| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
POZNAVANJE ZDRAVIL MED MEDICINSKIMI SESTRAMI
Martina Ficko, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje poznavanje zdravil med medicinskimi sestrami. S pomočjo domače in tuje literature smo v osrednjem delu diplomskega dela predstavili, kaj so zdravila ter oblike zdravil. Na kratko smo opisali osnovne skupine zdravil ter načine aplikacij zdravil, ki jih medicinska sestra uporablja pri svojem delu. Na koncu teoretičnega dela smo opisali vlogo medicinske sestre pri aplikaciji zdravil, predstavili smo postopke, ki jih mora medicinska sestra upoštevati pred, pri in po aplikaciji zdravil. Seznanili smo se s stranskimi učinki zdravil, o medsebojnem delovanju zdravil ter o preračunavanju pretoka infuzijske raztopine in odmerkov zdravil. V empiričnem delu je raziskava potekala v Splošni bolnišnici Murska Sobota na kirurškem in na internem oddelku. Zanimalo nas je, koliko medicinske sestre poznajo zdravila, njihove učinkovine, stranske učinke, in kako bi medicinske sestre ter tehniki zdravstvene nege sami ukrepali pri določenih nujnih primerih. Ugotovili smo, da medicinske sestre v kar šestdeset odstotkih poznajo zdravila, vendar pa manj spremljajo novosti na tem področju. Želijo si dodatnih izobraževanj in organiziranih predavanj. Glede učinkovin so dobro poučene. Znanje smo preverjali z eno izmed najlažjih primerov, na katerega so v kar oseminosemdesetih odstotkih dobro odgovorile. Tudi stranske učinke dobro poznajo. Na nekaj etičnih vprašanj, če lahko medicinska sestra v določenih nujnih primerih nastavi i.v. kanal, je kar dvainosemdeset odstotkov anketirancev odgovorila, da lahko nastavi. Šestinsedemdeset odstotkov anketirancev meni, da medicinska sestra v določenih nujnih primerih ne sme sama aplicirati zdravila. Večina teh anketirancev tudi sami ne bi v določenih nujnih primerih aplicirali določenega zdravila.
Ključne besede: zdravila, način aplikacije zdravil, oblike zdravil, vloga medicinske sestre pri aplikaciji zdravil, pravilo 6 x P, pravilo 10 x P, alergijske reakcije na zdravila, doziranje zdravil.
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 3532; Prenosov: 1518
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

5.
Razvoj mikromontažnega sistema za sestavo očal
Denis Trstenjak, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj priprav za montažo oziroma lepljenje okrasnih kamnov proizvajalca Swarovski na okraske, ki so sestavni del nekaterih modelov očal v podje-tju Carrera Optyl Ormož. Moja naloga v podjetju je bila sodelovati pri razvoju priprav, ki omogočajo hitrejši nanos lepila v okraske in vstavljanje kamnov v ležišča, kar je do sedaj potekalo izključno ročno. V diplomski nalogi je predstavljen sistem, ki to omogoča z minimalnimi stroški, z namenom postati konkurenčen v primerjavi z ostalimi podjetji znotraj koncerna Safilo, in tako pripeljati delo v našo tovarno. Pri razvoju nam je bila v pomoč napredna orodjarna, programski paket Catia in stroj za hitro izdelavo prototipov. Rezultati razvoja priprav so izpolnili naša pričako-vanja.
Ključne besede: Proizvodnja, montaža, mikromontaža, roboti, doziranje, lepljenje
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1605; Prenosov: 98
URL Povezava na celotno besedilo

6.
NAPRAVA ZA DOZIRANJE ODPADNEGA MATERIALA S POLŽASTIM TRANSPORTERJEM
Peter Majerič, 2012, diplomsko delo

Opis: Odpadni material predstavlja vedno večji problem v družbi. Pri podjetju MD Inženiring d.o.o. so že projektirali nekaj centrov za ravnanje z odpadki, prav tako pa opravljajo raziskave na tem področju za nadaljnjo uporabo odpadkov. V tem diplomskem delu se je za to podjetje opravila zasnova naprave za doziranje odpadkov. Naprava je namenjena za več vrst odpadkov z različnimi lastnostmi in temu primerno mora biti zasnovana. Osnova naprave sta zalogovnik za odpadke in polžasti transporter. Slednji je bil zasnovan po priporočilih standarda DIN 15262. Ostali elementi naprave so bili zasnovani za nemoteno obratovanje transporterja. Za to delo so bili uporabljeni tudi programska orodja: Abaqus, za preračun nekaterih elementov naprave, in program Solidworks, za tridimenzionalno modeliranje naprave in kasnejšo izdelavo tehniške dokumentacije.
Ključne besede: Polžasti transporter za doziranje, odpadni material, zasnova naprave z zalogovnikom
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1363; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

7.
Koncipiranje in zasnova dozirne naprave za težko frakcijo
Matej Fürst, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava koncipiranje in zasnovo dozirne naprave, ki je namenjena kontinuiranemu doziranju stabilizirane težke frakcije. Opisani so obstoječi sistemi, ki smo jih delno uporabili pri razvoju naprave. Naredili smo zahtevnik z robnimi pogoji in željami. Za posamezne komponente smo naredili nekaj konceptnih idej in jih izboljšali. Za izbrane komponente so opisani potrebni preračuni. Napravo in komponente smo modelirali v 3D programskem paketu Autodesk Inventor Professional. Pri razvoju smo veliko časa posvetili lažji in učinkoviti proizvodnji posameznih komponent in končni montaži ali demontaži naprave. Rezultati, predstavljeni v magistrskem delu, so plod razvoja naprave, ki je pripravljena za proizvodnjo.
Ključne besede: doziranje, dozirna naprava, težka frakcija
Objavljeno: 23.04.2015; Ogledov: 873; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (7,15 MB)

8.
Rekonstrukcija krožnega avtomata za izdelavo brusnih plošč
Milan Leskovar, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se navezuje na proizvodnjo podjetja Swatycomet. Tematsko predstavlja rekonstrukcijo krožnega avtomata za izdelavo brusnih plošč. Stroj zaradi svoje starosti izgublja na produktivnosti kar pomeni, da na trgu ni več konkurenčen. Iztrošenost določenih enot stroja predstavlja ozko grlo pri produktivnosti in dodatno obremenjuje operaterje stroja. Odločili smo se za obnovo stroja na način, da rekonstruiramo enote stroja, ki predstavljajo problematiko.
Ključne besede: brusna plošča, avtomat, doziranje, zmes, prirobnice, zlaganje
Objavljeno: 20.01.2016; Ogledov: 530; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

9.
Inovacijske poti pri razvoju sistema za doziranje tablet
Goran Rocner, 2017, diplomsko delo

Opis: Inovacijski proces je zapleten in dolgotrajen proces. Diplomska naloga prikazuje inovacijski proces na primeru sistema za doziranje tablet. Sam inovacijski proces je sestavljen iz več posameznih faz in korakov, vključuje pa tudi uporabo kreativnih tehnik. Ti posamezni koraki (iskanje idej, vrednotenje idej, razvoj izdelka) so v okviru diplomske naloge na kratko opisani. Inovacijski proces smo morali predčasno zaključiti na nivoju invencije. S sistemom za doziranje tablet smo premagali določen problem, za katerega smo izdelali prototip. V izdelek bi bilo treba vložiti več časa in denarja, da bi ga lahko nadalje razvili v inovacijo.
Ključne besede: inovativnost, inovacijski proces, doziranje tablet
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 312; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici