| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PREOBLIKOVANJE KMETIJE GREGORČIČ V IZLETNIŠKO-TURISTIČNO KMETIJO
Jožko Gregorčič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava predlog preoblikovanja obstoječe kmetije Gregorčič v izletniško - turistično kmetijo, saj vse nižje odkupne cene kmetijskih pridelkov ne dajejo več zadovoljivega prihodka na kmetiji. V diplomskem delu so zajeti vsi potrebni podatki, ki jih je treba vedeti pred začetkom odprtja turistične kmetije. Teoretično so prikazani vsi pogoji, ki jih je treba izpolniti, če se želimo ukvarjati s turistično dejavnostjo na podeželju, obenem pa se naloga dotakne tudi zakonskih določil za omenjeno dejavnost. V nadaljevanju smo raziskali obstoječe stanje omenjene kmetije in preučili vse možnosti, kaj lahko kmetija ponudi gostom na kmetiji ter bližnji okolici. Na podlagi dobljenih rezultatov ankete, analize trga, kupcev in konkurence smo pripravili načrt preoblikovanja, ki podrobneje zajema tako kulinarično ponudbo, turistične proizvode kot tudi rekreativno ponudbo. Dotaknili smo se tudi potrebnih finančnih sredstev s strani Evropske unije, ki jih kmetija potrebuje za zagon tako pomembnega projekta.
Ključne besede: • Kmetijstvo • Dopolnilna dejavnost • Turizem na podeželju • Izletniško - turistična kmetija
Objavljeno: 25.09.2009; Ogledov: 2079; Prenosov: 600
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

3.
ANALIZA TURIZMA NA PODEŽELJU V PODRAVSKI REGIJI
Tadeja Tušek, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Počitnice na slovenskih turističnih kmetijah so nepozabno doživetje stran od množic in vsakdanjega hitenja. Prijazni gostitelji postrežejo z okusno hrano, pripravljeno po domače. Počitek na kmečki peči, zapeljivo dišeče seno ali pomoč pri kmečkih opravilih spomnijo na povezanost kmečkega človeka z naravo. Gostje so lahko aktivni od jutra do večera, saj je na kmetiji ali v njeni bližnji okolici veliko možnosti za rekreacijo in šport. Obisk kmetije je tudi odlično izhodišče za izlete do naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih v podravski regiji ne manjka. Turistične kmetije s svojo ponudbo zadovoljujejo potrebe in pričakovanja tako starejših kot mlajših. Odrasli lahko najdejo kotičke miru in sprostitve, otroci pa igrišča brez meja. Odrasli se spoznajo z domačini in zvečer z njimi posedijo v klepetu, domači otroci pa vrstnike iz mest vpeljujejo v skrivnosti kmečkega življenja in jih navdušujejo nad domačimi živalmi in pustolovščinami, ki jih v mestu ni. Možnosti razvoja podeželskega turizma še dolgo ne bodo izčrpane. Pri razvoju turistične dejavnosti je treba paziti, da se ohrani kulturna identiteta podeželskih območij. K razvoju podeželskega turizma lahko pomemben ali celo najpomembnejši delež prispevajo mlade generacije zaradi svoje delovne sposobnosti in dolgoročne motiviranosti za razvoj. V ta namen je treba mlade vsestransko strokovno usposabljati in aktivirati na različnih področjih gospodarskega in družbenega življenja. Tako se bo utrjevala povezanost mladih in celotnega podeželskega prebivalstva ter krepil njihov socialni kapital.
Ključne besede: zaposlovanje mladih, prednost turizma na kmetiji, dopolnilna dejavnost na kmetiji, turizem na kmetiji, gostoljubnost domačinov
Objavljeno: 15.11.2010; Ogledov: 2042; Prenosov: 409
.pdf Celotno besedilo (287,81 KB)

4.
Razvoj večkriterijskega modela za ocenjevanje turističnih kmetij
Tanja Dergan, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema raziskavo ponudbe in razvojne možnosti štirih turističnih kmetij na območju Slovenije. Za oceno ponudbe kvalitete na turističnih kmetijah je bil razvit večkriterijski odločitveni model, ki je baziral na DEX-i metodologiji. V raziskovalni nalogi bomo podrobneje opredelili turistično kmetijo in predpisane standarde, saj nam bo to med drugim v pomoč pri oblikovanju kriterijev, ki bodo predstavljali sestavni del DEX-i sistema. Na podlagi predhodno pridobljenih podatkov iz ankete in razvitega večkriterijskega orodja želimo najti najboljšega ponudnika turistične kmetije, ki bo maksimalno zadovoljil zadane kriterije in s tem dosegel najvišjo oceno pri ocenitvi turistične kmetije. Vzporedno bo na podlagi ankete narejena tudi ocena analiziranih turističnih kmetij. Razvito orodje bo uporabno predvsem v praksi pri merjenju kvalitetne ponudbe turističnih kmetij. Največjo pomoč bo razvito orodje nudilo potrošnikom, ki se odločajo za prebivanje počitnic na turistični kmetiji.
Ključne besede: turistična kmetija, ponudba, dopolnilna dejavnost, DEX-i, anketa
Objavljeno: 07.10.2010; Ogledov: 1942; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

5.
DOPOLNITEV DEJAVNOSTI PREDELAVE KMETIJSKIH PRIDELKOV NA EKOLOŠKI KMETIJI BREGAR
Saša Boh, 2011, diplomsko delo

Opis: Področje dela, ki ga želimo raziskovati, so priložnosti za dopolnitev dejavnosti predelave kmetijskih pridelkov na ekološki kmetiji Bregar. Natančneje želimo prikazati prestrukturiranje integriranega kmetijstva v ekološko, problematiko dopolnilnih dejavnosti na področju predelave ekoloških pridelkov, spregovoriti splošno o zakonodaji in nadzornem sistemu na področju ekoloških kmetij. Predelava je med najšibkejšimi členi v slovenskem ekološkem kmetijskem sektorju. Na trgu primanjkuje domačih (slovenskih) ekoloških pridelkov in živil. Ekološko proizvodnjo je potrebno razvijati na različnih ravneh (poljedelstvo, vrtnarstvo, sadjarstvo, vinogradništvo in živinoreja). Poseben poudarek je potrebno nameniti predelavi ekološko pridelanih pridelkov, kar je še vedno največja hiba. Investicijska vlaganja v opremo in izobraževanje za povečanje pridelave ekološko neoporečne hrane so potrebna na vseh nivojih. Na prvem mestu je kakovostna infrastruktura, ki je zelo pomanjkljiva, sledita pa pomanjkanje predelovalnih obratov ter nezadostna vlaganja v izobraževanje, promocijo in trženje. Predelava ekološko pridelanih živil na kmetiji Bregar je tako šele v povojih in jo bo potrebno začeti v prihodnosti pospešeno razvijati. V diplomskem delu bomo poizkušali podrobneje predstaviti problematiko dopolnilnih dejavnosti na ekološki kmetiji Bregar.
Ključne besede: ekološko kmetijstvo, dopolnilna dejavnost ekološkega kmetovanja, predelovalna dejavnost.
Objavljeno: 30.01.2012; Ogledov: 1628; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

6.
Večkriterijska odločitvena analiza pri dopolnilnih dejavnostih na kmetijah - razvoj AHP modela za peko kruha
Bogdan Slemenik, 2012, magistrsko delo

Opis: Z uporabo večkriterijske metode analitičnega hierarhičnega procesa (AHP) sta bila na področju peke kruha na kmetijah razvita dva večkriterijska odločitvena modela v okolju računalniškega programa »Expert Choice«. V analizi so bili upoštevani ustrezni kriteriji odločitvenega problema (poudarek na marketinškem in finančnem kriteriju) pri izbiri najbolj primerne proizvodne alternative peke kruha. Podkriteriji finančnega kriterija so bili izpeljani s pomočjo predhodne analize izbranih in med seboj primerjanih alternativ peke kruha, pri čemer smo za izračun potrebnih vhodnih parametrov večkriterijskega modela razvili tehnološko - ekonomski simulacijski model. V večkriterijskem odločitvenem modelu proizvodnih alternativ iz sistema konvencionalne in ekološke peke kruha je najvišjo skupno oceno (0,305) dosegel mešani kruh iz ržene in pšenične moke konvencionalne proizvodnje, sledil ji je kruh iz mešanice pšenične in ržene moke ekološke proizvodnje (z oceno 0,252), kruh iz pirine in pšenične moke ekološke proizvodnje (z oceno 0,229) ter pirine in pšenične moke iz sistema konvencionalne proizvodnje (z oceno 0,214). V drugem modelu, ki je zajemal alternative peke kruha samo iz sistema ekološke proizvodnje, je najvišjo oceno (0,511) dosegel pirin beli kruh, ki mu je z oceno 0,229 sledil pirin polnozrnati kruh ter pšenični beli kruh s skupno oceno 0,219.
Ključne besede: simulacijsko modeliranje, večkriterijska analiza, dopolnilna dejavnost, peka kruha, trženjski kriterij
Objavljeno: 11.04.2012; Ogledov: 2354; Prenosov: 248
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

7.
Analiza investicije v obrat za predelavo perutnine
Jasmina Pušnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen naloge je bil proučiti ekonomsko upravičenost gradnje klavnice za predelavo perutnine na vzorčni kmetiji. Za pomoč smo v Excelu razvili tehnološko-simulacijski model za ocenjevanje investicije. Model izračunava neto sedanjo vrednost (NSV) in interno stopnjo donosnosti (ISD). Predvideli smo pet različnih scenarijev glede na prodajno ceno očiščenih in pakiranih piščancev (1,89 €, 3,00 €, 3,50 €, 4,19 €, 4,50 €). Hipotezo lahko delno potrdimo. V prvem scenariju, pri najnižji ceni perutnine 1,89 € na kilogram, investicija v predelavo perutnine ni upravičena. V ostalih štirih scenarijih pa je investicija upravičena.
Ključne besede: investicija, dopolnilna dejavnost, tehnološko-simulacijski model, neto sedanja vrednost, interna stopnja donosnosti
Objavljeno: 23.10.2012; Ogledov: 1295; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (167,17 KB)

8.
Analiza pričakovanj gostov glede kakovosti ponudbe turizma na podeželju
Urška Aleš, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema analizo kakovosti ponudbe turizma na podeželju v Sloveniji. Najprej smo definirali turizem na podeželju, pogoje in možnosti za opravljanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, vrste oziroma oblike turističnih kmetij, kategorizacijo kakovosti ponudbe turističnih kmetij z nastanitvijo in katere specializacije ponudbe turističnih kmetij poznamo. Raziskava je potekala tako, da smo anketo po pošti poslali 1000 naključno izbranim naročnikom kataloga Prijazno podeželje. Rezultati analize bi lahko pomagali turističnim kmetijam v Sloveniji, saj je poslovni uspeh turistične dejavnosti na kmetiji, s tem pa tudi dodatni dohodek kmetij odvisen od obiska gostov. Tako smo iz analiziranega gradiva ugotovili, da gostje radi počitnikujejo na turističnih kmetijah, ki jih še niso obiskali oziroma jim je prav lokacija pomembna za dobro obiskanost turistične kmetije. Velik poudarek dajejo vzpostavitvi pristnejšega odnosa z ljudmi na turistični kmetiji. Zato pa so presenetljivi rezultati ankete, da gostje kljub temu, da v večini radi preživljajo počitnice na podeželju ves teden, ne dajo velikega poudarka kategorizaciji turističnih kmetij, prav tako jim niso pomembni visoki standardi sob in storitev.
Ključne besede: turistična kmetija, dopolnilna dejavnost, analiza, excel
Objavljeno: 11.10.2012; Ogledov: 1349; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

9.
Predelava mesa kot dopolnilna dejavnost na kmetiji – od ideje do registracije dejavnosti
Anka Pregl, 2013, diplomsko delo

Opis: Vse več kmetij zaradi trenutnega stanja kmetijstva in gospodarstva države išče dodatne vire zaslužka. Znano je, da je surovine, ki jih pridelamo na kmetiji, bolj priporočljivo predelati v izdelke in jih ponuditi na tržišče, saj bomo z izdelki iztržili več. Obstajajo različne oblike dopolnilnih dejavnosti, ena izmed njih je predelava mesa. Na preučevani kmetiji, podobno kot na večini slovenskih kmetij, koline (zakol prašičev) in izdelovanje mesnih izdelkov opravljajo za lastno domačo porabo. Za lastne potrebe vzredijo letno pet prašičev, ki jih v jesenskem in zimskem času zakoljejo, in izdelajo 18 različnih mesnih izdelkov. Na kmetiji v prihodnje načrtujejo registracijo dopolnilne dejavnosti, zato smo se v raziskavi seznanili z zakonodajo in predpisi ter ugotovili, da je zakonodaja manj zahtevna kot pri registraciji odobrene predelave. V raziskavo smo vključili štiri koline v sezoni kolin 2011/2012. Spremljali smo izdelovanje mesnih izdelkov ter pri štirih izbranih suhomesnih izdelkih merili izgubo mase v času sušenja. Salame so v povprečju izgubile 40,7 % mase, klobase 46,3 %, bunke 36,4 % in vratovina 36,2 % mase.
Ključne besede: predelava mesa, dopolnilna dejavnost, mesni izdelki, zakonodaja
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 2969; Prenosov: 668
.pdf Celotno besedilo (838,99 KB)

10.
IZBIRA NAJPRIMERNEJŠE STATUSNO PRAVNOORGANIZACIJSKE OBLIKE KMETIJE
Zorica Knežević, 2014, diplomsko delo

Opis: Na 10 ha veliki kmetiji v okolici Ljubljane želimo izbrati najprimernejšo statusno pravno organizacijsko obliko glede na možnosti kmetije. Povpraševanje po domačih in ekoloških izdelkih se povečuje, samooskrba z zelenjavo je nizka, slovenska ponudba tovrstnih izdelkov pa prenizka. V letu 2012 je bila stopnja samooskrbe nekoliko pod povprečjem zadnjih petih let in je bila ocenjena na 34 % (v povprečju zadnjih petih let 35 %) in pri sveži zelenjavi 45 % (Poročilo o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2012). Za določitev najprimernejše organizacijske oblike na kmetiji bomo izbirali med kmetijskim gospodarstvom, dopolnilno dejavnostjo na kmetiji, samostojnim podjetništvom, družbo z neomejeno odgovornostjo in družbo z omejeno odgovornostjo. Popestritev dela na kmetiji in dodatni ekonomski učinek nam nudita izkoriščanje še neizkoriščenih možnosti, kar kmetijstvo vsekakor je. Cilj naloge je obstoječe možnosti, znanje in voljo do dela, ki jih imamo na kmetiji, ter naše izdelke ponuditi trgu, s čimer bi zadovoljili del povpraševanja po tovrstnih izdelkih in obenem ustvarili dohodek na kmetiji. Cilj naloge je izkoristek le dela kmetije za pridelavo zelenjave ter ni mišljen kot pridelava in predelava na veliko. Odvisno od ekonomskih in ostalih razmer bi v nadgradnji naloge opisali nadaljnje možne širitve/nadgradnje izdelkov in storitev na kmetiji v odvisnosti od oblike registracije dejavnosti.
Ključne besede: statusno organizacijska oblika na kmetiji, dopolnilna dejavnost na kmetiji, samostojno podjetništvo, družba z neomejeno odgovornostjo, družba z omejeno odgovornostjo
Objavljeno: 03.07.2014; Ogledov: 807; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (578,59 KB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici