| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 65
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Preoblikovanje delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo
Dinka Benić, 2009, diplomsko delo

Opis: statusno preoblikovanje d.d., na podlagi sklepa skupščine če izpolnjuje pogoje za ustanovitev d.o.o.
Ključne besede: statusno preoblikovanje, delniška družba, družba z omejeno odgovornostjo, računovodstvo, pravo, ustanovitvena bilanca stanja.
Objavljeno: 09.07.2009; Ogledov: 5875; Prenosov: 1530
.pdf Celotno besedilo (289,12 KB)

8.
PRIPOJITEV DRUŽBE Z OMEJENO ODGOVORNOSTJO K DELNIŠKI DRUŽBI
Aleksandra Lovrić, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetja se v današnjih turbulentnih gospodarskih razmerah soočajo s spremembami in so se jim prisiljena prilagajati. Združitve in prevzemi podjetij so le del tega dogajanja. Obravnavali bomo združitev dveh kapitalskih družb. Zakon o gospodarskih družbah obravnava združitev družb kot obliko materialnih (prenosnih) statusnih preoblikovanj, za katere je značilno, da so povezane s prehodom (prenosom) celotnega premoženja oziroma določenega dela na družbo, ki omenjeno družbo prevzema. Bistvo naloge je posvečeno pripojitvi, kot obliki združitve dveh kapitalskih družb, z vidika malega podjetnika, ki se zaradi razmer na trgu pripaja k večji in uspešnejši družbi in mu pripojitev predstavlja rešitev podjetja, premoženja in zaposlenih v podjetju. Pripojitev bomo obravnavali s pravnega in organizacijskega vidika, davčni vidik je v nalogi predstavljen samo mimogrede. Poseben poudarek bo na pravicah delavcev v primeru pripojitve. Predstavljen bo celoten postopek pripojitve družbe z omejeno odgovornostjo k delniški družbi s primeri vezanimi na pripojitev.
Ključne besede: - pripojitev - družba z omejeno odgovornostjo - delniška družba - delavec - prenehanje poslovanja
Objavljeno: 17.07.2009; Ogledov: 5021; Prenosov: 574
.pdf Celotno besedilo (382,11 KB)

9.
USTREZNOST IZBIRE D.O.O ALI S.P.
Daniela Crljenica, 2009, diplomsko delo

Opis: Posameznik, ki se odloča za ustanovitev malega gospodarstva, se mora seznaniti z vsemi pomembnimi dejavniki, ki bodo vplivali na njegovo poslovanje. Preden se odloči za obliko samostojnega podjetnika posameznika oziroma družbo z omejeno odgovornostjo, se mora poučiti o bistvenih problemih in lastnostih obeh oblik, da bi lahko prinesel pravo odločitev. Torej mora vedeti, kaj sploh pomeni biti del podjetniškega procesa, kaj vse je potrebno za ustanovitev podjetja, kako poteka sama ustanovitev in s tem tudi prenehanje delovanja podjetja, kako vpliva osebna odgovornost pri obeh oblikah podjetniškega udejstvovanja, kaj je z osnovnim kapitalom, ustanovitvenimi stroški in s časom, ki je potreben za ustanovitev. Zelo je pomembno, da se posameznik seznani z načinom obdavčitve dohodka, vodenjem knjig pa tudi o poslovnem računu in načinu izplačila plače. To so eni najpomembnejših dejavnikov, na katere mora vsak podjetnik misliti pri odločitvi med izbiro d.o.o. ali s.p. Izbira med tema dvema sloni na njunih prednostih in slabostih, zato je pomembno, da so zastavljeni cilji, ki jih posameznih želi doseči, realni in dosegljivi. Tako je potrebno skrbno premisliti o vseh možnostih, ki so na razpolago, da je potem lahko rezultat čim učinkovitejši. Ustanovitev statusa samostojnega podjetnika posameznika je primernejša, ker je potek same ustanovitve kratkotrajnejši in stroškovno ugodnejši, kar velja tudi pri prenehanju delovanja samostojnega podjetnika posameznika in vodenju knjig. Pri manjšem obsegu poslovanja je ta oblika primernejša tudi zaradi nižjih dajatev, če se pa obseg dejavnosti znatno poveča, pa je smiselno premisliti o preoblikovanju samostojnega podjetnika posameznika v družbo z omejeno odgovornostjo.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: - družba z omejeno odgovornostjo - samostojni podjetnik posameznik - izbira statusne oblike - temeljni dejavniki pri izbiri - preoblikovanje podjetja
Objavljeno: 01.12.2009; Ogledov: 2248; Prenosov: 342
.pdf Celotno besedilo (408,41 KB)

10.
STATUSNE SPREMEMBE PRI PODJETNIKU POSAMEZNIKU
Mateja Zadravec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo statusne spremembe podjetnika posameznika, in sicer nadrobno proučujemo statusno preoblikovanje podjetnika posameznika v družbo z omejeno odgovornostjo. Statusno preoblikovanje predstavljamo tako teoretično kot tudi praktično, in sicer iz statusnega, davčnega in računovodskega zornega kota. Pred nadrobno predstavitvijo statusnega preoblikovanja je predstavljen status podjetnika posameznika in status družbe z omejeno odgovornostjo. Za oba obravnavana gospodarska subjekta prikazujemo potek knjigovodenja in njuno obdavčitev, iz slednjega pa je izdelana tabela primerjave med samostojnim podjetnikom in družbo z omejeno odgovornostjo. S praktičnim primerom skušamo podkrepiti teoretični vidik statusnega preoblikovanja in spoznati, ali se teorija ter praksa na tem področju izpodbijata. Primer prikazuje enega pomembnih razlogov, ki podjetnika privede do statusnega preoblikovanja, in celoten postopek, ki ga je potrebno izvesti, da podjetje samostojnega podjetnika postane podjetje družbe z omejeno odgovornostjo.
Ključne besede: samostojni podjetnik posameznik, družba z omejeno odgovornostjo, računovodstvo, obdavčitev, preoblikovanje, presečni dan, davčno nevtralen prenos
Objavljeno: 16.07.2010; Ogledov: 2554; Prenosov: 472
.pdf Celotno besedilo (12,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici