| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VLOGA STARŠEV PRI GIBALNO-ŠPORTNI DEJAVNOSTI OTROK PTUJSKIH VRTCEV
Vanja Hotko, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Vloga staršev pri gibalno-športni dejavnosti otrok ptujskih vrtcev je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili motorični razvoj otroka, vlogo in pomen družine pri motoričnem razvoju otroka, koliko časa namenijo odrasli športnim aktivnostim in kako zelo je pomemben vpliv staršev na motorični razvoj otroka. Empirični del diplomskega dela zajema ugotovitve raziskave, ki smo jih zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika na vzorcu 105 staršev otrok ptujskih vrtcev. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšen vpliv in kakšno vlogo imajo starši pri motoričnem razvoju otroka glede na njihov spol, starost, poklic, izobrazbo in okolje, v katerem živijo. Pri obdelavi podatkov smo prišli do naslednjih ugotovitev: starši nimajo dovolj časa za gibalno-športne aktivnosti skupaj z otrokom; ukvarjanje z gibalno-športnimi dejavnostmi staršev skupaj z otroki je odvisno od stopnje izobrazbe in deloma od starosti staršev; otroci staršev, kateri so ali so bili sami športno aktivni, niso bolj športno aktivni kot otroci, katerih starši se niso ukvarjali s športom; otroci, ki živijo v mestu, so več gibalno-športno aktivni kot otroci, ki živijo na podeželju; starši so športno aktivni zaradi boljšega počutja in vzdrževanja telesne kondicije; očetje niso pogosteje športno aktivni z otroki kot mame; najpogostejši razlog staršev za neukvarjanje s športom je pomanjkanje časa.
Ključne besede: Ključne besede: predšolski otrok, motorične sposobnosti otroka, družina in šport
Objavljeno: 23.07.2009; Ogledov: 3068; Prenosov: 738
.pdf Celotno besedilo (570,97 KB)

2.
UKVARJANJE S ŠPORTOM STARŠI SKUPAJ Z OTROKI V PREKMURJU
Mirjana Flajšaker, 2011, diplomsko delo

Opis: Teoretični del diplomskega dela Ukvarjanje s športom starši skupaj z otroki v Prekmurju predstavlja telesni in motorični razvoj otroka, motorično učenje, motorične sposobnosti in izkušnje, opisuje pa tudi pomemben vpliv družinskega okolja in okolja bivanja na otrokov motorični razvoj. Empirični del predstavlja raziskavo, ki je bila opravljena v mestnem in vaškem delu Prekmurja, vanjo pa je bilo vključenih 285 staršev. Ob upoštevanju stopnje izobrazbe staršev in primerjavi med mestnim in vaškim okoljem je bila raziskana predvsem pogostost športne aktivnosti družin, razlogi za njihovo športno neaktivnost ter vključenost otrok v organizirane oblike športne vadbe. Rezultati raziskave kažejo, da so starši s podeželja s svojim otrokom pogosteje športno aktivni kakor starši iz mesta; starši s srednješolsko izobrazbo so pogoste je športno aktivni s svojim otrokom kakor starši z visokošolsko izobrazbo; najpogostejši razlog za športno neaktivnost družin je pomanjkanje časa; otroci iz mesta so v večji meri vključeni v organizirane oblike športne vadbe kakor otroci iz podeželja; starši otrok, ki so vključeni v organizirane oblike vadbe, so manj pogosto športno aktivni skupaj s svojim otrokom kakor starši otrok, ki niso vključeni v organizirane oblike vadbe.
Ključne besede: predšolski otrok, motorika, družina, okolje, šport
Objavljeno: 03.06.2011; Ogledov: 1645; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (434,15 KB)

3.
VLOGA STARŠEV PRI GIBALNEM RAZVOJU OTROK V URBANIH IN RURALNIH NASELJIH
Adrijana Niderl, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Vloga staršev pri gibalnem razvoju otrok v urbanih in ruralnih naseljih smo želeli z rezultati anket ugotoviti vpliv staršev na gibalni razvoj otroka, ter kako kraj bivanja vpliva na gibalni razvoj predšolskega otroka. Predvsem smo želeli ugotoviti, ali obstajajo bistveno pomembne razlike med družinami, ki živijo v urbanih naseljih in družinami, ki živijo v ruralnih naseljih. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoreticnega in empiricnega dela. V teoreticnem delu smo predstavili motoricni razvoj otroka, njegove faze in stopnje, posamezne gibalne sposobnosti ter dejavnike, ki vplivajo na otrokov gibalni razvoj. V nadaljevanju smo predstavili družino, njene funkcije, šport v družini, pomembnost ukvarjanja s športom v otroški in odrasli dobi, možnosti preživljanja prostega casa v družini ter vpliv kraja bivanja na gibalni razvoj otroka. Empiricni del diplomskega dela zajema ugotovitve raziskave, ki smo jo naredili s pomocjo anketnega vprašalnika na vzorcu 132 staršev otrok, starih od 5 do 6 let, iz treh mestnih in treh podeželskih vrtcev. Namen raziskave je bil ugotoviti ali starši vplivajo na gibalni razvoj svojega otroka glede na kraj bivanja. Pri obdelavi podatkov smo prišli do naslednjih ugotovitev: vecina staršev je športno aktivnih veckrat na teden; najvecja ovira za športno aktivnost staršev samih in skupaj z otrokom je pomanjkanje casa; starši so športno aktivni skupaj s svojim otrokom veckrat na teden ali vsaj ob vikendih; 61% otrok ni vkljucenih v nobeno organizirano športno vadbo; otroci iz ruralnih naselij so manj športno aktivni od otrok iz urbanih naselij; otroci staršev, kateri so ali so bili sami športno aktivni, so bolj športno aktivni tudi njihovi otroci kakor otroci športno neaktivnih staršev.
Ključne besede: predšolski otrok, gibalni razvoj, gibalne sposobnosti, družina in šport, vloga staršev, kraj bivanja
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1247; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (446,04 KB)

4.
DRUŽINA IN ŠPORT
Maja Korošec, 2014, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Družina in šport sta ključna dejavnika v diplomski nalogi. Ukvarjali smo se z družino, njenim bistvom, vidiki, tipologijo in vlogo, ki pripomore k oblikovanju otroka tako v socialnem kot športnem smislu. Za predšolskega otroka je družina ključnega pomena. V diplomski nalogi je predstavljena sama družina, v kateri poteka primarna socializacija. Sama vsebina diplomske naloge se nagiba tako k družini kot k samemu športu. Osredotočili smo se predvsem na predšolskega otroka, na družino, v kateri živi, kakšen je njegov položaj, kakšna je vloga in funkcija družine in kako družina pomaga predšolskemu otroku pri športnem udejstvovanju. V teoretičnem delu diplomske naloge smo poleg omenjenega opredelili šport in pomen športa tako za družino kot tudi za predšolskega otroka – športnika. Pobližje smo si pogledali različno teorijo, tako o družini kakor o športu. Zanimalo nas je, kako blizu sta si družinsko življenje in šport. Skozi empirični del smo raziskali jasen pogled na športno udejstvovanje družine. Starši iz primestnega in/ali mestnega okolja so izpolnjevali v vrtcu anketne vprašalnike za svojega otroka. Pridobljene rezultate smo dopolnjevali s teorijo in jih primerjali s postavljenimi hipotezami, ki smo si jih zastavili na začetku diplomske naloge. Ugotovili smo, da se je športno udejstvovanje v družini povečalo.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE Družina, predšolski otrok, šport, starši, vidik, tipologija, položaj, razvoj, pomen, udejstvovanje, športnik, družinsko življenje, zgodnje otroštvo.
Objavljeno: 11.12.2014; Ogledov: 1721; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (563,54 KB)

5.
Vloga športa v družini predšolskega otroka
Anja Kostrevc, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vlogo športa v družini predšolskega otroka. V teoretičnem delu smo se ukvarjali z družino, njenim bistvom, njenimi nalogami in vlogo, ki je ključnega pomena pri oblikovanju otrokovih izkušenj, navad ter vrednot, tudi pri športnem udejstvovanju. Vsebina diplomske naloge se torej dotika tako družine kot tudi športa. Osredotočili smo se na predšolskega otroka in na družino, v kateri živi. Pobližje smo spoznali, kakšen je otrokov gibalni razvoj, kako lahko starši vplivajo na športne aktivnosti otroka, kakšen je pomen športnih dejavnosti za otrokov razvoj, kako je pomembno gibalno okolje in kakšne so lahko športne dejavnosti za predšolske otroke. Namen empiričnega dela diplomske naloge je bil preučiti vlogo športa v družini predšolskega otroka. Izveden je bil anketni vprašalnik za starše iz podeželskega in mestnega okolja, ki so ga prejeli v vrtcu svojega otroka. Pridobljene rezultate smo dopolnjevali s teoretičnimi izhodišči in jih primerjali s postavljenimi hipotezami, ki smo si jih zastavili na začetku diplomskega dela. Ugotovili smo, da se je športno udejstvovanje v družinah predšolskega otroka povečalo.
Ključne besede: Družina, predšolski otrok, šport, starši, razvoj, pomen, okolje.
Objavljeno: 19.06.2018; Ogledov: 301; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici