| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza trajnostnega razvoja podjetja na primeru podjetja domel d. d.
Uroš Sladnjak, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava proučitev trajnostnega razvoja. Koncept trajnostnega razvoja se vse bolj uveljavlja in postaja nujna usmeritev na vseh področjih. Vse več podjetij ga skuša implementirati v svoje delovanje ne le zaradi skrbi za zaposlene, družbo in okolje, temveč tudi zaradi zagotavljanja konkurenčne prednosti ter pozitivnega vpliva na celotno podjetje. Gre pa poudariti, da je vpeljava trajnostnega razvoja v podjetje zelo zahteven proces, pri katerem je potrebno slediti določeni zakonodaji, predpisom in standardom
Ključne besede: trajnostni razvoj, ekonomski vidik, družbeni vidik, socialni vidik, Domel d.d.
Objavljeno v DKUM: 29.10.2021; Ogledov: 936; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

2.
Vključenost družbenih vidikov trajnosti v učna načrta za geografijo v osnovni šoli in splošni gimnaziji v Sloveniji
Petra Banfi, Karmen Kolnik, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Analize učnih načrtov za geografijo v osnovni šoli in splošni gimnaziji z vidika zastopanosti učnih ciljev in vsebin družbene trajnosti ter načel vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj, ki jih je kot s Smernic vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj izdalo Ministrstvo Republike Slovenije za šolstvo in šport pokaže ustrezno zastopanost učnih ciljev z vidika družbene trajnosti ter njihovo relativno uravnoteženo število v primerjavi z številom učnih ciljev okoljske in ekonomske trajnosti. Vendar pa so le-ti pogosto vsebinsko preozki glede na opredelitve družbene trajnost ter tudi, da je obravnava vsebin z vidika družbene trajnosti v veliki meri odvisna od učiteljevega znanja, osebne ozaveščenosti in lastne angažiranosti. Zato je bil izdelan dopolnilni nabor učnih ciljev, vsebin in dejavnosti s področja družbene trajnosti.
Ključne besede: didaktika geografije, geografija, osnovna šola, gimnazija, trajnostni razvoj, družbeni vidiki
Objavljeno v DKUM: 10.04.2018; Ogledov: 1178; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (134,73 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Družbena odgovornost multinacionalnih podjetij
Maja Pavlović, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava koncept družbene odgovornosti v multinacionalnih podjetjih. Uvodni del zajema teoretična izhodišča vezana na mednarodno poslovanje in globalizacijo. Sledi predstavitev koncepta družbene odgovornosti, njene zgodovine, področij, prednosti, integracije ter poročanja. V nadaljevanju družbeno odgovornost podjetij razčlenimo na notranjo in zunanjo dimenzijo. Ker je etika zelo prepletena z družbeno odgovornostjo, so v nalogi predstavljeni tudi etični kodeksi ravnanja ter standardi, ki se uporabljajo za presojo družbene odgovornosti. Praktični del naloge pa predstavlja analizo primera družbene odgovornosti v multinacionalnem podjetju National Instruments. Primer predstavlja strukturiran pristop k družbeni odgovornosti ter programe ter aktivnosti, ki jih podjetje izvaja na tem področju.
Ključne besede: družbena odgovornost podjetja, multinacionalna podjetja, trajnostni razvoj, poročanje o družbeni odgovornosti, etika.
Objavljeno v DKUM: 03.08.2016; Ogledov: 1844; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (923,90 KB)

4.
Innovating measurement of economic success for more accurate information
Zdenka Ženko, Matjaž Mulej, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Humankind lives now in the 'bubble and affluence economy', like never before. Thus, the currently used measures of economic success are obsolete and too onesided to provide effectively usable information any longer. When industrial society was the main economic activity, the results were measured inquantities. Society evolved to become innovative and is now becoming the affluent society destroying both the motivation for hard work (in order to have) and the natural preconditions of humankind's survival. A more requisite holistic approach is necessary, taking into account the complexity of the entire innovation process and creativity-based wellbeing.
Ključne besede: ekonomski razvoj, družbeni razvoj, postindustrijska družba, informacije, bruto domači proizvod, inovacije, inovativnost, uspešnost, merjenje, dialektična teorija sistemov, sistemi
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1106; Prenosov: 41
URL Povezava na celotno besedilo

5.
6.
"Preveč se je verjelo v moč države in trga."
2011, intervju

Ključne besede: družbena odgovornost, podjetje, razvoj, družba, družbeni vidik
Objavljeno v DKUM: 30.05.2012; Ogledov: 1503; Prenosov: 51
URL Povezava na celotno besedilo

7.
8.
GLOBALIZAIJA KOT PROCES
Julijana Žilavec, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Po vsem raziskanem je pomembno to, da globalizacija ni povsem nov pojav v svetovni zgodovini. Številni trdijo, da je zgolj novo ime za dolgoročen pojav. Začetek »kapitalističnega svetovnega sistema« izhaja iz 16. stoletja, iz začetka kolonializma. Za nekatere se globalizacija uvršča v čas mednarodnih koncernov, drugi pa spet trdijo, da se je začela z odpravo menjalnih tečajev ali pa z razpadom Vzhodnega bloka. Globalizacija je zagotovo najbolj uporabljena, zlorabljena in najredkeje definirana, tudi najbolj napačno razumljena beseda zadnjih in tudi prihodnjih let. Globalizacijska teorija se prikazuje kot projekt brez želje, tako tudi brez posameznika, ampak hkrati brez posameznika ne more. Posameznik jo strukturira in jo opremlja, da je lahko taka kot je. Koncept globalizacije ne pomeni samo medsebojne povezanosti, ampak nakazuje, da vedno večji obseg, doseg, hitrost in globina sodobne medsebojne povezanosti odpravljajo pomen meja in razmejitev. Namesto večje medsebojne odvisnosti med samostojnimi, razmejenimi nacionalnimi državami ali internacionalizacije, skuša koncept globalizacije ujeti premik. Ta premik se dogaja v organiziranosti človeških zadev. Globalizacija torej zavzema premik na ravni družbene organiziranosti, in to na vseh področjih, od gospodarstva do varnosti, ki presega glavne predele sveta in celine.
Ključne besede: globalizacija, internacionalizacija, denacionalizacija, regionalizacija, družbeni razvoj, svetovno gospodarstvo, modernizacija
Objavljeno v DKUM: 02.12.2010; Ogledov: 2902; Prenosov: 345
.pdf Celotno besedilo (432,75 KB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 4.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici