšo skupnostjo. Čeprav živimo v 21. stoletju, je še vedno aktualno vprašanje enake obravnave moških in žensk oziroma odprave neenakosti med spoloma. Potrebno je dati priložnost tudi ženskam in jih rešiti tradicionalnih okvirov družinskih vlog. Ženske nismo le matere in gospodinje, smo soustvarjalke vrednosti slehernega podjetja. Delitev družinskih vlog in enakopravna obravnava žensk na delovnem mestu pa sta že korak v tej smer. Podjetje je odvisno od ljudi, ki ga sestavljajo in ravno človeški kapital postaja ključen dejavnik uspešnosti in konkurenčne prednosti podjetja. V diplomskem delu smo obravnavali certifikat Družini prijazno podjetje. Sodeč po podeljenih certifikatih (v Sloveniji je že 49 podjetij s takšnim certifikatom), se nekatera slovenska podjetja zavedajo svojega doprinosa k usklajevanju družinskega in poklicnega življenja svojih zaposlenih. Z izvajanjem družini prijaznih ukrepov želijo stimulativno vplivati predvsem na starše z družinskimi obveznostmi in zanimivo bo preučevanje učinkov v nadaljnjem obdobju tako za podjetja kot za posameznike. Ostala spoznanja, ki izhajajo iz diplomskega dela so sledeča: zakonodaja je staršem otrok dokaj naklonjena, večji problem vidimo v tem, da bodisi zaposlenih ne poznajo ali ne želijo izkoristiti svojih pravic, bodisi s strani podjetja ne dobijo zadostnega razumevanja. Potreben bo čas, da družbeno odgovorna dejanja podjetja sprejmejo kot nekaj samoumevnega. Družini prijazna podjetja tako predstavljajo dober zgled vsem drugim. Takšne in podobne prakse lahko pozitivno pripomorejo k osveščanju ljudi o možnostih usklajevanja družinskega in poklicnega življenja in svoj prispevek o problematiki smo želeli predstaviti v diplomskem delu.
Ključne besede: Človeški kapital, družbena odgovornost, družini prijazni ukrepi, družinska politika, družini prijazno podjetje, položaj žensk.
Objavljeno: 27.08.2010; Ogledov: 1883; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (466,97 KB)

4.
DEJAVNIKI ISKANJA ZAPOSLITVE
Silva Vodlan, 2010, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, ko si ljudje razmišljamo kako bi čim lažje in čim hitreje zaslužili in si tako zagotovili čim bolj kvalitetno življenje. Kvaliteto življenja mnogi cenijo le po materialnih dobrinah, mnogo premalo poudarka pa dajo na duhovne dobrine. Ena najpomembnejših dobrin je družina, saj te napolnjuje z energijo in ti vliva moč za delo, kljub temu, da gre vse ostalo narobe. V diplomski nalogi sem najprej opredelila iskanje zaposlitev in sicer način iskanja in metode iskanja zaposlitve. Pri metodah iskanja zaposlitve sem opredelila pasivno in aktivno iskanje zaposlitev. Nadaljevala sem z pomenom družine in pravicami staršev, ki so zakonsko določene. Ti dve temi sem povezala z podnaslovoma družini prijazno podjetje in usklajevanje družinskega in poslovnega življenja. Glavno področje diplomske naloge temelji na raziskavi in sicer sem celotno raziskavo delila na moške in ženske anketirance. Pri raziskavi sem želela preveriti naslednje hipoteze: - Ali med starostjo moških in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost - Ali med starostjo žensk in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost - Ali med izobrazbo moških in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost - Ali med izobrazbo žensk in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost - Ali med izobrazbo partnerja moških in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost - Ali med izobrazbo partnerja žensk in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost - Ali med številom otrok moških in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost - Ali med številom otrok žensk in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost - Ali med starostjo najmlajšega otroka moških in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost - Ali med starostjo najmlajšega otroka žensk in časom iskanja zaposlitve obstaja povezanost Ugotovila sem, da družina ima vpliv na iskanje zaposlitve, saj je zaslediti korelacijo med številom otrok in časom iskanja zaposlitve ter korelacijo med starostjo najmlajšega otroka in časom iskanja zaposlitve.
Ključne besede: Iskanje zaposlitve, kariera, družina, pravice staršev, usklajevanje poklicnega in družinskega življenja, družini prijazno podjetje, korelacija
Objavljeno: 24.02.2011; Ogledov: 1804; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

5.
PRIDOBITEV CERTIFIKATA DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE
Klaudija Roš, 2011, diplomsko delo

Opis: Eden izmed načinov, kako podjetje postane družini prijazno, je pristop podjetja k pridobitvi certifikata »Družini prijazno podjetje«, s katerim se podjetje zaveže, da bo v določenem obdobju ter z določenimi sprejetimi ukrepi, skušalo prispevati k izboljšanju delovnih pogojev svojih zaposlenih, hkrati pa tudi za dobrobit obeh, saj bo to pripomoglo k lažjemu usklajevanju poklicnih in družinskih obveznosti. Zaposleni postajajo najpomembnejši del podjetja, ki pomaga ohranjati konkurenčno prednost. Da zaposleni delujejo konkurenčno, morajo biti ustrezno nagrajeni, zato je ključnega pomena, da se zaposleni na delovnem mestu dobro počutijo, da verjamejo v cilje in vrednote podjetja, ter da se čutijo povezani s podjetjem. Večina slovenskih staršev poleg starševstva opravlja poklicno delo. Slovenski delodajalci se ne zavedajo dovolj pomena aktivnega odnosa do starševstva na delovnem mestu. Ko so soočeni s to problematiko, se odzivi delodajalcev zelo razlikujejo. Diplomska naloga prikazuje stanje na področju dela in družine v Sloveniji. Z raziskovalnim delom sem želela pridobiti boljši vpogled v problemsko situacijo ter ugotoviti, ali se te metode, ki jih je podjetje sprejelo kot družini prijazno podjetje, pokazale kot učinkovite.
Ključne besede: družina, pripadnost zaposlenih, kariera, Certifikat Družini prijazno podjetje.
Objavljeno: 05.08.2011; Ogledov: 2134; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (845,75 KB)

6.
VPLIV MATERINSTVA NA POKLICNO ŽIVLJENJE
Irena Rems, 2011, diplomsko delo

Opis: Večina zaposlenih žensk in mater se sooča s problemom, kako učinkovito uskladiti družinsko in poklicno življenje. V diplomski nalogi smo predstavili položaj žensk, predvsem mater, ki se srečujejo s težavami usklajevanja delovnih in družinskih obveznosti. V teoretičnem delu smo se dotaknili natalitete-rojstva otrok na Slovenskem, nosečnosti in varstva pri delu nosečnic. Izdelali smo podroben pregled zakonov in zakonske podlage v Republiki Sloveniji. Obravnavali smo Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ter Zakon o delovnih razmerjih. Podrobneje smo se osredotočili na usklajevanje dela in družine, kakšna je delitev dela znotraj družine med partnerjema, kakšni so načini zaposlovanja žensk v vlogi matere in kakšna je njihova odsotnost z dela (bolniški absentizem). Diplomska naloga nudi tudi vpogled v pomen pridobitve »Certifikata družini prijazno podjetje«, ter kako vpliva na delo žensk v podjetju. Empirični del zajema raziskavo, katera zajema žensko populacijo. Z njo smo želeli ugotoviti ali starost vpliva na sklenitev delovnega razmerja, je število otrok povezano z nadurnim delom in kakšna je pomoč partnerja pri družinskih opravilih. Skozi diplomsko nalogo smo analizirali probleme v zvezi z usklajevanja poklicnega in osebnega življenja slovenskih mater. Skušali poiskati rešitve in predloge, ki bi prispevali k boljši uskladitvi materinstva in poklicnega življenja.
Ključne besede: Ključne besede: materinstvo, poklicno življenje, zakonodaja, certifikat Družini prijazno podjetje
Objavljeno: 23.08.2011; Ogledov: 1647; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (717,22 KB)

7.
IZVAJANJE STANDARDOV KAKOVOSTI V SLOVENIJI
Gregor Mohorko, 2012, diplomsko delo

Opis: Danes je zagotavljanje kakovosti za delovanje vsake organizacije temeljnega pomena, kajti samo kakovost zadovolji želje in povpraševanje odjemalcev. Sistem kakovosti deluje prav le, če so vanj vključeni vsi zaposleni. Odjemalci določajo smernice, po katerih se more organizacije ravnati. Pričakovanja mora organizacija upoštevati in velikokrat preseči, saj je od svojih odjemalcev odvisna. Da bi bilo slednje mogoče, je na voljo veliko različnih standardov kakovosti. Rečemo jim tudi način ali kultura vodenja organizacije. Standardi kakovosti pozitivno vplivajo na veliko področij poslovanja, na primer uspešnost, konkurenčnost, stroške, varovanje okolja in zaposlenih, … V diplomskem seminarju je opisano, kako se je na slovenskih tleh zagotavljala kakovost nekoč in danes, kateri standardi kakovosti so v Sloveniji najbolj razširjeni in kateri so v porastu ter predstavitev le-teh. Opisan je proces pridobivanja in vzdrževanja certifikata v Sloveniji. V delo diplomskega seminarja smo vključili tudi predstavitev treh največjih slovenskih družb za certificiranje.
Ključne besede: kakovost, standard, Slovenija, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 50001, Certifikat »Družini prijazno podjetje«.
Objavljeno: 12.12.2012; Ogledov: 1392; Prenosov: 403
.pdf Celotno besedilo (629,21 KB)

8.
PREPOZNAVNOST CERTIFIKATA DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE
Sanja Trstenjak, 2013, diplomsko delo

Opis: Delo in družina sta področji v življenju, ki jima vsak posameznik nameni največ časa in pozornosti. Čas, ki ga imamo na voljo je omejen in zato pogosto prihaja do nesorazmerij med časom, ki ga namenimo plačanemu delu in časom, ki ga preživimo z družino. Zaradi demografskih značilnosti delovne sile, ki se zelo hitro spreminjajo, in vse večje intenzifikacije dela, se zaposleni pogosto znajdejo v položaju, ko je usklajevanje poklicnega in družinskega življenja obremenjujoče. To prinese s seboj veliko negativnih posledic za zaposlene, ki se zaradi stresa ne morejo posvetiti delu, posledice pa občutijo tudi podjetja v obliki fluktuacije in zmanjšanja učinkovitosti in storilnosti zaposlenih. V diplomski nalogi smo se zato posvetili raziskovanju omenjene problematike in predstavitvi projekta Družini prijazno podjetje, ki ponuja rešitev, saj omogoča, da so zaposleni lahko ustvarjalni na delovnem mestu, hkrati pa so dejavni tudi v zasebnem življenju. Raziskava je pokazala, da delovnik pogosto presega osem ur na dan, usklajevanje obeh področij življenja pa večina anketirancev ocenjuje kot obremenjujoče. Kot razbremenilni element se je izkazal ukrep fleksibilen delovni čas, ki so ga najpogosteje označili za element družini prijaznega zaposlovanja. Zaposleni poznajo certifikat Družini prijazno podjetje, vendar smo bili presenečeni, ker večina ni prepoznala njegovih glavnih idej. Ugotovili smo, da je komuniciranje predvsem v notranjem okolju organizacije slabo, saj si večina anketiranih želi več informacij o certifikatu. Zaključili smo, da tržno komuniciranje organizacij igra pomembno vlogo pri prepoznavnosti certifikata in njegovih idej.
Ključne besede: certifikat Družini prijazno podjetje, usklajevanje družinskega in poklicnega življenja, družini prijazna politika, družbena odgovornost podjetij, tržno komuniciranje.
Objavljeno: 03.07.2013; Ogledov: 1302; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

9.
ŽENSKE IN RAZVOJ KARIERE
Nina Žižek, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu se bomo posvetili razvoju kariere žensk. Magistrsko delo je smiselno strukturirano na podajanje teoretičnih izhodišč in empiričnih ugotovitev pridobljenih na osnovi sekundarnih raziskav, ki so dostopne na svetovnem spletu. V drugem poglavju pričenjamo s podajanjem teoretičnih izhodišč, ki se navezujejo na razvoj kariere. V empiričnem delu pa podajamo ugotovitve uspešnih žensk iz podjetja IBM, ki so v okviru raziskave iz leta 2013 podale svoje mnenje o razvoju uspešne kariere pri tej multinacionalki. V tretjem poglavju pa se posvečamo pomembnosti usklajevanja kariernih in družinskih obveznosti. Najprej začenjamo s podajanjem empiričnih dejstev iz tujine, nato pa se osredotočamo še na pomembnost tovrstnega usklajevanja v slovenskih podjetij. V Sloveniji so se reševanja omenjenega problema lotili že leta 2007, ko je bila prvič izvedena pilotska raziskava za pridobitev certifikata "Družini prijazno podjetje", število sodelujočih podjetij pa iz leta v leto narašča. To poglavje smiselno zaključujemo s primerom usklajevanja družinskih in kariernih obveznosti pri podjetju IBM Slovenija. En del tega magistrskega dela pa smo posvetili tudi neučinkovitemu usklajevanju obeh področij. Kot posledica neučinkovitega usklajevanja se lahko pojabi stres, kasneje izgorelost, kar lahko vodi do zdravstvenega absentizma oz. pogostega koriščenja bolniškega staleža s strani zaposlenih. Če podjetje z ustreznimi ukrepi ne poskrbi za potrebe zaposlenih mater pa se lahko poveča tudi fluktuacija oz. odhodi iz podjetja. Svoje delo bomo sklenili s podajanjem sklepnih misli in potrjevanjem zastavljenih hipotez. Zaradi prostorske omejenosti smo določene vsebine vključili med priloge, saj smo mnenja, da le te bistveno pripomorejo k dvigu kakovosti le tega. Med prilogami se posvečamo spolnim kvotam in njihovi pomembnosti (in ali) nepomembnosti pri spodbujanju večje zastopanosti žensk na ključnih položajih odločanja. To poglavje zaključujemo s predstavitvijo slovenskih priznanj Artemida in Managerkam prijazno podjetje.
Ključne besede: Ključne besede: ženske, razvoj kariere, družini prijazno podjetje, IBM
Objavljeno: 24.08.2015; Ogledov: 654; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

10.
Certifikat “Družini prijazno podjetje” v družbi Elektro Primorska d. d.
Tina Černe, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Družina in zaposlitev, pomembna dejavnika v življenju vsakega posameznika. Ustvariti si družino, to je nekaj, kar nas osrečuje. Imeti službo, to so verjetno sanje mnogih. Uskladitev zasebnega in poklicnega življenja sta odvisna predvsem od nas samih in od podjetij oz. organizacij, v katerih smo zaposleni. Podjetja in organizacije se v vedno večji meri zavedajo svoje družbene odgovornosti, vpliva ter informacij, ki jih s svojim poslovanjem sporočajo svojim zaposlenim ter ostalim partnerjem. Zavedajo se, da za njihovo uspešnostjo stojijo zaposleni, ki so vključeni v delovnem procesu. Za uspešen razvoj in rast podjetja je bistvenega pomena zadovoljstvo, motivacija in pripadnost zaposlenih. Med dejavniki za zadovoljstvo zaposlenih in pozitivne delovne klime je tudi pridobitev certifikata »Družini prijazno podjetje«. Pridobitev tega certifikata zagotavlja kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih, ki koristijo tudi podjetju. V diplomski nalogi smo opisali certifikat Družini prijazno podjetje in predstavili družbo Elektro Primorska d.d., pridobitev tega certifikata v družbi ter opisali ukrepe in njihovo uporabo s strani zaposlenih. Zastavili smo dve hipotezi. Na podlagi anketiranja med zaposlenimi smo preverjali njihovo veljavnost ter proučili, kako so zaposleni sprejeli prednosti in priložnosti, ki jih ponuja pridobljeni certifikat.
Ključne besede: družina, družba Elektro Primorska d.d., certifikat »Družini prijazno podjetje«, zadovoljstvo zaposlenih, usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 739; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici