| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 55
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
OBLIKOVANJE CEN NA MEDNARODNEM TRGU ZDRAVIL
Urška Janežič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava področje farmacevtske industrije, ki je ena od vodilnih svetovnih panog. V prvem delu je predstavljena farmacevtska panoga po svetu in v Sloveniji. V nadaljevanju je podano pojmovanje izvornih in generičnih zdravil ter njihova primerjava. Opisani so postopki za registracijo zdravil na trgu, pomen pridobitve dovoljenja za promet z zdravilom in farmakovigilanca. Sledi predstavitev oblikovanja cen zdravil v Sloveniji in za Slovenijo referenčnih državah Avstriji, Franciji ter Nemčiji. Podrobneje je predstavljen sistem referenčnih cen, ki se uporablja v Sloveniji in v večini držav Evropske unije.
Ključne besede: farmacevtska industrija, zdravstvo, zdravila, dovoljenje za promet, regulacija, cena, sistem referenčnih cen
Objavljeno: 21.05.2010; Ogledov: 2260; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (290,00 KB)

7.
ZAPOSLOVANJE TUJCEV V GORIŠKI REGIJI
Milena Spačal, 2009, diplomsko delo

Opis: Zaposlovanje tujcev postane nujno v primerih, ko med domačimi iskalci zaposlitve delodajalci ne uspejo pridobiti dovolj ustreznega kadra. Delodajalci vse pogosteje navajajo pomanjkanje delavcev kot glavni omejitveni dejavnik. Če bi bilo zaposlovanje v takšnih primerih onemogočeno, bi morali delodajalci zmanjšati ali celo opustiti svojo dejavnost, ker pač brez ustreznega kadra poslovanje ni mogoče. Zato ima tudi Slovenija ustrezno regulacijo, ki omogoča zaposlovanje in delo tujcev. V tem diplomskem delu podrobneje analiziramo obseg zaposlovnja tujcev ter delež zaposlovanja tujcev glede na brezposelne osebe v Goriški regiji, kot regiji ki je bila v minulih letih namreč znana kot ena od regij v Republiki Sloveniji z najnižjimi stopnjami brezposelnosti. Primerjali smo z Zasavsko in Pomursko regijo, ki imata nadpovprečno stopnjo brezposelnosti. Poleg tega smo preveri še hipotezo, da je največ delovnih dovoljenj izdanih državljanom iz držav nekdanje SFRJ in ali se to število zmanjšuje ali povišuje. Ustrezno temu smo preverili izobrazbeno sestavo zaposlenih tujcev. Postavili smo si hipotezo, da se je izobrazbena struktura zaposlenih tujcev v Goriški regiji pomembno spreminjala v korist povečevanja deleža z višjo strokovno izobrazbo. Kakšen bo slovenski trg delovne sile v prihodnosti je težko napovedati. Upoštevaje demografska gibanja in dosedanje potrebe je mogoče predvideti da bo zaposlovanje tujcev na slovenskem trgu dela, tako državljanov držav članic EU, EGP in Švicarske konfederacije kot državljanov t.i. tretjih držav tudi v prihodnosti pomembno.
Ključne besede: zaposlovanje tujcev, trg dela, kader, stopnja brezposelnosti, delovno dovoljenje, kvota delovnih dovoljenj
Objavljeno: 07.01.2010; Ogledov: 1570; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (525,45 KB)

8.
PRAVNA UREDITEV POSTOPKA IZDAJE GRADBENEGA DOVOLJENJA
Marija Jurman, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo pričenjam s prikazom zgodovinskega pregleda pravnega urejanja prostora ter prvih dovoljenj za gradnjo na našem ozemlju. V nadaljevanju pa bom izbrano temo ponazorila s primerjalnim prikazom pravne ureditve graditve v drugih pravnih sistemih in predstavitvijo aktualne zakonodaje, na področju graditve (Zakon o graditvi objektov). V osrednjem delu naloge je predstavljena pravna ureditev upravnega postopka izdaje gradbenega dovoljenja. Pri tem opozarjam na težave, ki se pojavljajo v praksi skozi postopek pridobitve gradbenega dovoljenja. S pomočjo analize pritožb ter odločitev instančnih organov (ministrstvo) ter sodišč, pa sem skušala izpostaviti najpogostejše kršitve, ki se pojavljajo v postopkih. V nalogi so prikazani tudi nekateri vzroki, ki lahko vplivajo na kvaliteto in hitrost postopka. Obširni del naloge je namenjen stranskim udeležencem v postopku, s poudarkom na tem ali uveljavljanje pravice do sodelovanja v postopku, pomeni v določenih primerih tudi zlorabo te pravice. Kljub vsemu ugotavljam, da ključni problem ne izhaja iz neustrezne pravne ureditve postopka izdaje gradbenega dovoljenja, temveč iz zakonodaje, ki temelji na predpostavkah, ki v praksi žal velikokrat niso realizirane (npr.: Zakon o graditvi objektov (ZGO-1) izhaja iz predpostavke, da so z Zakonom o urejanju prostora (ZUreP1) urejene podlage za jasne, natančne in zanesljive prostorske akte, iz katerih bo mogoče natančno razbrati lokacijske pogoje, ki so izhodišče za graditev objektov).
Ključne besede: - gradbeno dovoljenje - investitor - objekt - upravni postopek - stranke v postopku - javni interes - projekt za pridobite gradbenega dovoljenja - prostorski akt - dokazilo o pravici graditi
Objavljeno: 24.02.2010; Ogledov: 4741; Prenosov: 818
.pdf Celotno besedilo (24,35 MB)

9.
POVEZANOST MED STOPNJO BREZPOSELNOSTI IN ZAPOSLOVANJEM TUJCEV
Jure Horvat, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnovne značilnosti zakona o zaposlovanju in delu tujcev, ki so v veljavi od decembra leta 2007. Ker je delovno dovoljenje pogoj za zaposlitev in delo tujcev iz tretjih držav, smo v diplomskem delu dokaj izčrpno prikazali vrste delovnih dovoljenj in postopke, ki so potrebni za pridobitev teh dovoljenj. Z novim zakonom so se prav na področju pridobitve delovnega dovoljenja postopki skrajšali in obseg dokazil zmanjšal, kar je precej olajšalo delo delodajalcem in pristojnim službam, ki s s tem področjem ukvarjajo. V empiričnem delu smo preverjali veljavnost dveh hipotez, s katerimi smo iskali razmerje med obsegom registrirane brezposelnosti ter zaposlovanjem tujcev iz tretjih držav. To razmerje smo raziskovali na ravni celotne države in po regijah. Dodali smo praktičen prikaz o zaposlitvi tujca (pregled postopka in potrebno dokumentacijo).
Ključne besede: • zaposlovanje tujcev • stopnja registrirane brezposelnosti • delovno dovoljenje • registrirana brezposelnost
Objavljeno: 25.08.2010; Ogledov: 1413; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

10.
POTROŠNIŠKI KREDIT IN OPRAVLJANJE STORITEV POTROŠNIŠKEGA KREDITIRANJA V SLOVENIJI
Tatjana Bašić, 2010, diplomsko delo

Opis: Zadolževanje prebivalstva je do nedavnega bilo zelo aktualno, saj je stanje marsikatere družine tako, da s tekočimi prihodki ne more živeti oziroma si kupiti dobrine večje vrednosti. Zaradi tega se odločajo za najem potrošniških kreditov. Da bi bil potrošnik pri najemu kreditov zaščiten je bil sprejet Zakon o potrošniških kreditih, kateri jasno opredeljuje kaj je tovrstni kredit, kako skleniti pogodbo, kašne so lahko obresti ter sami stroški takega kredita. Podjetja, ki opravljajo tovrstne dejavnosti se morajo določil zakona držati, saj jih lahko ustrezni nadzorni organi kaznujejo z denarnimi kaznimi ali odvzemom dovoljenja. Posredovanje kreditov ne more opravljati vsaka pravna oseba, ampak le tista, ki izpolnjuje kadrovske, tehnične in organizacijske pogoje. Pred oddajo vloge za opravljanje posredovanja kreditov, mora pravna oseba izpolnjevati vse prej omenjene pogoje. Pri izdaji dovoljenja je ministrstvo izredno natančno in upošteva dejansko le popolne vloge, kar je tudi prav, saj le gre za posredovanje denarja. Pri potrošnikih kreditih ima izredno pomembno vlogo tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki si še posebej intenzivno prizadeva za varstvo potrošnikov tudi pred zlorabami ter nepoštenimi praksami pri posredovanju kreditov. Marsikatero podjetje zlorabi stisko ljudi in jim zaračuna visoke oz. večje obresti od dovoljenih. Kljub temu, da je to področje zakonsko dobro urejeno je potrebno razjasniti še marsikatere podrobnosti, predvsem glede obrestne mere ter stroškov kreditiranja.
Ključne besede: Ključne besede: potrošniki kredit, zaščita potrošnikov, dovoljenje za opravljanje dajanja kreditov, vloga, nadzor, poročanje.
Objavljeno: 01.09.2010; Ogledov: 1930; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (433,36 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici